Aktuálně: 3 522 inzerátů216 972 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

Verun

Verun
Verun 12.07.2024, 12:14:33 xxx.xxx.220.12

https://www.youtube.com/watch?v=5njRGcMRicw

tím ozubeným kolečkem ve videu v pravém dolním rohu si to přeložíte.titulky, automatický překlad, výběr -čeština….

naklikejte si i další videa (pilates pro koně nebo tak něco) 

pro koně je to namáhavé, musí zapojit břicho záda, ohnout klouby, nedělat proto každý den…máme dětské nočníky a na to dávám různě kladiny(na jeden , na dva , různě cik cak, cvičím na ruce v kroku, na lonži v klusu )

Verun
Verun 12.07.2024, 09:09:16 xxx.xxx.220.12
JanaJanaJanaJana:

Není to plnohodnotná minerálka, pokud se bavíme o ze základní řadě. Majitel by měl vědět , co a proč dává. Pokud máte koně s kvalitní rohovinou (hucul atd.), může to být spíš ve výsledku na škodu.

jo určitě mustang trace je pro “podporu” růstu rohoviny , ale ne úplně , že vám po tom kopyta porostou rychlostí světla. ..nekompletní je proto(píšou to na stránkách) že ostatních minerálů a vitamínů mají koně dostatek z běžné pastvy , sena, vody  a není potřeba je ještě dotovat, což je spíš, si já myslím,  ve výsledku na škodu 

Verun
Verun 11.07.2024, 17:31:25 xxx.xxx.220.12

A tak úplná hajtra zase ne, ale prodávající se koníka snaží vymalovat, jenže nemá pohled z druhé strany. Já jako kupující bych dala cca půlku, ty chrupavky by pro mne byly zdvižený ukazovák, je to přece jenom část koně, co dělá koně koněm . (kopyto) + přichvacování, ne každý může poskytnout vhodný denní režim. 

Verun
Verun 11.07.2024, 17:24:50 xxx.xxx.220.12
kometa:

Jinak at ctu jakykoliv clanek o vlhkem kryti, tak se vsude zminuje, ze vlhke kryti neni vhodne pro velmi sekretujici rany, coz ta Hachiho byla.

Ale vlhké krytí je právě fajn na tyhle hodně secernující rány - bércové vředy, popáleniny, proleženiny, hluboké znečištěné  rány… Dávali jsem i kobyle na rozseknutý karpální kloub, ze kterého tekla krev, synoviální tekutina a vůbec všelijaký sajrajt. Neumím si představit plácnout na tohle suchou gázu. Přesněji řečeno nevím, jak bychom ji při převazu sundávali. A nechat otevřený kloub samozřejmě nepřipadalo v úvahu.

diskutuju s kometou😉…ono je to vlhké -odparem pod obvazem z toho sektretu, zvolí se vhodný “polštářek”,  pro absorpci exudátu, ten se nepřilepí- je tam na polštářku membrána , rána neosychá, nestárne. Pokud se něco přilepí, sundavat až po namočení oplachem (Pronthosan a.t.d.) a nejlépe při sundavání ještě oplachovat.

(jsou i enzymatické pro debridement rány-vyšištění)

Verun
Verun 08.07.2024, 22:32:27 xxx.xxx.220.12
Cvalda:

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/187696432/sympaticky-9-ti-lety-teplokrevny-valach-cena-vcetne-vybaven.php

Líbí se mi tenhle koník, akorát si nejsem jistá cenou. 

Má spoustu omezení- chvátí se, zkostnatělé chrupavky, přesné pobídky- málo kdo má koně stejně “okopaného” (nebrat doslova)Trochu bych se bála , že na něm nebude sedět sedlo, i to jeho, je dost prosedlaný a kohoutek jde ze zad strmě. …no nevím, na ta léta mi přijde  dost opotřebovaný? sportoval? 

Verun
Verun 08.07.2024, 22:07:45 xxx.xxx.220.12

naše buli nechtěně stiskla jedné paní nehet palce(házela jí klacek a nedbala, že to dělat nemá, protože není dost rychlá 😇)  nejdřív se dušovala, že to nic není, ale pak byla u doktora - nehet jí museli sundat, doznala, že to má od psa  a tam se požaduje vyšetření  psa na veterině, dělá se to 1 a 5 den, musí se tam dvakrát, my teda byly až 2 den….a samozřejmě že je pes očkovaný… 

Verun
Verun 04.07.2024, 15:19:42 xxx.xxx.220.12
PumaCZ:

O svem vetovi a jim zvolenem postupu jsem nepochybovala. Resp. ne do doby, dokud mi zdejsi osazenstvo nezacalo vymlouvat diru do hlavy, jak je vse spatne. Tak to vite, ze clovek pak dostane strach a ma obavu, aby neco nepodcenil. 

