Já bych taky spíš brala husy, ale asi záleží i co tam roste. Naše husy jsou dost vybíravé a chtějí prostě trávu, pampelišky milovaly, než je v širokém okolí úplně vyžraly, ale jinak prostě chtějí trávu. Žádné bylinky, keříčky… Nic takového, třeba kopretiny se ani nedotknou.
Ovce nemám, ale kozy mi naopak preferují všelijaké bylinky, nálety a tak.
Každopádně husy jsou schopne travnicek udržovat jak na golfovém hřišti, každé stéblo pěkně uždíbnou a trávu vůbec neničí, ale - pokud vám na začátku léta tráva přeroste, tak do dlouhé se jim nechce. Takže pokosit na seno a pak už to zase vypásají.
My jsme byli na výstavě drůbeže v Třinci a my jsme jim vůbec nerozuměli. Jako ani slovo. Chtěli jsme se jednoho chovatele zeptat na něco k husám a tak jsem se napřed slušně zeptala, jestli rozumí česky (jako ještě já s mojim stredoceskym přízvukem) 🤭 Můj chlap si totiž myslel, že to asi jsou chovatele z polska. No nebyli. Byli z Třince, ale dostala jsem takovýho zprďáka - že samozřejmě, že taky chodili do školy…
Pro vás, co jste s Prahy a Brna a kdoví odkud - my tady máme nějaký lokální nářečí (po naszymu) a to je úplný unikát, protože tomu se fakt porozumět nedá. To je prostě úplně jiný jazyk.
U nás letos taky už přepeřují, kurník je plný peří a vajec většinou pomálu, ale já jsem ráda, aspoň budou mít nové pěkné peří a v zimě, až udeří mrazy, jim nebude chladno.
Navíc mi začínají snášet letošní kuřata v druhém výběhu, tak vejce na jídlo jsou. Jó a to ještě dojídáme husí vejce, husa si to naštěstí rozmyslela a nezasedla, tak je postupně spolu se psama jíme.
Já teda za tmy se psama do lesa nechodím, ale vzhledem k tomu, že vlastně v lese bydlíme…
Teď je říje jelenů, a prcek je slyší i když je doma, zpočátku jsem si myslela, že když za tmy, i v noci, chce ven, prostě běží ke dveřím, tak že jako potřebuje čůrat (tak to dělají oba naši dospelci). No ukázalo se, že nepotřebuje, že potřebuje vyhnat z naší lesní pastviny jeleny. Takže otevřu dveře a foxterier vyletí ohromnou rychlostí někam do borůvek a řve jako kdyby měl vyhnat tygra.
Ale za tmy chodím dojit, s čelovkou. Psi se mnou až do kravína nechodí, neboť tam je elektricky ohradnik, a tak čekají na okraji zahrady a normálně jsem zjistila, že když na ně posvitim, tak borderce svítí oči zlatě a malému Foxterierovi modře. Vlastně i starému foxovi svítily zlatě, kocourovi taky zlatě, ale štěně je má fakt modrý. Proč?
Nemyslím, že to je tak černobílé, jak se u nás říká. Oni tam ti Palestinci opravdu žili po generace a Izraelci se jim tam rozšířili před těmi 70-100 lety podobným způsobem, jako se teď šíří muslimové v Evropě.
V určitém okamžiku už tam těch židovských přistěhovalců bylo tolik, že se na západě rozhodlo, že budou mít vlastní stát a ten se navíc různě pochybně rozšiřoval a zabíral těm původním obyvatelům víc a víc země. Pokud někdo říká, že Izrael je v právu, měl by se zamyslet, co bude říkat až muslimové vytvoří vlastní stát ve Francii, hlavní město chalifatu bude Paříž a Francouzům zůstane jen kus břehu u Atlantiku a podhůří Alp.
Léta jsem žila v muslimské zemi a tam na ten konflikt panoval úplně jiný pohled než tady u nás, v obchodakach byly sbírky na humanitární pomoc okupované Palestině a tak… Třeba pro mě je nepochopitelné, že je v současnosti v Izraeli vezneno něco kolem 1000 Palestinců bez obvinění a bez soudu. To by v civilizovaných zemích být nemělo.
Ale tím nechci obhajovat násilí a zabíjení ani z jedné strany.
Tohle je jeden z mých největších strachů - co bude s mojima psama až umřu…
Tak jsem se taky zamyslela a jestli to dobře chápu, tak u dcery nemůže být, protože kočka. Jako majitel velkého zabijáka koček to chápu. Ale při představě, že by to byl některý z mých psů, tak bych radši, aby dcera zkusila na noc psa zavřít do kenelky a dát si ho třeba do ložnice. Možná by byl psík radši, že by věděl, že ho lidi neopustili. Koneckonců jedna majitelka už zmizela úplně, teď se páníček odstěhoval, co když se bojí, že ráno až se probudí, nebude ani dcera… Ale těžko říct, každý pes to má jinak. Moje bordera se v kenelce vždycky cítila dobře, chodila se tam schovávat i na cvičáku když se střílelo a to ona nerada. Ale jiný psi by možná byli víc ve stresu, že jsou zavření 🤔
Takže naše holky jedí kremenace, babky, bílé hriby (praváky), suchohřiby, sinaly (kováře) a bedly. Nic jiného jsem nezkoušela. Dostávají je když je přinesu z lesa a nechtějí se mi zpracovávat (což je často, protože do lesa chodím se psama každý den a houby tam jsou taky každý den). Jó a křemenáče jim rostou na pastvine, takže ty si trhají samy.
