assil:Tak jsem si udělala nějakou tu volební kalkulačku a vyšlo mi, že mám volit Motoristy 😀
Ale shoda jen asi 60%, tak evidentně se tak většinově neshodnu s nikým.
Mně vyšli ti Mimozemšťani. 😄
assil:Tak jsem si udělala nějakou tu volební kalkulačku a vyšlo mi, že mám volit Motoristy 😀
Ale shoda jen asi 60%, tak evidentně se tak většinově neshodnu s nikým.
Mně vyšli ti Mimozemšťani. 😄
Doron:Myslím, že to nebude problém, je to chytrý a vstřícný pejsek.🥰
Gučák se mnou chodil do práce od dvou měsíců , prostě jsem ho připlácla na pelíšek pod stůl a “ spinkej”. Musel se to naučit na první dobrou, jináč to nešlo. Jen občas rušil, poštěkáváním ze spaní a taky trochu prděl. 😅 A po třech hodinách vyžadoval pauzu na čůrání a hraní, jsem to tak zavedla a on to měl pak v hlavě na minutu přesně, tak pozor na to !
No, ono je to až s podivem, že ti psi mají v hlavě takový hodinky. Mně občas o víkendu probudí už v 5 ráno, že je jako čas jíst, a až jim řeknu, že ne, je víkend, ještě spinkáme, tak zase zalehnou a do 8 je klid.
kometa:Po takovém tvrdém spánku kolikrát vystřelím a myslím, že jsem něco někde zapomněla, pak teda zjistím, že ne.
Tak nejsem sama!🙂 Když se o víkendu probudím s pocitem, že jsem zaspala a mám být už dávno v práci. A pak mi dojde - vždyť je sobota (neděle) a tepová frekvence se vrátí do normálu.🙂
Taky se mně to stává a těší mě, že nejsem sama. 😂
Kdybyste někdo chtěl slevu 10% na https://www.muttandgo.cz/, můžu věnovat, nevyužiju. Dnes mně přišly vodítka a teda naprostá bomba, je to přesně to, co potřebuju.👍
Aluška:U jezevčíků může být maximální koeficient příbuznosti 12,5 %. To mi připadá strašně moc. V jednom případě vím o krytí na 12,5 % a byl to nevlastní brácha s nevlastní ségrou….měli oba stejnýho tátu, jinou mámu
Ono se to prý liší podle počtu chovných jedinců. Pokud je jich málo, tak to jinak dělat nejde. Ale zase mně nepřijde, že by zrovna jezevčíků bylo málo. Takže je to, aspoň podle mě, hodně divný. Teď jsem si předběžně spočítala příbuznost dalšího vrhu, pokud to vyjde, dle rodičů a vychází mně to na 4,295%, což je ještě míň, než minule. Přesný výsledek budu mít cca za 3 týdny, zadala jsem si to na K9 data a tam to chvíli trvá. Pokud se předpoklad potvrdí, tak si myslím, že je to velice krásná hodnota.
Varaxi:Veterinář podle mě narážel na snížení imunity a celkové tělesné konstituce u jedinců s málo pestrým genofondem. Omezení chovatelské základny je v podstatě základ čistokrevného chovu a v očích některých lidí jde s tím ruku v ruce určitá náchylnost.
Nebrala bych to na Vašem místě tak vážně - jednak náchylní psi se vyskytují i mezi voříšky, jednak o tom čistokrevný chov je, najít slabé jedince a vyloučit je z chovu, jednak to celé je teorie. Váš odchov může být naprosto ok a nemoc mohla být způsobená vlivem prostředí.
Po konzultacích se známými chovateli si myslím něco podobného. Je to jediné štěně, které mělo problémy (i když ještě do včerejška jsem si myslela, že jsou všechna ok) a zrovna to, které bylo od malička jen na zahradě bez přístupu do domu. Majitelka mně přeposlala i veterinární zprávy a tam se doslova uvádí: mohla něco sežrat, je na zahradě, ani úraz majitelé nevylučují.
Krása je relativní. Když se podíváte do minulosti, tak představa krásy byla vždy různá. A i dnes je u různých lidí také odlišná. Takže bych netvrdila, že stará tlustá žena je ošklivá. Pokud o sebe dbá, tak i tlustá a starší může vypadat dobře. Jen je teda rozdíl asi v tom, že pro nás je taková veřejná produkce nepřijatelná. Ta paní to ale provozuje dlouhodobě, tak asi to svoje fanoušky má.
