Jessie: Elektromagnet vzhledem k tomu,jak funguje,si neumím představit,že by zničil sarkoid 😀 to mi přijde hodně úsměvné…
To mi musíte osvětlit, jak funguje…
Jessie: Elektromagnet vzhledem k tomu,jak funguje,si neumím představit,že by zničil sarkoid 😀 to mi přijde hodně úsměvné…
To mi musíte osvětlit, jak funguje…
jj kolegyně ve stáji kurkumovala a natírala kurkumou- oblast plecí, již ve stáji není, ale lepšilo se to…
moje kobyla měla cosi, co odvislo mezi pupíkem a vemínkem, vet to chtěl řezat, no ono to časem samo nějak odpadlo, aniž bych se o to nějak zasloužila…jj občas jsem to zkoušela nehtíkem , prostě sledovala jsem to.
Krmili jsme ve stáji k senu i vojtěskové seno a nic se nedělo…holky svým koním krmí rozmočené vojtěškové granule a v množství cca ten litr a taky se nic neděje…u vojtěšky jde spíš o ovlivnění hladiny inzulinu u koní IR/ESC.
Obecně se doporučuje u těchto koní vojtěška , protože má nízký obsah škrobu a cukru, ale podle posledních výzkumů vyvolává inzulínovou reakci jako koncentráty, může způsobit metabolickou laminitidu.
Kurkumovou “pastou” asi v sádle se dá i sarkoid natírat.
Na FB jsem viděla ošetření i vysokonapěťovým pulzním elekromagnetem, Mark Sander, asi tak nějak? , já ho měla na kobylu jako fizio…
a pak mám poznámku u sarkoidů Aldara 5%
Mám u počítače takový sešit na poznámky, holt věk nezastavím…
Záleží jaké máte, scooty jsou na to i doporučené, na nějaké FB skupině se na to optejte,- zkušenosti… já je dávala jen na výběh (ráno dala večer do boxu sundala) dvakrát je měla i přes noc, že sem si to šla ráno sama zkontrolovat, protože ustajovatel mi to při ranním vypouštění nezkontroluje, tak se bojím, že je bude mít oloupané od pásků, kobyla si je sundavá- hraje si s páskama , je to žužla…
Venku jsem s nima nebyla, kobyla má jedno kopyto o chloupek jiné a jedna bota tak o chloupek “nesedí” . někdo by to třeba ani neřešil, můj vnitřní autista ano. 😂
evcusik:Zkusila jste si to v praxi hodit do kýble? Po zalitý vodou, to bude plný (až překypující) 20l kýbl.
Chce to krmit odděleně, ráno vojtěšku a oves večer slaďák a řepné řízky…
Pro zadavatelku: toho slaďáku je hodně, z toho vám mladá kobyla poleze na stromy- minimálně se bude furt říjet😉
Koukněte na amino centrum krmiv, dejte do vyhledávače sladový květ, nebo vojtěškové granule nebo řepné řízky a krmnou dávku čeho co dát, už tam máte vymyšlenou, prozkoumejte si to .
Vůbec bych se nebála mu ty boty nechat do jara, teď po trimech nonstop, možná sundat na poslední 5 týden před trimem, pokud k tomu budou podmínky. alespoň trochu měkký výběh, aby kopyta měla trochu “obrus a kontakt”. /záleží jak často si trimer nastaví další návštěvu.může chocházet různě, pokud to bude potřeba/ Ono je důležité, aby koně nic nebolelo a mohl našlapovat od patek, pokud bude stále citlivý ,nedělal by to a rehabilitace by se nedařila. Já si koupila i rašpli a mezi trimem si “musím” sama na kopytech udržovat “mustang rol” ..prostě zkosení stěny …udržovat stěnu pro dobrý překlop a aby moc nepřerůstala chodidlo…
PS: ohřeju si polívčičku, mohu nabídnout boty Fusion equine 13 All terrain jogging shoe- jeté, ale super stav a fungl nové scoot boots 7 slim.