Na jaře jsme jim vařili lnene semínko se sušenými houbami - to nám poradili domorodci že prý jim to pomůže nejak po porodu s čištěním i s tvorbou mleka. Jinak teď na podzim dostávají syrové.
Obecně vycvik psa s elektrickým obojkem patří pouze do rukou profesionála, pokud vůbec někoho. Jednu dobu byly ty elektrické obojky strašně rozšířené, měl to skoro každý, ale podle mě to je docela problém. Pokud nejsem schopna psa naučit štěkat/neštěkat na piškoty, elektricky obojek mi do rukou nepatří.
Mimochodem, my máme elektricky ohradník na pastvine (pro krávu a kozy), z důvodu koz máme spodní drát asi 30cm nad zemí. Když jsme si přivezli štěně, naivně se za mnou šlo několikrát podívat na dojení a samozřejmě dostalo ránu. Štěně se ničeho a nikoho nebojí, ale pokaždé když dostalo ránu, propadlo úplné panice, nereagovalo na nic a v hrůze se běželo schovat domů do obýváku. Myslím dvakrát se mu to stalo, pak přestalo chodit na dojení a čekalo pěkně u okraje zahrady. A pak jsem asi po 14 dnech zjistila, že neví, co mu dávalo rány, a bálo se vůbec i projít po pěšince po louce vedle pastviny, v panice se vzpínalo na vodítku a dalo docela práci ho naučit, že není problém v loukách pod domem, ale pouze v těch žlutých drátech. Elektřina je pro psy nepochopitelná a děsivá.
My to děláme tak, že uděláme čerstvý sýr, ale neosolime ho a necháváme ho tak cca 3 dny v teple. Pak teprve ho na dvakrát meleme na masovém strojku a po prvním semleti osolíme, myslím že dáváme 3% soli (hmotnost soli k syru). Po tom osolení pak sýr přestane zrát, resp. zraje pomaleji. Dobře uskladnena nám zůstávala třeba přes celou zimu.
Počkáte až pejsek začne štěkat, přidáte povel a psa pochválíte/odmenite. Pak povel zopakujte a pes, chtící odměnu začne přemýšlet za co to bylo. S trochou trpělivosti to máte za chvíli naučené.
Zvyknou si, ale jak píše kometa, pořiďte si kozy dvě. Budou šťastnější.
My máme taky loveckého psa, ale naučil se domácí zvířata nelovit, kozám nevadí, on je naopak rád, že má kozi mliko, ráno chodí za mnou do chleva a čeká, kdy bude dodojeno a kdy už to dostane.
U nás po studeném srpnu nastalo skutečné léto až teď. Slepice začala kvokat a jedna z hus si postavila hnízdo a už mám doma 3 husí vejce 🥚 🥚 🥚 Asi si chce vynahradit těch pět jarních housat, co jí odnesla kuna… Navíc husy dostaly od kámošky nové koupátko a líbí se jim tolik, že se hned v něm začali pojímat.
U nás jedna paní má jednu kozu celoročně v chlívku. Každý den v létě jí kosí zelenou trávu a jetel… Podle mě je s tím mnohem víc práce, než kozy vodit na pastvu. Jak psala Roklanka, kozy jsou šťastné, když můžou jít ven. Naše kozy se první dva roky pásly jen na úvazku a stejně se pokaždé těšily ven z chlivku (kde jsou na volno). Letos, když jsou navíc na pastvě na volno to je ještě o něčem jiném.
chci se vás zeptat, zda jste se někdo setkali s tím, že by měly kozy po okusu listnatých stromků hořké mléko.
Naše kozy stromky jedí a hořké mléko nemají, ale neustále mi to různí lidé ve vesnici říkají 🤔 Tak přemýšlím, jestli to je nějaká pověra…
Kozám na zimu sušíme větve z bříz a olší a milujou to. Teď u nás byla ohromná vichřice, vyvrátila dvě jabloně a 5 švestek na zahradě, tak jsem ty všechny větve dala kozam na okus a zase mě domodci varovali, že bude hořké mléko, ale není…
Čemu to vadí (u skotu)? Naše tele ho asi má (má jako 5 cecíků, z toho jeden menší). Zatím nám všichni řekli, že to je vpohodě a že to ničemu nevadí, že prostě bude nefunkční. Velká kráva máma má normálně 4.
Já našim psům hračky háčkuju, vydrží déle než kupované. Akorát vždycky prokousnou “duši” (pískátko), ale jinak vydrží věčně. I štěně si je zamilovalo a to ani netuší, že dřív pískaly.