Fikovnice: Já sem vlepím komentář, který jsem psala na jiném serveru:
“Paní Šimůnková ztratila dceru. Co vím, tak jediné dítě. Strašlivá, hrůzná a nepředstavitelná věc! 😢 Ale zároveň víc a víc z jejích projevů mám pocit, že se tou hrůzou sama dostala do obrovského psychického problému. Netuším, zda se léčí, kdo ji léčí, pokud ano, tak zda adekvátně. Zcela narovinu píšu, že se bojím jak o ni, tak event. o někoho, koho vnímá jako přímé viníky té strašné tragédie. Btw, tehdy ta reportáž (tuším to bylo 168 hodin?) - někdy v únoru (?), to byl novinářský hyenismus! I kdyby paní o reportáž a rozhovor prosila, měli ji odmítnout. Ani ne dva měsíce po tragické ztrátě jediného dítěte...”
Zrovna jsem dnes četla ty výsledky z vyšetřování a jaké byly reakce pozůstalých. Zmíněná paní se asi nejvíce ozvala a požaduje odstoupení všech, kteří údajně můžou za to, že ty děti tam rukou vraha zemřely. Myslím si asi totéž, co ty. Chápu ji, že měla jen tu dcerku a je to pro ni o to větší rána. Ale není sama, je tady a nejen tady víc lidí, kteří přišli zaviněním někoho jiného o někoho blízkého a vysvětlení se jim nikdy nedostalo, se situací se prostě museli chtě nechtě smířit, jakkoliv to pro ně bylo těžké. Četla jsem si i diskuze pod těmi články a připadá mi, že policie se teď stala jakýmsi obětním beránkem, na kterou všechno hodíme. Asi je to logické, PČR je teď první po ruce, na kom si můžou vylít svůj vztek a frustraci. Ale může za to celá společnost, protože celá společnost je zodpovědná. Lidi teď vidí černě a volají po zákazech legálních zbraní. To ale není řešení. Častá argumentace je, že zbraně byly vynalezeny primárně na zabíjení, kdežto nože, sekyrky, mačety, kladiva atd. ne. To je sice všechno hezké, zakázat se může všelicos, ovšem ty zbraně se vyrábět nikdy nepřestanou a pokud nebudou pro zločince dostupné legálně, tak si je seženou nelegálně. Nikdo si neumí představit, že když pro něho samotného je to těžká věc, tak pro toho drbana je to děsně jednoduché, dokonce si umí zbraň vyrobit sám úplně z běžných komponentů, které máme každý doma. Viděla jsem i dokument, z čeho všeho si dokázali vyrobit zbraně zločinci ve vězení, sice to vypadalo hrozně, ale bylo to plně funkční (!). Už jsem leckde hodně narazila, sluníčkáři logický argumenty slyšet nechtějí, ale přesto opakovaně zdůrazním, že ČR má jeden z nejlepších zákonů o zbraních na světě, važme si toho, kam se na nás hrabe USA, a jsem na to pyšná. Nenechme si to sebrat.