Mě nejvíc zaskočilo - překvapilo : Smlouvu podepíšeme teď, peníze začneme platit teď (asi ), ale stíhačky dostaneme v roce 2035 ( možná ). A taky možná už bude svět někde jinde. A do té doby nám tu bude lítat co?
A kdovíco nám tady nakonec v tom roce 2035 bude lítat.
Odpověď na příspěvek uživatele Inspektor-pisisvor z 22.09.2023, 15:19:12
Já vím o opakovaných u GR i LR, kde to dopadlo taky blbě. A pořád jsou chovatelé, kteří opakovaně kryjí stejným psem i 3x a pokud je to krytí doma na dvorku, tak i vícekrát. Já bych do toho nešla už z toho důvodu, že prostě chci zkusit jiného psa, který mě zaujal jak zdravotně, tak exteriérově a jsem zvědavá, co by z toho mohlo být. Chtěla bych si nechat štěně, ale musí to fakt stát za to.
Věděla jsem teda o tom už dávno, ale přímou zkušenost jsem neměla. Až loni cca v říjnu, bylo nádherně teploučko, fena cca 5 měsíců po porodu, říkala jsem si, že už může být zpátky v kondici. Šly jsme k rybníku, párkrát jsem jí hodila aport, ručník jsem neměla, než jsme přišly domů, byla suchá. Svěšeného ocasu si další den všiml až syn a trvalo to cca týden, než se to dostalo do normálu. Od té doby beru ručník vždycky a vždycky psa vytírám hned po výlezu z vody.
Klidně do mrazu, ale pes by neměl prochladnout, po koupání ručníkem pořádně vysušit. Každý pes to snáší jinak, některý může mít z prochladnutí klidně i v poměrně teplejších dnech syndrom mrtvého ocasu.
Hele koukame na toho sameho psa? Exterierove prumer, predek spis slabsi, vypada celkem nizkej.
Dohledat rodokmen nejde (i kdyz jsme nasla ze je to po Codette a Jarmila malokdy kryje nekde dal nez na vlastnim dvore) a najit zdravotni vysledky jeho, nebo jeho sourozencu by asi nezvladla ani FBI.
Pracovne dle slozenych zkousek nic z ceho bych si sedla na zadel, i kdyz uznavam ze je mnoho psu kteri zkousky prolezou na tezky bojkot a v praxi pak exceluji (mam to doma).
Ale ma hezkou hlavu.
Jj, proto píšu na pohled, tedy dojem z fotky, ve skutečnosti to může bejt úplně jinak.
Paní Jarmilu osobně neznám, ani žádnýho jejího psa, ale vím, že se psy pracuje na honech a tam podle všeho umí. Rodokmeny tady nejdou dohledat u vícero psů, proto i tak je těžký vybírat psa ke krytí, člověku se to kolikrát nepodaří vytáhnout ani ze samotýho majitele. Já už pomalu začínám hledat psa ke krytí na příští rok a je to teda bída. Mladí psi, kteří jsou dovezení ze zahraničí a kteří by se mně líbili, budou podle mě výhledově v budoucnu krýt napříč republikou, takže tudy cesta nepovede. Líbil by se mně moc tento pes, ale zatím si netroufám jezdit tak daleko, řidičák mám teprve půl roku, a záleží i na tom, jaká bude vůbec příští rok situace https://1url.cz/Auq6m
Takže možná fakt budu muset hledat tady v republice a bude to sakra těžký.
Běhám tak 2-3x týdně 10-14km, to vždy se psem, bez psa bych se asi nedokopla. Jinak zatím dokud to jde inline brusle (bez psa) nebo koloběžka, to psa občas beru, když je v plánu kratší vzdálenost (standartně jezdím 34km). Loni v půlce července jsem se rozhodla se sebou konečně něco udělat, když váha ukázala 112kg a šla jsem na to pohybem… Aktuální váha hezkých 65-66kg
😲 Tak to fakt čumím jak tele na nový vrata, uběhnout ani půlku nemám šanci.
Tak zdraví samozřejmě, ale i v tom je pravděpodobnější, že když první vrh je zdravý, bude zdravý i druhý po stejných rodičích.