Merun:Je tato cena adekvátní koni? Děkuji za vaše hodnocení:
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/175590044/klisna-10-let-slovensky-teplokrevnik.php
ta už v inzerci byla a je znova…
Kobyla má atrofovaný krční trapéz, někde bude chyba…
na zadní počínající negativní úhel kopytní kosti- vyboulení přední stěny kopyta. tvz. buldočí nos. (po RTG po třičtvrtě roce trimování zjištěno že kopytní kost je v rovině, měla by mít ale pozitivní úhel)
separace, praskliny, a to byla cca týden po strouhání od podkováře
Boty dávám tak týden po trimu/když mám volno a můžu kontrolovat, kobyla si je zubama rozepíná😎, scooty), kobyla je citlivá, dle RTG slabé chodidlo, nebyla zvyklá chodit po chodidle(přerostlá stěna, podtočené patky vytlačovaly stěnu ve čtvrtích-vyboulená linie korunky tvořila oblouk,ve čtvrtích praskliny, separace, sukně….ten první "setup" trim muže být pro koně také nepřijemný, ale je třeba vydržet, ono to prostě nejde hned , i když se díváte na namoženého koně. Záměrně nechci psát bolavého, ono ho to bolet nemusí, jen má jiný vjem z kopyt, je to citlivé, může brnět…u nás ve stáji na mě koukali taky divně, že nechám kobylu takto trimovat, když po tom nejde čistě. ano měla by jít čistě, ale když se něco napravuje tak to někde musí být znát, celá pohybov soustava pracuje jinak, zapojují se jiné svaly…cca po několika trimech jsem si zavolala fyzio, ono je to třeba porovnat, nechat si ukátat cviky na napravení nesouměrností, protažení a.t.d. Kopyto odroste cca po roce,je třeba někdy i roky dva, než se celkově vše dá do pořádku. Když mi kobyla byla po trimu citlivá, jezdila jsem jen krokem na pískové jízdárně bez bot- nějaký kontakt to kopyto potřebuje, ona se taky dá nějaká práce takto udělat. Procvičíte obraty , plece, ustupování, reakci na holeň…a.t.d.
boty jsem nechala i dva dny v létě nonstop a nezapařila se…..trimer poradí. Důležité je, aby koník začal našlapovat od patek, tam ho nesmí nic bolet.
testy na cukrovku, Cushinga,
jj cetla jsem,že testy krve se dělaly, ale cíleně na jen na něco nebo na vše…
pes vás poznává, orientuje se doma i venku, reaguje na povely?
co spíš neurologický problém , páteř , páteřní kanál,zkusit něco na bolest, poškozené nervy mohou bolet, brnět , být necitlivé …a pes je celkově unavený, neodpočine si proto bez jiskry a.t.d.
nedávno tu byl případ slintání a pomohlo odčervení(nabrat krev na eozinofily)
pokud je to nádorové onemocnění, není cesty…odpověď vám dá vyšetření CT
Doron:Ještě k tomu napadení v Rakousku..
Včera na mě na YouTube vyběhlo video nějakýho kluka se staffordem, už ho nemůžu dohledat..
Říkal, že se objevily nějaký nový informace v rakouských novinách ( neříkal jakých).
Majitelka prý venčila ( možná vycházela z branky?) tři staffy, dva měli košík, jeden ne. Nějak prý upadla, když okolo běžela šedesátiletá sousedka, která prý někdy házela po psech na zahradě kameny. Celkem měly majitelky psů pět.
Majitelky prý byly neoblíbené, protože žily jako partnerky a společně vychovávaly dítě, což prý některým rakouským pánbíčkářům vadilo, takže taková dlouhodobě napjatá situace..
No nevím, není to nijak ozdrojovaný, jen jedna paní povídala…Neumím německy lautr nic..
OT…a hledat v historii prohlížeče v počítači? když něco nemůžu najít -nepamatuju si stránku- kouknu do historie…
Kůň (nebo jezdec) když vidí dostatečně dopředu odskokovku, tak si může před překážkou zkrátit nebo prodloužit krok tak, aby mu odraz vyšel těsně před odskokovou bariéru (případně jezdec může tempo upravit a pobídnout do odskoku na správném místě), a tím se usnadní koni překonání skoku.