Ale jak se ukazalo, nic z toho, co tu bylo receno, se nestalo. Viz prispevek Doron. 

A to, ze se rana otevre, jsem rikala sama. I vet to videl. To nebylo nic noveho nebo prekvapiveho. Jenze vet s ohledem na psa zvolil konzervativni postup, z cehoz se tu mohli vsichni zblaznit. Pritom psa na rozdil od zdejsich lidi zna od malinka, zna jeho kompletni anamnezu a jako jediny ranu videl na zivo. Navic vi, ze nejsem nezkusena, co se osetrovani a zdravotnich znalosti tyce (sveril mi psa domu i na kapacky, kdyz mu slo o zivot). 

A to, ze ranu nechal bez kryti, take nevidim jako chybu, kdyz jame mu ji x-krat denne omyvali desinfekci a trikrat denne mazali antiseptickou masti prave kvuli hlidani nekroticke tkane, aby nezpusobila vice potizi nez uzitku. Coz je mimochodem (mysleno ponechani nekroricke tkane, aby se sama odloucila) v nekterych pripadech normalni postup. Rozhodne lepsi nez cerstva otevrena rana, kterou nelze sterilne kryt. 

Jenze nikdo z tech nejhlasitejsich je ochotny uznat, ze oni se mylili a vet mel v tomhle pravdu. I pres veskere argumenty a dukazy. A to je na tom fakt smutne. 

A to, ze me tu jista osoba obvinila z tyrani psa, z toho, ze jsem mu nebezpecna a ze je chudak, ze skoncil u me, ani komentovat nebudu. Takova osoba ma ocividne velmi smutny a nudny zivot, kdyz ma potrebu se takto projevovat na anonymni diskuzi. 

Nehlede na to, ze (nejen) obe mistni veterinarky tu celou dobu tvrdi, jak se rana vubec nehoji, coz bylo opet uspesne vyvraceno. 

Bojíte se můj nick vyslovit?😉 ještě z vašich  příspěvků na ifauně, co se vašemu  psovi zase stalo, jsem si říkala, že to nebude dobrý… prostě někdo, i když se snaží, není obdařen. a to není urážka, tak to je, já bych toho taky chtěla, ale má to taky  svoje limity…a opravdu nějaké fráze o smutném a nudném životě mě nijak osobně neurazí.

Sama píšete, že vet to nechal čistě na přírodě-konzervativní postup(s ohledem na psa a možná i na sebe)psala jsem , že i zvířátkům v lese se to jednou  zahojí, to jsou ty argumenty a důkazy. Vždycky se dostaneme do stejného bodu, takový kinoautomat. Jedna cesta je konzervativní, druhá je o moderním přístupu k hojení.   Tohle odhaduju možná na ještě dva měsíce ne li do Vánoc(Bůh mě chraň, jestli se to nevyplní😂) 

Doron, zbytnělé okraje jsou furt(takový val) , měly by být spíš rozplazené.pozvolné do rány.., květák je, že se rána začne vyplňovat tou gnanulací až nad okraj, děje se to, když je dlouho “živá, bez jemné komprese krytím” …kdo si počká, ten se dočká. 

Verun
Verun 04.07.2024, 09:12:44 xxx.xxx.220.12

My to koleno máme taky chronické, vet (ortoped MVDr. Pešina) navrh pro lepší rekonvalescenci (měsíc od operace)použít Librelu-na ten kloub, ne na samotnou operovanou část…(ještě pujdem na jednu při další kontrole u RTG ) , aby nebrala furt léky na bolest. 

Verun
Verun 04.07.2024, 08:53:45 xxx.xxx.220.12
PumaCZ:

Jasne, hrozne ranu traumatizujeme 👍🏻 

Vy se snad uz radeji nevyjadrujte.. Udelate tak rozhodne lepe, nez tu zase placat ty vase nesmysly. Diky 👍🏻 

Obrázek Obrázek

klidně se na mě můžete zlobit, mě to nijak nepřekáží, dál se ujišťujte, že děláte vše nej, vet je nej, pes je happy 💪

Verun
Verun 03.07.2024, 23:15:58 xxx.xxx.220.12

Hele když jste se tu ukázala, je možné aby kobyla při říji měla něco jako koliku, prostě ležím a blbě čumím, nežeru a opět konečníkovou vodu? Prostě,  že při říji má usratej zadek a bylo jí blbě (ostatně mě taky při menzes není do zpěvu, hlava, břicho…a s věkem se to zhoršuje)

Verun
Verun 03.07.2024, 21:56:29 xxx.xxx.220.12

… jestli si s převazem neumíte poradit a  převazujete to  2x denně , tak to raději nedělejte vůbec, princip převazu je v tom, aby rána byla v klidu, bez traumatizace čímkoliv-oplachem, šťouráním, patláním….

