Mně teda je taky líto za oblečení a boty pro mě dát majlant. Třeba za tu výcvikovou vestu dát cca 1500 mně fakt přijde moc. A za boty bych dala max 1500, víc ne. Ale zase mám výhodu, že mně stačí velikost 35 nebo 36, a to bývá většinou dětská, která nebývá tak drahá. Jenže zase dost často kvalita stojí za prd, protože výrobce už s tím asi počítá, že dítě z toho brzo vyroste, tak žádnou kvalitu nepotřebuje.
Příspěvky uživatele
Sarah01
Buggyra:Ale zase nemůžu říct, že nemám naspořeno - já totiž ukládám money do nemovitostí, abyste věděli. Splácím a ještě nějakou chvíli splácet budu svůj byt 😀
To já taky. Ale tím spíš člověk potřebuje nějakou rezervu, aby si nemusel půjčovat třeba na takovou pračku nebo ledničku, když vybouchne. Ale pravda je, že je to čím dál těžší tu rezervu udržet, to zas jo.
Fikovnice:Že jo? Já si taky říkala… Ale teda při googlení jsem tu možnost nenašla, ale dívala jsem se jen zběžně.
Já našla na stránkách jednoho klubu:
Jinou možností léčby je chirurgické řešení, kdy se varle trvale fixuje na dno šourku.
A úryvek článku z časopisu Svět psů 2004, autor neuveden:
Nedávno jsem hovořil o chovatelských záležitostech s jedním kolegou rozhodčím z Anglie. Diskutovali jsme i otázky kolem kryptorchismu. Jiné chovatelské předpisy v Anglii než jsou u nás a v dalších zemích FCI umožňují odlišné chovatelské praktiky a v konečném výsledku mají i odlišné důsledky. Sdělil mi, že v Anglii je chovatelská volnost, a že je tedy na chovateli, jaký cíl sleduje a čemu dává přednost. To vše je dovoleno. K zapsání štěňat do plemenné knihy KC stačí, aby měli oba rodiče uznané průkazy původu jako doklady o čistokrevnosti. Tak se stalo, že jeden chovatel anglických kokršpanělů použil v chovu jako krycího psa unilaterálního kryptorchida, jinak velmi typického a exteriérově dokonalého jedince. Na výstavě tento pes nikdy nebyl, protože by byl, zcela v duchu platných předpisů i v Anglii vyloučen. Tento pes, podle sdělení uvedeného kolegy, však dal několik vynikajících fen, které získaly z exteriéru ty nejvyšší anglické tituly. Dotázal jsem se, jak na tom byli synové tohoto psa. Odpověděl, že to nikdo v Anglii neví a je jim to lhostejné. Informace o odchovech si vyměňuje jen několik málo kamarádů - chovatelů a jinak ostatním, i členům klubu, tyto údaje nejsou dostupné. Při koupi štěněte si kupující nemůže prohlédnout matku ani sourozence, ale většinou chovatel jen nabídne při osobním odběru tohoto jedince, kterého kupujícímu vybral. Namítal jsem, že to není dobrý systém, zejména z hlediska kvality populace plemene. Na to mi bylo sděleno, že to je chápání kontinentálního Evropana. On sám je strašně rád, že nežije v žádné zemi kontinentální Evropy. A pak si kupte štěně z Anglie a čekejte po něm to nejlepší! Ale na druhé straně nejsou všichni chovatelé stejní.
Jako docela mě to odrazuje od krytí v zahraničí. A jak už jsem uvedla někde výš, někteří chovatelé v Rakousku používají ke krytí jen a zásadně inseminaci, prý z toho důvodu, aby si do chovu nezanesli nějaké infekce, třeba mykoplasmy.
Fikovnice:Vidíte, a já si myslela, že nesestouplé varle lze chirurgicky stáhnout do šourku. Teď jsem to googlila…a asi teda ne.
Šikovný chirurg si poradí. 😉
assil:To by muselo být jedině plemeno, které nemá povinnou výstavu ani bonitaci, tam by si jednokulčáka určitě všimli nebo jak to myslíte zoperovat? To varle nikdo nepřišije.
Jo, že se dáváají štěňatům hormony, aby jako slezlo a masíruje se, to se děje.