Tak to já mám asi jiný princip, třeba ten že u méně početných plemen krytí feny pokaždé jiným psem zvyšuje příbuznost celkové populace a pro mě je to mnohem horší než nějaký opakovaný vrh.
Asi proto, že vím, co dovede ta brutal příbuzenská udělat.
Jenže ono to právě není pravidlo, že když je první vrh zdravý, tak bude i druhý.
Tuláčik, prezentují se jako zvířecí útulek, ale nevím, jak to mají na Slovensku.
Proč si braly štěňata ze slovenska je zase jiný příběh, psa neplánovaly, narazily na inzerát, zamilovaly se do štěňat a řekly si, že buď to vyjde nebo ne. Nebylo to tak, že by vyloženě prohledávaly útulky, protože si chtějí pořídit psa. Pamatuju si, že musela vyplňovat i nějaký dotazník. A i jí ty nařízení přišly mimo. Říkám si, kolik psů díky těmhle hloupým podmínkám, které jsou stejně nevymahatelné, přijde o možnost adopce…
Tuláčik taky? A zrovna je jsem měla za normální, ach jo. Tak asi už si z útulku psa taky nevezmu.
No není to pokaždý jen penězma, znám pár baráků, kteří využili dotace, zateplení, fotovoltaika, takže sami dopláceli docela dost, ale odpady jim jdou do přírody neb proč ne když to jde a žádný starosti jako s čističkou.
Nejen na vesnici. Bydlím v okrajové části Brna a i tu jsou ulice, které nejsou odkanalizovány. Jednu nedávno na kanalizaci napojili - tedy vybudovali v ulici kanalizaci a napojili všechny domy. Ale na druhé ulici si kdosi postavil hlavu, že přes jeho pozemek kanalizace nepovede (nejde to technicky udělat jinak) a tím zablokoval stavbu kanalizace všem na dotčené ulici. Je to ulice souběžná s řekou, tak je jasné, kam odpad jde… A to jsme velké město a je jednadvacáté století.
Jj, evidentně ty lidi žádná ekologie netrápí. Nevím teda jak v Brně, ale tady je to částečně i tím, že na to lidi prostě nemají peníze, stačí se kolikrát na ty baráky jen podívat.
Osobně teda preferuju štěně z opakovaného spojení než štěně po šampionovi, co nakryl všechno co se dá, to je podle mě daleko horší mor.
U našeho plemene je nárůst dost velkej, na ČMKJ paní prej v posledních letech nestíhá vydávat PP.
Abych to vysvětlila, tak každej normální chovatel, kterej nejede na kvantitu, chce ten svůj chov vylepšovat, posílit žádoucí znaky a potlačit ty nežádoucí. A neberu to teda jenom podle exteriéru, jako někteří, proto nekoukám na šampiony z výstav. I když samozřejmě hledám typově podobnýho psa k mojí feně, nechci krémovýho ani smetanovýho, ale opravdu zlatýho goldena s pěkným hrudníkem a pevnou kostrou. A tady si prostě nevyberu, není jaksi co. Navíc bych chtěla, aby potomci byli použitelní k práci, i když vím, že všichni pracovat nebudou, a aby to zdraví taky bylo v pořádku. Ano, první vrh se zdá vyvedl, i když všichni ještě nemají všechna zdravotní vyšetření, povahově to dopadlo úplně super, to jsem spokojená. Ale krytí opakovat nechci už z toho důvodu, že pejsek začíná víc krýt napříč republikou, i když je dost vybíravej. 🙂
Když si kryjete vzájemně psama, máte to všechno v dalších generacích už příbuzný komplet.
Právě že čas a peníze do bonitací investuje málokdo, nevím jak je to u služebních plemen, ale co já znám, tak když se uchovní jedno štěně z několika vrhů, tak je to ještě úspěch. Lidi po bonitacích a uchovnění tak nějak netouží, proč by to dělali když nechtějí chovat? A jestli se chová na jednom jedinci z 20, tak je to hodně. Takže fakt ničemu nevadí, když se udělají 3 stejné vrhy a z toho je uchovněný jeden jedinec, tak je to v pořádku podle mě.
