Nemusí se vám líbit vše, co jakýkoliv trenér dělá, ale v některých myšlenkách a metodách se můžete shodnout a to je pro mě směroplatný. Vlastní přístup ke konkrétnímu psu, který vím, že mi bude fungovat a nikdo se nebude trápit. Co se mi prostě nelíbí , vím, že bych nedokázala přesvědčivě uplatnit, musela bych to mít dlouho nebo tvrdě natrénovaný, aby mi to kůň, pes, uvěřili.
Ale nikdy jsem nepracovala se smečkou, mám vždy jedináčky, takže něčí postupy práce, jak zařadit problémového psa, jak se k němu chovat, co od něj chtít…doplňte podle sebe…já hodnotit nemůžu, jako sméct to úplně ze stolu, to je špatný.
Ahoj všem! Píši na toto téma seminární práci na vysoké škole (mám jiné zaměření), máte někdo tip na internetový odkaz nebo odbornou literaturu s takto zaměřeným článkem / obsahem, vkládejte prosím? Děkuji!
Hmotnost sena pochopí jen ten, kdo si ho zváží a má to v oku a ve vidlích…já si jednou zvážila seno, co dostala teplokrevná kobyla na 16 hodin na box, bylo to 2,5 kg…. to je prostě běžná praxe, myslet si, že koně přes noc žrát nepotřebují, protože buď spí nebo to prostě vydrží- asi jako lidi, přes noc nejedí…jenže víme co se pak stane. Vředy a věčně nasranej kůň, co ráno letí ve výběhu k balíku a stojí tam celý den.
😉že máte síť mi tak nějak vyplynulo z toho vážení …u kvalitního sena jsem opatrná i u své kobyly, ale někdy i překvapí, že si raděj sežere stébelnaté seno s větší strukturou než jennou otavu.
fluorescenční test mi vet vždy dělal, když se jednalo o oko, aby se podchytil vřed na rohovce?
Kobyla mi slzí z jednoho oka skoro neustále, nechala jsem i kanálek propláchnout, taky se tam dává fluorescent-drahý to nebylo…ale to taky nepomohlo a vetka říkala, že to tak někdy je, že to na dlouho nepomůže, občas “namasíruju ” jemně slznou kost-kobyla to má ráda, oči si nechá ošetřit i na pastvině, když se mi zdá, že tečou moc-takové ty běžné ospalky, žádný zánět , dám opth. septonex několik dní …, prostě někdy slzí více- třeba, když je větrno, slunce, mouchy, někdy méně, někdy vůbec…
Oni když koně nemají to seno dávkovaný, se pak nějak uklidní a nebagrujou jako zběsilí, dokonce já mám i pocit, že mi kobyla trochu zhubla a to má v novém ustájení 3x tolik sena přes léto ke skromné pastvě . Jo a ad poník a zablokovaný krk, může to být i ze sítě na seno, nepřirozený postoj u krmnení, na poníka to musí být docela vysoko když z toho žere i cobka? A Sago není to rýpání do vašeho krmení, jistě to máte dobře nastavený, jen trochu jiného vhledu, jiných myšlenek vás může odpíchnout k vylepšení stávajícího managementu. 🥰
Tak to naše koně chcípaj hlady, maj jen trávu a pár vitamínovývh kostek. I tak jsou týraný obezitou.
…mám takovou teorii, ona ta krátká a kraťoučká tráva je plná fruktanů- stresovaný travní porost (nebo pasete na min 10-15cm) v létě i teď na podzim, je to, jako by koně vyjídali celý den cukřenku, když jim dáte k dispozici seno- třeba i nějaké starší, byl by to ideál, dají pokoj té trávě, ta má čas se zregenerovat a koně nežerou půl dne/celý den cukrovou vatu. Pak netrpí IR, což si lze vyložit i jako blahobytně nažraný kůň a on je nemocný…
Ale keď tých 7 hodín niečo hnípajú, hm, aj tak je to málo, koľko cca váži tá cobka? A minilady?
No taky mě to oko trochu zacukalo…🤔 já taky raději víc než málo, něco koně zahrabou, poserou, pak to nežerou…a i když ráno zbyde, jsem spoko…
Ono jestli jde o ten pupek, to jsou prostě povolené svaly, dá se dělat i pilates na ruce nebo cvičení na ruce pro posílení břicháčů, ale bílkoviny koník získává z píce, obecně nedostatkem netrpí, ele omezeným příjmem, by vám mohli začít opadávat svaly?, to není hubnutí…🤗
má koník hřeben, tuková depozita na zadeli, místo kohoutku hroudu? nebo jen to bříško?
