Nechat trápit chudáka poničku je trestuhodné, hřebeček jí může i zranit
Co se týče oplodnění, poslední slovo má matka, to znamená že velikost plodu se přizpůsobí velikosti dělohy a výživy, ale samozřejmě že roli v připouštění to hraje, záměrně se to nedělá. očekává se obtížný porod .
tak stejný pařez (jako loni i předloni) vršek jižního svahu, dost dubového listí, teplo určitě přes + 10°c
a zase Majka fialová a to hned 3 ks - jeden přes 2cm, druhý o trochu menší, třetí cca 0,5 cm … což VŮBEC NESEDÍ na info z wiki viz
Triungulin v prvním stádiu sežere včelí vajíčko a potom se přemění do druhého stadia, živícího se včelími zásobami. Brzy se přemění na larvu třetího stadia a v tomto stadiu také přezimuje. Na jaře se přemění do čtvrtého stadia, pak se zakuklí a přemění v dospělého brouka.
to by s trochou dobré vůle sedělo možná na tu malou, ale určitě ne na první dvě,
navíc půlka února x jaro
PS. musím se zeptat cvrka na hmyzu 😉
Proč nefotíte, alespoň mobilem? lépe se pak s někým poradíte, když máte obrázek.
No to je jako s těma vosama, co je straky vykopaly pod sněhem a prej už tam být taky neměly.
Můj skorojezevčík z útulku (braný jako malé štěně) byl odvolatelný i od háravky, ale měl doma svůj “úchylnej” polštářek. 🤭a používal ho, jak uznal za vhodné.
JJ čáryfuk a tačůd…majka z gurunu, a ještě jeden seriálek, co byl v magionu, moře, lodě, piráti, malej kluk…ústřední písničku zpíval česky karel černoch.
A to jste jim neřekli, že dost lidí televizi nemělo vůbec. 😀
Ale tak to už jo, ale bylo tam celkem ho**no, nejdřív zrnění, pak monoskop, sjezd KSČ , občas film s hvězdičkou(to jsem měla nejvíc práce před telkou) třikrát s …, Triangel, Magion, Pionýrská vlaštovka, Jů a Hele a hlavně Sandokan🤣.
Naše děti (když jim bylo okolo 10 let) se opatrně ptali, zda jsme žili teda v tom pravěku, když televize byla černobílá a přepínat se musela ručně. Nemohli tomu uvěřit, že tak to bylo , manžel jim tenkrát ztlumil barvy na TV .
Je to bulík, ten tlapká-dlouhé procházky , když uzná že se mu chce a nébó je motivován…já bych chtěla aby se jí chtělo a ona chce být spíš motivována a nebo mít zrovna chuť udělat mamince radost, a tu má cca 2-3x týdně, čím je starší ubývá to , dříve to bylo i ob den. Nejspokojenější je na našich rybnících, projde se , počumí, pohrajeme si , něco pojí- plevelnou rybku, ovoce, zeleninku, ňamičku od maminky , v létě zaplave, pohlídá- poštěká si, prospí se v autě-chodí tam jako do boudy. Říkám manželovi, že by tam potřebovala domeček a bydlet tam s tím vším výběhem a on že jí tam boudičku klidně udělá.😂
Zrovna nedávno mi manžel líčil, jak po poli ,vedle silnice psi-smečka štvali srnu, až i přes silnici, troubil na ně, ale určitě nemělo smysl stavět -dělat překážku v provozu a nějak je po poli honit, to by nedal… chudák srna.
Já tu reportáž nedokoukala-času málo, ale mám pocit, že prostě psi lovili, o tom asi nebude pochyb, myslivci to nahlásili na městský úřad(kdyby ne, asi by se po psech slehla zem a nebylo by co řešit) Chytat psy po polích , lesích v noci je docela úsměvné, stejně by se to nechalo po nějaké “asi snaze” na světlo. V městské zástavbě je to jiná…co chce majitelka řešit, svoje špatné rozhodnutí, pustit psy z vodítka? Asi to nebylo poprvé, když vydrželi do rána, já bych nespala a svého psa hledala, chodila, volala …
Jednou mi nebožka zalezla do vzrostlé kukuřice a těch 15 minut bylo nekonečných, vylezla 100m jinde , ale alespoň na správné straně pole.
No , lépe na tom je, už se chodí i normálně napít k misce👍 (raději nepila, než by šla k misce-přitom vedle měla misku s jídlem a tam došla, takže měla pití i na jiném místě) , v panelákové chodbě u výtahu už jde relativně také v klidu🙏, jsem s ní pomalu ty tři měsíce doma, naučila se i z chodby do obýváku couvat🙃místo aby šla rovnou ( má to ale do zatáčky, kdy jí to klouzlo) jde rovně a na úrovni dveří couvá, jako když parkujete pozadu a pak se otočí. mám natočeno na mobilu.
