Koukám, že máte ty čičiny pěkně rozmlsany. 😁 Kaviár by třeba nechtěly? 😊
Jinak když je řeč o tom doručování, tak mě překvapilo, že Zásilkovna na adresu doručuje i v neděli. A to teda většinou nejsem doma, takže balíček vždycky najdu hozený přes plot. Naštěstí tam ještě nikdy nebylo nic, co by se mohlo rozbít.
Vždycky se mi otvírá kudla v kapse, když slyším argument - vypadá jako zdánlivě vysoká částka, ale v rámci rozpočtu se jedná o banalitu. To je přece z prominutím blbost. Peníze jsou peníze a je jedno jak velká je to částka. Když se šetří a šetřit na nesmyslech se má pořád, není žádná částka dost malá ani velká. Když se všechny tyhle jejich tvz drobnosti sečtou je to rázem částka obrovská.
Vždycky jsem obdivovala prvorepublikového ministra financí Rašína. Do práce chodil v odrbaném kabátě, jak říkal je teplý a nerozpadá se. Když po něm chtěli nesmysly typu - peníze na nové uniformy hradní stráže, vyhnal je s tím že ty rakouské se nerozpadají a k budování republiky jsou peníze potřeba jinde. Přesto i hlavně díky jeho působen naše země dnes existuje. Z toho by si měli brát příklad.
Vyhodili miliardy za cyklostezky, nesmyslné rozhledny, dotace na nesmysly všeho druhu, ale kde jsou přehrady na Moravě, dálnice, vysokorychlostní železnice, nové elektrárny? Zatím ani jedna vláda nic z toho nedotáhla, ale hlavně že se řeší nové hadry pro paničku. Ať chodí klidně v teplákách nebo dřepí doma, je mi to jedno.
To se říká vždycky, aby měli lidi pocit, že o nic nejde přece. Jenže znáte to, koruna ke korunce a je z toho balík. Spousta dnes bohatých majitelů firem začínala doslova “od koruny”.
A já vlastně na to mám tak nějak neutrální názor… Respektive nevím, zda jsem pro nebo proti. Reprezentativní hadry, šperky, boty - to je drahá záležitost. A ona nějak reprezentovat musí nebo měla by. Na druhou stranu je po povodních, řada lidí živoří, je na životním minimu, fakt nevím…
Není na to vhodná doba, působí to jak červený hadr na býka. Neumím posoudit, jestli je to adekvátní částka, záleží, kde nakupuje a jak často někde na veřejnosti reprezentuje. Vlastně ani nevím, jestli je nějaké faux pas, když by si vzala jednu róbu na sebe víckrát, než jednou. Jistý ale je, že teď na to prostě nejsou peníze, kromě toho není ani na zvyšování platů politikům, podle mě. Měli by se uskrovnit a myslím si, že jim to se stávající výší platů určitě půjde líp, než lidem po povodních.
Když prodlužují věk odchodu do důchodu, měl by se třeba počítat z deseti nejvýnosnějších let.
Ale peníze se vybírají pořád od menšího a menšího podílu pracujících a rozdělují se pořád mezi větší a větší podíl pobíratelů. V téhle situaci těžko můžete změnit důchodovou politiku takovým způsobem, kde by se na to mělo brát?
Jo, jo s maminkou jsem to taky mockrát slyšela, ale ona to tak úplně pravda není. Když malému dítěti umře máma, vychovává ho macecha(hnusné👎 když je to děti milující žena) Pro dítě je to maminka, jinou nemá. Moje teta vyrůstala taky s mou babičkou, protože její maminka umřela u jejího porodu a děda se oženil znova a měli další tři děti, taťku, strejdu a druhou tetu.
To mně přijde jako něco trochu jiného. Jinak co se tchýně týká, ono asi taky záleží na tom, jaký vztah s ní ta snacha má. U nás ty vztahy prostě byly špatné.
Tchýním a tchánům se v naší rodině vždycky říkalo babi a dědo. Mamka vždycky říkávala, že maminka je jedna a já jsem to cejtila stejně. Můj zeťák a snacha mi říkají jménem a tykají, dnes už je to asi takto běžné.
Já bych to rozhodně nechala vytrhnout. Dcera to tak měla u svého psa, její veterinář říkal počkat a jemu se pak hrozně začaly kazit i ty druhé zuby, dnes mu zůstaly asi jen dva, má 11 let.
Ano. A jak jí mám říkat, paní vy? Prostě mamka ..…ová. Ještě doplním, že oni mě znají jako 14leté dítě, kdy jsme s mužem začali chodit. A teď si uvědomuju, že v nějakém filmu, kde tuším Žilková hrála snachu, taky říkala ,,maminko vy". Alespoň se mi zdá. No nevím, jestli si to pamatuju dobře🙄 Že by Svatba jako řemen?
Aha, tak u nás jsme to nikdy neříkali, proto se tomu divím.
V tom filmu Žilková nehrála, tam hrála Janžurová. Žilková hrála ve filmu Když rozvod, tak rozvod. Ale jestli tam tchýni říkala maminko, to nevím.
Ano, všichni jsme vykali, tady to v generaci rodičů bylo normální, oni svým rodičům onikali: ,,tatíčku říkali ste mě", tak my vnuci automaticky: babko, dědo vy. Ale tato generace už skoro vymřela a tím to končí. Tomovým rodičům, letos mají 80. vykám také, taky říkám mamko vy. Tom jim samozřejmě tyká. Já své mamce také samozřejmě říkám ,,mamko ty", Tom jí říká Kačko ty.
