»
Odpověď na příspěvek uživatele
Sardullah z 17.05.2024, 10:54:42
Můj veterinář každou naší novou pesu přečetl čtečkou a jsem přesvědčená, že si číslo čipu někam do PC naťukal. Chci si myslet, že do karty konkrétní pesy a že se mu to nějak propsalo samo někam, kde to je dohledatelné v potřebných případech.
A když jsem byla u jiného veterináře, tak jako první přečetl čip čtečkou a kouknul do očkováku, jestli to sedí. A ve zprávě mám Pacient: pes, plemeno, jméno, fena, RFID: xxxxx, datum narození. Vytáhla jsem si všechny zprávy od veterinářů za posledních pár let a je pravda, že všude identifikace pacienta s RFID není. Takže asi je to kus od kusu 🙂
Na výstavách byl taky vždy načtený čip, jestli je to správná pesa.
impact: Ano, to běžně děláme.
Tak to mne těší, že aspoň v takových případech lze přes veterináře dohledat, kdo psa nechal načipovat. Pak je aspoň nějaká šance zjistit, komu pes patřil.
»
impact z 17.05.2024, 06:23:08
Registr Petpasů slouží k evidenci pasů a také čipů. Není primárně určen k vyhledávání ztracených zvířat a dalším službám pro chovatele, nicméně můžete si ověřit, zda je v něm číslo mikročipu zaevidováno či nikoliv.
Čistě teoreticky je možné najít podle čipu petpas, veterináře a následně majitele (resp. toho, kdo nechal psa čipovat). Takže při troše snahy se u případů na TO něco dohledat dá.
Sarah01: Někde jsem četla, asi na FB, že tohleto veterináři nikdy dělat nebudou, resp. dělat nechtějí, i kdyby to po nich úřady jakkoliv vyžadovaly. Pro ně je to prostě živnost, zákazník jim platí a restrikce ať vymáhají státní orgány. Můj veterinář taky říká, že většina štěňat mu chodí neočipovaných, s čipem přijdou jen ti s PP. To je jak se vším tady v tom státě, něco se nařídí, ale už to nikdo nevymáhá, tím se nikdo nezabývá. Mně přijde, že si pak většina národa myslí, že nařízení a zákony jsou tu od toho, aby se porušovaly. Si vemte jen když se kouknete na FB na stránky policie, tak tam většinou lidi jen nadávají, že měřili tam a tam a že to dělají schválně a proč zase vyvolali honičku a ohrozili tím lidi, když toho drbana už mohli dávno chytit atd. atd.
Já si teda myslím, že veterináři zapisují do nějaké své databáze mezinárodní očkováky, takže i ta čísla čipů. Už jsem si teda dlouho nepořizovala nového psa, ale všechny naše mají modrý mezinárodní očkovák. Očkovák za 20,- měla moje první, narozená 2001, pak jsme jí nechali vystavit mezinárodní za 100,-. Další už měly ty “drahé” mezinárodní, ale pořád existovaly ty levné pro psa, který nevytáhne paty z republiky. No a poslední dobou mají všechny mezinárodní modrý očkovák.
Sardullah: Jo tak zohle fakt vymysleli suprově, pes má čip hurá, sle že ten čip není nikde registrovaný to už je šumafuk.
Mě to hlava nebere, my obyčejní lidé to vidíme stejně… jednotný registr, do kterého by byla povinnost čip zaregistrovat, jinak to postrádá smysl, ale ty odborníky, co to vymýšlí to nenapadne?
No, myslím, že i tady by byla cesta, kdyby to někdo chtěl řešit.
Tolik výrobců/dovozců/prodejců čipů v ČR určitě není. Jsem přesvědčená, že si evidují čísla čipů a mají databázi, komu a které čipy prodali. Možná si může čip koupit fyzická osoba, ale určitě nejvíc čipů kupují veterináři. Veterináři si určitě vedou čísla čipů u jednotlivých psů (nevím, jestli jsou schopni dohledat ve své databázi psa podle čipu). Takže by se minimálně dalo zjistit, kdo si nezaregistrovaný čip u prodejce/dovozce/výrobce objednal. Jenže je to zdlouhavé a určitě nejsou ujasněné kompetence, kdo koho osloví a co s tou informaci pak, protože zaevidování čipu není povinné. Ale u týraných čipovaných psů by to byla cesta, jak najít viníka (třeba u toho psa, co ho zahrabali postřeleného zaživa nebo toho v okně v UH). Možná to tak funguje, ale nemluví se o tom veřejně, aby se třeba nejdřív, než psa opustí, nesnažili psa zbavit čipu.
assil: Snadno dohledatelný? Jak? Není žádná povinnost čip registrovat, taky jakože kde když ta jednotná databáze furt neexistuje.
