Aktuálně: 3 522 inzerátů216 971 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

Verun

Verun
Verun 19.01.2024, 10:44:53 xxx.xxx.220.12

já se na to kdysi koukala, u Generali- odpovědnost za škody….no nějak my vyšlo, že pokud koně vyloženě nevedete vy, majitel  je sloveno….si to matně vybavuju. to by musel být pojištěný ustajovatel?  

Verun
Verun 19.01.2024, 10:41:23 xxx.xxx.220.12

Hele a co infekční anemie, pokud koník sportuje, jezdí po závodech soustředěních, už někdo zmínil? 

Je hezké neočkovat, protože nikam nejezdím, ale co když nemoc dojede za mnou? 

Verun
Verun 18.01.2024, 18:44:50 xxx.xxx.220.12

Ano zažila jsem bouřky, kdy hřmělo 20minut!  v kuse a obloha se nasvěcovala nepřetržitě … ministerstvo potřebuje dělat, že něco dělá? kdyby se raději staralo o zubožené chovy, čehokoliv. 

Verun
Verun 18.01.2024, 18:24:37 xxx.xxx.220.12
Arbora:

Ako súvisí očkovanie tetanu s kolikou?

třeba kvůli operaci? 

Verun
Verun 18.01.2024, 18:22:05 xxx.xxx.220.12
efe:

Nn, to by byla “sýrová”, tahle je v síře!

hele v plicích je taky plyn…jedinej kdo to nechápe, je můj autista..plýce, tak krásné slovo😎…ale už si to pamatuje, ale stále to nepochopil…proč? 🤣(asi češtináři neodpovídejte, je to nadsázka) 

Verun
Verun 16.01.2024, 21:25:28 xxx.xxx.220.12

A tetanus u koně je skoro nutnost🤔

Verun
Verun 15.01.2024, 13:39:42 xxx.xxx.220.12

Zde se praví o vodní čáře (tento termín jsem zatím zaslechla jen párkrát, tak jsem si vyhledávala): “Její rourky jdou strměji od korunky dolů ve srovnání s vnější, obvykle pigmentovanou rohovinou ochranné vrstvy stěny, které jsou trochu více zešikma. Právě tato nepigmentovaná část stěny je nejodolnější vůči silám působícím zdola nahoru při došlápnutí kopyta na zem.” A teď je otázka, zda skutečně ponechávat tu nejrigidnější strukturu přední stěny neošetřenou… Konzultujte s odborníky. Já ji u našich koní netknutou nenechám, právě z toho důvodu, aby kopytní stěna nepřerůstala chodidlo a nepůsobila v prstech páka.

vy máte kopyta “zdravá”… ono je to u každého koně individuální a i 1mm méně může být pro koně už nepříjemné(záměrně nepíšu bolestivé, protože to bolet nemusí, kůň může mít jiné vjemy- brnění, mravenčení, nový pocit a jde opatrně), u koní, co mají tenké chodidlo se záměrně nechává více stěny(vodní čára je stěna zevnitř- většinou bílá i u černých kopyt) aby koně nešlapaly jen už po tak tenkém chodidle, prostě podpora, a počítat s obrusem. Ono by se mu pak zase nechtělo chodit a to je špatně. Proto to má dělat cca v 2 týdenních intervalech? aby to podpořilo, ale nepřerostlo.  Jelikož je poník chronicky zchvácen a kopytní aparát poklesl, bude mít tenké chodidlo. 

Verun
Verun 14.01.2024, 23:36:48 xxx.xxx.220.12
Odpověď na příspěvek uživatele Toblerone z 14.01.2024, 17:35:58

myslíte, že je led studenější než okolní povrch? klouzavější asi jo, ale studenější asi ne. náš pes si taky dělá svoje, když jsme na ledu(vlastní rybníky), ale je stále pod dohledem a vím, že opravdu nikam nepůjde…ani za náma na led ani nikam😉

Verun
Verun 14.01.2024, 21:58:50 xxx.xxx.220.12

Já vím, že je to opruz, ale kopyta se musí před focením očistit, ta prostřední je nejčitelnější, ale je to teda hrůza…šílené separace,  neočištěná kopyta  vypadají , že se už o ně někdo stará, ale jsou stranově nevyvážená, nic jiného vidět není,  napište si do FB skupiny Koně -strouhani naboso, že shaníte trimera na Liberecku, nebo opravdu oslovte paní Krušinovou aby nějakého poradila, že je to akutní.

Jak se vám s tím vleze do botiček? není koník otlačený na patkových valech? 

Verun
Verun 14.01.2024, 19:16:53 xxx.xxx.220.12

Tady mi dva skvělí kováři vyprávěli, že sice zvládnou koně ošetřit i bez RTG podle vnějšího tvaru kopyta, ale bez RTG těžko posoudí třeba úbytek kopytní kosti nebo míru zkostnatění chrupavek, což jsou celkem užitečné informace.

