Aktuálně: 3 714 inzerátů210 543 diskuzních příspěvků18 253 uživatelů

Příspěvky uživatele

Fiona.Praha

Fiona.Praha
Fiona.Praha 02.07.2024, 09:55:47 xxx:xxx.5ee8:58ea

Dostal se mi do ruky adopční dotazník jednoho zařízení pro opuštěné psy (nechci jmenovat). Už kdysi jsem měla jasno, že některé otázky nebo požadavky jsou podle mne až moc. Za těch pár let se asi nic nezměnilo. Otázky, kdo vlastní byt/dům, kde bydlím a 100% pak žádost o souhlas majitele, kolik lidí a z toho děti (uvést věk), jak dlouho by byl pes doma sám, dotaz na zdroj mých příjmů (pak asi důkaz o zaměstnání), adresa trvalého a skutečného bydliště, dotaz zda mám finanční rezervu a jak velkou, žádost o poslání fotek, kde bude mít pes pelíšek, žádost o poslání fotek z okolí domu, kde se bude venčit,…. Sdělovat takové informace někomu, koho vůbec neznám a který už za měsíc v tom zařízení vůbec nemusí být a ještě písemně, to mi přijde fakt moc. Možná jsem divná a moc koukám na kriminálky, ale v podstatě zmapuji náš život, včetně doby, kdy bude byt prázdný, včetně fotek, pro někoho naprosto cizího.

Jsem jediná, komu to přijde moc? Jak jste se ke svým útulkáčům dostali? Přes takové dotazníky?

Dotazy na názor na kastraci, výchovu, výživu a očkování, požadavek na zasílání info a fotek, jak se pes má, atd…. to je naprosto pořádku, s tím problém nemám.   

Fiona.Praha
Fiona.Praha 01.07.2024, 12:08:22 xxx:xxx.9c39:a5f
efe:

…nikomu to nerikejte, ale ona neni pes, ale chipmunk 🤣

Obrázek

To jsem zvědavá, jestli bude čipmánek Eliška trimovací. Jestli ne, tak Vás celkem lituji, 3 psi, 3 druhy srstí, z toho 2 línající každý s jinými chlupy a poslední trimovací. Ale je fakt, že po mopskomandu jste na línání asi zvyklá a ta radost, z placatky, skoroplacatky a neplacatky z línání dělá zanedbatelnou maličkost.

Přeji, ať se spolu rychle zžijí a vymýšlí blbosti fšichni společně.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 01.07.2024, 11:45:20 xxx:xxx.9c39:a5f
hmn:

cit pro psa nerovná se vědomosti, rozhled o možnostech výcviku/výchovy. Dokonce se to ani nerovná slušnému zacházení se psem.

a jak se pozná, že dotyčný je kynologický empatik, když dosud žádného psa nemá?

Cit pro psy (nebo “to něco”) zajistí u slušného člověka kvalitní výchovu i bez znalostí výukových metod. Člověk ho vychová k tomu, co sám považuje za užitečné. Výcvik zvládne i laik s citem, když mu někdo předvede, co má pes umět  a jak ho to naučit (nemluvím o sedni, lehni, fuj, zůstaň, ke mně, pac  - to považuji za výchovu). Kdežto člověk bez citu dokáže podle videa, knihy, rady řvát na 3kg čivavu séééédni a když pes nesedne, je pes naprosto tupý debil. A časem začne pán bez citu pro psy ostatním vysvětlovat, jak je pes blbý, jakou má smůlu na blbého psa (už je to třetí blbec v pořadí) a že zrovna neposlechl, protože…..támhle letěl pták a podobné blbosti. 

Mockrát jsem vysvětlovala, že důraz není řev a respekt není strach. Ale jak se trefně říká……komu není z hůry dáno, v apatyce nekoupí.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 01.07.2024, 11:34:37 xxx:xxx.9c39:a5f
efe:

Musim říct, že je hrozně fajn mít zase po letech letoucích doma štěně, je to prča 🥰

Obrázek Obrázek

To je Bára tak malá? Nebo fotka zkresluje? Jsem si myslela, že Bára váží tak 8kg a netuším, kolik může vážit štěně xmopse Eliška.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 01.07.2024, 09:11:11 xxx:xxx.9c39:a5f
»
Odpověď na příspěvek uživatele Aresa z 30.06.2024, 17:58:03

Výchova psa je hodně o intuici, empatii i míře dominance, prostě člověk to má v sobě nebo nemá. Psa dokáže vychovat k obrazu svému i empatický laik a naopak ten, kdo to v sobě nemá “trápí” sebe i psa. Není to o tom, že je člověk začátečník. Empatickému literatura a rady pomůžou k lepšímu pochopení svého psa. V opačném případě je vše na sílu, člověk se snaží napasovat psa a situace do načtených rad, mouder a příběhů a stejně jim to neklape. Vidím to na sídlišti denně. Psa by prostě neměl mít každý, stejně jako třeba kočku (to je můj případ).