Každý kupující by si ohlídal, aby měl kupní smlouvu, v ní číslo čipu a nějakou identifikaci prodávajícího. No a snad není tak těžké ověřit, že ve smlouvě je adresa Horní Dolní 666 a prodej se uskutečnil na adrese Horní Dolní 666. Pokud je uskutečněný prodej na benzínové pumpě, kupující si zaslouží aspoň 5titisícovou pokutu za nečipované štěně. A pak může fňukat v každé TV a v každých zprávách, jaký je chudák, co z nevědomosti k pokutě přišel.
impact: Ta je tupá. Na veterině dokonce zjistilo, že to není retrívr? What?!?! 😂 Tvl mobil by si od kikána na ulici nekoupili, ale čistokrevného retrívra nahned.🤮
To je ta bloncka, co v prvním videu neuronila ani slzičku?
assil: No a pak tu máme tohle, to je prostě marný to do lidí furt hustit, dělá se to už 20 let a nikam to nevede, tuhle blbku měli minimálně pokutovat za to, že koupila nečipovaný štěně
https://www.denik.cz/regiony/smrt-zanedbaneho-stenete-v-brne-stalo-se-obeti-mozneho-podvodneho-prodeje-psu-20.html?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Už při zavedení povinnosti čipovat psa se měly začít rozdávat pokuty. Pokud by v očkováku nebyl nalepený štítek s číslem čipu nebo byl a veterinář na veterině by nenašel čip, dostal by kupující pokutu. Od pokuty za nečipovaného psa by kupujícího “zachránila” jednom kupní smlouva s údaji prodávajícího a částkou za štěně. Pak by přecházela pokuta na prodávajícího. Stačilo by zmedializovat pár smutných paniček, co “nevěděly” a dostaly pokutu a na potencionální kupující by to zabralo víc než reportáže o množírnách.
Thielli: Naše zkušenost: hnědá přechod na barf bez problémů, černá zvracela. Přecházeli jsme postupně. Takže nejdřív ráno trochu nebobtnavé granule, odpoledne kousek masa (zataženého v horké vodě) a pak pomalu měnit poměr a přestat zatahovat v té vodě, a do měsíce nebyl problém. Kuřecí ale vyhazovala i pak = vyřadili jsme úplně. A k té kost a kůži postavě - bylo to to samé. Černá, ač dostávala naloženo stejně jako o pět kilo těžší hnědá, stále hubená jak lunt, bez gramu tuku. Přidávali jsme i lososový olej, někdy těstoviny…a nic. Hubená. Přibrala až po kastraci, dvě kila. Po změně z granulí na maso ne. Ale na veterině vše ok. Takže má kabátek.
OT: Někde jsem tu dávala odkaz na vyzkoušenou a přitom docela levnou kvalitní kombinézu, kterou nabízejí už šest let stále ve stejném provedení, dobře se obléká, není úplně tlustá, dobře se v ní pohybuje, za nás se opravdu povedla - dávám znovu: https://www.zoohit.cz/shop/psi/oblecky_pro_psy/zimni_oblecky/overaly/638910?origin=hopps&q=overal&i=2&ro=10 ;;
Okukuji tu kombinézu už nějaký pátek, ale pořád jsem se neodhodlala ji pořídit. Nedokáži se rozhodnout, jak dlouhé jsou ty rukávy/nohavice. Mám krátkonohou pesu, tak abych to nemusela ohrnovat nebo stříhat. Na fotce je asi PRT, takže “čtverec” a má to do poloviny nohou, takže by to naší krátkonohé mohlo být akorát. Rozměr odpovídá? Pesa má asi 32 cm, takže 35 cm? Díky
Anonymní: Nejde jen o to je zavřít - i když i toho by se mohlo dosáhnout, když ne za týrání zvířat, tak za daňový únik. Je jedno, jestli nevedou evidenci, účetnictví. Daň se dá stanovit i kvalifikovaným odhadem. Jestli nemají majetkově ošetřené ty domy, t.j. jestli jsou aspoň spoluvlastníky, tak prostředky na zaplacení daní a hlavně veterinární péči mají. S holým zadkem by od soudu odešly a bylo by to citelnější než nějaká podmínka. Zákaz chovu samozřejmě, ale ten pokaždé obejdou.
