Bavíme se tady o pocitech, ne diagnózách. Na ty si netroufám. Jsem “taky" učitelka a psychologii jsem měli, ale nenalhávám si, že to bylo něco jiného než pouhý rychlokurz. Praxe je úplně někde jinde.
Pozastavuju se jen nad tím, že paní coudas se nad svými pocity nedokáže zamyslet, a i okrajově vzdělaný člověk už o nějakém vyhoření nebo depresi slyšel a nedělá ze sebe úplného tutana , že neví o co jde, aby si s ním někdo na diskusi povídal. asi tak. mě to tak připadá, jako tahání za fusekli….
Kdepak hujera. Hujer by plnil páníkovi cokoliv i bez odměny ve formě pamlsků, která z páníka padá, právě proto, že je hujer a ty pamlsky neočekává. Hujer to dělá v podstatě pro “páníkovy modré oči”. Stačí mu odměna formou pochvaly - pohlazení, slovní pochvala.
Ano to je hujer, jen pes, co nemá naučenou jinou odměnu , interakce s páníkem, jiná odměna, jiná hračka nepracuje tak aktivně bez odměny…pamlsky jsou důležité, ale je třeba je i měnit , nahrazovat..
Není to smutné ? - “…pokud ze me padaji odmeny v 10ti vterinovych intervalech - udela “pro me” cokoliv a kdykoliv. neni odmena? Neni vykon”
to je příklad psa hujera a to doslova (malinois) kterýmu když ukážete okno ve třetím patře tak skočí a psa chytrého, se kterým se na spolupráci musite domluvit a nastavit si pravidla. ne že by maliňák nebyl chytrej, je, ale je to plnička , taková guma voják.
Já tím, že tomu názvosloví nerozumím, nevím, co to znamená, tak opravdu nevím. Kdysi kamarád technik na klinice říkal “jsem ve smrti”. Chtělo se mi tenkrát strašně chodit někde prostě jen pryč odsud. Ale hlava chtěla, ale nepřesvědčila tělo.
Ale asi tak trochu kecáte…základní vzdělání asi nemáte. Nejste vy “taky” učitelka? nějaké základy psychologie? …
Jestli tam chovaj tetřívky ohroženy tak zrovna toulavý kočky jsou fakt nor a nakej odchyt kastrace a vypusteni zpet je absolutne k nicemu. A jestly mely majitele? No tak se mel zajimat. Kdyby sejmul psa nikdo by tu nerek ani pumpicka
…kastrace a vypuštění zpět se dělá proto, že teritorium neobsadí jiná, nekastrovaná kočka, která udělá víc škody…mám nehezký zážitek z dětství, když kamarád rozdupal ježka, protože v bažantnici je to škodná- táta myslivec, ale my nebyli v bažantnici 🤔
hm 250 pokuta, kolik orlů za to koupím a pustím je do přírody? Podmínka někomu, kdo měl jít příkladem. A co kdyby se otrávily děti? Jdu ven a budu si 3 hodiny opakovat - je to vymyšlené, je to vymyšlené.
Jednoho…cena na černém trhu je 250 tisic. jednou to někde v TV říkali … proto monitorují hnízda fotopastmi, aby se nevybírala mláďata z hnízda.
Ronju tudle chtěla sežrat bordera, vyrazila z oploceného pozemku- myslí si že cesta je její, tak jsem proti milé berderce šlehla volným koncem vodítka, kde mám pytlí na bobky…zafungovalo a stáhla se, vyšel majitel a začal, proč jejich psa biju a byl docela hustej…říkám: zachránila jsem mu život, měl by jste poděkovat nebo si psa hlídat (zavřít branku) …no pak to tam ještě řešil manžel…🙃, já si pak postěžovala majitelce psa, že opravdu je nevhodné, aby nás jejich pes stále atakoval, když jdem kolem, druhej pes si chodil mezi chatam a její manžel by se měl zamyslet, jak se můžou pohybovat psi v chatové oblasti, než začne někoho urážet a že už tam nejsou sami (celoročně obývají chatu- mají tam koně) a bylo by opravdu vhodné psy zavírat. ( cestu hlídal i berňák, kterého měli předtím a ten mi nebožku erdelu pokousal, ale na jiném místě- chodil si na volno, byla tma a najednou se přihnal rafnul a byl pryč)
Málokdo si totiž pořídí bulíka, protože je to takový přátelský roztomilý prasátko, se kterým se dá vesele dovádět a bude vždycky pozitivně naladěný. Spousta lidí si pořizuje bulíka proto, že je to přece vostrej pes a mají v úmyslu s ním trénovat a navlíct na něj ostnatý obojek a asi by měl hlídat a dělat osobního strážce a tak. Takovýho psa nemůžete přece mazlit a vychovávat hrou, to má být pozorná a stále nabitá zbraň.
