Aktuálně: 3 869 inzerátů207 367 diskuzních příspěvků18 216 uživatelů

Příspěvky uživatele

Ivus

Ivus
Ivus 22.01.2024, 13:10:32 xxx.xxx.113.99

Kometo, díky. Jenže - my dáváme jádra fakt málo. Hrneček šrotu ráno a hrneček večer, zalité syrovátkou. Jinak je jenom na seně. Sem tam dostane ohryzky z jablek nebo slupky z brambor… Tak jak jí to víc omezit? 

Ivus
Ivus 22.01.2024, 12:55:27 xxx.xxx.113.99

Dobrý den, chci se zeptat jak zasušit krávu před porodem. Jestli to dobře chápu tak asi 2 měsíce před porodem bychom jí měli přestat úplně dojit. 

U koz to vypadá snadné, jedna už mléko ztratila sama, druhá stále má, ale je ho tak málo, že prostě přestanu dojit 2x denně, tu trošku si vydojim ráno a pak už jenom jednou za dva dny… a pak prostě už nic. 

Ale u krávy? Když teď dává 4l ráno +4l večer? Pokud bych měla začít dojit jen jednou za den nebude to pro ní problém, že jí prostě ve vemenu zůstanou ty večerní 4 litry? Nebude jí to tlačit nebo nemůže jí to způsobit nějaký ten zánět? Nebo prostě ze dne na den to mám takhle omezit a pak úplně stejně ze dne na den prestat uplne? Nebo mám dojit pořád dvakrát a nevydojovat úplně? Nebo jak na to? 

Děkuji moc za rady 👍

Ivus
Ivus 17.01.2024, 13:35:12 xxx.xxx.113.99
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 14.01.2024, 17:49:34

Někdo v tom článku zmiňuje, že v takové zimě patří krávy do chléva. Za mě rozhodně souhlas.

Když jsme si loni pořídili krávu, měli jsme takovou představu, že bude celoročně venku, s tím že na pastvině má domeček, kam se může schovat. Tak to mimochodem aplikovala i její předchozí majitelka v podhůří. Tak hned první zimu nám domorodci řekli, že jsme se zbláznili a že krávu privazat na řetěz do chleva a nechat jí tam celou zimu 🤔 Udělali jsme jak radili místní, ale celou zimu ve mě hlodala taková pochybnost, jako jestli nějak nestrádá, když nemůže chodit. Prostě byla od prosince do dubna privazana. No a letos jsme je zkusili nechat venku ‘co nejdéle’. Na Kateřinu nasněžilo, obě vpodstate nevylezaly z domečku na pasrtvine, jen k pitku se napít a hned zase zpátky. Takže jsme je hned na konci listopadu odvedli domů. A nevěřila bych, že se na nich dá poznat, jak jsou tady šťastné. A to i přes to, že jsou prostě jen přivazane. A mimochodem se nám od té doby zdvojnásobil nádoj. 

Takže za mě, pokud se nejedná o nějaké highlandy nebo jiné chlupáče, tak kráva na zimu rozhodně patří dovnitř 

Obrázek
Ivus
Ivus 16.01.2024, 17:38:48 xxx.xxx.113.99
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 16.01.2024, 12:27:14

To mi připomnělo našeho nebožtíka staršího foxteriera, který se svého času sám vydal na ulice v Jakartě (kdo tam nebyl, provoz si neumí ani představit). Slavil se akorát Idul Adha, tj. na památku Izaka nebo koho se obetovavaji berani/kozli/bycci. Znamená to, že jako u nás na vánoce máme všude na náměstích kádě s kapry, tak tam jsou u každé mešity privazani ti berani, kozli a bycci. To samozřejmě Foxterierovi nedalo a šel to prozkoumat. Můj chlap psy vencil v 4 ráno, aby mohli aspoň u nás po oploceném areálu na volno. No kdyz jsem v 7 vstavala, pes stále nebyl, v 9 jsme se konečně doptali vrátnych že po 4. ho viděli jak opouští areál hlavní branou a vydává se na ulice 😬😬😬 Tak jsme to objizdeli na motorce, hledali na okrajích silnice mrtvolku pejska… Lepili letáčky s fotkou… Odpoledne nám nějaký týpek řekl, že toho psa na fotkach má nějaký mistni muslimský šéfík na zahrádce. Asi 5 km od nás, údajně mu ho přivedli od mešity. Naštěstí foxterier tam byl velmi neobvyklé plemeno, tak ho nevyhnali ale jako raritu ho přivedli místnímu šéfovi. Byl privazany na řetízku na dvorku, dostal i misticku s rýží… 

Ivus
Ivus 09.12.2023, 10:01:01 xxx.xxx.113.99

Já jsem před časem potkala nějaké lidi se dvěma nádhernými sedivymi velkymi psy. Byli opravdu nadherni, tak jsem se ptala, co to je zač a byli to kříženci vymarskyho ohaře a irského vlkodava. Nádherní psi. Pak jsem se po čase doslechla, že to snad krizili záměrně a už to byl nekolikaty vrh, ale opravdu krásná stvoření to byla… 

Ivus
Ivus 28.11.2023, 13:52:13 xxx.xxx.113.99
Ph:

Jak se nekdo muze ptat na rozdil u loveckeho psa s pp a bpp?

