Pedigree má hlavní problém, že patří společnosti Mars Inc. Nerozpakují se používat barvivo tartrazin, e110, e129,… BHT, BHA a podobné věci.
To, že tam sypou nějaké hlavy kuřecí a peří a nohy a zajistí jen určité procento kvalitního obilí a zbytek je, co se ten měsíc sežene, to mi nevadí.
Ale rakovinotvorné látky a celá ta společnost jo.
Podívejte se na cenu, kolik toho pes měsíčně sežere, ty granule jsou vlastně i dost drahé.
Granule Pan Mięsko telecí s krůtím stojí 55 Kč/kg a mají jednu jedinou chybičku - 5 % kuřecího proteinu, takové suroviny, která by mohla být konzervována něčím ne neškodným.
A pes toho sežere polovinu.
Jestli chcete něco dobrého, tak na tohle složení se podívejte a berte to jako vzor, najdete tak určitě několik vyhovujících bezpečnosti i peněžence.
Maso se dá sehnat i v dobré kvalitě, když prolezete FB, inzerci a tak. Např. jsem našla nedaleko farmu, kde prodávají balíčky pro lidi a ty ořezy pak pro zvířata za 25 Kč/kg. Barfshopy ode mě neuvidí ani halíř. V Polsku bůček za 65 Kč, možná v Makru nebo tak někde pořídíte taky, nevím, ale co, ani náhodou mi barfshop nenabídne něco lepšího a za lepší cenu a že by to nevozili odtam, co já? Jasně.
Ty Pedigree si taky vzít jako vzor - vše, co je ze supermarketu (ale i z jinde) a je barevné nebo se na obale píše “povolené antioxidanty, barviva a konzervanty EU”, od toho držte zvířata dál.
To je zajímavé, co říká výrobce.
Jaký může být rozdíl ve složení aminokyselin a jejich poměru, když složení je tak, psáno sestupně:
KZK: Pšenice, řepkové expelery, ječmen, lihovarské výpalky sušené, kukuřice, sójový loupaný extrahovaný šrot.
N1: Pšenice, řepkové expelery, ječmen, lihovarské výpalky sušené, kukuřice, sójový loupaný extrahovaný šrot.
To jsou zdroje proteinu a tak je psané složení. Rozdíl je větší u K1, to ano, ale jinak nic kromě vápníku. Lysin 4, meth. 8 a 15,6 bílkoviny u N1 a lys. 4, meth. 8 a 15,1 bílkoviny u KZK. Vláknina, tuk, nic nevyčnívá. Na mě to působí… vlastně nevím… All life stage. 🙂 (Kromě mini kuřátek.) Ale cenově je to úplně fuk. Možná že před sto padesáti lety to bylo jinak, nevím. A nějak mi to blbne, kočky chodí po klávesnici, tak ani nevím, co se psalo pak. 🙂
Je tam hodně moc povídání o všech typech kamenů, vzory jídelníčků a tuny dalších odkazů. Klik pravou myšou, přeložit do čeština a třeba ctrl + p = tisk.
Co se týká aut. překladu a “fosfát”, jde o fosfor. Vnitřnosti, svalovina, celozrnné a snobské přílohy (obyčejné jsou brambory a rýže) = tuny fosforu. Maso s kostí a kůží a rýží = méně fosforu. Obecně ty nežádoucí prvky ztlumí tuk. Hlavně to chce hodně tekutin, céčko a je to dobrý.
cal.oxaláty
struvity
uráty, cystiny a další méně časté šutry
krásná tabulka, kde je vidět, co dokáže tuk a kost
Obsah všeho v potravinách
Zdroj je ok, odborníci, na psí stravu, v ČR jej úspěšně kopírují bez uvedení autora.