No tak už jsem vystydla z toho naštvání, venku prší, tak není kam spěchat a zkusila jsem nastrouhat 2 jablka na skleněném konferenčním stolku a ani se to nehnulo. Takže pro strouhání na malém udělátku, musí být nekompromisně hladký povrch. Vezmu ho na milost. Nám to bude stačit, je nás málo a pes je taky malej.
Ale třeba můj papiňák Emsan z roku 1995 nás přežije všechny. Vařím v něm furt a asi je fakt (ťuk ťuk) nesmrtelnej…máte ho taky někdo takhle dlouho??
zkuste povrch trochu ovlhčit, přejet vlhkým hadříkem…nebo spíš přejet spodek toho udělátka… pak by se to mělo lépe přicucnout.
A z toho všeho vyplývá, že hucul vede! Ten se na jídlo jen podívá a už jede😄!
Když jsem sháněla koně, byla mi nabízena zdarma kobyla ČT, 15 let. Když jsem viděla, kolik toho sežere, šla jsem do mdlob. Moje koně (oba) fungují na rovných 10ti kilech sena denně uprostřed třeskutné zimy, kdy se prostě nemají jak a čím kde dokrmit, a jsou jak kule. Až s postupující zimou trochu hubnou, tže na jaře jsou jen tak ehm trochu tlustí? Majitelé mi o ní tvrdili, že je snadno krmitelná😄, no … o tomhle já si myslím tak trochu něco jiného😄.
Jé, tak z toho bych šla do mdlob, jak nevidím kopici sena pro slona, cuká mi oko…😜
B dostává taky mrkev asi kilíčko (a půl?) denně. A kilíčko (až dvě…) řepy (jak to vyjde, řepy jsou různé). Mám půl tuny od každého, takže jestli se to nezkrmí poníkům (!!!), tak má na zimu vystaráno.
Také mu mrkev kradu a to jsem už asi radostně vyprávěla, že mám elektrické struhadlo (pro mě zázrak techniky), které mi nakrouhá týdenní zásobu mrkve za chvilku a já si pak mohu zobat v práci zdravé svačinky 🙂
Ta moje mrška mlsná řepu nežere…jinak by měla i řepu, mrkvičky bych krmila i víc, ale nemám krmnou, ale karotku pranou, takže ty cukry…(pěkné seno, zděná stáj, deka…takže ani “dieta brbr” nehrozí 😊 )
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 15.11.2024, 07:42:00
Koně mám lehce krmitelné ČT. 165cm. dostává müslíčko NovaEqui,NuriStar, vojtěškovou řezanku, domácí bylinky(meduňka,máta, oregáno) trochu lnu-čerstvě mixovaného, minerálku, něco na klouby od TopVetu + Bonharen kůru, ta se neztratí-doporučuju!, jestli máte kulhavého koně, my jen preventíme, nekulháme, i když na zadkách má nějaký nález, tak doporučeno…, na podzim jablíčka, teď mrkvičku cca kilíčko denně, seníčka co sežere, po ježdění mešík- bezobilný hippolyt(líbí se mi přítomnost jabl. octa)…hucula by to zabilo😂 a já tak ráda koukám jak koník papá co mu uvařím…
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 14.11.2024, 10:12:25
Budete muset ještě udělat na manžela ošiška aby vám vybudoval jízdárnu s osvětlením, něco jen oploceného fošnama, přiměřený povrch, ale hlavně světlo…máme na rybnících dva panely solárů(říká se tomu ostrovní systém) a baterii na akumulaci energie, je to různě vyšpekulované- tomu já nerozumím, prostě ve finále svítíme v buňce, v pergole, pohání to malé čerpadýlko na okysličování vody, nabíjíme mobily(manžel nezapomene poznamenat zelená energie😂...) slídíme kamerou, co zase srnky sežraly, dokonce se jich můžu i přes mobil do kamery zeptat, jestli jim to chutná…
Strašně by vám to v zimě pomohlo a zvedlo náladu a chuť do nějaké práce…když byly naše holky malé, chodily na koňo kroužek a venkovní jízdárnu měli osvětlenou jako fotbalový stadion, ale klasicky ze sítě.
hucula jsem si přála od střední…ale já tak strašně ráda svoje zvířátka krmím a myslím, že by to hucul nepřežil…a kdyby jo, tak zase já ne, protože ten objem práce pro toho koně, aby to nebyla vzducholoď, po tom papání, by zabil mě . O věku Buggyra ještě nemá nárok polemizovat😜, já na to lezu v 50 letech 2-4 týdně… ale jsem úplně letos na podzim rozsekaná.