Není to nic proti Vám, každý jsme jednou začínali svým prvním psem, nasekali spoustu chyb a něco se naučili. Jen stojí asi za zamyšlení, jak jste na tom se psy Vy. A jak jsou na tom psi s Vámi. Určitě má někdo z okolí nebo přátel psy různých velikostí, stáří i povah - jaký s těmi psy máte vztah? 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 01.07.2024, 08:50:34 xxx:xxx.9c39:a5f
assil:

Klidně šlo Alfa Jerry, můj to má podobně a pár takových znám co se to muselo takhle zkombinovat.

Šlo, ale všechna štěnda měla jedno jméno, měla ho i Alfa. Když se panička dozvěděla, že to bude podle PP Alfa, zajásala, že Alfička je hezká a je to Alfička celý život (za cca měsíc jí bude 9 let)  

Fiona.Praha
Fiona.Praha 30.06.2024, 11:18:20 xxx:xxx.9c39:a5f
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.06.2024, 11:07:54

To abyste se naučila trimovat 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 30.06.2024, 11:12:24 xxx:xxx.9c39:a5f
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 30.06.2024, 10:27:49

My jsme měli před výběrem jmen jen jednu zájemkyni na 100% (Jerry/Alfa) a té bylo jedno, jak se bude jmenovat, protože pro ni to bude Jerry. Zkoušeli jsme nějak Jerry zamontovat do jména od A (nechtěli jsme třeba A-Jerry), ale nenapadlo nás nic a proto to je Alfa. Ostatní mají hezká domácí jména, ale s těmi PP to nemá nic společného. 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 30.06.2024, 11:01:31 xxx:xxx.9c39:a5f
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.06.2024, 10:53:24

Hm….. trošku se mi to připomíná, jak lidi neradi darují/prodají svého psa po pár měsících nebo letech z důvodu náhlé alergie, narození dítěte, stěhování do menšího bytu, najednou majitel bytu psa neschvaluje, najednou celá rodina pracuje v zahraničí nebo dělá 12tky,….možná jsem na nějaký “důvod” zapomněla. U Vás se bude mít jako v ráji, takže šel do lepšího.  

Myslím, že brzy pochopí, že buď se nechá na gauč vysadit bez keců nebo bude dřepět dole 🙂 

Fiona.Praha
Fiona.Praha 30.06.2024, 10:56:00 xxx:xxx.9c39:a5f
efe:

Eliška má zvláštní srst, takovou tvrdou, ale příjemnou na dotyk. Nikdo neví s čím je sprsklá, já tipuju branantíka, ale bůh ví. Ale je to takovej vylepšenej funkční mops s nosem a širokýma nozdrama, co může dejchat. A mazlítko největší ❤️

Takže ona nakonec hruboška bude a já Vám ji budu fakt závidět 🙂 Odkud ji máte?

Fiona.Praha
Fiona.Praha 30.06.2024, 10:36:06 xxx:xxx.9c39:a5f
efe:

Mno…. a jelikož měli v “obchodě” s plyšákama akci 1+1 zdarma… tak tohle je Vasil, ukrajinský mopsík…

DYCKY MOPS!!

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

🥳🥳🥳  Další mopslíci 👍

Eliška je krasavice. Víte, po kom má ty barvy? Kdyby byla hrubosrstá, chci ji taky. Vasil přifrčel až z Ukrajiny? Vím, jsem zvědavá, ale prostě to tak je, jsem zvědavá, resp. chci být v obraze 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 30.06.2024, 08:39:51 xxx:xxx.9c39:a5f

Bax, Bor, Bob, Baxa, Bora, Bona, Buggy, Bobby, Baby. Znám 2 Baby, z jedné je Bibinka a druhá je asi 50kg Bejbinka :-) 

Blbé na tom je, že se některý chovatel snaží vymyslet jména, která se dají použít nebo zkomolit v běžném životě a majitelé je pak stejně přejmenují po svém.  Známá dávala jména, která byla snad vytvořena náhodným generátorem slov, použít se nedala, ale asi se jí líbila 🙂