Já myslím, že sardullah by to nakrmila úplně v pohodě i bez internetu. Prostě svíčková, brusinek dvojitá porce, 10 knedlíků… večer bůček se zelím… 🙂
(máme tu rozbité dělení slov)
Odpověď na příspěvek uživatele list z 09.08.2023, 23:46:04
Mně neva, že si někdo myslí, že su idiot. 🙂 Napsala jsem - i Blesk, tzn. píší o tom všici, zdroj si najděte lepší. Aj vet správa psali, že jsme spotřebu snížili o polovinu. A vedoucí vet komory zmiňovala prasata, drůbež… a plošně, ale ČR je pod průměrem EU, tzn. nejsme tak hrozní. Ale kolik to je z produkce EU, nevím. Ale dělat, že to neexistuje, nebudu… a chápu to, jsme nenažraní, rozmazlení, potřebujeme tooolik masa, vajec, mléka…
kometa: Ne, u nás se fakt celé skupině zvířat nehází. Proti čemu by se podávala preventivně? Žádná nemoc mě nenapadá. Vyloučila jsem brucelózu, TBC, katarální horečku, červenku, IBR, SLAK, klusavku, vzteklinu… Článek mě rozhodně nepřesvědčil, žádné konkrétní informace, takový poloviční bulvár.. Poc se zmiňuje o podávání ATB kvůli růstu, ale to už je přece zakázané od 2006.
Nadužívání ATB je problém humánní medicíny. Těch pár léčených psů to nevyřeší.
Nezlobte se, ale máte přístup k mnohem lepším informacím, než proběhly veškerými médii za celé ty roky. Tak jestli chcete vědět víc, najděte si to. Dala jsem odkaz shrnutí, ale najdete toho tuny a tuny všude. To myslíte, že když o tom napíše i Blesk, tak je to lež? Hm.
Nejde o psy, tam to zkusili, protože komu jinému by něco nařizovali, že. Ale vet celé Evropy se vzbouřili, a tak se na to vybodli. Určitě to zas zkusí.
Víte, že v Polsku se prodává drůbež s a bez ATB? Někdo řek, že je to marketing. Třeba jo. PL nepatří do EU? Ale tak jak říkáte - u nás se nehází - to je pro mě úplně k ničemu, že u nás, protože naše “maso” koluje celou Evropou, je to k smíchu, narozeno tady, poraženo v Něm., zabaleno tady? Ježiši. Ve skutečnosti tak nějak nevíme, co se tam děje. No ale můj román měl být vlastně o tom, že ta data si můžete najít u důvěryhodného zdroje. Pak pošlete. Dík 🙂
kometa: Před třiceti lety se dávala ATB i do mléčných směsí pro telata, dnes už je to opravdu jinak. Preventivní podávání ATB hospodářským zvířatům je od roku 2006 zakázáno.
Ne. Prostě pletete podávání kvůli růstu, ale jinak se to pere do všeho. Je to veliká a známá věc, v posledních pěti letech se řeší hodně - dokonce chtěli zakázat léčit psy ATB, že je prostě máme nechat umřít, protože odpad, půda, rezistence.
Hledejte. Stačí první druhý odkaz.
Nikdo mi nenamluví, že se nehází celé skupině zvířat. Nevím, proč to neustále tolik lidí popírá.
Jo a dokonce vit. D je stejný, energie, cca, což mě překvapilo, protože Ca rovnováha.
Přijímá slepice trochu “déčka” ze sluníčka? To nevím. Já totiž o slépkách nevím nic. Zatím.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.08.2023, 09:56:20
Si z toho děláte legraci, nevím jak u drůbeže, to je asi dost “spotřební zboží”, ale nedávno proběhla Evropou veliká bouře ohledně ATB atp. u krav nebo co,
prostě šlo o to, že nám zakáží léčit psa např., protože rezistence.
A je to právě kvůli tomu, že se často léčí stádo, místo aby se léčil jedinec.
Někdo, většina mi řekla, že jsem blbá a že se tohle nedělá, že ATB jsou drahá.
Odkazy jsem dávala, je to normálně nalezitelné na netu.
Jenže on tam je rozdíl téměř jen (protože třeba něco je založeno na kukuřici, jiné víc na pšenici, …; není složení stejné) na množství vápníku.
Analýza je totožná, až na ten Ca. Jo, jeden dva mg mědi nebo tak, ale jako… ehm ehm…
KZK
N1
A to mám opravdu stejné: producent, složení, forma “granule”.
