vše má svoje pro i proti, zeď můžou koně otloukat- musí se občas natřít a opravit, dřevo můžou koně kousat-nejen z vrchu ale vykoušou díru i ve fošně nastojato mezi boxy- klasická železná profilová konstrukce a do toho vsazené fošny-dají se měnit. Určitě to občas musíte vše umýt, za co se přimlovám je okýnko do uličky…moje kobyla je strašně ráda furt nakýblovaná hlavou z boxu a kelišuje. Edit: ve fošnách se dělají u podlahy průduchy-zkosení hran, aby proudil vzduch od země- kvůli čpavku.
jízdárnu si umím představit i z pilin, ale musí se samozřejmě dosypávat a mít propustné podloží ne to mít jako blata, ona i ta písková s textilií nebo kobercema umí v létě prášit jako prase, pokud to nekropíte a je to prakticky za sucha hluboké-pro koně na odraz namáhavé. Jak píšu, vše má svoje pro i proti, záleží jaké máte zázemí a techniku povrch udržovat. Neudržovaná písková je peklo. (suchý, prašný ,hluboký, nebo čvachtanice s loužema)
No důslednost.., ale hlavně psíkovi vysvětlit, co po něm chceme…
On nabízí různý chování, aby se dostal k odměně, prostě tápe a je přitom roztomilej 🤣.
Jsou pořeba dvě věci , zaprvé odměnit jen správné provedení a za druhý odměnit výdrž ( sedni znamená sedět ne si sednout ).😊
..jak se odměňuje výdrž? provedení=odměna, aby si to pes spojil (nabídl chování, které já ihned odměním, aby pes věděl, že to je ono)
výdrž , např. v tom sedu odměním teda jak…
bulina je sproštěna předpisových cviků, protože má “průkaz invalidy” (jj i na hlavu)…umí ke mě, jako že přijde, sedne, jako že se po bulíkovsku rozvalí jako pes na hrázi, lehne, jako že skoro usne, štěká na povel, ale vyzkouší celý hlasový repertoár, přinese hračičku, pustí hračičku, ale stejně stále bacha na ruce🤣….na čekej zastaví., na ty budeš doma si jde lehnout do postele.
u nebožky erdelky jsme se snažila víc a ta věděla, že se řekne sedni a k propuštění ze sedu byl posunek nebo nějaké slovo…ale zase tak moc jsme to nějak po ní nechtěla, nějakou dlouhou výdrž, jen ta provozní poslušnost.
Jdeme po hale, kobyla hlavu nahoře a čuje, že se za dvěřma, mimo halu, něco děje a čuchá jako pes-krátké nádech a výdechy, tak krátce vydechnu tím směrem- jako že o tom taky vím, dýchám zhluboka a pak třeba dlouze vydechnu-velký povzdech, což je souhlas, pokud ho koník zopakuje a skloní hlavu je to skvělé…nebo dvakrát krátce vdechnu, jako při vzlyku, a dlouze vydechnu , pro uvolnění napětí…kobylami skloní hlavu, přežvykuje, tak to zrcadlím , taky přežvýknu a olíznu se….jo jsem jako pako😀, ale kobyla se mi dost uvolnila a ‘nechává hlídání ’ na mě…líp si to ale načtěte a zkoušejte…😇
Já to vyloženě nesnáším, když mi do psa někdo začne plácat a ono to duní, protože má hrudník 85/B 🙃 a lidé si myslí, že je to proto kus psa, tak potřebuje i ‘chlapácky ’ přivítat, do čivky by takto nikdo netloukl, protože to nezní jako tympány a psíka by to zabilo…škrabkání je vic top,ale není to u veřejnosti adekvátní k postavě psa?
Souhlasila bych s nachlazením nebo problémem moč. měchýře , a zkusila Urinal akut (podpůrná léčba)+ sono u veta (ATB) …pak by byla na řadě demence a další možnosti i řešení poslední.…
Mě moc pomohla řeč koní, konkretně dýchání, mám ostražitou koby!u, co vše skenuje…tak jsme si spolu zafuněly- pokecaly(jak u toho člověk vypadá je věc druhá😂) a ono to funguje, je víc uvolněná, furt nehlídá…odfoukne a jde.
Prosím jak moc jsou koně náladová zvířata? Jak se projevuje naštvaný a jak veselý kůň? Ráda bych porozumněla jejich řeči těla, jsem začínají ošetřovatelka v jedné stáji, všechno časem poznám ale přesto aspoň ty základy. Také si umí ve výběhu vzájemně hrát?
Je to paracetamol a něco kodeinového. Nedala bych to psovi ani za zlaté prase. Pro psy máme přece spoustu jiných léků na akutní bolest.
česká obdoba je Ultracod.Korylan..pro lidi na bolest (tlumí i kašel)
Edit: Aha už zmíněno…
Jsme po druhé dávce , jelikož psina viditelně nekulhala, tak já viditelné vylepčení nevidím…ještě jsme s vetem domluvení na dvou dávkách, naše šišatá hlava to má spíš v hlavě…takže Chocholoušek.
