Povedl, nepovedl. Kamarádka do kobyly nasypala 100 000 (kolika). Já bych je neměla. NIKDY bych nezakládala sbírku. Když už, půjčila bych si v rodině.
nikdy neříkám nikdy, jsou situace, na které připravená být prostě nemusím a sama nevím, jak bych reagovala., ono by to konkrétně v dané situaci vypadlo jinak, než když si to jen představuju. ..prostě emoce, stres, obava, čas, do toho musíte normálně fungovat- práce, rodina, já nevím , jak by to moje předsevzetí , že nikdy změnilo. Pokud si někdo nechce lámat hlavu jak to udělá a jde cestou nejlehčího odporu, nebo je to jeho poslední možnost, založí si sbírku. ….a mám ho za to soudit ? Nechodím v jeho botách a víte co, ty mlýny a karma….ono to nějak dopadne.
Nechybí někomu 5 holubů SB, podle fotky si myslím, že by to mohlo být toto plemeno. Jindřichův Hradec. Jsou už několik dní na stáji v Políkně. Pana Kouťáka nejsou?
Tak jste si zase chytli jednu čarodějnici, nic o nikom sice nevíte, ale hon se povedl, že.
Co když jste spíše uškodili? než zamezili nějakému podvodu. ? ví to někdo na 100% jaká slečna/paní je a co má za lubem. Jen domněnky a psaný text, kdo co vyšťáral na internetu.
Nikoho se v tomto případě nezastávám, ale není to spíš někdy tak trochu závist než hrdinství?
O přímé ohrožení života nebo týrání se nejedná,tak co kdyby raději každý zametal svůj práh.
..ale jistě kecala bych , kdyby mi pes nikdy “nezalaškoval” s přivoláním…říkala jsem tomu: už jdu , ale ještě si to dodělám, jo…psina evidentně o povelu věděla, jedna její část už byla na cestě, ale nos měla ještě na původním místě…
O hledání klíčů ve sněhu nebo trávě nemluvě, o hovnech a zdechlinách sežraných a natřených na kožich, velké loupeži na pěší zóně. vzala mopsovi z huby ucho, jako by to byla štafeta, odebraných rohlíků, piškotů sušenek z visících dětských ručiček z kárky-dělala to jen tak za chůze, ostuda, když seděla před mladíky, co jedli a nechtěla odejít. prostě pes týraný hlady. Našeho VIP bezdomovce měla oblíbeného, dával jí staré housky, když byla uvázaná u krámu, to se ještě dalo, a drbal jí po žebrech, když byla předníma o něj opřená a nasávala jeho “vůni”, tenkrát jsem ho podezírala, že si jí měří …ale měl zvířata opravdu rád, sám měl kdysi psíka.
Pořídila jsem si nebožku erdelu Elisu jen tak, bez nějakých velkých zkušeností(před tím skorojezevčík z utulku) .
Srst jsem nechala 2-3x do roka ostříhat strojkem(barbarské, ale pro mě efektivní) nebo pročesala trimovacíma hrabičkama…vyčesat podsadu.
Při výchově důslednost a zase důslednost, ono se to oplatí, ale pozor na hrubost, to na erdela neplatí. odměny ne dril, to snese plnička povelů ovčoun, lovecký pud na 95% u nás zvládnutý…mohla chodit se mnou v lese na volno, pokud vyrazila za zvěří na zavolání se vrátila a chodila po stope sem a tam , utekla jen ve smečce-davová psychoza (jasně že než se to naučila , párkrát se za srnou vydala, ale to musíte toho cefalopoida dohonit a vykrákat mu)
Měla psy oblíbené i neoblíbené- prostě socializace se vším nutná, ale měla jednu velkou o 4 roky mladší nejkamarádku flatku…
Jediné negativum, kočka nebyla v socializačním plánu přítomna a bohužel byla schopná zakousnout i mrtbou kočku u silnice…
dožila se 14.5 let, až jednou nebude současná bulina, manžel by se k erdelovi chtěl vrátit. (nebo střední knírač, já bych snesla i velkého 😊)
V prázdninách pro psa hraje velšterier, T.Holý jednoho vlastnil…jednou jsme se v Krumlově potkali s velšíkem, je to jako erdel vypraný na 90.
Nemůže to mít hnědá spojené s tím, že se pak už nedostane na “svobodu”, tak se ještě doždíme nebo má ten povel s tím čuráním už prostě spojený,(nepsala jste, jestli to dělá vždy)
zkoušela jste to i na ty jiné, méně naléhavá přivolání (ke mě je prostě povel bez čurání/čuchání , zapískání a tak jdéém je např. co nejrychleji ukončit činnost s tou možností si čapnout, čuchnout a jít a když už ten pes jde a věnuje mi pozornost, řečí mého těla(zatetelím se, zprásknu ruce na stehna, zašišlám) ho přiměju k velmi rychlé reakci , dotek, odměna , poslání pryč, ať si zase dělá svoje…takhle ho párkrát namotivovat k bleskové reakci, že začne předvídat odměnu a nebude otálet.
Ono na zadních, pokud si to konik nenechá ošetřit je to prekérka. Koně to bolí, když se mu na to šahá a brání se….pozvěte veta, aby zhodnotil podlom a dal nějakou vhodnou mast., popřípadě ATB celkově-otok a kulhání , on je to ve finále i rychlejší a levnější řešení, než to patlat na slepo, pokud nemáte zkušenost, co a jak, čím a kolikrát…(zhodnotit pastvu, a seno- fotosenzitivní rostliny-mají koně ve výběhu jetel?)