Verun:vy jste psala jste o koeficientu příbuznosti a číslo 6(což je teda asi maximum)a možné souvislosti s nemocí, jak vám kdosi psal , tak pro představu o té příbuznosti, když vy chováte pod 6 jsem se zeptala… s nemocí zkušenost nemám, nezajímám se o to, a načíst si to na netu a dát odkazy nebyl pro megi problem. zajímal mě jen koeficient příbuznosti …
Tak z té vaší otázky není poznat, že vás to zajímalo. A ne, nechovám pod číslem 6, píšu to tam. Nejenže píšete tak, že člověk vůbec neví, co tím míníte a jestli se ptáte nebo něco jiného, ale také nečtete celé příspěvky. Takže bratranec se sestřenicí nejsou ani rodiče mojí feny, ani krycího psa mého prvního vrhu. S tím koeficientem je to u každého plemena trochu jiné, u našeho plemena by měl být maximálně cca 6% v 10. generaci. Vysvětluje to třeba na labvet.cz i paní Tichá u příbuzenské plemenitby, to si snadno najdete, já o jiných plemenech pochopitelně nic nevím, protože to nepotřebuju. Mě hlavně zajímal ten termín “přešlechtěnost”, jestli je míněno, že to souvisí s příbuzností a jak. Teď už v podstatě vím, že je to akorát nějaký termín nějakého veterináře, když si neví rady, na co tu neuropatii svést.
No přesně, nikdo jiný si nestěžoval, spíš naopak. Holt jsou po matce, která potřebuje pracovat a když nemůže, tak vymejšlí. Když jsem měla horečky za kovidu a nemohla ven, tak mně rozkousala moji přikrývku. 😄
biaca:Já tedy chovatelce píšu a posílám jí fotky kluků tak jednou za 3 měsíce, podle mého je to důležité, aby chovatel, který si dal práci a vypiplal je, věděl, že se mají dobře. A také jí píši co nového umí, co vyvádí, o problémech, které kluci měli (např. když jsme bojovali s parazity a malý měl průjem.)
Já si s chovatelkou od svojí mladší fenky a od psa píšu skoro denně, obě vědí naprosto o všem, co se u nás šustne. Jen chovatelku mojí starší feny nezajímáme. A co se týká mých odchovů, tak ostatní taky píšou a posílají fotky i videa alespoň 2x do roka. Všem pořád zdůrazňuju, že pokud něco nebudou vědět nebo budou potřebovat pomoc, tak ať se nebojí a zeptají, od toho tady jsem.
janaa:Alčo,už jen z principu,pokud byla léčba atb,tak to přeci nemůže mít nic společnýho s genetikou. Na mě to spíš působí,že vet ví prd,tak to bude svádět na kde co. Jestli to nebude ten typ,co ještě stále doporučuje krýt jednou za život každou fenu,a každej vořech je podle něj nejzdravější😎 Jinak,pokud vím,ani u té polyneuropatie nikdo neví,proč to přijde. Ale s rehabilitací se dají psi zase “zázračně” do kupy
Díky. No, co jsem tak už získala za info, tak tam může být cokoliv i nějaká infekce před tím, než onemocněla tímto, a proto, že fena je celoročně jen na zahradě, tak si toho majitelé nemuseli všimnout. O tom, že nemá přístup do domu jsem se ale dozvěděla až teď. On si to člověk může hlídat a ověřovat, jak chce, když zájemci budou lhát, že jo. Ona prý je i fenka dle vyjádření toho veterináře až moc aktivní. No bodejť by nebyla, když hnije na zahradě a činnost veškerá žádná.
Verun:Ahá, to je jako na mě, že se rejpe, a otazník je otázka nebo pro vás rejpání, pokud to berete jako to druhé, asi trochu nad sebou váháte. Ale jinak lajkujte a vkládejte asi mě neubude.
A všeobecná zdejší rada vždy se obracejte na odborníky a ne na veřejné forum.
😉
A byla ta poznámka k věci, jak ta příbuznost souvisí s tím zdravotním problémem?
Ne, neváhám, protože příbuznost 6% v 10. generaci není bratranec a sestřenice v žádném případě.
