Pokud vajíčka nejsou přilepená, lze je opatrně vzít a prosvítit žárovkou. Oplozená vajíčka jsou při prosvícení růžová, neoplozená žlutá. Lze použít např. silnější kartón, do kterého se vysekne otvor, do něj se vloží vajíčko a žárovka pod to.
Příspěvky uživatele
Cvrk
Uvádí se, že dospělé Medauroidea extradentata žijí zhruba půl roku. Nymfám trvá cca 5 měsíců, než dospějí.
Anonymní:Dobry vecer, mohou dostat pakobylky ke krmeni brectan? Pro strasilky je nezavadny ale u pakobylek nevim.
Záleží na druhu. Pakobylky indické (Carausius morosus) břečťan berou ochotně, ale pro většinu jiných je standard spíš ostružiník.
Největší anolisové jsou ze skupiny equestris (11 uznaných poddruhů) a luteogularis (9 poddruhů). Stejně velcí jsou A. noblei (2 poddruhy), smallwoodi (3 poddruhy) a baracoae. Osobně jsem viděl největšího A. noblei galeifer, který měl skoro 60 cm, pak se udává, že velmi velcí jsou i A. equestris juraguensis. Všichni anolisové (aspoň co vím) mají denní aktivitu.
Anonymní:Ahoj, nejmenší druhy měří cca 10cm a největší druhy až kolem 1m. Obývají rozsáhlá území Amerických kontinentů a rozličné biotopy, tudíž i prostředi pro chov není vždy stejné. Tedy jen obecně: Terárium spíše vyšší, než delší adekvátní velikosti k druhu anolise s množstvím větví a živých či umělých rostlin pro možnost úkrytu a šplhání. Většinou udržujeme dostatečnou vlkost rosením 2x denně ráno a večer. Chováme společně vždy jen jednoho samce a několik samic (optimálně dvě), kvůli silnému teritoriálnímu chování. Krmíme hmyzem. U nás nejčastěji prodávané druhy jsou: Norops (Anolis) sagrei, Anolis carolinensis - malé druhy, terárium 50x40x40 (VxDxŠ) a velké druhy - Anolis equestris, Anolis luteogularis, terárium 80x60x40 (VxDxŠ). Uvedené rozměry jsou vhodné pro skupinu 1.2.
Info prima, ale který druh má ten zhruba metr? A poprosil bych o kontakt na chovatele luteogulárů, mám tři samce a dost nutně potřebuju samici.
anolis:zajima me jestli sou anoilisove nejak moc narocni a jak velke potrebuji terarko??
Kterého z téměř 450 druhů máte na mysli?
Čeleď Trogossitidae. Jsou příbuzní třeba pestrokrovečníkům.
Anonymní:Toto mi poslala známá jestli nevím co to je a já opravdu nevím, poznáte to ? Frýdek Místek.
Nemozoma caucasicum.
Anonymní:děkuji, samotářky znamená že se odloučily od včelstva z úlu?
Ježiš ne, to je celá skupina mnoha druhů včel. Pět vteřin googlení na to stačí.
Anonymní:Boudo budko kdo v tobě přebývá? Jde mi o ty zavíčkované díry kdo tam přečkává zimu?
Jsou v tom včely samotářky.
Dejte ho na kryté místo s jižní nebo jihozápadní expozicí aspoň půl metru nad zem. Obsadí ho samotářské včely, hloubka dírek stačí klidně cca 8-10 cm.
Carolinensis na Kubě nežije, je to jediný původní severoamerický druh. A k původnímu dotazu - červi nejsou moc vhodné krmení, i když je zvířata ráda berou. Možná mu rozhodili zažívání, těžko říct. A ani v původním areálu nehibernují, jen můžou mít období nízké aktivity, kdy se leda vylezou z úkrytu vyhřát na slunce.
Ovoce a zelenina nestačí, cvrčci potřebují i živočišné bílkoviny.
Infekce z potravy je věc náhody. Jestli ji chcete minimalizovat, dávejte jim loupanou mrkev a jablka, vnitřky zelí a salátu, vařená vajíčka, sušené krmení pro rybičky apod. Akorát to poleze do peněz. Pokud jsou cvrčci nakažení už od původního chovatele, což je pravděpodobné, nic s tím neuděláte.
Pravděpodobně virová infekce, možná densovirus. V chovech je to časté a s nákazou se nedá nic dělat, jen všechno zlikvidovat a vydesinfikovat.
Doron:Praha. Ale je tady letos jiný podnebí 😊. Mám ho na okně, můžu vyfotit detail, ale nevím čeho. Je nádhernej, úplně ve tmě svítil..
Tak to je Protaetia speciosissima - zlatohlávek skvostný. Já je mám na zahradě u Prahy taky.
Ta je jen na jižní Moravě, takže lokalita by mohla napovědět.
Ale tykadla se nepočítají. Největší je roháč, pak tesařík zavalitý a pak tesařík obrovský. Další v pořadí může být Aegosoma scabricorne.
Ploštice vroubenka americká.
Anonymní:Prosím znalé, je toto klasický mravenec lesní? Přišel mi hodně velký.
Spíš dřevokaz, Camponotus ligniperda.