Ony vlastně nosnice budou jíst tu KZK 5 týdnů. A pak se jim uberou 2 mg mědi a 6 mg železa, což je - dle mého skromného názoru - cca povolená odchylka v kompletních krmivech,
ale Ca dosypu dalších 23 g. Ne miligramů, ale gramů.
Byla bych ráda, kdyby mi mou teorii někdo rozbil.
Odpověď na příspěvek uživatele mastnacekk z 08.08.2023, 18:30:01
Blahopřeju!!! Taky mi přišlo před pár dny. Ale na reviews na podniky.cz mají posilu a ta je teda vostrá, odpověděla mi, že jsem měla počkat, až to spraví, a že už to mají dva měsíce v pořádku!
Což mi připomnělo, že už dva měsíce upadají, hynou, pá pá… 😀
To se mi krutě nelíbí, že by se někdo prohlásil za paní/za nic a šel se mnou na WC. Co takové sprchy v sauně, bazénu? Paráda, ne. 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 07.08.2023, 23:55:32
No protože někdo má angličák, kde nic nežije, a někdo má normální českou zahradu, kde hnízdí ptáci, žije spousta hmyzu, támhle kompost, v půdě žížaly, tuhle kaluž a jiné věci z hororu.
A u nás slepýši. Já říkala slépkám - nebude je žrát! Ale ony… jedna nesla todleto a utíkala před ostatníma, asi 8 koleček kolem zahrady daly. 🙂
A jak se ta jedna kočka malá slepic bojí, tak myslím, že ji chtěly sníst.
Odpověď na příspěvek uživatele Lisakpedro z 08.08.2023, 07:37:04
Tu já vůbec neznám, znám jen krevní moučku. Složení (tedy mě zajímá konzervace) Vám řekne výrobce.
Nevím jak sušená krev, ale ta moučka smrdí jako železo, tak jasně, krev… to bude stejné, možná to někdo jen nazval jinak, kdo ví, musíte se zeptat, papírově to ale stejná surovina není.
Takže vejce mohou smrdět po rybách, nebo po krvi. 😀
Rybí moučka bude mít lepší amin. profil, Hulín prodává levněji, ale dyť je jí potřeba málo, 50 % je bílkovina, některá i 70. A jak H. zajišťuje konzervaci, nevím, jak dlouho vydrží pytel. Hmyzí taky mají, ta mě docela zajímá. Já na červíky a larvičky nemohu koukat.
Podle mě ta vejce pak mají stejnou chuť jako ze supermarketu.
Co tak najít krmné maso? Nebo jednoduše, jak píše list - koncentrát. Což je soja, krmná mouka, umělý methionin a BHA + BHT.
Při tom počtu nosnic, když nemám vlastní zdroje bílkovin, obilnin, nebo neznám levný zdroj, tak to už je lepší asi koupit paletu granulí.
To jsem to ještě myslela hezky.
Jsem si nevšimla lživého ničeho, až na to, že rýp do Péti v titulku není ok, protože dotace dostávaly i dřív... akorát ne takhle veliké. No jo, Brno. A nemají PL zas nového majitele? Ale říkal, že se bude dál psát takhle, rýpavě. A dobře dělá. Neziskovka, co není neziskovka… ehehe… dostala na další ročník soutěže koruny. No to tady takhle dostává kde kdo.
Zajímavější je ta dotace na povídání si o životním prostředí při pauze na kafe na dvorku kanclu v Brně.
Ale na dotace na rozbor demokracie v Myanmaru to teda nemá ani náhodou.
To je mi kritik, co sem furt leze. Takže super web chovatelský, co. 😀
Má tam sojový šrot, to je z poloviny bílkovina, předpokládám extrahovaný, což methionin, jo, ale horší je, že inhibitory proteáz, což by měla ta úprava soji potlačit, ale jak moc…
Ale písá: šrotuju si sám. Takže prostě soja bez úpravy?
“stavěla si věž, stála k němu otočená zády”
Teoreticky tedy v tomto případě pes taky nevěděl, co ten člověk dělá, chystá. Mohla to být jen ruka nahoru, ruka, co něco drží, máchání rukou.
Asi není úplně mimo, když reagoval na povel.
Ale takhle z ničeho nic, po letech, je to divné, domácnost přece už dávno zná.
Co se dělá, bodlinko, CT?