Co treba to, ze ten lovecky bezpapos nebyl nikdy na honu?

Já mám loveckého psa bez PP od pana myslivce, který má jeho oba rodiče. Proč myslíte, že bez PP psi nemůžou být používaní k práci nebo proč myslíte, že nemohou mít zkoušky? 

Ivus
Ivus 27.11.2023, 18:03:33 xxx.xxx.113.99

Teď jsem si vzpomněla na prvního psa v mém životě - byl to pes mojí tety, jediný pes v rodině, když jsem byla malá, kříženec, pravděpodobně neměl dobré psí dětství a byl strašnej nervák. Vlastně se na něj nedalo sáhnout, hned vrčel a chňapal. A pokud na něj člověk koukal, nevzal si z ruky ani kus salámu. Prostě tolik moc se bál natažené ruky. Viděla jsem ho jak jednou pokousal I bratrance (dítě co s ním žilo v domácnosti), jen proto, že se mu snažil připnout vodítko. Vlastně na sebe nechal sáhnout jen mojí tetu… 

No a stejně jsem se do něj zamilovala. Naučila jsem se ho krmit tak, že jsem dala ruku se salámem pod stůl, neviděl mi do tváře a salamek si vzal. Vždycky jsem z toho měla hroznou radost 😊 

No každopádně jakkoliv ten pes byl hroznej, tak pro mě byl nejlepší, jiný pes v rodině nebyl a jak já ho bratrancům záviděla. Takže za mě doporučení psa ponechat. Děti, co vyrůstají se psem, jsou šťastnější než děti, které mají místo psa tablet. 

Ivus
Ivus 27.11.2023, 14:35:59 xxx.xxx.113.99

Tak já se přidám - já mám borderku a drsného foxteriera. U módních plemen (jako bohužel boc) bych určitě volila psa s PP a navíc nějakou úspěšnou zavedenou chovku (co se týče pracovních vlastností) . Jinak si bohužel myslím, že ani samotný fakt, že pes má průkaz původu dnes u těchto plemen není zárukou vpodstate ničeho. 

U málopočetných plemen naopak vidím riziko v tom, že ta populace s PP je tak malá a prokrizena, že (alespoň z mých informací) riziko různých genetických problémů je v PP populaci minimálně stejné jako bPP. Ale například sehnat drsnosrsteho foxteriera bez PP je složitější než s PP. A člověk musí vědět, co hledá, a nevěřit každému. Naštěstí ještě nevyhynuli všichni staří myslivci. 

Ivus
Ivus 24.11.2023, 17:34:34 xxx.xxx.113.99
Leithian:

Nezmlátili ho nikdy proboha. Ne za útěky a jestli zmlácení pro vás rovná se jedno švihnuti vodítkem prosim. Ukažte mi kde tam píše že ho po chycení zmydlili. 

Pár ukázek 😉 - řezali ho vodítkem, vařečkou, deštníkem, kabelkou… Ale souhlasím, že to nebylo žádné týrání, to ne, ale výchovné pro toho psa to pravděpodobně taky moc nebylo

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Ivus
Ivus 24.11.2023, 13:58:47 xxx.xxx.113.99

Tak když už je to tady, tak já se zeptám - proč se vlastně odrohovávají?

Ve skanzenu v Rožnově bývá jeden pán, co vyrábí krásné věci z kravských rohů - knoflíky, spony do vlasů a tak… Ptala jsem se, kde je bere, ty rohy, a říkal, že bohužel už to vyrábí jen ze zásob, které má doma, že dřív rohy kupoval na jatkách, ale teď že prý už rohaté krávy moc nejsou 😔

My máme rohatou, krávu i tele, a lidi nám říkají, že to už se moc nevídá, každopádně já jsem za rohy ráda, aspoň jí máme na čem vodit. Bezrohé se vodí asi za řetěz okolo krku, ne? 