U nás ve stáji byly dvě frísky, (už jen jedna) a tam se nic hrozného neděje, spíš se ucpává plňaska ….dá se testovat dopředu ? zda je jedinec nositel dědičnosti…nebo vysledovat které linie a rodiny?
U nás děláme 1x ročně koprologii a jednou ročně se odčervuje…po dohodě s veterinářem. Výběhy uklízíme pravidelně každý den,velké jednou za týden. Stáda máme stabilní,i sporťáci mají své paddocky,kde se nemění….Takže za nás tento management.
A co používáte za odčervovadlo? děláte to spíš na podzim? zkoušeli jste udělat i kopro po odčervení, jestli počty vajíček klesly? 🤔
Vzhledem k tomu, že mám kobylu na malém travnatém výběhu (sběr trusu je, ale po zimě se to rozvláčí 😕) takže ta zátěž tam je,…. že šly kobyly do výběhu po hříbatech 😲 a přístřešek nebyl uklizený a a.t.d. a.t.d. .. tak jsem kopro nedělala a rovnou odčervila Panacurem už na začátku října 5x po sobě. Teď udělám kopro , co tam zbylo …a hlavně , kotwasser je asi pryč. A já se s tím tak natrápila a to “obyčejné” jednorázové jarní odčervení nebylo asi taky tak účinné.
Jasně že by se mělo odčervovat na základě kopro jen ty koně ze stáda-skupiny , co mají víc než 200/300 vajíček na gram a kvůli …jenže, co když se člověk netrefil a odebral zrovna, když červíci vajíčka nevylučují ? …
Príde mi neuveriteľný ten časový údaj, že kôň zožerie cca 7,5 kg za 20 minút. Radšej by som tento objem krmiva rozdelila. Prípadne zvážila, či je vôbec dôvod na to, aby kôň dostával taký objem krmiva.
hele sežere…v zimě tak dotahuju objem řízkama (mám neustálý pocit, že má kobyla na noc málo sena🤪)
je to cca malý černý 5 litrový kyblík ? a když je to struktura namočených řepných řízků(vlhká rašelina, neteče z toho voda) moje kobyla do toho dá čumák a mele pantem jak dopravníkový podavač….tak já to taky někdy v zimě odvážím. On ten objem a hmotnost je spíš voda. Při nájemním ustájení se to řeší, za jak dlouho(spíš jak rychle) je kůň ráno schopen sežrat co má v kyblíku připravenýho od majitele, aby se dlouho nečekalo a mohlo pouštět do výběhu(ti co v kyblíku moc nemaji to mají sežraný a např. demolují box nedočkavostí) večerní krmení je jedno…
Určitě se ale stále bavíme o objemných krmivech- řepných řízcích, vojtěškových a senných granulích , obilí NIKDY tolik být NESMÍ.
Ještě takhle, je to jen studie o tom, jak vojtěška, jako bílkovinné krmivo zvyšuje hladinu inzulinu, což se spíše traduje o obilninách…porovnává se s jinou bílkovinovou směsí.
Asi tak… Já teď hodně bádám na kopytech na FB a tráva/vojtěška je na takových stránkách sprosté slovo😲…. samozřejmě že to neplatí s tou vojtěškou napříč koňmi, je to nějaký nový poznatek ohledně koní lehce krmitelných, co se přichvátí, jen se na trávu podívají , mají v anamneze už prodělanou laminitidu a koně s prokázanými metabolickými problémy(oni ti blahobytní koně určitě nějakou tu “poruchu” mají) ….ta zvýšená hladina inzulínu je příčina. Prostě koník musí pracovat, když chce papat.
mám blahobytnou kobylu, no já to tak strašné nevidím, takže do kyblíku 3 plecháčky NE klasik a plecháč gran. vojtěšky a hrst vojtěškové řezanky,+ lněné, aby tam něco měla a ráno nebuzerovala, že už chce ven…no ale pak čtete todle a jste zase v prdeli s vědou o krmení. Dohromady se spaseným výběhem jí vidím , že skoro olizuje cukřenku… vojtěšky je dohromady prd, snad do pul kila. Ale když už se jeden snaží a nedává oves, co je v ceně ustájení a kupuje “chujoviny” a ve finále mu do toho výzkum hodí vidle. 🤔
Vím, že můžu vojtěšku nahradit gran. senem. ale to mi kobyla nežere Lučenku, a jinak je to cenový nesmysl. Ještě jsem viděla bojínkovou řezanku od “mechtlichtu”,😇 to by možná prošlo, chtěla jsem objem s benefitem a teď nevím
Ještě k té kobylí řítní vodě(kotwasser) i po vysazení lněn. výlisků se to tak dokonale neupravilo, i když to bylo lepší, ve stáji se vyskytli okolnosti k zamyšlení, a tak jsem začátkem října 5 dní po sobě odčervila Panacurem a je to zase lepší a lepší, snad se toho do zimy zbavíme🙏.
tady píšou,že “ Vojtěška je přirozeně nízká v obsahu cukru (vodou rozpustné karbohydráty) a tak je velmi vhodným krmivem pro koně náchylným k laminitidě ”
Tak to bohužel už neplatí, je třeba stále se zajímat o nové poznatky…