Ale zas, stejně se to v chovu drží skrz feny a ty nikdo neřeší, že by měly z chovu taky pryč.
Kryje se občas v zahraničí a třeba inseminačně, takže tam prostě nevíte. A pokud se to nijak nesleduje, nikam nezaznamenává, tak ani nevíte, která fena to přenáší a jestli to třeba není zrovna ta vaše. Nevím no.
Ve většině MHD se dnes dá platit kartou a je to naprosto jednoduché, mobil k tomu vůbec nepotřebujete….co tak vím Praha, Brno, Ostrava, Opava. Olomouc nevím, ale podle všeho je potřeba aplikace a nebo je možnost SMS jízdenka.
Můj se taky nepohybuje, ale když na ikonu kliknu, ukáže mně, kolik procent je nabito.
A není to plemenem? Já si myslím, že retrívr by nikdy neodmítl jít ven v dešti. Ale třeba se pletu.
kometa:Ano. To byli ti husky bez PP. Paní naprosto bezelstně napsala - já se jí na to ani neptala - že pes má jenom jednu kuličku, že mu dcera málo masírovala bříško. Ale, že je jinak plodný, takže cajk.
Áha, takže vůbec neví, která bije. To samozřejmě jen potvrzuje to, že ty množky bezpapíráků neví o chovu vůbec nic.
balu:Kryptorchid nemůže být uchovněn, tak pod FCI se na něm chovat nemůže… Tak jak - že to někteří chovatelé nepřiznávají?
To by bylo na dlouhý vysvětlování, zoperovat a nepřiznat se toho dá hodně. Většinou se člověk nejvíc dozví šuškandou, když hledá psa ke krytí, ofiko nezjistí nic. A pak se má rozhodnout, jestli zrovna toho psa jo nebo ne….může to být pravda nebo nemusí, ale jako chovatel chcete, aby krycí pes byl naprosto zdravý, že jo.
assil:To by předpokládalo chov pod FCI, což nemusí být. Zrovna špicové se chovají i pod WDU a nebo tím německým spolkem IHS nebo tak nějak.
A to vše za předpokladu, že to PP neznamená pet passport.
Myslím, že jsem někde zahlídla i AKC. Takže tam je asi všechno možný.
Ale on je fakt, že to je napříč plemeny i pod FCI, oni to totiž někteří chovatelé nepřiznávají a takhle se to přenáší v dalších liniích dál a dál. Takže co se divím, že jo, ale tahleta ženská to aspoň přiznala.
Fikovnice:A brala by i nemoderní?
Asi jo, ale fakt velikost XS nebo snad nějakou dětskou 164, ona je hrozný drobek.
balu:Právě, že po tornádu strašně dlouho trvalo, než tyto charitní organizace něco lidem vyplatily, proto se ptám. A děkuji za odpověď.
Karlovice, odkud ta vaše kamarádka je, mají účet na pomoc po povodni, ale nevím, jestli z toho budou financovat pomoc lidem nebo likvidaci obecních škod.
To bych mohla zjistit. Jinak já budu posílat peníze na transparentní účet MŠ zde https://www.kb.cz/cs/transparentni-ucty/131-3096380207. Znám přímo učitelku odtud, má ode mě štěňátko, školka je naprosto v katastrofálním stavu, veškeré zařízení pro děti na zahradě uplavalo pryč, zůstal jen plot, který snad půjde opravit. Ve školce bylo nové obložení, nábytek, koberce a všechno je zničeno, děti nemají ani hračky, kvůli kontaminaci se všechno muselo vyhodit.
balu:No… kdyby mě to vyplavilo tak, že bych zachránila jen život, budu ráda i za obnošené šatstvo do začátku…
Ano, já jen píšu, co tak znám lidi, ti nepotřebují, ale třeba jiní ano, ale že se to chce zeptat.
Jinak pokud teda někdo má zimní oblečení ve velikosti XS pro tu moji kamarádku, tak klidně beru.
Fikovnice:Ali, mám milión oblečení…zachovalé, ale z dřívějška, co už neobleču. Mám dát na charitu nebo poslat adresně někomu?