Toto chování s dlažbou začala dělat cca rok dozadu, přechod z lina na dlažbu, koupila jsem na to přechodové místo a zatáčku gumovou podložku do vany, jinak tam stála a mručela, dokud pro ní někdo došel, postavil se vedle ní a pak šla, s podložkou na dlažbě mezi dveřma chodila sama, tak jsme si mysleli, že je vyřešeno, jo houby, časem to rozšířila nemůžu vyjít z pelechu na dlažbu , zatáčky v bytě a završila to panikou na dlažbě u výtahu.
Momentálně jí ale “neslouží ”pravá přední, při nášlapu(to první položení na zem) jí někdy zvedne a vystavuje, na promačkání a zohýbání nereaguje, má trochu divný povrch na jednom polštářku, na RTG jsme ještě nebyli(všimla jsem si, že má na pravé straně u přední i u zadní větší vnitřek kloubu u karpálu a tarzu), zatěžuje víc jednu stranu ? spojíme to se zubama v plánu je to koncem února…
Mám také raději- můj uklízecí vnitřní autista, když při vytírání účinkuje plocha na plochu při určitém tlaku, což provázky nebo třásně nesplňují, na sebrání chlupů budiž.
Mopy měním podle akce v Kaufu, kupuji ten leifheit picobello i se zeleným oválným kýblem cca do 5kila?(při akci je cena i s kýblem stejná , jako jen za mop) , dal by se určitě koupit jen ten vytírací mopík, on ale časem nedrží na té násadě, mě se teda ten mechanismus nikdy nerozbil, spíš přestal držet mopík. jinak když jsem líná vysát a pak vytřít-chvátám, vemu Bisell crosswave pet pro, vysaje vytře, ale jen" po náměstí", do koutů se s tím nedostanete. Vyřazené, ale funkční mopy dávám na chatu, do buňky na rybníkách, na vytírání společných prostor u dcery nebo u nás v paneláku, i když už teď tam nevytíráme, máme na to službu. ale když ještě jo, měli jsme jen společný hadr a kýbl s koštětem a domácí mop bych si na to nevzala.
A jaké je tedy politicky korektní pojmenování pro ležáka? Jako neříkám, třeba to fakt urážlivé objektivně je. U nás se to používá jako nespisovný, ale nijak handlivý termín.
slovo ležák je nálepkování klienta, /trvale upoután na lůžko, dlouhodobě ležící, imobilní klient/ je spousta slov, co se v sociálních službách nesmí používat…. třeba kapesné=malý finanční obnos, vycházka=na vycházku chodí školka, s klienty se jdeme projít, jsou dospělí(ale že má sebou vycházkovou hůl ?) , pleny=inkontinenční pomůcky, bryndák=chránič oděvu(ale objednávají se bryndáky) , a nebo klientovi s demencí řeknete-otevřete ústa a vložte si sousto ( názorné ham pochopí hned)….😂 …no tak to je slovíčkaříme.
No ono to hříbě tam nějaké místo zabere, což ubere místu pro práci bránice, rozpínání hrudníku a ten podbřišák tomu asi nepřidá, myslím, že procházka nebo jen výběh , pastvina je pro kobylu fajn, já bych se s nikým na zádech v těhotenství tahat nechtěla, když kobyla nemusí- třetí země , ať nic nedělá a užívá si.
tvar hřbetu se mění, “propadá se”, uvolňují se vlivem hormonů vazy.
A my si s bráchou museli kolena u buranek předeprat na valše, a pak Tatramatka. (Buranky- tepláky, u kterých se vám vytahala kolena , tepláky s gumou dole přes patu byla moderna)
Babička na chatě s oblibou prala bílé na valše a ještě bělila na sluníčku..
Já měla na mysli toto…ale koukám, že jde vlastně o totéž. Dá se využít u ležáků, po operacích, při těžkých nemocech, aby se zabránilo zkracování a zatuhování svalů dolních končetin.
ležák je v soc. službách sprosté slovo…
a o takových vymoženostech si můžem nechat zdát, samozřejmě že jsme to chtěli, je to velmi drahé, máme 1 MotoMed ne celej barák, tam se ale musí nepohyblivý člověk dovézt, a je nutná trocha spolupráce, pokud jde člověk proti, nelze, i rehabilitační zařízení mají svá omezení. Takže chodit a cvičit s klienty ručně.
Kolegyně měla taky nežracího nemocného psa a mohla mu dát cokoliv, jen aby se rozjedl. Párek(dětská varianta by měla být némě slaná…třeba kočičí Gourmet zkusit a někdy i na sílu to psovi prostě máznout do huby-nějaké paté)
Pro zadavatelku: neměli jste zabijačku nebo něco, při čem by se pes přežral? Edit: koukám a čtu , že máte dietáře , tak asi ne…slinivka vyloučena?
I kdyby ten kůň měl po soutěžích vyšší hodnotu, kdo mi dokáže, že ho někdy v budoucnu prodám a tím pádem na tom vydělám? To je přece nesmysl. Jezdím na soutěže pro svojí potěchu a stojí mě to nemálo peněz.
Známá má takto napsané koně na firmu, samozřejmě za účelem zvýšení jeho výcviku a následného prodeje, ale jsou to prostě její osobní koně. Finta fň.