očuchávání čerstvých zálehů, drbadel a zrytinců po prasatech se probíralo na ifauně už kdysi, výstup byl, že je to málo pravděpodobné… máme toho všude hafo, i jsem malé prase potkala na konci zahrádkářské kolonie a jedno cca 40 kilové jsme srazili autem…
upřesním: široko daleko do luk a polí majitele koní,.. teď si opravdu skoro nikde nesjedete(kraj louky ve spořádaném tvaru vadí, ve vyjeté koleji po traktoru na kraji pole taky vadí…tak se prcáte skoro příkopem, než dojedete na nějakou polňačku) …ale je opravdu lepší je mít, spořádaně na vazáku, jednou nám hříbě vlezlo na zamrzlý rybník…nic se nestalo, ale ty nervy. Aspoň se hříbě naučí vodit, u vozu taky chodí uvázané, v Lysé byla i ukázka jízdárny s uvázaným hříbětem, viděl někdo?
My jsme měli diagnostikovanou mírnou luxaci patel (1-2) , po dovádění na louce s kámošema cestou domu kulhala, někdy více, někdy méně, přisuzovala jsem to těm patelám, byli jsme objednaní na operaci a v den operace se zjistil ten zkřížený vaz…
znala jsem osobně jednu “kavkazandu” , za bílého dne kamarád(pokud jsem neměla s sebou nebožku, bytostně se nesnášely) , za soumraku už byla podezřívavá, a při rychlejších pohybech i štípla.
naše současné “bojové plemeno” bulík klidně spí i když jsem už doma půl hodiny😂
nahňahnaný, namrmlaný- jako že namačkaný (vidličkou rozmačkané na atomy a smíchané, nahňahňáte banán s piškotem)ale u nahňahnaný má u nás ještě význam : namačkané vedle sebe : jako třeba “byli tam nahňahnaný jako sardinky”, prostě těsně vedle sebe …
já, pokud nevidím vše na vlastní oči, můj pes do pece, a ten popel z pece hned mě, samozřejmě na počkání, tak bych byla dóst nesvá, jestli mám opravdu svojí fifinku… . a vůbec, nejsem přítel žehu a i já chci spočnout v zemi. mumijka by mi vyhovovala nejvíce 😜
Dovoleno to není,a ani bych si takto vykrmené prase nekoupila…ne že zbytky(kdyby byly moje neváhám) , ale právě ty “nemocniční nákazy”(mutacce virů, zoonozy), prášky vyplivané do jídla, drcené do jídla , různé jiné věci hozené do sběrné nádoby na zbytky. ….myslím, že mu to ani nemocnice , důchoďák nemá vydat.- nakládání s odpady, směrnice… (náš důchoďák taky dával prasečkářovi, a vím co všechno tam šlo - někdy i včetně zubní náhrady ) teď si pro to jezdí firma a jde to do bioplynky.
Odpověď na příspěvek uživatele Heduš14 z 10.01.2024, 16:22:10
on si pes s prasklým zkříženým vazem špatně sedá (typická je natažená noha, )kdýž byl zásuvkový test negativní, proč operace, kulhá? nemůže tam být jiný problém, třeba pately?
jsou to poměrně invazivní metody, co zkusit jen náhradu vazu, když je psík starý
ona se mu tam udělá za ty dva měsíce artroza , kloub se tím zpevní, ale rozsah hybnosti bude mizerný…asi bych nečekala, kloubní výživa je 😄 , taky jí dávám, ale asi efekt je velmi malý, jsou i injekce hyaluronanu , tam je účinnost lepší a efektnější.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 10.01.2024, 08:26:12
zrovna minulý rok byla ve stáji kontrola, nevím kdo /svs, plemenáři/ kontrolovaly se čipy a průkaz, náhodně …já šla s kobylou kolem, tak nás taky čiply, čip funkční, souhlasil…u štěněte mi to zkontroloval veterinář při naší první návštěvě po nákupu u koně až teď. 😉(jinak kůň má v průkazu i popis)