Jozefčík: Dobře, ale jak často bývá naháňka/hon, jednou za měsíc… Jak často chodí pejskaři do lesů/polí? Denně. A ještě jaké množství…
To jako kdybyste někde byla zalehnutá a nebo se snažila něco sníst, a přitom se někdo kolem vás neustále motal nebo dokonce na vás vybíhal a vy se vždycky musela zvednout a utíkat, protože byste nevěděla, co je to zač, zda vám nechce ublížit. Když to tak připodobním. Ta zvěř musí mít nějaký flek, kam se stáhne k odpočinku/ke krmení, kam na ni nikdo nemůže a může si chvíli odpočinout.
Příklad, jdu polní cestou, jezevce mám pár kroků od sebe pod vlivem 😁 ne nejsou ožralí a kolem po polích korzuje zvěř. Je zvyklá na ruch, opatrně přebíhá a přesouvá se. Ale v klidu. Jistí si mě, ale neblázní. Ovšem pokud bych byla ignorant (jako dost pejskařů, nedělám si iluze, že jich je málo), tak psi nechám, nechť se proběhnou. A to už zvěř bude reagovat útěkem. Úplně zbytečně jsem ji vystavila stresu a plýtvání energií.
Když jdu po lesní cestě, držím psy jen na ni, nenechám je lítat po lese a houštinách, aby tam zvedali a rušili zalehnutou zvěř. Jenom pro moje a hlavně psí potěšení. Takže asi takto. 😉
Vždyť Arosek píše to samé. 😂