Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 17.01.2024, 14:38:53
Jenže ten zvuk slyší každý pes jinak a o to jde. My třeba fakt zápasili Ke mně, pes furt nereagoval, bylo vidět, že nechápe co říkám a když jsem si přečetla tu knižku, přešla jsem na Pocem a bylo po problému.
Podle mě to je zajímavý a zohlednit to při výcviku možná někomu usnadní práci.
Stejně tak lehni s L mu trvalo dlouho se naučil, teď vím, že to je tím L, kdybych to věděla dřív a změnila, naučil by se to mnohem rychleji.
I jméno se učil dlouho a kdybych tohle věděla, mohla jsem ho změnit.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 17.01.2024, 13:47:53
Tak ono třeba ani Finové nerozlišují B a P, protože prostě B nemají. 😀
Nedávno jsem slyšela rozhovor s nějakou expertkou přes učení se dětí jazyku a tam říkala, že dítě si jazyk naposlouchá už v břiše a pak mimino brečí podle tónu daného jazyka a byly tam ukázky a fakt že jo. A že mozek pak už má nastavený na ten jazyk.
Píše o tom Šusta v jedné knížce, že někteří psi slyší jen souhlásky a jiní samohlásky a někteří neslyší některá písmena a někteří reagují na záčátek slova a jiní na konec a je tam i návod jak si otestovat svého psa. Já třeba vím, že můj pes blbě slyší K a L a proto taky jsme asi zápasili s povelem Ke mně a se jménem, ve kterém má L i K.
A podle testu je souhláskový a reaguje na začátek slova.
Co si pamatuju, bylo tam třeba, že místo SEdni se řekne SEdlo nebo jenom EI a tak.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.01.2024, 14:07:31
Od tý doby, co to pustili mezi lidi, je nějaká kontrola už neřešitelná a když vezmeme, že tohle malý mimino už jim uhnulo někam kam nechtěli, tak až to vyroste, bude to neřiditelný.
To je prostě celý, nikdo neví neb nikdo s tím nemá žádnou zkušenost.
Online kurzy jsou dneska na všechno včetně manuálních prací a taky to podle nich jde, myslím, že psi nejsou žádná výjimka. Kdo chce, určitě si z toho něco odnese a stejně jako u reál cvičáku holt musí vyvinout trochu snahu najít to lepší.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.01.2024, 10:52:53
Vy jste strašně antropocentrická. Si tu AI představte jako mimozemšťana s tím, že má všechno odlišné od lidí. I ty emoce, cíle a zájmy, to pak bude blíž pravdě.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.01.2024, 11:44:21
Jenže je dost lidí, kteří psa nevychovají ani na reál cvičáku. Jeden příklad mám hned u nás, NO na cvičáku celej život, má zkoušky, ale v běžným provozu neumí ani chodit na vodítku, panička za ním vlaje a všem se obloukem vyhejbá.
Mě to přijde prašť jako uhoď, jako všechno je to o lidech, někomu stačí online kurz a někomu nestačí ani ten cvičák.
My chodili chvíli na cvičák a bylo to úplně k ničemu, blbej cvičák no, ale tipuju, že takovejch je většina a těch dobrejch bude jen pár ve větších městech.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.01.2024, 09:52:07
Ten stroj zatím nemá emoce a zatím je v plenkách. Nikdo neví co a jaký bude, až vyroste. To je ten problém. Je samoučící, není to naprogramovaný software. Proto je taky teď k dispozici zdarma alespoň osekaná verze, potřebují ty miliony lidí, aby ho učili.
A vidíme, co se naučil za rok, co bude za 10 let nikdo netuší.
To mluvím spíš o té placené verzi, samozřejmě ty různé chatboty po netu a tak jsou jen taková sranda pro lidi.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.01.2024, 13:58:27
Protože za a ve městech je horkotěžko místo na cyklopruhy, natož na tohle a za b stejně by tam nějací blbci vjížděli těm vozítkům do cesty nebo tam parkovali a chodci mezi nima přebíhali a skáakli jim pod kola, stejně jako na těch cyklopruzích a to je prostě zatím neřešitelný problém. Pokud nenastane nějaký významný technologický pokrok v tomto směru, tak prostě tohle nikdy nebude.
Mě osobně by se víc líbila investice do tohohle a je to použitelný i mimo města
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 05.01.2024, 12:53:00
Ale ano, ten člověk se tam naučí používat odměny a už to mu hodně pomůže, dozví se tam, že řvát na psa povely, které ten pes neumí, je k ničemu a podobný věci, který nám přijdou jako samozřejmý, ale spousta lidí to neví.
Ježíš kolikrát já už to zažila ten údiv když řeknu Když na to štěně zavoláte a přijde, dejte mu nějakou ňamku a ten údiv jak s pár piškotama dokážu za 5 minut naučit psa sednout na povel.
Takovýhle lidi nikdy na cvičák nikam nepojedou, ale online kurz by dát mohli, rozhodně dneska spíš než číst knížku, navíc video je podle mě vždycky lepší než knížka pro takovýhle neznalce.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.01.2024, 13:34:44
Autonomní auto má velkou pomůcku v čarách na silnici a značkách a přesto nezvládá běžný provoz, protože prostě nezvládá nestandardní situace, na chodníku žádná taková pomoc není a robopes by na tom byl ještě hůř než to auto. Je fuk, že je pomalejší, asi jako nikoho nezabije, ale když ho na každým metru zastaví poletující list nebo igeliťák, nebude schopný přejít kdekoliv silnici a obejít lešení, tak prostě bude pro člověka, který chce někam dojít, nepoužitelný.
Jako že se vymýšlí je jistě krok správným směrem, ale tak v příštích xx letech to fakt nevidím na nějaký pokrok do praxe, spíš to jako ty auta zůstane v oblasti hraček a předváděček na výstavách.
Autonomní náklaďáky jezdí v logistických centrech, které jsou bez provozu, mají jasně danou a označenou trasu, stejně tak metro apod., koleje, tunel to jistí, ale silnice a chodníky, to je fakt hudba hodně vzdálené budoucnosti.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 05.01.2024, 12:37:16
Máš spoustu lidí, kteří neznají ani takové základy, že když chceš psa něco naučit,, používají se odměny, pro takové je online kurz taky úplně dostačující, fakt je nikdo nemusí vidět, stačí když se naučí ten princip.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 05.01.2024, 12:07:23
Každý nemá ohaře aby měl potřebu cvičákovat každý den. 😀
S cvičákama je to o tom, že zas není moc lidí, kteří by chtěli nebo mohli nějak dlouhodobě dojíždět třeba 50 km daleko, protože ne každý maloměsto má nějaký slušný cvičák.