cvičili STUJ furt a furt…..Jednou v legraci při honění, pak navážno při chůzi, střídání míst, rychlosti chůze, intonace hlasu, s klikrem jsem chodila snad i spát… a ona po pár měsících opravdu už neudělala krok dopředu, okamžitě na mě i otočila hlavu.
zvolila bych spíš jeden postup a až pak po upevnění bych trochu zvolnila…není náhodou fena trochu přetažená- přetočená, že neví čí je? jak se snažíte a ona chce vyhovět, a zkouší různé věci. Dyť co se stane, maximálně budete mít “hyjenu” na vodítku, kterou už stejně máte, o nic nejde….😇
Odpověď na příspěvek uživatele Terven z 20.11.2023, 20:29:44
Nebožka Elisa myši žrala taky na jednou překousnutí, když si je na louce chytla…ale stejně pro mě je to fujtajbl, prostě myš=nemoc(o těch velkejch mluvit nebudem, jo, nebo omdlím🙃, s věkem se mi zhoršuje averze, na střední jsem to honila s lopatou po teletníku, ale teď by mi spadl koutek ), …. kdysi jsem četla nějaký článek, přemnožené myši (norník rudý?, v Americe?) nemoc nějaká krvácivá horečka?, úmrtí? a stačí se nadýchat jen prachu z výkalů. Já když cítím myšinu nebo vidím myší hovínka, přestávám dýchat😂.
Smekta je sladká, bude chutnat..holky vy jste nikdy smektu nedávaly? ani sobě ani dětem?
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 18.11.2023, 09:48:30
Na veterině, kde byli i stáje , směr Budvar Pražská, (takový uzavřený dvůr-Dolní ulice),parkovali tam koně z náměstí z kočárů) na straně, kde je Otýlie(pod Otýlií,na úrovni Budvaru, ale na druhé straně ulice ) a dopravní podnik, byl taky útulek. měla jsem odtud skrojezevčíka. 🙂
Dost se to změnilo, chodila jsem tam Husovou kolonií…. z Lipenské ulice, Pekárenská, pod viaduktem, Blahoslavovou ulicí, pak po kraji louky směr dopravní podnik ,louka je přepůlená Vodní ulicí , je tam kruháč a velká křižovatka…cca 30 let zpět🙃
Odpověď na příspěvek uživatele Terven z 17.11.2023, 13:06:46
když mi psina sežere nějaký fujtajblík nebo máme nějakou dietetickou chybku a kadí bobík v gelové trubičce nebo má regulerní švihuli- 3x za noc musíme ven(opička se zakrývajícím si obličejem) 😉, dostane jednu kapsli Biopronu denně cca 5x za sebou jako štěněti jsem dávala smectu…co jsme si jí dovezli blila a srajdila kudy šla. to jsem měla o ní i strach- …tak jako s miminem…
odčervit, třeba i několikrát po sobě-larvicidní dávku jako i koně, já to teď udělala koni a na chronickou řitní vodu to pomohlo(a to jsem do konika ládovala vše možné i nemožné) podotýkám, že byla vždy řádně 2x ročně jednorázově odčervena.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 15.11.2023, 22:14:42
…no mě je to taky jasný, že jde o fotku na obal a kupující se bude rozplývat…jak si namíchal. ale když si řeknete, že chcete jen hovězí maso a hovězí luj, mělo by to alespoň tak být.
…v našich podmínkách moc závodů přes zimu není, spíš by si sportovní koně měli odpočinout, doléčit/zregenerovat tělo…
Někdy mi to přijde, že se to dělá tak automaticky, jako že to je prostě potřeba, patří to k zimě, bez toho je to poloviční sporťák nebo vůbec.(to že přijde z “krokovky” v terenu uplně mokrej není věc intenzivníh treninku ale stresu nebo je koník tlustý bez kondice)
No prostě je opravdu málo koní , co to oholení potřebují, že opravdu trenují- zahraniční výjezdy, mají regenerační přestávku jindy. Práce se dá uzpůsobit tak, aby se kůň tak intenzivně nezahřál nebo si dát pak tu práci a koně opečovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.11.2023, 11:14:27
Na kvalitě kopyt se podílí především výživa a kolik toho koník nachodí a na jakém povrchu, pokud má podkovu asi je to jedno.
