Doron: Takže třídní nenávist? 😂
Město versus vesnice ?
Myslím, že zrovna v Praze jsou psi docela vychovaní, jinak to tady ani nejde.
Ale že Vás ten chlapík rozčílil chápu, a on si to tak lépe zapamatuje.😊
To už se řešilo na ifauně, že v Praze psi fungují jinak.
Sardullah: Já bych se vrátila k původnímu dotazu. Upřímně si nemyslím, že můj pes musí být nutně kámoš se všemi psy na světě. Tak pejsek nějské psí kámoši má a zbytek…tam dpíš jde o to přesvědčit paničku, aby svého psa s takovou reakcí na psy k ostatním psům prostě nepouštěla a pracovala s tím pamlskem a převedení pozornosti psa na sebe… to si myslím, že to je takové nsprosté minimum, jsk se psem normálně fungovat a jak předejít tomu, že si takové chování jednoho dne nenechá nějaký pes líbit. Se obávám, že jiné řešení to nemá.
Můj pes taky nemusí být s každým kámoš. Poznám na svém psovi, že o druhého nestojí nebo naopak, když cizí pes nestojí o mojí pesu. A to pak není nutné seznamování, prostě se obejdou a pokračuje každý svým směrem.
»
Odpověď na příspěvek uživatele
Doron z 30.04.2024, 10:17:41
Ten jorkšír by asi o nějaký kontakt stál, ale neví, jak na to. On pravděpodobně takzvaně “ vyjede”, protože se vlastní vinou dostal moc rychle moc blízko a dostal o sebe strach, vždyť je malinkej a křehkej, o polovinu lehčí než kdejaká kočka.
Je to klidně možné, že takhle nějak to ten skorojork má, fakt nevím. Nedokáži si to vysvětlit. Pořád mi to vrtá hlavou. Dokud to nepochopím, nenapadne mne řešení. Ano, řešením je nepouštět psa k jiným psům, ale co z něj bude? Cosi, co se zmítá na konci joja a vyřvává to do okolí. Copak je takový pes šťastný? Vím, že jsou takových mraky (vidím to tu dnes a denně), ale tenhle je moc blízko a nechci se na to koukat.
Tenurri: “Psí kontakt je otravování? Takže pes má být na vodítku, nejlépe u levé nohy majitele a nikdy se s žádným psem nepotkat a radši ani nic neočuchávat?”
Já tohle tedy z příspěvku necítím, ale ve městě skutečně běhá na volno spoustu nevychovaných psů v totální anarchii a ne všichni jsou přátelští. Za mě je základ nějakého slušného vychování se nejdříve zeptat, jestli se psi smí seznámit a pokud si to druhá strana nepřeje, psa si odvolat. Aby pes běhal bez jakékoliv kontroly po parku mezi psy, neposlouchal majitele a obtěžoval všechny kolem, kteří o to třeba nestojí je fakt blbě a neznamená to, že majitel druhého psa nedovoluje žádný psí kontakt.
Tím narážím i na můj předchozí výrok, že nechápu proč si některá sorta lidí pořizuje psy. Já si samozřejmě nemyslím, že je špatně pořídit si psa, pokud nechci dělat sport, výcvik a chci psa jen jako kamaráda. Špatně je nechat toho psa růst jako dříví v lese, nenaučit ho vůbec nic a potom se psem trpět a stěžovat si, jaký jsem to ale chudák, protože můj pes je nevychovaný, hloupý a bůhví co. Nějakou základní poslušnost by měl zvládat každý pes a obzvlášť ve městě. Ono ne zdaleka mají lidé problém jen s reaktivními psy. Stačí pes, který si dělá co chce, protože ho nikdo nic nenaučil, což třeba ve městě může být dost problém.
Potom tito lidé chodí do chovatelských potřeb a ptají se na protištěkací a elektronické obojky, protože pes nic neumí a oni jsou z toho frustrovaní, ale jakýkoliv trénink je pomalu sprosté slovo 😀…(zdroj: asi půl roku jsem tam pracovala a bylo to pomalu na denním pořádku).
