Thielli:Na, já vám jako cyklista musím koukat na zadnici a když blikáte a já nemám přede všemi auty vpředu namalovaný chlívek pro cyklisty, musím vám dát přednost.
No jo, ale stejně musím dávat pozor na ty cyklisty, kteří to nevědí. Pro jistotu.
Thielli:Na, já vám jako cyklista musím koukat na zadnici a když blikáte a já nemám přede všemi auty vpředu namalovaný chlívek pro cyklisty, musím vám dát přednost.
No jo, ale stejně musím dávat pozor na ty cyklisty, kteří to nevědí. Pro jistotu.
Fikovnice:Vidíš Ali…a já třeba dost nesnáším, když mě spolujezdec upozorňuje (na cokoli). Dělá to moje kamarádka a mě to spíš ruší. No jo, každý jsme jiný (nejen za volantem😉).
A úplně nejhorší jsou řvoucí spolujezdci. Také jsem již zažila. A na tetu houkl její manžel, ta se lekla tak, že zbořila kamenný plot sousedů a od té doby do auta jako řidička nesedla - tudíž odhaduji, že cca 40 - 50 let!😄
Jani, já mám na mysli jen upozornění na značky nebo na nečekané účastníky provozu, ale už jsem taky Štěpánovi musela dělat školení, jak se to má dělat. Rozhodně ne zařvat POZOR nebo zaječet. A nekecat do řízení, protože jako neřidič tomu vůbec nerozumí. Ale už to pochopil. Teď nedávno jsem byli nakupovat v Polsku a když jsme se vraceli, tak na mě skoro všechna auta v protisměru blikala. Pořád jsem přemýšlela, co se děje, jestli mě třeba nesvítí nějaké světlo a nakonec mně kluk v klidu řekl: Jedeš dobře, támhle jsou policajti a čumí do mobilu. 😀
Buggyra:Fikovnice, nemám chlapa. Baterie (už několikery) si vyměňuju sama. Nemám hasák, mám akorát sikovky 😀 Posledně jsem si zapojila myčku, a zatím (ťuk ťuk) dobrý. Tak hlavně, že jste to našli a vyřešili.
Stejně bych ty kočičí nádoby být vámi nějak pořešila.
Tak to jste dobrá. Taky se učím, ale spousta věcí mě ještě čeká. Když vidím, co všechno zvládne kamarádka, která betonuje, pokládá dlažbu, staví střechu, tak mám depresi.
Thielli:Tak ještě jednou - čím se řídím jako účastník silničního provozu:
361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), § 57, odstavec 4:
4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy.
Nepíšu to tady teď podruhé, abych dupala nožkou pro nic za nic a tloukla pěstičkou, že mám pravdu. Ale proto, že kdokoli z vás, kdo bude s autem popojíždět v koloně a uvidí kolo míjející ho vpravo, tak abyste na něj neřvali nadávky z okénka. Protože on (pojede-li tak, jak je popsáno výše) bude dodržovat pravidla. 🙄
Učí se to v autoškole, takže o tom vím, ale popravdě dnes je ten provoz tak komplikovaný, že pokud nemáte spolujezdce, který na všechno nečekané upozorňuje, můžete takového cyklistu přehlédnout. I když píše se: přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy. Tomu potom teda nerozumím. Protože pokud autem odbočuju vpravo a on jede rovně, tak mu přece musím dát přednost.
Tak blbci se přece najdou všude, i mezi řidiči. My jednou jeli za cyklistou aspoň 5 kikometrů, cesta úzká, navíc krajnice úplně rozbitá, a neuhnul, bylo to z kopce, za Karlovou Studánkou směrem na Vidly. Ale nedávno jsem zase byla mile překvapená, jela jsem cvičit se psem kousek od Fulneku přes vesnici Vrchy. Je to obec v dost prudkém kopci a silnice je tady úzká a klikatá, předjíždět se nedá. V tom se všechna auta zasekla za dvojicí cyklistů, byla zrovna špička, plno kamionů, dodávek, osobáků vracejících se z práce. Když si toho jeden z cyklistů všiml, sesednul a uhnul za krajnici a oba pak počkali, až auta přejedou. To mě hrozně moc potěšilo, hned jsem měla lepší den. 👍
Anonymní:Indicii máte musel to být někdo ze severních Čech kdyby to bylo z eshopu je to v zásilce uvedeno. Plus papír k reklamaci atd.