My měli jenom vrh A, vymýšleli jsme hezká jména. Jedna zájemkyně stála o štěně konkrétní barvy a bylo jí jedno pohlaví a věděla, že to bude ta/ten Jerry. V té barvě se narodila jen jedna holčička, takže bylo “jasné”, že to bude Jerry. Nad jménem jsme moc nedumali, protože bylo jasno, takže dostala jméno Alfa, protože byla první holka. No a nakonec jí jako jediné zůstalo PP jméno i v životě. Paničce se jméno Alfa moc líbilo a i když na něj fenka neslyšela (netrénovali jsme štěnda na jména), nechala jí ho.  Všem ostatním štěňatům říkají úplně jinak než mají v PP.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 29.06.2024, 08:32:21 xxx:xxx.11bb:51d1
marcelaamax:

Tam bude hrát roli asi i genetika, ne? 

Pes má skoro v 9 letech zuby hezčí než fena v necelých 6. Okusují oba stejne, krmeni jsou stejne, dostávají stejné doplnky. Plus feně jsem nějakou dobu zuby cistila, ale zlepšení žádné. Stejně tak má pes třeba odjakživa krasne lesklou srst (mel to tak i jeho první roky, kdy byl ještě na granulích, zůstalo mu to i po kastraci). U feny bych se mohla postavit na hlavu a tak lesklou srst mít nikdy nebude. Naopak třeba pes mel snad od roka otlaky, i když lehává výhradně na měkkém, to fena otlaky vůbec nemá. 

Genetika určitě svou roli hraje. Veterinář mi řekl, že pes bude mít možná čisté a zdravé zuby, když se mu budou pořádně čistit 2x denně, ale že jistota to není. A tak hledám nápady.  

Fiona.Praha
Fiona.Praha 28.06.2024, 12:45:23 xxx:xxx.11bb:51d1

Jak pečujete o zuby svého psa?

Mám pesu, která nestojí o klacky, kosti, parůžky, olivové dřevo (koupila jsem drahý 15cm kousíček větve a ani se ho nedotkla). Krmím granulemi, občas zuby vypucnu kartáčkem, cca jednou za rok dcera odrbe zuby zubařským srpečkem (nebo jak se to jmenuje). Přesto má pesa zuby nic moc. I když je nejmladší, zuby má nejhorší. Teď je jí 7 a nechala jsem jí zuby vyčistit u veterináře, ale pochybuji, že jí vydrží nějak dlouho čisté. 

Nechci ji třeba každý 2.rok nechat čistit zuby pod narkózou, utrazvukový zub.kartáček jsem zavrhla, kelpa nepomáhá, nic okusovat nechce ☹️   

Fiona.Praha
Fiona.Praha 28.06.2024, 10:50:40 xxx:xxx.11bb:51d1
Aluška:

Jo, už jsem se s tím setkala, revizák hasičáků a požární bezpečnosti, připadal mi docela chytrej. Mají merle fenu a kryjí merle psem, protože oni jsou tak stejní…..snažila jsem se mu vysvětlit co to znamená a co se může stát, aby si i vygůglil, odpověď byla, že ty první štěňata jsou zatím zdravý, tak další budou zase merle x merle…..měla jsem co dělat, abych ho tím hasičákem nepraštila

Až se mu narodí slepá, hluchá nebo hluchoslepá štěňata, bude pak revizák bědovat, jakou má smůlu, že má vrh neprodejných štěňat. A pak je někomu hodí na krk, teda pardon, daruje nějakému spolku. Proto bych to uzákonila jako týrání.

Kdysi proběhlo FB štěně double merle jezevčíka, množitel ho jako neprodejného daroval někam k dětem, tam ho měli asi 14 dní a putoval dál, až se dostal do jednoho spolku. Chvíli ho lidi litovali a asi posílali peníze, pak štěně zmizelo (budu doufat, že má nový prima domov) a už se o něm nepíše. Myslím, že množitelka množí dál, občas podobná štěňata vídám na inzertních portálech.

Fiona.Praha
Fiona.Praha 28.06.2024, 10:09:59 xxx:xxx.11bb:51d1
Aluška:

To jde ale jenom v PP chovu. Pochybuju že by množky upozorňovali budoucí majitele, že jeden z rodičů jejich jednobarevného štěněte je merle a to jednobarevné štěně může být nositel merle genu. U jezevčíků ještě červená merle, která v dospělosti vypadá jako červená s příměsí a pokud si někdo vezme štěně třeba až v půl roce, nemusí vůbec tušit, že je červený merle. Na fotce moje teď 16ti letá jezevčice, která je červená merle .