Daňový únik se bohužel neprokáže, inzerát neznamená prodané štěně, tedy příjem. Dost pochybuji, že by do toho nějaký FÚ šel. Musely by se prokázat obrovské sumy, aby došlo vůbec k nějaké daňové povinnosti.
Takže jedině vyčíslil veterinární péči, ubytování, krmení a výcvik jejich psů. A to jim dát k úhradě ode dne odebrání psů až do rozhodnutí soudu, že se jim nevrátí, a podle stavu psů až k uskutečněné adopci. Není dostatek prostředků na účtech? Zablokují se nemovitosti a prodají se v dražbách. Prodají se auta nebo cokoli prodejného. Pořád to bude málo? Asi měly obě podnikatelky důchody, provede se exekuce na důchodech (ponechá se nezabavitelné minimum) a zbytek půjde na péči psů.
No a pak ještě vyřešit trest za týrání zvířat jinak než směšnou podmínkou a zákazem chovu.
»
efe z 15.05.2024, 09:03:53
Děkuji. Snad se to povede a nakonec všechny kamínky zmizí.
Trošku mi hlava nebere, že všechny žerou stejně stejné věci a dělají všechno společně a jenom ona má problém. Máme i její mámu, takže stejné plemeno i polovina genů a problém má ona. Ale to nevyřeším, to jsem si jen tak řečnicky povzdechla.
Nové hlášení.
Včera byla fenka po dobrání atb na kontrole, zánět je pryč, moč je kyselá dost, na sonu byly vidět jen 3 malé kamínky, ostatní je fuč. Takže má dojíst ty spec. granule a znova přijít na kontrolu, prý je šance, že i ty 3 zbylé malinké kamínky zmizí a bude klid.
efe: kometo, sorry, mám pocit, že neustále reagujete na moje příspěvky a podsouváte něco, co nebylo psáno nebo reagujete úplně mimo…
Fiona psala:
Po dobrání zase kontrola a pokud kamínky a písek budou pořád, operaci se fenka nevyhne…
Samozřejmě, že budou kamínky pořád, protože ATB je nerozpustí.
(podobně vedle v tématu - já napíšu, že mi po operaci nezabral morfin, Vy reagujete, že morfin se po operacích nedává…)
Možná jsem se špatně vyjádřila, ale kometa má pravdu. Kamínky a písek dráždí močák a způsobují zánět močáku, takže atb jsou na zánět, pasta a granule na rozpouštění kamínků. Dokud nebudou kamínky a písek venku, bude se zánět opakovat.
»
mojsu z 06.05.2024, 18:54:42
Co se Vám na inzerátu nelíbí? To může být kříženec nějakého bulla a BOCky. Řekla bych, že je to hezká fenka, ale hrozí šílená povaha magorXmagor 🙂. Tak nějak tuším, proč jde do světa.
efe: No není to zlatíčko? 😠
Asi jí postroj trošičku vadil 🙂 Jde to spravit nebo je to na vyhození? Mám dojem, že byl celkem drahý a dlouho se hledal.
Inzerát vypadá bohužel věrohodně ☹️ Nezkoušela jste některá volat na to číslo?
Včera kontrola u veterináře, PH kyselé dost, kamínky a písek odolávají spec.granulím, dostala další antibiotika na cca 10 dní. Po dobrání zase kontrola a pokud kamínky a písek budou pořád, operaci se fenka nevyhne ☹️.
Bodlinka: no Nora nesouhlasí ale je ochotná to teda vydržet, ale jen pokud to netahá
Máša na to má ještě jinej fígl. Jedna ruka češe, druhou ruku obejme tlapkama a drží. Když to netahá, tak ruku olizuje, když to tahá, tak kousne. Okamžitá zpětná vazba.
Jak je Máša velká? Bojíte se jen o prst nebo celou ruku? 🙂
Asi mi něco uniklo, ale pamatuji si jen “medvědici” Noru.
»
Doron z 30.04.2024, 22:34:32
No můžu to zkusit, ale nevenčím s mobilem a potkáváme se nepravidelně. Mobil asi nosit můžu, když si vzpomenu, nejsem už žádná roztleskávačka 🙂