Mošnov je kousek od Ostravy. A v zásilce dnes už nemusí být vůbec nic, chodí to do mailu nebo to bývá v zákaznické zóně e-shopu.
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/rozestup-auta-cyklisti-zakon-test-smlsaloviny.A210422_172601_domaci_smls
https://www.youtube.com/watch?v=RIUKM4VgvQg
😀
I když ono to k smíchu moc není, je to o hubu.
No popravdě, toto období je pro mě nejhorší, chodci a cyklisti jsou sotva vidět. V obci není povinné mít reflexní prvky, jenže občas jedete i uličkami, kde se s tím veřejným osvětlením moc nepatlali a ještě když do toho prší, tak můžu mít oči na šťopkách a stejně vidím houby. Navíc ten povinný odstup je ve tmě dost těžké odhadnout. Já bych ve tmě na kolo nesedla ani za nic.
XY.:A ještě bych asi dodal k prvotnímu příspěvků že mobilní korekce udělala své né tedy otava ale otrava.
A hlavně “soukromí”. 😉
Fikovnice:Jediné, čím jsem si jistá, je, že Megi to opravdu nebyla. 😀 Byl to někdo, kdo zná nejen celé mé jméno, ale i adresu a dokonce telefon (teda tam bylo popletené jedno číslo).
A já si myslím, že to klidně Megí může být. A nebo potom tajný ctitel z koček. 😉😊
Varaxi:Kdyby dárce chtěl, jistě by se podepsal. Pokud nechce a přeje si zůstat anonymní, nechme mu to.
Ale stejně je vtipné, jak některé záležitosti vnímají různí lidé různě; já najít ve schránce na dopisy nějaký poměrně osobní dar, tak měním zámky, sepisuju závěť a zvažuju zavolání policie. 😀
😂 Fakt? Mě by to asi vyvedlo z míry, ale ne tak, jak když na mě v zimě za tmy vybafnul soused, pak mě pronásledoval až ke dveřím domu, ale naštěstí jsem se stihla zamknout. Zámky jsem pořídila všude, závěť teda nemám a policii jsem nechala až jako tu úplně poslední možnost.
megi-the-pes:To chápu, já jenžeto, proč se neříkalo první, ale prvá.
Strana 30 https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/30337/DPTX_2008_2_11210_0_128342_0_75052.pdf?sequence=1
Laicky bych to shrnula asi tak, že “prvý, prvá” je spíš knižní tvar, který se moc nepoužívá, ale v tom rozpočítávání se to jeví jako asi neustálenější, pohodlnější, rychlejší….protože představte si, že byste říkali “první, druhá, první, druhá” atd., to prostě jaksi nejde z pusy.
Quash:
Kromě toho, že tam slečna má hrozně moc hrubek, je to výborně zpracováno. Prostě nic není černobílé a podle mě byla chyba už v počátku, kdy ty státy takhle nešťastně stanovili od stolu. Je to vlastně dost podobné situaci po rozpadu Rakouska-Uherska. Od řeky k moři ale není řešení a určitě k němu ani nedojde.
anonymní:U nás na vsi to navíc není jen jeden pes. Třeba jeden voříšek mi nikterak nevadil. A že se napobíhal - několikrát denně tam a zpět, doprovázel děti na autobus, pak se pářil s volně pobíhající fenkou a autobus musel počkat až se uprostřed silnice rozpojí. Pak jeden xindl, který napadl a zranil spoustu lidí a psů, mě se bál, jak mě uviděl , mazal k domovu. Ale než se mě začal bát, stihl mi napadnout štěně. Pobíhá takto už asi 15 let. Další, který pokousal už tři lidi. Obrovský německý ovčák, který si denně pobíhá, ve dne v noci….
