Rozdíl je v tom, s jakým mým pocitem (a třeba hlasově) toho psa plácnu.
Můžete psa plácnout přes zadek, ale smát se, pak to pes přece nebude brát zle.
A plácnout po žebrech jen trochu a mít v očích zlost, nenávist, zlobu a všechno bezpráví světa a pes to vezme špatně; vezme to jako trest (jak když naflákáte malému děcku).
Někteří psi mají asi toto plácání po hrudi nebo boku rádi, nevím. Někteří lidé používají fakt dost síly. Můj pes na to není zvyklý, nemá to rád, musím to často lidem říkat, když vidím, jak napřahují ruku. Nevím, odkud se tento zvyk vzal, neprovozuji jej u žádného psa,
ale s mírou je to ok. Není to o místě, kam plácnete, ale o záměru. Člověk vysílá nějakou energii, nějak se dívá, nějakým tónem mluví. A to vše tvoří ten plácanec. A někdy k potrestání i pochvale nepotřebujete vůbec rukama máchat, ani promluvit.
Ale co je na vodítku špatného? Každý pes jde vycvičit do nějakého levelu - a já nebudu teriéra, který je určený na zatřepání divočákem, učit, že není teriér. Nebudu. 1) to fakt zas tak moc nejde 2) zabít duši toho psa, to nezvládnu
Kdybych toho psa pustila mezi stádo, vím, že to neklapne, nezastaví se; nevěřím tomu. Takže když vidím, že větří, velím čekej a zapínám vodítko. Co že by ulovil večeři… spíše mi toho psa někdo zastřelí… ale hlavně nechci, aby se pes u zvěře nezdravě stresoval. To samé, když potkáme fenu, nějak se moje fena musí chovat, ale že bych je nechala samotné?
Co je její motivace? No to mi někdo řekněte… pamlsky odjakživa plivala, hm, tak jsou hnusné, ok, smažená slanina? Taky nic. Trošku to šlo na míček, ale vůbec ne podle předpisů, spíše se ten pes sám odměňoval, tím, že míček donesl a já zas hodila…
Teoreticky by to šlo na trhací hru, ale tady fakt fungovalo to, že já jásala a Megy vteřinu taky, ale už čekala, co se bude dít dál, další můj požadavek, tím se asi odměnil… blázinec tady.
A to učení chování u zvěře? Povel čekej zadřený pod kůži, od obýváku po pole se stádem a tam raději jištění vodítkem. Někdy mi přišlo, že doma je pro ni odměna to, že si zas může jít lehnout ke krbu, a venku, že může jít hrabat myši nebo si hrát se psem.
Třeba je pro některé psy odměna to “volno”. Zní to asi blbě. Nemůže být pro Ginu motivace; odměna to, že má kontrolu nad okolím? Hlídá si paničku, okolí, prostě vidí okolo a to stačí. U nohy paničky toho moc nevidí, nemá takový manévrovací prostor.
Zkusila bych to třeba tak, pomocí stopovačky… zastavíš se (zastavíš se vždy, na to dohlédne stopka) = můžeš zas jít.
Taky dobře s Megy fungovalo, když jsem pak míček kopla po zemi a ona to tryskem ulovila… jenže někdy chtěla víc hrabat ty myši… A to vyhrálo. Jenže nemám myši na rozhazování.
Kilo dobrý. Sice za to nic nekoupím, ale jako uznání…
Když mi chov zničí liška, za chvíli ji jdeme zabít, řekla Megy, tak mi nikdo škodu nezaplatí. Ani sežrané ryby kormoránem. Nepůjdeme ji zabít, dám na plot točící se trubku, vraceč, a taky nepůjdu seřezat myslivce, že nic nedělaj. Jsem dospělý člověk… vytočená teda hodně, radši ať sem nikdo neleze… ale…
Na cizí kočky pomáhá kočka, co si označí teritorium. Funguje nám to 10 let. Kocour. Ven chodí v noci, aby nežrali ptáčky.
Nic těžkého na tom není. Ta trubka stojí 50 korun, musím vzít hodně metrů a budou mi u toho mrznout ručičky… jsem chudák, že jo?
Jenže ten pes nemusí vidět na cestu, protože psoVOD. Je tak vidět, jak vod vede psa, jak mu pes věří, následuje ho… slepě. 😀Si myslím já, neb jsem v životě nenacvičila ani vánoční besídku. Megy toto, ne v takové míře, dělá přirozeně, když zahodím vodítko, a vždy jí říkám:
"Nebuď vlčák Kde je můj bojovej pés!"
Tak takový argument může vypustit jen choromyslná osoba. Pro kočku je potřebný pohyb venku, ve svém teritoriu, pokud to někdo nechápe, ať si představí lva.
Když dám kočkám čip, co z toho? Max zabráním tomu, aby ji vykastrovali, když budou regulovat. Což ovšem vyžaduje registr koček s touto informací. Cožto, stejně jako u psů, nemáme, že. 😀
Jo, kočka s čipem, kdyby náhodou zůstala na místě, co způsobí autonehodu, tak pak můžete trestat majitele.
A to je asi tak vše.
Ale nebuďme naivní, policie není schopna zkontrolovat čipy psům, vážně to bude dělat u koček? Hehehehehehehehehhehehe.
Bych Vám, Orionko, něco poslala, ale jste “neregistrovaný”.