Nevím, v jakém městě běhá na volno spousta nevychovaných psů v totální anarchii. U nás teda ne, u nás chodí na volno hodně psů, ale všichni jsou ovladatelní, někdo na první dobrou, někdo to potřebuje slyšet 3x. Ale žádný pes na volno není agresivní. V koncentraci našich psů je nemožné se neustále zastavovat a neustále se někoho ptát, jestli si může můj pes čuchnout k druhému psovi. Pokud se nějací psi vyloženě nesnesou, páníčci se registrují a vyhnou se jeden druhému včas.
»
efe z 30.04.2024, 10:45:02
Díky, celík zlatobýl asi neulovím, ale jablka jsou dostupná záležitost.
»
Vahine z 30.04.2024, 10:34:03
Díky, jdu kouknout, kde by to mohli mít.
Byli jsme před týdnem na veterině po dobrání pasty. Fenka má zánět močáku, prý ze zbylých kamínků/písku. Z mého laického pohledu pasta moc nezabrala. Fenka dostala antibiotika a k tomu spec. granule Trovet - Urinary Struvite (ASD). Prý jsou nejúčinnější a pokud nezaberou, bude potřeba vyndat kamínky a písek operativně.
N: Upřímně nemám rád majitele co jejich pes volně pobíhá a otravuje okolí. Psi jsou prostě psi a někdy může reagovat na jednoho psa mírumilovně a na jiného z ničeho nic vystartuje. K okolí se chovám vždy ohleduplně a předpokládám, že někdo na mého psa nemusí být zvědavý. Notabene moje Bella je již ve věku a ještě po dvou mrtvičkách. Nemůže se již bránit a proto majitele psa navolno rázně upozorním. V nejhorším dostane na budku.😄
Psí kontakt je otravování? Takže pes má být na vodítku, nejlépe u levé nohy majitele a nikdy se s žádným psem nepotkat a radši ani nic neočuchávat?
Takové majitele tu taky máme a jejich psy považuji za chudáky. Nemůžou být psem, jsou asi jen prostředkem pro to, aby se majitel vykopal ven na vzduch (jiný důvod nevidím). A přesně takhle se z přátelského psa vychová asociál, o kterém si šušká celé sídliště a všichni se jim vyhýbají.
Pokud máte o svou fenku strach, pořiďte jí žlutý obojek, obleček, kšíry, vodítko nebo jen mašli. Sice to u nás není moc známé, ale žlutá znamená to, že pes potřebuje prostor. Naučíte to své okolí a Belly si nikdo nebude všímat.
»
Sardullah z 29.04.2024, 14:47:33
Ono spousta majitelů nevychovaných psů nebo psů s nějakým problémem v chování, obdivuje ty vychované psy, ale tak nějak když zjistí kolik je za tím vším práce, tak se jim ten čas do toho nechce investovat. Navíc dost lidí bere to, že venku po psovi něco chci jako buzeraci psa.
Mně je neobdivují, ale závidí, protože jsem takový klikař, že si už víc jak 20let vždy pořídím vychovanou, slušnou a pohodovou pesu. Že mne rok předtím považovali za magora a smáli se mému 10 metrovému špinavému horolezeckému lanku (kdysi růžovému), si nepamatují 🙂 No a vychovávat (v jejich očích “buzerovat”) psa je spoustě majitelů psů proti srsti a tak moje pesy litují, že jsou to chudinky, které musí poslouchat a nespí v posteli. Nosím u sebe neustále mňamky, ale majitelé nechápou, že jejich psovi ho nedám zadarmo jenom proto, že mňamku cítí a chce jí. A pak se diví, jak jejich “blbý” pes rychle pochopí, že za ten kousíček mňamky musí něco předvést, třeba jen obyčejné sedni.
»
efe z 29.04.2024, 13:16:19
Není zač, prostě se to spojilo samo 🙂
Hrubý pes se nemusí trimovat, může se i stříhat strojkem, ale ta hrubá trimovací srst po několikátém ostříhání změkne (někdy se i lehce zvlní) a přestane plnit tu funkci. Ale… zvládne to doma člověk sám nebo to zvládne jakákoli psí kadeřnice.