Moje zkušenost, umýt teplou vodou s keratolitickým mýdlem-i desinfekční nevadí, osušit-ručník pak vyprat/vyměnit, natřít keratolitickou mastí- salicyl, pusobit, odrbaz strupy co jdou a natřít mastí co napíše vet (záměrně nebudu psát co,🙂 ale něco s kortikoidama by se hodilo- omezí zánět a bolestivost)
Já jsem celou diskusi nečetla, ALE…. má pes stále obojek? klepe , třese hlavou? ono jde o to, že nemusí jít až tak o primární - prvotní ozobávání mouchama, ale až o sekundární-druhotné , po té, co jsou uši poškozené z třepání a odírání o obojek, hledala bych uvnitř uší, jestli pes nemá v uchu cizí předmět nebo cizopasníka.
Vojenská sedla málo komu sedí, většina v něm má stolicový sed . Já třeba také ve vojákovi začínala a ty modřiny od třmenových zámků si pamatuju dodnes…jsou to sedla pro muže, pokud jste muž ….vojenská se doporučují, protože mají místo sedlových polštářů “panely” , ale to budou mít i sedla turistická- nebo sedla endurance, sedla westernová, taky zvolit vhodný typ, je hodně westernových disciplin…. Drezurka není špatná, pohodlná pro nohy jezdce, ale musíte najít typ, co bude sedět vám i koni, a sedlové polštáře jsou vice kontaktní a pro koně mohou být po delší dobu nepohodlné- únava svalů. Taktéž sedla skokově univerzální, ve skočce na túru snad nikdo nezkouší jezdit 😂, zkusila bych zapátrat ve westernu, australské sedlo, endurance sedla- Podium.
Jako léčebný prostředek 2-3x týdně cca 14 dní . …nejlépe na noc do boxu, vyčistit kopyta, udělat z vaty smotek, jako takový provázek, opatlat v dehtu a a nacpat to tam i s tím dehtem…(např. střelková rýha) ono to časem samo vypadne
Ono jde o to, že ty bakterie, co dělají hnilobu, jsou anaerobní a tím dehtem (třeb a i Kubatolem) se to překryje a není přístup vzduchu, na které by měly ty bakterie hynout. Je třeba posoudit, jestli je nějaký zlepšení a jestli to funguje…ono je lepší něco než nic. Hniloba se dokáže prokousat až do citlivých struktur patky a koník vám pak špatně našlapuje(ne od patky) může začít i kulhat- bolestivost.
Jinak je spousta jiných přípravků…. nejlevnější 10% kysličník(v Drogerii, v lékárně vám ho neprodají) , SOS Frog, v Dekathlonu prodávaly na kopyta “tekutou modrou skalici”.
Odpověď na příspěvek uživatele Opalín z 01.09.2023, 07:55:27
Nevím jak teď , ale v Chuchli se dal udělat kurz na trenéra sportovních a dostihových koní (trener s licencí trenovat vlastní kone) ….ten kurz mám, ale bez zkoušek na dostihového trenéra-licenci. a pro sportovní koně to bylo s cvičitelákem v Poděbradech, bohužel pro počínající povodně jsem nedojela včas a pan Pecháček mi již účast nepovolil…☹️
Edit: tak koukám, že to povýšili na nástavbové studium, já platila 4,5tisíc za dálkový kurs. cca v rozsahu 2 dny v měsíci po dobu šk. roku. Mám klasika osvědčení z absolvování kursu, byli jsme namíchaní dostihový provoz a sporťáci…
Koňověci peru jen ručně, vana, trocha vody, mýdlo s jelenem nebo marseiské (dobré na umaštěná místa je žlučové mýdlo- v DM), namočit , namydlit , nechat působit, vyrejžákovat, opláchnout, ….pak dát buď jen vyždímat do pračky nebo i vymáchat a vyždímat, většinou jen dečky, kroucením by se potrhaly švy a prošití a vykapání trvá…
Teď jsem poprvé prala deku-Bucas jen pláštěnku bez gramáže, rozložila na na betonovém place , tam jsem jí namočila z hadice, rejžákem odbahnila z vnějšku, odrbala i z vnitřku, umyla klapku na ocas, křížové zápinky, opláchla hadicí…mám možnost to pak vyvěsit na zábradlí a ostříkat znova z hadice a nechat vykapat -doporučuju vymačkat vodu z “kapes” co se udělají mezi podšívkou a plátnem…na slunci to proschlo- stihlo to i zasmrdět jako mrtvola(na to jsem byla dopředu upozorněna od kolegyně), doschnout jsem to dala do haly-tepla dost, ale po doschnutí už bez zápachu(schlo to 2 dny).
Dva roky jsem jí neprala, teď jí vzala jen vodou, a kartáčem- po uschnutí tam sice byla mapka, ale kobyla si v dece okamžitě lehne, tak co…k povlečení do skříně to dávat nebudu, v úterý a ve středu vyzkoušela na celodenní lijáky a dobrý. 😊 Na řadě je 200g Eskadronka, to bude na kotouč, až to bude mokrý. Mokrá deka je fakt těžká…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.08.2023, 06:57:51
OT:no ty kráso…jako fakt to za těch deset minut ruční práce stojí si zakekelit myčku-kde si myju třeba hrneček na kafe(to by mi fakt už nechutnalo), a co ramena v myčce, tam chlupy nebudou? 🤮
Kartáč přece nemusí být jako sklo křišťálový-stačí čistý, hned po první akci je už umolousanej.