Ale my víme, co která kost obsahuje. Na to je hmotnostní spektometr + testy na psech. Není potřeba zkoumat mikrogramy, pes potřebuje to a to, jaké mám možnosti, jak mu to dodat... to je celé... radši psa jako psa než chudáčka pomalu v muzeu.
Totiž to, že ne/jíst vejce, se opravdu každou chvíli mění, je pravda, jenže pro lidi.
Protože na lidech se netestuje; ne tak, abych ty závěry brala alespoň trochu vážně. Ale testuje se na psech. A to velmi důkladně. Psi jsou v hlídaném prostředí, cesta a využitelnost potravy se neustále monitoruje. Odtud víme, kolik vápníku potřebuje štěně, štěně obra a starý pes třeba. A odtud pochází ta ne/doporučení pro lidi. Pro lidi nebudeme mít nikdy spolehlivá data, neb je prý špatné zavřít je do klece. Tak proto se to mění, protože studie probíhají formou dotazníků např. = na houby.
To není o, jak se s oblibou říká, zdegenerovaném plemeni. Co se výživy týká, tak tam se chovem udržují např. alergie, ale jinak nic.
Štěně obra nemá žádnou nemoc, není rozbité chovem, šlechtěním. Má pouze jiné nároky na kalorie a např. ten Ca. Ty studie na živých psech, které zavřeli do laborky, aby to mělo nějakou vypovídající hodnotu, ukázaly, že štěně velkého psa má obzvlášť velký problém s regulací vstřebávání Ca.
Takže ano, všeho s mírou. A to je podle mě celá slepice, aj s tím vajcem.
Kost má takový docela ideální poměr Ca a P. Jenže to pro štěně nestačí. Protože roste, staví kostru, zuby... když kouknu na kuře ze supermarketu, je to tlusté... moc všeho ostatního, málo kostiček. Proto ty skelety, hřbety. Můžeme udělat pokus, pokud nebudeme teda litovat ty psy... jednomu dát celé kuře a jednomu převážně kosti; chrupavky, postupně od měkkých dál. Ten první poroste jak z vody; tuku... tam prošlap, tam tohle... už je to vyzkoušené, no.
Nejsem jaderný fyzik, takže si přečtu pár studií, které nejsou sponzorovány výrobcem granulí (nekoukám na miligramy atp., ale hrubý přehled) + vůbec mě zajímá, kdo co vlastní a proč co říká + diskuze + vet stránky z moderního západu a opačného konce, pořídím pár psů a sleduji.
Pes je stavěný na trávení kostí, pořád ještě ano. Když si ho koupím. Ale když jej odmala budu krmit pouze jedním druhem např. granulí (nejsu odpůrce, jen se to snažím vysvětlit, naopak jsem testovač granul a všeho možného), z čehokoli jiného mu nebude dobře, viděla jsem to.
Tak jako se psí trávení uzpůsobilo na cukry, když se pes připojil k člověku, tak se v moderní době uzpůsobilo na hromadu masa, a je možné, že za pár /stovek, tisíc/ let už nebude pes, který by byl schopný trávit kost, a to jakoukoli. Zatím ale je a ten Ca mohu nahradit jen málo doplňky. Skořápky, řasy, toť z přírody... a ty řasy se mi nelíbí, instinkt mi říká, ať se na to vykašlu, ale to je jen můj názor proto, že vidím (zas ta laborka, ale jak jinak to zjistit, když pes žije třeba jen 10 let a kromě štítné žlázy nemám šanci zjistit, že je něco špatně, pokud nezemře skrz ledviny např.), kolik je tam "soli" atp., a cukrování z lahviček není můj koníček, odmítám.
Neřekla jsem vynechat maso, řekla jsem, že pokud dávám něco, kde je hromada fosforu, tak ten den (v závislosti na množství toho tvarohu atp.) už maso (to je svalovina, nebo vnitřnosti) nedám.
Krmení psů není zas tak složité, jak se na netu říká. Smrtí psů vykoupená fakta jsou prostě fakta, jakože nedávejte 3kg psékovi půl kila kakaa a mrkev nastrouhejte, jinak ji krmíte zbytečně. Je jen malinko věcí, na které je dobré dávat pozor.
Krmení štěňat, starých psů, sportovců... a vynechat jedovaté.
Jako nějak tuším, kam se míří, ale přijde mi, že je to hodně v hlavě toho majitele psa. Tak jako jsem matce sebrala kocoura na víkend a co... jedl maso, granule, přežil abstinenční záchvat z nedostatku kapsiček, dokonce začal poslouchat. Začal se chovat jako normální kočka.
A pak ty alergie a bezobilné granule a bla bla... kvůli každé krávovině má pes alergii, šup granule na předpis, přemýšlení nula, pes má určitě alergii. "Zkoušeli jsme různé granule a játra." No, tak všecky, co jste zkoušeli, jsou z jedné továrny, a krvavými vnitřnostmi jste tomu fakt pomohli... Takhle nějak na tom dnes psi jsou. :-)
Kdybychom se ke psům chovali jako ke psům, bude lépe pro všechny.