máme doma deseti měsíční mládě anolise rudokrkého a zdá se, že má v očích hnis. Má je často zavřené a spodní víčka má šedá a oteklá. Když je otevře má je plné vody. Co se s tím dá dělat?
U takového mláděte je to dost komplikované a léčba má spíš špatnou prognózu. Samozřejmě že zkušený veterinář je první volba. Takových moc není. Dá se zkusit víčka každý den násilně otevřít (třeba uchošťourou nebo veeelmi opatrně pinzetou) a oči vykapat oční vodou (např. Ocusept) a pak aplikovat širokospektrální antibiotika v kombinaci s kortikoidy (obojí je na předpis). Mládě to ale bude strašně stresovat a možná to nedá. Mně se takto podařilo vyléčit dospělé velké anolisy, ale malé a háklivé druhy ne.
Pochlubte se, uz jste narazili na kudlanku i v naší prirode? Mne se prave postestilo na polni ceste. Myslela jsem ze spatne vidim nebo ze nekomu utekla z chovu ale kdyz sem zacala zjistovat vic, tak se dozvidam ze v teplejsich oblastech uz se vysyktuje i u nas.
');" onmouseout="UnTip();" height="60">
Kudlanky jsou u nás na jižní Moravě kam paměť sahá. V posledních letech ale obsazují i nová teritoria v Čechách a na severu Moravy.
Anolis: Najde se tu chovatel žab? Chci s ním začít a mám v plánu pořídit větší druh rosničky. Terárium mám připravené včetně vybavení ale jak s krmením? Chováte si někdo doma krmný hmyz? Ale takový co nezdrhne a nezamoří dům? Nebo jej budu muset kupovat.
Rosničky potřebují kvalitní živé krmení. Cvrčci dům nezamoří, řada švábů taky ne. Třeba Blaptica dubia neleze po skle, takže snadno nezdrhne, Panchlora nivea je zase tak háklivá, že v bytě brzo uhyne. Takže vlastní chov (což se pro jednu žábu těžko vyplatí) nebo kupovat.