A to vybíráte a sháníte dárky? 😲Já dávala obálky vždycky, svým synovcům a neteřím, protože nějak nevím nic o přáních a potřebách dětí, to jde mimo mě. Takže malým za to kupují rodiče, větší dostali obálku a koupili si, co chtěli. Mezi náma dospělýma jsem tohle ,,vyměňování si obálek" zrušila úplně, nic si nedáváme. Mimochodem, stejně jako nakupování si hader, nesnáším odjakživa vybírání dárků. Nechci pak sledovat ty vyděšené či znechucené výrazy typu: bože, co já s tím….😜
Ano, kupuju dárky. Zeptám se, co by chtěli, a koupím buď přes internet nebo v obchodě. Širší rodině dárky nekupuju, jen dětem a vnoučatům, samozřejmě i mamce. Obálky nedávám nikdy.
Přesně, mluvíte mi z duše a popisujete i moje dětství. A to je právě i důvod, proč jsem tak strašně, opravdu strašně moc ráda, že děti nemám. Já bych tuto dobu s dětma nedala. Nesnáším všechno to, co vidím kolem: líné tlusté dětičky, přilepené na síti(kde to asi vidí😉) šílím z vození dětí 500m ke škole a asi milion dalších věcí, které stačí, že vidím u příbuzných a nechtěla bych to zažívat u sebe. Vidím, že můj brácha se celkem snaží, vychovává, děcka mají mantinely atd, ale taky jim dá se říct všechno podřizuje. Nedělá věci pro sebe, ale jen tak, jak to vyhovuje děckám. Za mého dětství dělala děcka to, co bylo potřeba. Teď se všechno dělá tak. aby to vyhovovalo potřebám děcek.
Když vy na tom vidíte jenom to hodně špatný. Asi to nejde dostatečně vysvětlit nebo přiblížit, ale třeba teď v létě, když se na zahradě v ohrádce batolila štěňátka a my s dětmi a vnoučaty seděli pod pergolou, povídali si, dcera maličkou kojila, druhá vnučka se cachtala v bazénku, to jsou pro mě moc krásné chvilky a myslím si, že toto je aspoň pro mě to pravé štěstí, prostě to tak cítím. A poslední víkend v září jsme byli celá rodina rozprášit manželův popel na místě, které měl rád. Měla jsem obavy, jestli se všichni sejdeme na místě úplně přesně, jestli bude pěkné počasí, jestli to děti zvládnou. Úplně zbytečně, bylo to moc krásné setkání a i kvůli manželovi jsem ráda. Teď už mě netíží, že nebude doma se mnou.
No jo…já to taky nedělám, ale když vidím, kolik mají hraček a blbostí, tak bych to nejraději dělat začala. Já vnoučatům k narozeninám dávám už jen třeba knihu a k tomu dám rodičům pro ně peníze, na botičky a tak… mladšímu synovi se peníze hodí, ten ani nic jiného nechce, dokončuje přístavbu půdy, tak peníze potřebuje. Vím, je to blbé, ale než kupovat blbiny, tohle mi přijde praktičtější.
Taky hodně kupuju knížky, my jsme taková hodně knižní rodina, čteme hodně. A já taky moc ráda knížky dostávám. 🙂
Mě přijde ale, že to se děje až teď. Za mého dětství jsem takto ,,rozmazlující" rodiče, třeba spolužáků, kamarádů nepoznala. Spíš naopak, někteří na děcka byli až přehnaně přísní. To zase pro mě, která si nenechala moc něco vnutit, bylo moc. Naši…nevím, neměli na nás až tolik času, lítalo se mezi zaměstnáním a prací na poli, vychovávali nás spíš prarodiče a babča byla jak ras😜Rozhodně nás nerozmazlovala a odporovat se jí nesmělo. Se mnou to měla ale těžké, to jo. Moje nejčastější,,ale naši nám to dovolili!", končilo její odpovědí: mě to nezajímá, teď vás hlídám já a budete dělat, co já řeknu(to mám po ní😛) Prarodičům jsme taky vykali.
Tak u nás to bylo úplně stejně, spíš až moc, s něčím jsem nesouhlasila a sama ve výchově nepraktikovala. Dnes by ty metody snad byly i trestné, ale na vesnici to tehdy bylo úplně normální, nebyla jsem sama.
Jedna moje známá trpěla tokofobií….a měla chorobný strach z otěhotnění…bylo to údajně způsobeno tím, že jako malá holka si vyslechla nějaké příběhy, které si povídaly dospělé ženy v její přítomnosti a ji to takto poznamenalo…no, nevím, jestli je to možné, ale je fakt, že děti nemá…
Někdo děti chce a nemůže je mít, někdo by mohl a nechce…svět je nespravedlivej…
Myslím, že to možné je. Několik amerických celebrit si nechalo dítě odnosit náhradní matkou právě proto, že se bály těhotenství a porodu. Jenže ony na to mají peníze a v USA je to nejspíš legální, tady nevím, ale asi ne.
Ali, fakt to tak nemusí být vždy - to: “Co do nich vložíte, to v nich zůstane.” Jsem přesvědčena, že ta moje kamarádka by se pro děti rozdala (a to i teď) a ony - totální nezájem o ni! 😟 Občas mám chuť vrazit té dceři pár facek, aby se vzpamatovala.
Pro děti rozdala
Víš, možná je to špatně. Dětem musíš odmalička nastavit mantinely, co můžou a co už ne. Ne se pro ně rozdat. Taky znám takové případy, jsou to většinou ty rozmazlené děti, které dostaly všechno, na co si vzpomněly. Já se přiznám, že my jsme byli asi hodně přísní rodiče. A popravdě dnes se stává, že já si půjčuju peníze od dětí, ne naopak.