U anglickýho bulteriera- bulíka, už jen z popisu vyplývá, že ostrý opravdu prvoplánově není a opravdu si jej lidé pořizují jako “roztomilého” společníka - prasátko na rozdíl od amerického pitbulteriera.
Naši místní cigoši uskokujou z chodníku, když mě potkají s Ronjou…to je to bojové plemeno, pani …máte hezkého psa🤣
Miminka a štěňátka voní, zrovna dneska jsem si říkala, že jsem si dlouho mímo nepochovala… a mohla bych , ustajovatelka jedno zrovna má, asi proto mě to napadlo.😇 |chovat miminko je super, nic nechce, jen hojdat, chovat dvouleťáka už je horší…
rozzívané? děti mi také vadí, obvzlášť když neposlouchají ani své rodiče-o nějakém respektu k dospělým nebudu ani mluvit, mučí zviřátka a mluví hodně sprostě, ale hodně
Tak. Ale u těch hranatých hlav je předpoklad docela velký, že k dětem sedne. Jenže sedne, jen když ho to naučím a vhodný jedinec, samozřejmě.
Trochu protestuju proti “je to výchovou” u jedinců “jdu seřezat toho psa, co na mě blbě kouká”. Tohle potřebuje vymazat z internetů a hlav všech lidí. V tom psovi to je a majitel bude mít tolik práce se s tím porovnat a psa naučit, že ho nemůže vláčet přes silnici, přes koleje a přes mrtvoly, překousat vodítko a jít něco zabít. S některým jedincem bude té práce méně, s většinou megi hodně. To tady tak jako píšete všici, jenom mám potřebu to vypíchnout, protože… vidím a slyším hrozně často, naposledy včera, člověci, co k nám přišli “jak to že je ten pes tak hodnej, proč jim říkaj bojový, dyť je tak hodnej, když se dobře vychová”. A pak musím používat slova jako zabít, roztrhat, urvaná tvář, pes vejpůl, ukazuju, kde měl pes prokouslou nohu. Aby to trochu pochopili, lekli se. A nic. Většinou ani to nepomůže, jak kdybych nic neřekla, prej je to výchovou. No a řekla bych, že megi je hodně mírnej jedinec. Staffbull je úplně jinej, je to hopík a proto ho nemám, ale je o hodně, o hodně mírnější než stafford/pit (zato aktivity potřebuje mraky, to mě taky neba, jsem líná). Bulíků jsem potkala hodně, málokterý byl zvládnutý, většina na vodítku, jeden mě zakous (bezpapírák s nějakým cca rage syndromem), zajímavé u majitelů je, že říkaj “pevnou ruku” a manželka toho psa nechtěla (jeden pán mi tu nedávno skoro plakal, jak že má přemluvit manželku na bulíka, ona chce čivavu).
No já si myslím, že každý druhý to začne tou “pevnou rukou” a psa si zkazí hned ze startu, udělá z něj magora, nerváka, trosku.
Mít volný čas jsou peníze, tak ve světě koní to platí moc. Proto si platím ustájení, když nemůžu nebo nechci, o koně je postaráno a vím, že dobře. Už dávno jsem pochopila, že mít koně doma= minimálně jezdit, není ten čas…protože furt něco, seno, ohrady, voda, bláto krotit, takže po tom již neprahnu. i když až bude kobyla nejezditelná….ale zatím panelák, tak nic.
Takhle si občas vykydám box, posbírám výběh, postarám se o vodu, dám seno do výběhu , pomůžu ve stáji, ta práce mě baví, ale dělat to denně, tak na to už nemám, u koní jsem pracovala, vím, co je to denní rutina s kydáním…
A pracuju na směny a to bych taky neměnila… sice od ráno do večera, soboty neděle, svátky, ale například, tento týden mám 4 dny volna, v pátek denní a pak dovolenou…takže z celého týdne jdu jen v pátek, tento týden ideál, jindy to může být horší, ale dá se to taky.