Obrázek

Blbé je, že i kdyby to náhodou množitel hlásil (nebo se i snažil vysvětlit), že štěně bez PP je skryté merle, nebude to kupující zajímat. Stejně jako nepotřebují PP a klidně si koupí parodie na dané plemeno. A dovedu si představit, že …. jé, moje Fifinka bude mít krásná “plesnivá” štěňátka. A protože stále spousta veterinářů dle diskusí na FB radí fenky nakrýt aspoň jednou za život, bude super, když ta plesnivá miminka pojistím plesnivým tatínkem. A neštěstí je na světe. Nezabírá osvěta PPxbezPP a merle se do povědomí stále nedostalo.  

Fiona.Praha
Fiona.Praha 28.06.2024, 10:00:15 xxx:xxx.11bb:51d1
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 28.06.2024, 09:07:01

Ale žádná těžká práce množitele.

To byla ironie, myslela jsem, že to bude pochopeno mezi pejskaři, protože všichni máme dost podobné názory na množení.  

Fiona.Praha
Fiona.Praha 28.06.2024, 09:57:21 xxx:xxx.11bb:51d1
Xerxova:

to mě překvapuje - z RTG lze poznat pohlaví štěňat??  Počet je jasný (i když taky někdy ne na 100%). A ještě je mi divné, že jí přesně vychází barvy. Je jasné, že pokud zná genom obou rodičů, ví, co se narodit může a co ne - ale přesto statistika je mrcha a i když teorie u třeba “žíhaná x žíhaný” má mít 50% žíhaných, 25% žlutých a 25% tmavě žíhaných potomků… tak to pochopitelně nevychází a klidně může být žíhaný celý vrh.

Vypadlo mi slovo: ….zastoupení pohlaví netuší… Na RTG počítá kostřičky a taky to není 100%, občas je o jedno víc nebo míň, než spočítala. Ale barvy trefí vždy, nikoliv počty. Má merle feny a tak musí mít “nemerle” krycího psa s nemerle předky. Takže studuje rodokmeny. Nevím, jak to dělá, ale barvy trefí.  

Jen jsem tím chtěla říct, že zřejmě nastudovat nebo vydedukovat to pro množitele nebude nemožné (jde o prachy a tam se mozkové závity roztáčejí 🙂 ) . A když to náhodou neklapne a merle se nenarodí, štěně se taky prodá a když neprodá, stane se z něj rodič.

Uzákonila bych křížení merleXmerle jako týrání. Blbé je, že u skrytých merle se to u bez PP nepozná a pak by se nemožně prokazovalo, že to bylo záměrné merleXmerle a kdo ta štěňata vyprodukoval. Když zatím není ani zajištěno, aby bylo každé štěně čipované. Vím, kapáček jsem se rozvášnila a plácám blbosti 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 27.06.2024, 18:03:46 xxx:xxx.43f4:5656
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 23.06.2024, 16:36:57

Teta se jmenovala Hana 🙂

Fiona.Praha
Fiona.Praha 27.06.2024, 17:59:45 xxx:xxx.43f4:5656
megi-the-pes:

Koukněte sem, já tomu stejně furt nerozumím. 😀 http://www.doggenetics.co.uk/index.htm

Psi se množí několikrát ročně, zas tolik práce to troubům nedalo. 🙂

Já taky ne, zvlášť když je to amerikánsky.

Je fakt, že množitelům je to asi šumák, prostě množí a množí, ono se prodá i nemerle a s divnou hlavičkou (hydrocefalus nebo jak se to píše). A když se neprodá, stane se ze štěněte další matka nebo otec, stačí chvíli počkat. 

Když se narodí slepá, hluchá nebo hluchoslepá štěňata, protože merleXmerle, darují se nejlépe nějakému spolku. A jede se dál. 

Občas kouknu na FB Drahý Eliote. Slečna (možná mladá paní) tam popisuje svůj příběh, kdy zachránila double merle BOC Eliota. Eliot bohužel moc dlouho nežil, tak založila FB Drahý Eliote a snaží se o osvětu, že double merle je špatně, i když jsou to psi líbíví. Teď má v péči 6měsíční hluchou a skoro slepou fenku, která byla několikrát darována, až se dostala k ní. Udělala jí spoustu vyšetření, učí ji všemu jako zdravého psa a hledá jí nový domov.