orionka: co největší zisk pokud možno bez práce.
Tak to si může myslet jen ten, kdo žádná štěňata neodchoval. Tím nemyslím vás! Ale majitele feny, který shání “ženicha”, aby si poňuňal štěňátka. Protože, když přepočítá přes hodiny, zničené zařízení bytu……atd. Je zisk velice pofidérní. Nepočítám odchov ve stodole, ale tam je to jasná prasárna.
Měla jsem štěňata loni, 11 kousků a prodávala jsem je za 30 tis., jedno bylo se slevou za 20 tis., jedno za 25 tis., takže suma sumárum 315 tis. Cca 100 tis. jsem dala hned, to jsem ještě žádný peníze ze štěňat neměla…zjištění progesteronu u feny 2x, poplatek za krytí, zjištění gravidity, vyšetření po porodu, pořízení porodní bedny, ohrádky, jednorázových i pratelných podložek, misek, flašek na dokrmování, umělého mlíčka, vitamínů pro fenu, dek, hraček a jiných potřeb, výbavička pro štěňata, čipování, očkování, 2x odčervení, vyřízení PP, 2x exportní, následně doplatek za vodu a elektřinu, protože se pořád pralo. Přesně to teda spočítaný nemám, všechno odhaduju, možná to bylo i víc než 100 tis. Ovšem ten zbytek jsem už zase dávno vrazila do psů a všeho kolem nich. …dva semináře na výstavní úpravu, pořízení nástrojů a potřeb, výstavy, výcviky, vyřízení šampionátů, zkoušky atd. Na FB se lidi, kteří o tom nemají ani ponětí, rádi do chovatelů trefují, že štěňata s PP jsou drahá a chovatelé si pak jezdí na drahé dovolené a kupují si drahá auta atd. Je to úplnej nesmysl. I když za tu dvouměsíční péči by si ten chovatel i tu dovču zasloužil. A to si ještě představte, že vám během těch dvou měsíců, kdy se věnujete ve dne v noci štěňatům, volají různá individua, která chtějí štěňata na splátky nebo vám rovnou řeknou, že mají na chlupy alergii a proto bude štěně zavřený v kotelně nebo štěně strašně moc chtějí a pak se před odběrem ani neobtěžují vám oznámit, že štěně letos ne. A to jsem já ještě neměla tak hrozný zkušenosti, jak třeba jedna moje známá, která vezla štěně do Rakouska a nakonec se vrátila i s ním zpátky, když poznala, co je to za lidi. Moc nevěřím tomu, že toto všechno dělá “chovatel” bez PP a že se i následně stará, jak se ta štěňata v nových rodinách mají. Já pořád dostávám fotky, některé majitele jsem i navštívila, u jiných to mám v plánu, protože všichni mě pozvali, že kdykoliv můžu přijet, některé odchovy potkávám i na výstavách a dělají mě opravdu radost.