»
Tenurri z 29.04.2024, 13:12:47
Ano, táhne s vrtícím ocáskem k jinému psovi a když si koukají od očí, vystartuje. Ale není to vždy, někdy je přátelský, očuchá se a jde dál. Když vrčí a štěká z dálky, tak se k psovi vůbec nedostane. Bydlíme na sídlišti, tady se musí psi potkávat, kličkovat by bylo fakt peklo. To by asi časem paničce hráblo.
Mně by bylo nepříjemné mít takového nepředvídatelného špunta a nemít ho pod kontrolou a čelit tomu, že se fakt nějaký podobný labil nasere a mám po psovi nebo mu ublíží. A taky by mi vadilo čelit takovým malým nepředvídatelným špuntům a doufat, že se ten můj jindy nenasere a nevyřeší to po svém. Protože ten obrat je opravdu na lusknutí prstu, prostě vteřina. Já to teda viděla jednou, ale protože jsem to nečekala, tak jsem ho tak bedlivě nepozorovala. Teprve potom jsem se dozvěděla, že to vlastně dělá.
»
keriton z 29.04.2024, 13:05:47
Panička “zájem” má, protože si na psa “stěžuje”. Jak se potkáme, nasype to do mne - nevíš,….? Snažím se mluvit a ukazovat, ale upřímně, můj pes to není. Své pesy vychovávám intuitivně, vše spíš po dobrém a když výjimečně zařvu, tak jsou v pozoru, protože vědí, že něco bylo blbě. Ona na něj řvala, což bylo směšné u 3kg psa. To už jsme si vysvětlily, že řev není důraz a strach není respekt a že 4 letý pes rozhodně není hluchý, aby bylo potřeba hulákat. A nevidím důvod, abych se za 1) zabývala cizím psem a za 2) k čemu to bude, když bude fungovat mně a ne jí.
Fakt bych chtěla pochopit, proč má pes 3 reakce. Resp. ten obrat z hodného psa na zabijáka.
»
Sardullah z 29.04.2024, 13:03:03
No, mně to teda výjimečné přijde. Zažila jsem to jednou vůči své pese, kdy pes, s kterým bydlíme v paneláku, šel přátelsky a když byli face to face, vystartoval. “Naštěstí” je to zase pes, co nosí kšírky a jojo, takže ho panička strhla a moje pesa, která byla navolno, odběhla. Pes měl kliku, že jsem byla dost daleko, jinak by dostal do huby ode mne. Jen jsem řekla, že až to udělá někomu jinému, bude bez čumáku. Panička ho seřezala, ale asi až 3 minuty potom, takže zbytečně. Jinak jsem to nezažila, neviděla, nechápu. Proto bych chtěla vysvětlení, jestli to někdy někdo rozklíčoval.
efe: Dík, ale Pha je pro mě daleko.
Já to tušila, ale tak nějak se mi v mozku spojilo - trimování, fyzio a bordík. A i jsem tušila, že Praha je pro Vás efe daleko, ale pro jistotu jsem to napsala.
100% je to nejistota, Doby nebyl socializovaný, kdoví jestli chodil ven a kam, na vodítku neumí - škrtí se, tak má kšírky a jojo. Což já bych na svého psa neoblékla. Kšíry (autopás) nasazuji při tréninku v metru a na nádraží, pro jistotu, kdyby se pesa lekla a měla tendenci uskočit a vyvléknout se z obojku (nemají je na doraz, takže při troše snahy, resp. adrenalinu, by to šlo). Panička žádné hry hrát nebude, dodnes nemá pes přivolání, protože to netrénují. Já ho přivolám, rychle pochopil, co má udělat a ještě si ukázkově předsedne (to se naučil sám), ale ona to netrénuje, takže když ho zavolá jménem, pes ani uchem nehne. Výchova a výcvik je na paničce, má načteno a nakoukáno v TV, ale neumí nebo nechce to aplikovat v reálu. Snažím se vysvětlovat a ukazovat. Jen jsem chtěla vědět, proč má pes 3 reakce na známé/neznámé psy/feny různých velikostí a barev. Teda spíš bych chtěla pochopit ten vstřícný kamarádský přístup a lusknutím prstů obrat o 180° a vystartování. Takhle mrňavý pes si koleduje o to, že mu někdo ukousne čumák.
efe: Třikrát hurá, sehnala jsem na zítra volnou paní na trimování! Baru už je fakt zarostlá a drbe se, u nás v salonu první volný termín až v červenci, proto už jsem zvažovala, že si jí otrimuju sama… Tak mám vyřešeno.