Já už třikrát sáhla vedle…. teda ne jen na Temu, my prostě troskotáme na tom hrudníku. I když uvedenýma rozměrama by jí to mělo sedět, tak jí do toho nenarvu, protože se nevejde hrudník. Minule jsem objednala Samohýla, super čuper elastickou šprcku, která by se měla natáhnout ve velikosti mini i na bernardýna. A prdlajs, nenarvu to na ní…
TAK nějak, záda sedí , krk sedí…ale předek je nadrozměr. proto velikost zvolit velikost u různých výrobců je loterie, pak je to dlouhý …nebo to celkově nesedí.
A dobře jste udělala a když Elišce bude sedět, chceme to tady prosím vidět 😊 taky sobě tak drahý věci nekupuju 🙈 ale hlavně buďte ráda, že když z druhý ruky, tak že k tomu nemáte ještě vyluxovanej účet, jak se to dnes a denně děje. ☝️
A nejhorší je, že když koukám po psích oblečcích-cokoliv pro mojí zvěř, lezou mi pak na seznam.cz reklamy a ne jen mě, ale i manželovi v jeho mobilu, když koukne na seznam a jsem odhalena…🤪Pak musím čelit otázkám : my budem něco kupovat a nejhorší…kolik to stálo? odpovídám jako Bárt Simpson: bl, on: ty jednou zkrachuješ…
Díky za fotky…ještě označení mudventure nebo extreme? a jaké má Lenočka velikosti, aby bylo se od čeho odpíchnout, postroje hurtta máme taky různě velké…no to manžela asi trefí …když neoblíkám koně, tak psa…🤭
To se nedivím, že jí to nebylo! Máme souseda psa a vypadá, jako brácha Vaší fenky a ten má teda široká záda, že by mu tam mohla přistávat letadla 😀 . Já ho vždycky poplácám po bůčku a říkám-to je teda tělo! A je strašně hodnej 😘
..po bůčku…mchch …😜, to jsou osvalená záda,přece, né?! Ono se to nezdá, ale ten pes vypadátlustej, ale je přitom pevnej a i když vypadá neohrabaně, umí sebou sakra mrsknout. A strašně rádi se nechávají drbat od kolemjdoucích, úplně to na ní vidím , jak si někoho vyhlídne a vrtí ocasem, stáhne uši a udělá smutného kocourka, no spíš vypadá jako lachtan.
Jinak k oblečkům…jsem docela dost zklamaná, na bulíka je to žůžo něco sehnat. Nedávno jsem vracela Back on track pláštěnku, sice psa hezky schovala, ale až moc, že si jí posrala🙃, teď jsem docela naštvaná z Paikka pláštěnky(je ještě teď vlhká od 15h. https://www.sweetenergy.cz/oblecky-a-bandaze/paikka-recovery-raincoat-orange/?variantId=24897 prej : “Unikátní je i vnitřní podšívka s technologií infračerveného záření (FIR)”, no vypadá to jako slaboučká teplákovina na legíny, švy horního zipu tam teče-vlhkost, a jak stéká voda po bocích tak vzlíná na okrajích nahoru, po té “teplákovině”…chtěla jsem záměrně jen lehkou pláštěnku
Takže ještě něco od Hurtta(postroje sedí , máme stejný ten černý s barevnýma tlapičkama) nebo Rukka a pak už na značky kašlu…hledám něco, co kreje i stehýnka-kolena(železo , v zimě to může omrzat) a je to dostatečně široké na hrudník, proto jsem zkoušela overal.
Na zoohitu mají teď všechny velikosti a mají tam fotky v detailu a recenze. No a pokud pes nepohrdne nohavičkama…. Máme 2 a střídáme je, když se pes zmatlá. Nevýhoda- není úplně nepromokavý, ale musel by být silný déšť nebo dlooouhá procházka ve středně silném dešti, aby obleček promoknul skrz. Nohavičky jsou prodyšnější, obleček pohodlný, bělouš se v tom pohybuje dobře…viz foto z netu a bělouš hned vedle.
Buli byl malý přes plece, vyměnila jsem ho s Marcelamax, těm taky nevyhovuje, tak kdyby ho někdo chtěl a Marcela ho ještě měla, je u ní k dispozici, velikost něco okolo 50cm-záda….(mentolový overal)