Verun
Verun 02.07.2024, 21:52:28 xxx.xxx.220.12
Arbora:

No, keď si predstavíte ako sa pasie kôň, jedna noha dopredu, jedna mierne v zákroku, tak ako to popísala Verun. Kopyto je dlhodobo preťažované a pokiaľ sa správne neupravuje, tak má potom tendeciu už rásť týmto spôsobom celoživotne. O tom, že je to nič by som si trošku dovolila zapochybovať, kopyto je tesnejšie, je tam väčší tlak, ktorý môže časom pôsobiť na chrupavky. Navyše postoj už nie je rovnomerný môže v extrémenjších prípadoch dôjsť aj k nerovnomernej záťaži nôh (trebárs aj ten pohyb pri vysadaní je pre jazdca citeľný), takže nielen len kopyto, ale aj osvalenie lopatky, môže spôsobovať krivosť celého koňa atď, atď. 
Ale hlavne, dá sa to riešiť, takže nevidím dôvod na to, aby sa to nerobilo. 

dobře udržovaný špalek  (on tak i skoro nevypadá, když je dobře menežovaný) je v pohodě, na rozdíl od vedlejšího kopyta…u špalkového kopyta je především průšvih, že je kopytní kost tažená šlachou hlubokého ohýbače (až rotace kopytní kosti, ztráta hrotu a kostní hmoty) 

když se hříbátka začínají pást, nedosahnou krkem na zem a řeší to rozkročením, jedna noha dopředu, druhá dozadu, a když  jednu nohu upřednostňují, nestřídají je  , je  nestejnoměrné zatížení je na světě. Pokud je to hodně výrazné, mělo by se hříbě s matkou na nějaký čas - týdny, stáhnout z pastvy. 

Verun
Verun 01.07.2024, 22:05:29 xxx.xxx.220.12

Já vidím podsunuté patky, když se bude krátit špice- věnovat se přední části kopyta aby nebyla přerostlá, pravidelně!, a lze to i po malých částech cca po dvou týdnech, tak by se patky měly srovnat do normální polohy(neznamená to ale, že se ostatním částem kopyta nevěnujeme, ju) , samozřejmě s tím může souviset i úzké kopyto  (přední stěna je teda fakt dlouhá, obvzlášť na té levé, asi pastevní postoj-jedna noha nakročená, pravé a levé kopyto se pak různě tvarují- jedno je strmější, druhé plošší) 

Hříbata a mladí koně bývají přestavění, není to nic , co by mělo tahat za oči, spíš náznak , že koník ještě poroste. 

Verun
Verun 30.06.2024, 13:26:13 xxx.xxx.220.12
Fikovnice:

Verun, vím o Vás, že pracujete ve zdravotnictví (nebo si to aspoň myslím 🙂). Myslím, že Vaše názory jsou relevantní, ale jde to opravdu napsat s větší mírou vcítění a…prostě nějak citlivěji. To se na mě nezlobte.😉

Tam kde začíná nepohodlí zvířete , končí moje empatie s majitelem. A že jsem se snažila, i dobro má svůj konec,  

….vy ostatní pokrytci jste nikdy nikomu nevynadali? To se tu budem do smrti plácat po ramenou, kdo je v příspěvku víc citlivější, to jste tu takový bábovky, že nesnesete kritiku? 🤔. 

Verun
Verun 29.06.2024, 14:08:09 xxx.xxx.220.12

Jedním z nežádoucích příznaků u užívání L. je zánět močáku, si myslím, že jsem to kdysi četla +  u lidí , se současným používáním léků na bolest, se může hybnost   zhoršit … odkazy najdete v tomto vlákně a proklikat se můžete  dál…

Nicméně my jí máme opět(naposledy v prosinci, taky jsem  nepozorovala nějakou extra změnu)   , psa mám po operaci kolene a vet navrhl L. protože koleno je už chronické a aby rekonvalescence chůze tak nebolela. (jak ten samotný kloub tak i ta operovaná část) 

Verun
Verun 29.06.2024, 13:41:59 xxx.xxx.220.12
PumaCZ:

Mozna se vam to nezda, ale rana je mensi nez byla, coz je nejvic videt, kdyz stoji. 