Na výstavě být pes v autě nesmí. Od té doby, co došlo k několika uhynutím za vedra, se to dost bedlivě hlídá a jsou za to postihy. Jinak já na výstavě najíst psům dávám, pokud nedostanou ještě před cestou, vodu mají k dispozici po celou dobu, beru s sebou a pokud dojde, tak na výstavách je vždy voda pro psy zajištěná. Kennelku jsem dřív nepoužívala, ale teď, když se může jezdit na výstavy i s háravou fenou, jsem ji koupila a je fakt, že fena je v ní radši, než jen tak na dece. S manželem jsme jezdili se stanem, ale ten bohužel sama nesložím.
megi-the-pes:Je to ochrnutí po infekci a je akutní… Jako laik z toho chápu, že to těžko pes zdědil.
Našla jsem toto - zmiňují se o testu a 100% příčina známa není. Jsou tam další odkazy a zkušenosti.Jak bych jako zdědila infekci?
https://www.tierisch-anders.ch/totale-laehmung---polyradikulitis-1.html
Buďte v klidu. Nemáte s tím nic společného.
Můžu vám napsat raději zprávu, asi tady nemá cenu o tom psát, nikoho to nezajímá.
Verun:To jako bratranec a sestřenice? cca 6%
Tak všeobecně se uvádí, že musí být hodnota míň než 6, my máme 3,67. Je to chov s PP, takže kdybych byla fakt úplně blbá, tak do toho nejdu.
Jinak přesvědčila jsem se opět, že tady nemá cenu se na nic ptát, jen se blbě rejpe. Ok, obrátím se raději na odborníky, tady zůstanu jenom u lajkování fotek a štěňátek.
Tak jsem zaznamenala zrovna v tomto vlákně, že se tu píše o polyneuropatii. Jeden můj odchov postihla loni dle majiteli mně zaslaných dokumentů polyradikulitis, je to to samé? Napsali mně to až teď, když jsem je sama kontaktovala, protože jsem od nich už dlouho neměla žádné zprávy, stalo se to loni v říjnu. Fenka prý vůbec nemohla na zadní, moč a stolice samovolně odcházela. Po nasazení antibiotik se to po měsíci postupně upravilo. Jestli s fenkou chodili i na rehabilitace, to nevím. Dle jejich veterináře je to z “přešlechtění” plemena a fence se to bude vracet. Nevěděl byste o tom někdo něco bližšího, žádný chovatel GR, kterého osobně znám, se s tímto onemocněním zatím nesetkal. Co majitelé můžou, kromě přidávání vit. B do krmiva, ještě dělat? Jinak to “přešlechtění” by mě zajímalo, jak si vyložit, protože koeficient příbuznosti je nižší než 6 a vždycky jsem si myslela, že je to dobře.
Jako asi to ode mě bude hnusný, ale myslím si, že některá plemena by bylo lepší, kdyby vůbec neexistovala. Lidi jsou schopni pro svoje potěšení udělat cokoliv, hnus.
Loni na výstavě v Polsku rozhodčí vyhodil psa a zrušil ocenění, až při přebírání diplomů, kdy pes vyjel na jiného. Koukala jsem jak puk, u nás by se to nestalo, aspoň jsem nezažila, ačkoliv napadení bylo už víc.
keriton:Dneska jsem po třech týdnech příprav poprvé naostro použila “emergency recall” (naučeno podle Franty Šusty), když mi pes vyběhnul za zajícem. Takže můžu odškrtnout, přivolání z lovu zvěře máme zmáknutý 🥳
Dost zírám, co je všechno dneska za vychytávky ve výcviku a výchově psů. Na spoustu věcí jsem skeptická, ale řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám. Vybudovat emergency recall nestálo moc práce, a můj chápavý a žrádlo milující pes si ten signál velice rychle a snadno zafixoval. Zajíce i srnky docela dobře zvládá, navíc v místech zvýšené pravděpodobnosti výskytu si ho víc hlídám, ale přesto se jednou za uherský rok utrhnul a vyběhnul lovit. Toto je geniální. Nechápu, jak jsem mohla s předchozím psem bez všech těch moderních triků fungovat 😀
Koukala jsem na to video a teda fakt čumím, nenapadlo by mě to. Musím to taky někdy vyzkoušet. 👍
Moc krásný to je. Tak ať je dědoušek brzo fit, myslím, že je to na nejlepší cestě. 👍🥰