A ty co volně nepobíhaji, tak řvou a řvou. Asi ze závisti. No a pak já náplava, který nic nepobíhá a neřve.
Tak si tu pěkně pospolu u nás na vsi žijeme. Policajti by se ujezdili a já bych nemohla bydlet na vsi, což se mi nechce.
To se pak člověk nediví, že si jeden vystřelí.
anonymní:Ano - máme u nás vyhlášku zakazující volný pohyb psů. Už dlouho a stejně dlouho ji pár vybraných jedinců nedodržuje. Jejich psi se opakovaně volně pohybují po vsi, ohrožují okolí, útočí na psy, auta i lidi a co jako. Tak to přece na vsi bylo odjakživa. Pes má hlídat, tak ho přece nebudu uvazovat, když nemám plot. Když se pes chce jít proběhnout , tak ať jde. Tito lidé moc dobře vědí, že na ně nikdo nemůže. Jsou to přece ti praví kovaní vesničani, náplavy i starosta jim může víte co. Komu to vadí ať se odstěhuje do města.
Vyhlášky musí být vymahatelné a někdo je nějak musí vymáhat. Na vsi s kovanými vesničany nevím kdo a jak. A stejně pruději jen ty náplavy. Pravověrným vesničanům to sice vadí taky, ale “nechtěji si dělat zle.” Takže opět vítězství bezohledných.
U nás to pomohlo, i když pravda trvalo to několik let. A to u nás dřív pobíhaly volně i slepice a husy. Mám pocit, že na každém zastupitelstvu si vždy někdo stěžoval, tak zřejmě se s tím opravdu snažili dělat všechno možné, co bylo v jejich silách. Na druhou stranu ti nově přistěhovaní si stěžovali na retardéry v obytné zóně, že jim to ničí auta atd., takže je tady už nemáme a já si při vyjíždění od domu musím dávat setsakra pozor, aby mě někdo nesmetl.
megi-the-pes:Nu, ten komentář byl psán v určité souvislosti.
A Greta neorganizovala propalestinskou demonstraci, nýbrž klimatickou, akorát tam na chvilku pozvala několik Palestinek a žen z Afghánistánu. Pán řekl, že přišel na klima akci, nikoli politickou, a to je tak asi celé. Jakápak propalestinská demonstrace? Asi to tak podala televize? Nevím. Ale je to takové celé zoufalé (ne komentář fikovnice, ale situace v médiích, co na nás hrnou za kraviny, to tu ještě nebylo). I ten titulek Novinek je velmi zlý.
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-projev-grety-thunbergove-narusil-ucastnik-klimaticke-demonstrace-vycetl-ji-pozvani-palestinky-40450545
Na Instagramu se ale Greta otevřeně postavila na stranu Palestiny a a publikovala fotografii s nápisem Stand with Gaza.
Včera jsem četla články od tohoto pána https://1url.cz/iukEb a musím říct, že je mně to hodně blízké, docela rozumně to rozebírá, není vulgární, nevybízí k násilí, ale trvá na dodržování zákonů a tlačení na lidi, které jsme si zvolili.
