Rodný list - třeba já bych chtěla ve svém rodném listu mít matka - otec, tak jak to je teď. Nemám rodiče 1 a rodiče 2. U mých dětí tak stejně.
Jak se bude rozeznávat, u hetero, kdo je v rodičovském páru žena, když je dnes povoleno a je to módní, mít příjmení bez koncovky -ová? Třeba René Blažek může být muž i žena.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 01.03.2024, 09:34:03
Chápu. Jen z hlediska terminologie se nebude osvojitel/osvojitelka nazývat otec nebo matka, ale měl by pro něj být jiný oficiální název. Třeba jenom osvojitel/osvojitelka, to by, podle mě, stačilo.
Přiosvojení by tedy mělo připadat v úvahu v případech, kdy má dítě pouze jednoho žijícího biologického rodiče, s nímž žije, nebo v případě, že se ten rodič, který s dítětem nežije, vzdá rodičovských práv.
Pokud biologický rodič, který se stará o dítě, zemře a je mrtev i druhý biologicky rodič, pak dítě je svěřeno do péče jiným příbuzným, pokud nejsou, jde do děcáku nebo k pěstounům. Ale nemůže nadále žít s partnerem zemřelého biologického rodiče, protože právně k sobě nemají žádný vztah, pokud si dítě partner biologického rodiče neosvojil.
U hetero párů to takhle funguje. Kde je problém u homo párů? Zřejmě v tom, že osvojit dítě si může pouze partner biologického rodiče opačného pohlaví (za otce muž, za matku žena). A to tím přiosvojením bude narovnano. Je to tak?
Když bude dítě biologicky dítětem jednoho z homo páru, tak je to stejná situace, v jaké je dítě žijící s biologickým hetero rodičem, který tvoří pár s člověkem opačného pohlaví, který ale není rodičem dítěte. Tam se nemusí nic řešit, to dítě má oba rodiče a když biologický rodič zemře, péči o dítě převezme druhý biologický rodič, ne partner zemřelého rodiče.
Tak o co jde v případě homo páru, že to má být jinak?
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 29.02.2024, 22:07:14
Tak nevhodná rodina může být jak hetero pár, tak homo pár. A asi nelze dost dobře říct, že se to stát nemůže. I přes všechno prověřování před svěřením dítěte do péče před adopcí.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 29.02.2024, 20:21:25
Děti se ptají… třeba jak se narodí miminko, jak vznikne. A rodiče jim řeknou, že k tomu je zapotřebí maminka a tatínek. Tedy žena a muž. Ne dvě maminky ne dva tatínci. A už v tom okamžiku to těm dětem začne být divné.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 29.02.2024, 19:47:19
Já jsem žena a měla jsem muže a žili jsme v manželství. To je svazek muže a ženy. Proto se svazek muže a muže a ženy a ženy tak nemůže nazývat. Mám za to, že byla schválena stejná práva pro svazek stejnopohlavních lidí, jako mají manželé, krom těch adopcí. To znamená mimo jiné i informováni jejich partnera či partnerky v nemocnici (ale to už funguje, jestli se nemýlím, v registrovaném partnerství), dědění, atd.
Neznám dítě, které by chtělo mít v rodném listě uvedeno třeba matka - Jarmila, otec - Zuzana.
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 29.02.2024, 19:34:35
To ale přece není o těhotných mužích. To je o tom, že ten muž jako žena s penisem se bude sprchovat na koupáku, v bazénu, prostě tam, kde se ženy sprchují společně, většinou zcela nahé, s nimi. Půjde na dámskou toaletu. Za prvé bych se za přítomnosti takové ženy-muže necítila dobře a vidím tam i nebezpečí v tom, že může jinou ženu znásilnit. A nemusí být obětí dospělá žena, ale třeba dospívající holka,… Krom toho, nechtělo by se mi vysvětlovat malému dítěti, jak to, že má ta paní pindíka.
Souhlasím s tím, co napsala Bodlinka. Pokud má penis, je to chlap. A pro úřední změnu pohlaví musí být jako podmínka kastrace. Pořád to bude chlap chromozomálně, ale to už ho trápit asi nebude
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 29.02.2024, 14:29:46
No, jsem zvědavá kam až to půjde. Vždycky totiž bude mít někdo pocit, že je znevýhodněn a podle tohoto precedensu bude mít pocit, že mu musí ostatní (stát - tedy všichni, i ti také znevýhodnění ze stejného důvodu) to znevýhodnění nějak kompenzovat.
Já už to za sebe uzavřu tak, že se prostě v případě poskytování vložek zdarma neshodneme. Už se mi v tom nechce rýpat a vysvětlovat a argumentovat. Stejně je to zbytečné.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 29.02.2024, 12:04:28
Aha… A jak to bude pokračovat? Vložky a pak co dál? Plenky pro děti? Nebo…?
Na rozdíl od toaletního papíru, který používají opravdu všichni a je to základ hygieny v dnešní době, je menstruace záležitostí žen a je na nich, aby si hygienické prostředky opatřily a zaplatily - ony nebo jejich rodiče, pěstouni, atd. To nemůže suplovat stát.
Nebo budeme postupně platit chlapům žiletky a pěnu na holení? Nebo nejen chlapům? Opalovací krémy všem?
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 29.02.2024, 10:43:18
Ano, náklady na bydlení byly oproti dnešku nízké. Ale za to je dnes levné jídlo. I když to tak nevypadá, většina potravin by byla dnes dražší, kdyby zůstal zachován tehdejší poměr ke mzdě. Je levnější elektronika, elektrospotřebiče i nábytek. Některé oblečení a obuv, některá drogerie.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 29.02.2024, 10:41:45
A proč by měl někdo jakékoliv ženě/dívce platit vložky, tampony, intimky?
Připadá mi neskutečné, jak jsou lidi zblblí různými dotacemi.
Ty peníze musí napřed někdo vydělat, prací, pak si je stát vezme formou daní a přerozdělí. A já teda fakt nechci žádné cizí ženské platit ještě vložky. Jako by nestačilo, že si živíme… však víte koho všechno.