JanaJanaJanaJana:Jenže ona je to do jisté míry pravda - ne všude, ale pravda to je, pokud se nebavíme o nějakých šílených extremních zemích, jako je třeba Afghánistán.
Byla jsem v Ómánu ještě za starého sultána. Byl to velmi pokrokový politik, za jeho vlády nebyl žádný požadavek na to, aby se ženy zahalovaly. Žádná policie, jako to známe z Íránu.
A ony to tam, světe div se, dělají naprosto dobrovolně. A míra toho zahalení záleží na proudu islámu, který vyznávají, jak moc striktní je. Ale chodím tam ženský od totálně v černém, že nic není vidět, až po ženy v evropském stylu obelčení. To samé Spojené arabské emiráty, země Střední Asie. Ty ženy prostě ctí tradici a ráday, anebo to dělají i proto, že třeba ani nechtějí, aby je vočumovali cizí chlapi. Prostě to tam tak je.
Nejsem žádný orientalista, ale muslimských zemí jsem procestovala celkem dost (vyjma těch východoasijských). A na tom, že tam řada žen dělá pro nás podivné zvyklosti dělá dobrovolně, je velký kus pravdy.
Mluvil o vesnicích v Afghánistánu tuším.
A teda podle mě není dobrovolnost, že dám holce někdy v 6 letech pytel na hlavu a domácí vězení a žádné vzdělání kromě toho, že to takhle musí bejt.
To je prostě jen vymytí mozků.