Co se týká lidí, kteří jsou u nás propalestinští, zjistila jsem, že většinou jsou buď zpracovaní Al-Jazeírou (protože nevěří našim médiím, tak poslouchají ty arabské) nebo BBC (totéž, ale v britském vydání) a nebo v podstatě ani nevědí a neznají příliš historii a myslí si, že Židé přišli do Palestiny po roce 1947 a že svůj nárok opírají jen o historii starověkého osídlení před 2 tis. lety. Vůbec nevědí nic o tom, že žádná Palestina nikdy neexistovala a že palestinský národ je vlastně uměle vytvořený.
anonymní:No mně jednou soused, když jsem mu řekla, že jeho pes prořval už několik nocí řekl: “ No viď, že to vydrží !” A mimochodem tento pes, když neřval ve dne v noci, tak běhal po vsi a obtěžoval lidi a psy. Ale to je přece normální, že psi neustále řvou a běhaji po vsi, takhle to vždycky fungovalo. To přece vadí jen náplavám.
Já bydlela ve městě i na vesnici, ale nikde bych nedopustila, aby moje zvíře (jakékoli) nadměrně obtěžovalo okolí. Styděla bych se za svoji bezohlednost a neschopnost.
U nás v obecní vyhlášce je zakázán volný pohyb psů po obci, vy to nemáte? Myslím, že už je to skoro všude.
anonymní:myslím, že tohle není ani tak o vesnici x město, ale o tom, že bezohlední tupci žijí tam i tam. On ten pes může řvát hodiny i ve městě. A přijde mi úsměvné, jak vesničani argumentují náplavami a tím, že jim na vesnici vadí psi a kohouti.
“Mistři světa” žijí všude.
Tak já jsem třeba taky náplava, ale vzhledem k tomu, že jsem na vesnici vyrostla, tak mně vesnický hluk přijde normální. Zatímco někteří lidi z města, kteří tu bydlí cca 5 let, do té doby bydleli v paneláku, si myslí, že tady budou všechny stavět do latě. A že jich teď nějak přibývá. Jo, na vesnici byl vždycky nějaký člověk, který všechny prudil, ale teď je jich prostě nějak víc.
Bobca:ano taky vybiška..(ale ta prga se u nás neříkala)…Pocházím z dědiny mezi Rýmařovem,Šternberkem a Uničovem…Směska nářečí…Osídlovalo se po válce pohraničí,takže tam se dá slyšet všechno..Já,ovlivněná ještě tchýní-přistěhovali se z “Tróbek”(Troubky u Přerova)…Moje máma pocházela od Uherského Brodu-Slovácko-"užička"..a táta-Volyňák.."gajuč",kakajo"..Já-nevím s kama to mám,ale říkám “dule”(dole)..jijou(jedí-jí)..nende(nejde)..Všude hned poznají,že nejsem z tama😊
Kamarádku mám od FM,takže věty..Stydím se “koho čeho”..jdu do řezníka..Pochytila jsem od ní hodně"výrazů"..V Kostelci n.Orlicí-nástavba-jsme se sešli spolužáci z celé republiky,takže to bylo zajímavé..Kladno,Praha,Krkonoše,Vsetín,Litomyšl.Valmez..HavlBrod..Pardubice-to když jsem první den slyšela “votevři vokno”..voči a “viď”..a to zpívání,jsem myslela,že pojedu dom..byla jsem na internátě..I z Písku u Jablunkova-napůl polsky…4 holky,co mluvily “kratce” a ostravským nářečím…🙂
Někde tu byl hantec..věděla jsem všechny výrazy v testu,bo brácha studoval v Brně a já to od něho pochytila..
to jsou nářečí,ale přesně-čím jsou krmeny děti na “déčku”. Jsem ráda, že už nemám malé děti…Připojuji se….👍
Já pocházím z Břeclavska, na Bruntálsku bydlím už cca 35 let. Takže jsem si prošla taky různými nářečími, ale na něco jsem si nezvykla a nenaučila se to. Třeba u nás se nikdy neříkalo “s kama” ale odkud nebo když už tak “odkaď". Taky se u nás říkalo ”jijou, důle, nende" a třeba ty “voči” nebo "votevři vokno" taky. Tady u Bruntálu jsem se naučila víc mluvit spisovně, protože nářečí z jižní Moravy občas někdo nerozuměl a zdejší mně jaksi nepřirostlo.