Řekla bych, že v posledních letech se to docela změnilo. Uchovňuje se docela dost, aspoň co tak vidím u našeho plemene. Každej touží mít po svojí fence štěně, tak chce udělat aspoň jeden vrh, uchovnit není nic těžkýho a odchovat můžou na rodnou CHS. Najít chovnýho psa, aby to nebylo příbuzný tady v republice, je docela oříšek už, i když je plemeno dost početný. Nevím no, ale já si na další krytí vybrat prostě nemůžu a opakovat nechci.
Dotace jsou mor, díky nim je všechno jednou tak drahý, protože firmy přizpůsobí cenu maximální dotaci, dotace jsou zbytečný, máme tu hafo zbytečných rozhledem a kilometry vyasfaltovaných cyklostezek (jo, to je ekologie jak prase) a na revitalizace a zadržování vody máte houby, naše obec žádá o revitalizaci rybníčku v naší vesnici už snad 20 let a furt nic.
Akorát ČEZ teď mimo sezonu káci plně vzroslé stromy kolem vedení, když běžný občas si nemůže pokácet ani jabloň.
Jo ekologie, to bychom si mohli ptřeba pohovořit jak to chodí ve vesnicích bez kanalizace s odpady a co na to ekologií se ohánějící se stát. 😀
JJ, bydlím v jedné takové bez kanalizace a čističky, nové domy musí mít svoje čističky, to se kolauduje, ale jak je to se starýma, je každýmu jasný, odpad se vypouští, kam a kde se dá.
U našeho plemene nevím o nikom, kdo by měl v bytě obě pohlaví, většinou jsou to chovatelé v domech. Já odděluju tak, že hárajici fena je v přízemí a pes je v patře. Pokud je to menší plemeno, tak si myslím, že není problém oddělit i v bytě do jiné místnosti. Záleží na tom, jak to pes snáší. Pak jsou i chovatelé, kteří psa na těch pár kritických dní odvezou ke známým, kde je zvyklý. Ty 4 či 5 dní se to dá vydržet.
Když existovala přejímka, tak tam u vstupu byl veterinář a fakt to vždy kontroloval, takže se stála fronta a muselo se jet hodně brzo, aby se vše stihlo. 🙂 Ale to je víc jak deset let zpátky. 🙂
Dneska člověk jen projde bránou a nic… Jak říkám jsou nějaké namátkové kontroly. Ale ve většině případů člověk nikde očkovák neukazuje. Kdyby bylo podezření, tak se to dá nějak vyžádat opět…
Když si teď prý psi z Olomouce přivezli kromě psincového kašle (kdy pes v kruhu už měl viditelné příznaky), tak i blechy… No radši na výstavy nejezdit.
A to jsem měla radost ze zrušení přejímky, že nebudou km fronty, člověk může přijet až na čas, kdy vystavuje a nemusí celý den spát někde na skládací židličce… Ale bohužel to někteří majitelé psů vzali tak, že teď nemusí nic…
Popravdě, jezdit na výstavy tady u nás, asi si budu hodně vybírat a jezdit až na čas, pokud to půjde. V té Olomouci bylo všechno dost natěsno, nedivím se, že tam psi něco chytli, asi nás zachránilo, že jsem chodila s fenou dost daleko od kruhu do stínu pod stromy. Pokud už v kruhu měl pes viditelné příznaky, tak je to nezodpovědnost ho tam brát, že se ti lidi nestydí. Blechy ani nekomentuju, ten pes je evidentně mít musel.
Už není přejímka, takže je to na zodpovědnosti každého. Kontroly probíhají jen namátkově. Nebo mám dojem, že při podezření je možnost taky.
Ale v podmínkách je očkování samozřejmě vyžadováno.
Mně na zdejších výstavách nikdy nekontrolovali, kromě klubových. V Polsku je to první věc, kterou chtějí vidět, když přijedete na výstavu. Jestli tomu rozumějí, to netuším, protože jednou jsem ta očkování nenalistovala a pán koukl jen na první stranu na jméno psa a očkovák mně hned vrátil. 😀
A to Alfun se vyslovuje jak? Chybí tam jedno el, nebo jako Al/El Bunda/Banda fan?
Anglicky je výslovnost alfan, je to zkratka aluminium + fun. Je tu i prodejna hraček Mikifun a tu kupodivu všichni zdejší lidi čtou anglicky správně, nikdo neřekne mikifun.