Jani, nošené oblečení pro dospělé bohužel nikdo nechce, možná tak pro děti. Jedině snad zkusit zavolat přímo na některý OÚ v postižených oblastech a zeptat se. U nás je třeba sbírka hraček do školek, i použitých, ale oblečení ne.
kometa:Přímo od chovatelky. Vyměnily jsme si pár SMS.
Ona vám psala, že pes je kryptorchid? Ten by snad měl být vyloučen z chovu, ne?
drvodelkafialova:Zkuste jí pomoct založit tu sbírku na Donio. Vím, že se to tu už probíralo a i to, že byly výhrady, ale peníze se tam sejdou asi nejrychleji.
S tím musí ten příjemce peněz souhlasit a to ona nikdy nebude, na to ji moc dobře znám. Prostě jí neuplaval celej barák, jak jiným lidem a ti si to zaslouží víc.
Arosek:Ano, nejspis je to tim.
Jenze … pokud ja tady piplam fenu, delam s ni zkousky a vystavy, mam ji jako clena rodiny, vysetrim ji na vsechno myslitelne a nemyslitelne a jedu pres pul sveta nakryt psem ktery je nepribuzny a zdravy a ja nevim co jeste, tak lze tezko ocekavat ze prodam stene debulovi, ktery ani nevi jak se o nej starat jen proto, ze ho chce on nebo jeho deticky.
Jako ano, najdou se vyjimky ktere o psovi moc nevi, ale chcou se vzdelavat a dozvedet a tak vubec jako repsekutji, ze pes neni kabelka, ktera s eodlozi na par dni do sklrine kdyz mi neladi s kabatem. Ale tech bohuzel moc neni.
Takze tady vlastne mame zacarovany kruh. Slusny chovatel neproda stene nekomu jako hracku, ten nekdo se ale nechce zmenit, tak vyuzije faktu, ze se najde clovek ktery proda cokoliv komukoliv.
Otazka zda se tohle da rozseknout osvetou, odpoved vlastne asi radsi nechci slyset, pac ji tak nejak tusim.
A tak já ji napíšu 😉…nedá, protože je svoboda a já si můžu dělat a koupit, co chci a kdy chci.
balu:A co ty organizace, co vybírají na povodně - Člověk v tísni, Adra, Charita, a nevím, kdo další? Máte info z postižených míst, že by rozdělovaly darované peníze?
Nemůžu mluvit za všechny postižené, ale kamarádka opravdu ještě nedostala nic. Znám to už z doby, kdy byla na jižní Moravě to tornádo, hrozně dlouho to trvalo, než ti lidi něco dostali, proto těmto organizacím zásadně peníze neposílám. Kamarádce jsem přispěla na tu elektrocentrálu, ale ani nevím, jestli ji už má, protože byl obrovský problém s dopravou Toptrans, byli přetíženi, ale dostat se tam mohli, problém s cestou nebyl.
A ještě dodám, že klidně bych jí přispěla zase, ale ona už si ode mě nechce nic vzít, protože ví, že na tom taky nejsem zrovna dobře, když mně opět přerušili před začátkem dalšího ak. roku důchody. Před asi 2 týdny jsem jí vezla věci od pejskařů….několik balíků vody, Savo, hadry a rukavice na úklid.
On je taky dost problém, že dnes musí mít psa každej, kdo má s prominutím do pr… díru.
Zrovna včera jsem si na FB v jisté skupině přečetla nejdřív dotaz, co se štěnětem, který je 2 dny doma a nechce spát samo v kleci nebo v jiné místnosti, asi má prý separačku. A do ložnice prostě nepůjde, protože v ní mají drahé bílé koberce. 🤦♀️ Pak se ukázalo, že štěně je bez PP, ale je zaručeně čistokrevné, ačkoliv teda na fotce tak nevypadá. CHS prý na zájem nereagovaly. Popravdě se ani nedivím, já bych takovým lidem štěně taky neprodala. Na námitky, že klouby atd. paní napsala doslova: “Měli jsme dobrmana, problem s koleny neřeším to už je problém celkově u velkých psů a po operaci byl pes opět dobrý, na příští týden je Míšánek objednaný k našemu vet na kliniku na kompletní prohlídku, odběry krve atp.” A kromě toho ještě krmí štěně těsně po odběru 1x denně a granulemi, které jim paní odsypala do igelitky. 🤦♀️