…tak určitě,já nerozporuju RTG(já si ho sama nechala udělat, abych věděla),  ale když momentálně není a v dohlednu nebude, je třeba stejně situaci řešit-tvar kopyt, to prostě  nepočká, trvat na RTG, jako akutní rada , v tomto případě není přínosné, do blízké budoucnosti nutné …no a zas taková hrůza (to kopyto) na úbytek kopytní kosti to není, to je spíš ta situace s opravdovou rotací kopytní kosti, kdy jí táhne zpět šlacha a kost se stáčí k chodidlu nebo u špalkového kopyta, tam dochází u závažnějšího stupně k úbytku kosti(tady asi ne) . a to by asi poník byl už dlouhodobě  indisponován, kdyby měl úbytek kopytní kosti a nezhoršil by se náhle v zimním období, …mohla by být crena na kopytní kosti, ale kopyto jsme neviděli zespoda (PP) na tom prasklém kopytě

Verun
Verun 14.01.2024, 12:45:40 xxx.xxx.220.12
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.01.2024, 12:38:13

😂Kometo! …postavení kopytní kosti vůči kopytnímu pouzdru ale zároveň v ose nadprstí (rotace kopytního pouzdra) nebo postavení kopytní kosti vůči kopytnímu pouzdru , ale s rotaci-změnou úhlu v korunkovém kloubu  (rotace kopytní kosti) 

Verun
Verun 14.01.2024, 12:38:00 xxx.xxx.220.12
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.01.2024, 12:19:52

nejde o to spravit zateplovákem  kopyto-kopytní pouzdro, ale dostat do kopyta krev, kde je teď ischemie a bolí to a oddělují se lamely..

doporučuje se i deka, podpořit krevní oběh třeba bylinama (Dromy) ….. 

Verun
Verun 14.01.2024, 12:33:34 xxx.xxx.220.12

Kometo:  chronické zchvácení je z minula, zrotované  kopytní pouzdro se ještě nestihlo rehabilitovat(kopytní kost je pravděpodobné stále v dobré pozici ku dalším kostem nadprstí) , teď jde o laminitidu z nedostatku krevního zásobení, která je u IR a  metabolicky náchylných koní v mrazech běžná, což zadavatelky poník  je,   prosím nastudujte si to, jaký managemet dále probíhá a mechanismus vzniku laminitidy. 

Jestli jste o zimní laminitidě nikdy neslyšela, tak neznamená, že není. 

Chybí pohled na kopyto zespoda, kopyta jsou děsná, dlouhé špice, bez patek(podjeté a nízké, zborcené?) , nekvalitní rohovina, hniloby jsou? Chtělo by to na tom více zapracovat s někým, kdo se laminickými kopyty zabývá. 

Verun
Verun 13.01.2024, 21:06:50 xxx.xxx.220.12
Odpověď na příspěvek uživatele Pavlina z 13.01.2024, 20:39:30

na to vemte jed, že je. pokud můžete koně dát na noc do “tepla” stačí stáj kde nepadají teploty pod nulu, vyteplit nohy, kopyta  a i deka není na škodu, prostě podpořit krevní oběh, po odeznění bolestivosti, prostě až bude koník ochotnější k chůzi, měl by chodit, dát ho do omezeného prostoru, kde nepodporuje krevní oběh v kopytech chůzí je špatně. (udržovat kopyta bez separací, mustang roll, má již deformovaná kopytní pouzdra, typické pro zchvácení..tvz. bačkoru?to co popisujete 2 cm bílá čára vypadá na lamelární klín ve špici z předchozích zchvácení, rotace asi bude, trimer nebo podkovář, pokud si dovede představit v takovém kopytě jak je kost uložená, by měl postupovat tak ,aby kost podpořil do původního stavu ) 

být vámi, zavolala bych zítra paní Krušinové a pobavila bych se o tom, určitě vám poradí, jak na management…a napište nám jak pokračujete, je to i pro další čtenáře vodítko.

https://www.mustang-trim.cz/o-mne/ ;;;

Verun
Verun 13.01.2024, 19:22:49 xxx.xxx.220.12

Jestli je chronická, bude i změněné kopytní pouzdro a rotace tam bude…nicméně u koní citlivých na inzulín a metabolický syndrom se  zimní laminitida z mrazu nabízí jako první, obvzlášť pokud je to poník.na víc v malém padocku, kde nemůže chodit, ona chůze = prokrvení, a to právě v těch mrazech v kopytech chybí. Zimní laminitida není především z krmení, ale omezení krevního zásobení kopyt. (lamel)

Verun
Verun 13.01.2024, 18:54:43 xxx.xxx.220.12
Odpověď na příspěvek uživatele Pavlina z 13.01.2024, 13:47:51

je to jako když vám zaleze za nehty, viz moje odkazy, ať to brzo vyřešíte

(koníka na piliny, ony vyplní kopýtko a podepřou kopytní kost)