Jo, je to tak, ať tedy navrhnou, že chcou obce na tato řešení peníze a lidi. To podepíšu.
Proti registraci nic nemám, ale už jak dlouho měl fungovat registr psů a nefunguje,
takže těžko někdo bude řešit i kočičí.
Asi četli ten zákon jinak než já. Zajímavé.
Pokud se v ČR kočky venku přemnoží, přistoupí se k regulaci viz ten jimi uvedený zákon… Takže toto by se muselo vyškrtnout a vyměnit za “město má povinnost se o toulavé kočky postarat”. Což už dávno má.
Jenže některé obce na to kašlou. Ale zákony na to máme.
Ten zákon platí pro všechna zvířata divoká, v zájmovém chovu, pokusná, … takže nevím, kde sebrali, že koček se to netýká.
A § 7a od 7 dál se výslovně týká psů i koček.
Autorům vzkazuji, ať si zvolí jiné zástupce obce, asi je maj neschopný.
A nařizovat kastraci? Nekomentuji. Dnes nemluvím sprostě.
Odpověď na příspěvek uživatele Tss z 03.11.2023, 12:59:23
Ano, v létě na vaření nejlepší!
“dovařuju a to indukce “prý”neumí”
Neumí. Indukce = impuls. Spíná a vypíná, třeba po vteřinách. Jakmile plotnu vypnu, "okamžitě" zchladne, tam není žádná plotýnka, která by se nahřívala a zůstala teplá i po vypnutí. Indukce je cívka, dráteček, ohřívá přesně jen dno nádoby, kterou na to postavíte - a jakmile nádobu sundáte, není co ohřívat, není kontakt s železem = vypne se přenos energie. Proto nejde neželezné nádobí… Je to, jako byste vytáhla televizi ze zástrčky.
Takže “nechám to dojít” rozhodně provozovat nelze, ale často se u nás užívá teplota na 60. Mně zas tyhle věci vyhovují. Nebo jde kočka, zapne si plotnu… jenže nemá železné botičky ta kočka, takže plotna zapípá a vypne se, kočku neuvaří.
Z plynu na indukci je to hrozný skok. Myslím, že se to balu vůbec líbit nebude.
Moje slépky by byly schopné moje kočky sníst, věřím tomu. Musím vždy pro dva kocourky jít ven a odnést je domů, nemohou kolem slepic projít. 🙂
Popel mám jen ze dřeva, to je takové… prach… jinak si hrabou díry, kde chcou, naposledy se jim zalíbilo u zdi baráku, za chvíli asi odkopou základy… V záhonech se jim také líbilo, tak jsem jim jeden vyhradila, taková dost tmavá a jemná hlína. Do jejich příbytku bych nedávala nic, co takto práší, aby se mi nezadusily. Nebo tak něco. Nevím, jen tak uvažuji, jak by tam asi bylo mně.
Jenže ona ta liška stála dva metry ode mě a tři od Megy. Nemohla jsem se hned rozhodnout, esi pustit psa, esi to je bezpečné, tak jsem zařvala a hodila cihlu. Utekla nahoru… nějak to nechápu, co tu jako dělala, je to od lesa daleko a po cestě má spoustu jiných svačinek.
Zajímavé je, že Megy začala řvát, přestože je doma v posteli.
Hery, jdu nahoru!
😀 😀
Ále pastevec je takový teritoriální, nechodí po ulici takto, že narazí na psa a nechá se vyprovokovat k útoku. Ne že by mezi nimi nebyli slušní bojoví psi, ale tolik startovací nejsou, je to hodně o jejich území.
Budu v médiích, když Megy zabije lišku? A zabije ji vůbec? Teda je to bezpečné, nenakazí se mi něčím? Když to nikomu nepovím, zakopu…, že jo?
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 02.11.2023, 10:19:26
Koukám, k těm, co mluví jako Moraváci, to má Brno 50 70 km. Ano, hodně Brňáků mi dalo kopačky. Hodně, hodně moc. Já se Brnu nesměju. Beru to hodně vážně. Směju se třeba tomu pánovi, co tam jezdí v banánu. A závidím! Chtěla bych jezdit v jahodě.
No a pro mě je jižní Morava okolí Hodonína, Valtice, Břeclav, Čejkovice, Rohovec, …nějak nechápu, co má Brno s Moravou… jako jo, je blízko. 😀 Ale mluví se tam úúúúúplně jinak. Blízko mám taky do Prahy, že jo.
Bylo to tady, jak někdo sháněl krtka?
Je to taková dokomolená němčina, mi přijde. Přízvuku jsem si nikdy nevšimla. Asi neznám staré Brňáky. Nebo jsem nahluchlá, to je taky možný. Tady taky už pomalu nikdo neví, co jsou sejkory a dračky, drački. Ale stejně je ČR v tom množství nářečí a hantýrek unikát, tolik a stále ještě používaných asi nikde jinde nemají.
Atheira je určitě na FB… a tam bude i zbytek. Odetta, vím, kde je, nepovím, neb se to nedělá.
Koňadra už nechodila ani na iF roky, jsme ji moc rozčilovali, vtipné bylo, že dvě, co se nemohly vystát (scylla) opustily fórum zároveň, to nemusely, že jo. 🙂
A ostatní, kdyby chtěli, tak přijdou, asi mají důvod, že nepřijdou, co by chodili, když čas se dá využít asi lépe.