Kopyto, jako rohovina, je pro vodu nepropustné, ale skládá se z různých vrstev a ty jsou každá jinak hydratované, ta povrchová vrstva dokáže absorbovat nějakou vlhkost z prostředí, ale celým kopytem neprojde, tam se hydratuje kopyto zevnitř . Pro kopyto je lepší sucho s občasným namočením během dne- jako přirozená napajedla, než stále bahno-hniloby, plísně…
Většinou to co si lidí myslí, že je bílá čára je bílá rohovina(vnitřní vrstva stratum medium, vodní čára- obsahuje nejvíc vlhkosti), která je i u pigmentovaných kopyt- takže i černá kopyta jsou uvnitř bílá, vyjimečně má kopyto všechny vrstvy pigmentované. Takže černá kopyta jsou pod povrchem skoro vždy bílá a je to mýtus o silnějších černých kopytech. Pigmentace nemá u kopyt vliv na obsah vlhkosti, tvrdosti a odolnosti proti působícím fyzikálním silám na kopyto. Bílá kopyta mají stejnou strukturu jako černá, jen je na bílých všechno vidět- červené otlaky.
Tak teď se tu trochu červenám, myslela jsem opravdu jinou geotextílii 🤭 ale úpřímně toto se mi nelíbí. To už budou lepší hobliny takovy přirzenější a vy to máte Quash parádní, můj sen.
ona se dává/dávala i ta “zahradnická” geotextilie, ale mohlo se stát, že je někde prokopala nebo vytáhla při úpravě až na povrch a pak je pakárna to dostat zpět…takže to nechcete
tou trhanou geoškou se pískový povrch “utáhne”, když je vlhký a zůstane déle vlhký, pokud je písek suchý, je to na pytel i s geoškou… takže je to spíš o managementu stáje.
Jedine moxidectin vám môžerm odporučiť a snažiť sa držať GIT zdravý, dobré krmivo, kvalitné seno, kaše, MRKVA.
Od fríza vo výbehu by som ušla.
Áno, mrkva, zdá sa, že nám toho už veľa neostáva z účinných látok…
moxidectin jsem už taky dávala….kobyle už je 10let, ale novější protokoly už asi nenajdu a pak jsem nějaký čas kopro nedělala…udělám teď a třesu se co bude…mrkev krmím každoročně od podzimu do jara….jenže cca tak 1-2 kg, takže bacha na cukry (je to karotka) a pak není kde uskladnit a závoz je cca po měsíci. 10kč/kg , teď jsem vzala 2 pytle 40kg, uvidím jak se podaří udržet v garáži čerstvou-do písku to opravdu nemám možnost zahrabat… jinak je opravdu pěkná, praná, jenže zlámaná a pravděpodobně byla v chlaďáku a při běžné teplotě jde rychle do háje.
kobyla ve 2,5letech 1800 vajíček na g trusu v listopadu, další rok v únoru 980 vajíček na g trusu(stále středně silné začervení)…odčervováno klasicky ivermectinem s praziquantelem.
No, veď to, že obdobie okolo milénia bolo pred 20+ rokmi, to je na tom asi to najhoršie 😀
Aj keď akurát dnes som mala výžer mozgu s červíkmi v pľúcach a ako na nich výborne zabralo injekčné odčervenie, u x fríza…
Tipujem, že kôň vykašliaval vývojové štádiá škrkaviek…
Never mind, že ten istý kôň je rovnako strašne začervený aj teraz, po troch rokoch a bude do konca života, pretože je to x fríz a že sa svoj krátky život stihne kontaminovať každú plochu, kam vkročí.
😲děkuji za klid, mám svou kobylu s frýskou ve výběhu už několik let…
Dotaz: před 5denním odčervením Panacurem jsem kopro nedělala, teď bych ho udělala, jak na tom kobyla je. Nechám udělat EPG?
Vyšetření na klesající počty FECRT nemám s čím srovnat.
Zpočátku dávám víc odměn rychle za sebou . Pes si sedne, dostane odměnu, dokud sedí další a další. Neví kolik jich že mě vypadne, jestli jedna nebo třeba čtyři. Naučí se v pozici setrvat, dokud nepřijde jiný povel .
Takže třeba při odložení vleže nejdřív stojím před psíkem a hážu odměny mezi přední nožky ( pardon, že pořád mluvím o Framíkovi v zdrobnělinách, on mě rozněžňuje 😅), pak udělám krok dozadu, vrátím se odměním, udělám to třeba pětkrát za sebou, pak ustoupím na pár metrů vrátím se odměním atd.., prostě prodlužuju intervaly ( a vzdálenost), jak píše hmn, až je z toho dlouhodobě odložení .
Jde do docela rychle .
Já jsem si takto “odložila” erdelu v chodbě, věděla, že nejdřív utřít pacíky a pak může dál…jenže jsem na ní zapomněla a uklízela nákup a ona tam chudák už skoro spala…a to je chodba s volným dalším přístupem do bytu , mohla kdykoliv odejít na místo…