Ano,bariery u cross skoků natřené vhodnou barvou, kterou koně vidí.
Jen takové zamyšlení: to možná platí v parkuru, v dostihu před zrovna Taxisem nemá jezdec moc možností něco takto ovlivnit,… koně vzít zpět nebo ho pustit dopředu…rozmyslet si v pár vteřinách, co to udělá s cvalem, porušení tempa, změna dýchání, koně víceméně skáčí pudově “s davem” a ostrá viditelnost(na kolik metrů) překážky je pro koně s ostrým zrakem o 50% menší než u člověka(v rozmezí ostrosti u koní je to na spodní hranici ostrosti až o 200%) prostě koně binokulárně vidí jinak a jinak vnímají i hloubku…
phttps://www.agdaily.com/video/simulation-shows-horse-eye-view/
https://edition.cnn.com/2018/10/23/sport/racecourse-safety-horse-vision-spt-intl/index.html
Buggyra:Tak samozřejmě že i tak je to chovatelská zkouška 🙂 Protože když zvítězí valach, pravý bratr nějakého hřebce, tak potom genom dotyčného hřebce samozřejmě úspěchem příbuzenstva získá na atraktivitě. Stejně tak pokud je úspěšný valach syn nějakého aktivního plemeníka a nebo některé aktivní klisny, tak pak jejich potomci hned získávají lepší předpoklady.
Náš známý z naší bývalé klisny po stejném plemeníkovi vytáhnul dvě hříbata, oba hřebečci, a pravil, že jednoho dá hned vykastrovat a pošle “dělat kariéru” do sportu, a pokud by se osvědčil, druhého by zkusil uchovnit, právě krom jiného na základě výkonnosti pravého bratra.
….zkusil uchovnit, právě krom jiného na základě výkonnosti pravého bratra.
tak to je hodně úsměvné a do jaké plemenné knihy se na základě “krom jiného” dostane? do té “německé na barvu”. Možná tohle udělat s kobylama po svodu a zkoušce tříletých, ale takto uchovnit hřebce? 🤣
Horsana:Jop, môj najlepší úlovok, videá ešte nemám čas spracovať, ale nejaké foto už mám.
Rys sa teraz asi viac nažral, lebo nachádzam trus, to predtým nebolo a to posledné guvno malo celkom úctyhodné rozmery, pán Rys ho umiestnil presne na križovatku ciest a doslova ním presral vlka, súdiac podľa starého trusu je to nejaké významné miesto.
Ale ešte sa tam bojím dať fotopascu, že mi ju nájdu hubári, zo skál som ju už vzala domov, lebo tam už sa v zime nevyplazím.
Na fotke je Boss a jeho príjemný rujný výraz 😀 A ešte jedno nočné monštrum 🤭
živá Ćupakabra…😲
Nezkušený neznamená ale nepřipravený, někde tu zkušenost získat musí …jo mohl zkusit jiné dostihy na kursu VP, ale tady se to asi rozhodlo na úrovni majitel / trenér…. kdo ví. jsou to jen spekulace.
Stejně si myslím, že nějakou obdobu Taxisu a jiných překážek mají treninková centra postavené, koně jejich mohutnost jistě znají …
Ono to je i o tom, že ten skok je legenda , stačí aby na moment zaváhal jezdec a přenese to na koně, pokud si prostě nejsou jistí oba … prostě dostihová taktika v průběhu dostihu nebyla zvolená šťastně, což mělo takový dopad a to doslovně.
Arbora:Hej, kôň s výkonnosťou grupa z ITA a od trénera, ktorý pripravil nejedného koňa do VP je ťažko nepripravený. A poznalo sa to hneď na štvrtej prekážke.
V iných častiach trate sa predsa nedejú hromadné pády a nevedú sa štatistiky o smrťákoch.
Skúsme sa baviť racionálne a konštruktívne, debata v štýle “verejnosť tomu houby rozumie” nie je ničím prínosná, pretože obraz VP je historicky taký, že tam kone umierajú.
OT: ještě jsou hromadné pády na 6. překážce (po irské lavici, překážka za lesíkem?) kde se točí ihned po doskoku doprava