Jo, a Verun, dnes jsem na vas celou dobu myslela, kdyz jsem si “uzivala” myti Hachiho podvozku 👍🏻 Takovou zabavu bychom si na paddle boardu s Hachim tezko uzili :) A to uz vubec nemluvim o tom, jak moc si uzivam uz pres tri tydny nevytahnout paty z baraku. Samozrejme az na uzasne navstevy veteriny obden. Vlastne proc se rovnou nepriznat, ze tu diru jsem mu vyrobila sama, abychom meli zabavu na leto 👍🏻 Proc jezdit za Inspektorkou na dva tydny na tabor a skladat nejake priblble zkousky, na ktere jsme tak tvrde makali. Lepsi byt nonstop zavreni v baraku :) 

Obrázek Obrázek

Je dobře že začínáte přemýšlet, ano, tu díru jste si vyrobila, už jste mohla být s léčbou za půlkou a vaše aktivity by nebyly v ohrožení. Stačilo včas zavázat . Odpovězte si na otázku, chtěla by jste mít živou ránu mezi nohama bez krytí? 

Verun
Verun 29.06.2024, 00:08:18 xxx.xxx.220.12
PumaCZ:

Tak tohle snad ani nebudu komentovat. Ocividne mate nejaky kompex, ktery si zde snazite lecit, jinak si to neumim vysvetlit. 

Ano, strasne rada lecim sveho psa, proto jsem za jeho pet let zivota za vsechna jeho leceni uz utratila nekolik desitek tisic euro. Jen tak, pro radost 👍🏻  Co bych jinak s temi penezi taky delala, ze.. 

Já vím 😉… za to můžou ti druzí, oni mají komplex ,  ale  já to dělám dobře, psovi i mě to takto vyhovuje, protože lépe to udělat nejde.🙏

Verun
Verun 28.06.2024, 23:51:49 xxx.xxx.220.12
Plaka:

Verun, brzdila bych trochu, ne? Jsem si všimla, že umíte být dost slušně útočná a necitlivá, neempatická. Jasně, pumu těší a baví dloubat psovi do rány, zatímco ji její vet chválí, nic lepšího na práci oba nemají.  Ne, twe, panička je natvrdlá a pes chudák, to jsou stejný hlody jak kdysi na mě na Librele, když jsem nechala uspat psa. Totál mimozní projevy občas máte, svůj mnohdy dobrý obsah sdělení zabijete tím tónem a stylem napsání. 

Pumo, jsem laika, ale ta rána opravdu nevypadá dobře. Lítáte za tím jedním vetem, který s podobnou ránou asi nemá zkušenosti, když z toho chce mít článek. Já jsem u všech zdravotních psích peripetií měla a mám názor, že víc hlav víc ví. A to samé jsou vetové na té mé klinice. Kdyby se tohle vlastně po 3 týdnech nehojilo, konzultovali by, poslali by mě jinam. Zkuste to taky, ne jen na diskuzi, ale poslat snímky a vše možné do ČR k vetům, které znáte a kterým důvěřujete. 

Každopádně díky za reporty, člověk jen čučí a učí se. Přijde mi jen smutný, že vy děláte první poslední a pak si tady někdo utrhne hubu na paničku. Tohle by měl řešit vet jiným přístupem, jemu se ta rána líbí pořád, i když tu vetky internetové psaly něco jinýho… No nic, palce a packy držím dál!

A co máte takové majitelce napsat? když ona sama není ke svému psu empatická? chtěla by ona mít takový “koláč ”a nechat si v něm denně několikrát vrtat? ono někoho sepsout je  mnohdy více konstruktivní, než dokolečka opakovat není to dobré, nehojí se to, nechcete raději navštívit jiného veta? … pes je smolař, že se dostal, kam se dostal.

Puma si popláče a možná to začne konečně pořádně řešit. 

PS: a kdyby dělala první poslední, tak by se pes už hojil, jen patlá pátý přes devátý…

Verun
Verun 28.06.2024, 23:35:06 xxx.xxx.220.12

nebožka měla zuby výstavní až do konce, bulina bude muset na čištění v narkoze až se zhojí po TPLO…dávám Kelpu, čistila jsem enzym . pastou a silikon. kartáčkem na prst, teď stříkám od Topvetu Stomaclean, stále to není ono, tak bude muset na ten ultrazvuk a pak asi ještě Stomorgyl.