Ivus
Ivus 23.11.2023, 21:47:27 xxx.xxx.113.99

Já jsem Robina četla až teď, po desetiletem soužití s foxterierem. Je to krásná, vtipná kniha o chytrým psu, svérázným, tvrdohlavym, typickým foxterierovi, pravděpodobně, každý majitel foxe, kdyby měl talent psát, by něco takového mohl napsat taky, jen z vlastních příhod 😂 Jen jsem si při čtení říkala, že si za to, jak zlé to s ním bylo, mohli sami. Robin neměl žádný vycvik, žádné pevné vedení, pokaždé, když zdrhnul nebo něco vyvedl, tak ho zmlátili a pak se divili, že se k nim pes nechce vracet a že utíká ještě víc… 

Mohlo by to taky sloužit jako návod jak nevychovávat psa. Ale i tak je za mě Robin super kniha. 

Ivus
Ivus 23.11.2023, 19:11:17 xxx.xxx.113.99

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-12774651/Tintins-Snowy-risk-EXTINCTION-Wire-Fox-Terrier-declined-popularity-94-1947-just-281-puppies-registered-year.html

Https://amp.9news.com.au/article/5adcf768-f643-49c3-86bb-1cce7e39f862

V Británii letos zaregistrovali méně než 300 štěňátek drsnosrstých foxterierů, kennel club říká, že jim hrozí vyhynutí. V zemi jejich původu 😔 😬

Podobná čísla hlásí i Austrálie a když se podíváte na registrovaná štěňata v ČR, tak i u nás je válcuje hladký foxterier ☹️

Takže jsem se rozhodla vám všem tyto psy doporučit - jsou to krásní, chytří, aktivní, věrní a stále veselí psi, kteří se ničeho a nikoho nebojí, nikdy se neunaví a nikdy vás nepřestanou překvapovat. 

Obrázek
Ivus
Ivus 23.11.2023, 13:21:39 xxx.xxx.113.99
ančovička:

Ivus,co jste to použili na ty všenky?..já jsem chtěla Ivomec,ale ten je na měsíc ol,tohle by mi vyhovovalo,kozy pořád dojí a všenky už se ukázaly..sice pořád kozy kartáčuji, ale to nestačí…mléko potřebuji pro děti,tak jeden den by byl super..😉 

Ančovičko, prý je účinná látka Eprinomectin a ten konkrétní náš lék byl Elivec. On to měl v takové velké nádobě, mě natáhnul jen těch 8ml do stříkačky, každé koze 4ml nakapat na hřbet. 

Ivus
Ivus 21.11.2023, 16:28:41 xxx.xxx.113.99

Tak update - pomohlo to. Každá koza dostala 4ml na hřbet, jeden den jsme byli bez mlika, ale aspoň slepice budou mít tvaroh. A vsenky se hned ten den přestaly hýbat, jsou tam pořád, asi než to vypadá z toho kožichu, ale živé fakt už nejsou 👍 Každé dojení jim to prohrabu a vypráším je postupně ven. 

Ivus
Ivus 18.11.2023, 16:03:11 xxx.xxx.113.99

U nás už dneska začala zima ❄ 

Štěně vidělo poprvé v životě sníh a dost se mu líbí. Tele ho vlastně taky dneska vidělo poprvé a to se na něj moc netvářilo. Kam zmizela ta tráva, že jo… 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Ivus
Ivus 16.11.2023, 17:43:21 xxx.xxx.113.99

Takhle u mě v náručí nám odešel minulý měsíc foxterier ☹️.

Ještě jsem se chtěla vrátit k těm porcelánovým soškám - já mám po babičce dvě nádherný. Vyškemrala jsem je na zbytku rodiny, nakonec, nikomu jinému z rodiny tolik neladí ke psům 😜

Obrázek
Ivus
Ivus 15.11.2023, 18:07:53 xxx.xxx.113.99

Děkuji vám všem, tak nakonec říkal náš vet, že ten ivomec má 2 měsíce ochranou lhůtu na mléko, takže jedině jak píše Ančovička, až by byly zasusene. Ale slíbil mi nějaký ten “pour on”, asi jak radí bodlinka. Říkal, že tam je ochraná lhůta nula. Tak snad to pomůže, dám vědět, každopádně děkuji. 

Ivus
Ivus 14.11.2023, 20:14:22 xxx.xxx.113.99

Dobrý den,  

máte někdo prosím zkušenosti, jak se zbavit všenek u koz? Minulý týden jsme byli u kozla a asi si je holky privezly 😟 Já jim vždycky po dojení vybírám kloše a klíšťata a vždycky měly takovou krásnou srst a včera koukám a tam takový malilinkaty broučci, až těsně u kůže a je jich tam dost hodně… A mají to obě. Je na to nějaký spot on nebo nějaký šampon…? Nebo jim musí vet píchnout něco? A co mlíko?

Děkuji moc.