Kdybyste chtěla někoho jiného, vím o trimování v Praze (v podstatě na stanici metra, takže dostupné i “sockou”) s celkem krátkými termíny a specializací na bordíky. Současně tam dělají i fyzio. Nechci jim dělat reklamu, jen tam chodím.
Ahoj všem, jdu si pro nápady. Není to můj pes a moje rady panička nezvládá aplikovat, protože….. a protože…. a protože.
Útulkáč, pes, nekastrovaný, cca 4 roky, cca 3 kg, plemeno “měljsembýtjorkšír”, v reálu spíš jork x čivava. Panička seniorka ho má cca půl roku. Doby má asi strachovou agresi, když už psa zná, nijak extra nereaguje. Co mne děsí je, že Doby jde s vrtícím ocáskem vstříc psovi a když jsou čumák na čumák, vystartuje proti psovi. Doby má kšíry, panička ho strhne, ale to není řešení. Doby to u každého psa nedělá a na velikosti psa/feny nezáleží. Vůbec si nějak nedokáži vysvětlit, co to jako je. U svých psů jsem to nikdy nezažila.
Doby má v podstatě 3 reakce. Reaguje na každého psa už na dálku, tváří se přátelsky, vrtí ocáskem, “tancuje” a buď se přátelsky přivítá nebo nechá psa přiblížit a vystartuje mu v podstatě “do obličeje”. Třetí situace je, že při tanečku už zdálky vrčí a štěká, u toho jsem zkoušela zatarasit mu cestu, nenechat se oběhnout a vytáhnout mňamku s povelem sedni (který už jsme si nacvičili), dobře se motivuje mňamkou, takže jsem si získala pozornost a sedni a pac zabírá a psa, na kterého štěkal, si v podstatě nevšímá. Zkoušela jsem stejnou metodu už při prvním náznaku, když viděl psa a než si rozmyslel, jestli bude vrčet nebo vrtět jsem vytáhla mňamku, tím na sebe upoutala pozornost, a v podstatě jsem ho na mňamku provedla kolem psa, aniž by na něj vůbec reagoval. Ale panička má asi pocit, že povelovat psa je zbytečná buzerace a proto nemá Doby přivolání/odvolání.
Máte někdo vysvětlení jeho chování a radu, co s tím? Byla bych ráda a panička asi taky. Děkuji.
Bordík byl v krimi seriálu Oktopus na ČT1, páníček mu říkal Krvesáji a panička mu říkala Kulíšku 🙂
Včera jsme byli na veterině, udělali sono a prozkoumali moč pod mikroskopem. Fenka dostala na 14 dní pastu Diaform -Unirary care (urolsyn paste-gel for dogs), která by měla kamínky rozpustit a za 3 týdny má fenka zase přijít na sono a se vzorkem moči.
mojsu: Zkusím se poptat tady:
chtěl by někdo 9kg psích granulí - dieta na močové ústrojí/nadváha: Hill"s Prescription Diet c/d Multicare Urinary + Metabolic Weight (původně 12 kg) Balení je otevřeno a do obsahu namixováno trošičku Hills C/D dietních granulí - kombinovali jsme tyhle dvoje a ještě zbytek zůstal i s původním balením, necelé 1kg, možno odvézt též. Multicare Urinary + Metabolic Weight kupovány 9. 2. 2024 na zoohitu, doklad mám. standard c/d kupovány minulý rok.
Lokace Praha. Nechci za ně nic. případně klidně písněte, pokud by se hodily přímo nějakému útulku, co má hafinu na takové dietě. Třeba někomu pomohou.
(zbyly po mém hafinovi, který bohužel nedávno odešel)
Na příspěvek jsem narazila až teď. Kdyby byly granule ještě volné a hodily by se nám, měla bych o ně zájem (viz vlákno - písek v močovém měchýři), jsme z taky z Prahy.