Viděla jsem pár dotazníků a napsala jsem pár vět do mess, sms a emailu. Nevím, co je horší. V dotazníku bylo pár věcí, na které jsem nechtěla odpovídat a u volné tvorby jsem netušila, co by mohlo dotyčné zajímat. Chápu, že dotazníky nebo pár vět, jsou takové síto, ale podle mne je pořád hovor nejdřív po telefonu a potom z oka do oka nejlepší.
Příspěvky uživatele
Fiona.Praha
Tori…stačil jeden rozhovor a nebylo potřeba vymýšlet dlouhý dotazník. Odhalila jste je hned na první dobrou. Mne byste třeba otázkou na rozpočet na psa dost rozhodila, nemám rozpočet. Celý život žiji tak, že mi vždy nějaké peníze zbývají, nežiji na doraz od výplaty k výplatě, to bych si žádné zvíře nepořídila. Kolik plánuji za psa měsíčně utratit a kolik utratím v reálu, fakt nevím, prostě nevím. Vím, že ho finančně obstarám a mám i finanční rezervu, a to mi stačí. Tak nevím, jestli bych Tori dostala nebo ne. Jestli píšete o té bílé křížence asi bull se zrzavýma ušima, tak ta se mi moc líbila.
Koupit/pořídit si psa jen podle přání a výběru dětiček je často cesta do pekla. Ale to tady asi všichni víme.
U štěněte, co vyskočilo z okna, je dobře, že se ho mladí vzdali, kdo ví, jak a kde by skončilo. Nebyli dostatečně vyzrálí a zodpovědní, ona studující 17ti letá, on možná taky studující 18letý. Nevím, kde vzali štěně, ale v útulku určitě ne. U těchto dvou by nebylo potřeba dotazníku, stačil by pohled na 2 mladé a pár správně mířených otázek a psa by jim nikdo nedal. Odhaduji štěně za pár korun z nějakého inzertního serveru nebo sousedství. Jsou prázdniny, chtěli štěňátko na hraní a dál neplánovali.
Ve útulcích (spolcích, depozitek, dočaskách…) přece taky stačí jeden rozhovor z oka do oka a pohled na to, jak se žadatel ke psům chová. Netřeba dlouhatánských dotazníků, kterými se někde musí probírat. Nevěřím tomu, že jsou v nich lidi upřímní ve smyslu, že když chce někdo psa na řetěz, tak to do dotazníku napíše a tím pásek se sám vědomě vyřadí. Já jsem z pomoci psům “vyléčená”, chtěla jsem pesu z útulku, abych pomohla nějaké nechtěné fence. Když jsem vhodnou fenku objevila, dotyčné si mne posílaly z messengeru do sms a emailu a zpět, kde stále žádaly pořád to samé dokola. Chtěla jsem udělat dobrý skutek, ale v podstatě jsem měla dojem, že obtěžuji svým zájmem. Sice pořád koukám po vhodné fence, a říkám si, že třeba náhodou narazím na tu správnou fenku v “normálním” útulku. Ale když potkám nějakou nechtěnou darovací nebo nevhodnou do chovu nebo krasavici s PP, pořídím si ji.
Fikovnice:Jj, to byl ten Bublina.
Běžel za Rychlonožkou a Rychlonožka:"Pomóc, vzteklej pes, pomóc!" S Bublinou to pak skončilo zle, když jej uneslo Bratrstvo kočičí pracky.😢
Moje nejmilejší čtení v dětství, a asi i v dospívání - Foglarovky a RŠ.👍
Rychlé šípy neznám, nečetla jsem ….. o Bublině Rychlých šípů zpívá Těžkej Pokondr (moje krevní skupiny)
Sarah01:Holky, tak Baxi neprošla, paní si pro jistotu tu Bubble napsala rovnou do smlouvy, abych to třeba nezměnila. 😂 Ale říkat jí budou Aimee. Ta Bublina je prý z nějakýho filmu. Já ho teda neznám, mně Bublina evokuje spíš králíka nebo morče.
Nebyla Bublina v Rychlých šípech?
Nechápu, že trvá na Bubble (kterou si asi vymyslela), když to bude Aimee. Uznávám, jsem divná 🙂
Sarah01:Je jich 7, 4 kluci a 3 holky. Jména už mají…kluci jsou Bailey, Beanie, Bruce a Bowie, holky Becky, Bria a Bubble (tady jsem se snažila prosadit jméno Baxi a ještě to zkusím, protože majitelé jí stejně Bubble říkat nebudou).
Jestli to dnes vyjde, tak udělám nové fotky.
Gratuluji a přeji jim, ať jsou všichni zdraví a krásní a dělají svým majitelům radost spoustu let. Zůstává někdo doma? Mně by se líbila Bubble, ale asi jsem “postižená” Tlapkovou patrolou, kde je mým favoritem pes Rubble. Víc než Baxi by si mi líbila Baxa 🙂. S těmi jmény už jsme to tady řešily/i (nevím, jestli je tu nějaký chlap) několikrát. Chovatel vymýšlí jména, aby…. a majitelé pak štěněti říkají úplně jinak.
Dnes jsem potkala hnědou labradorku, která je skoro na den stejně stará jako moje nejmladší hruboška a obě byly kastrované během cca 14 dní, tzn. ve stejném věku čerstvých 6 let. Vzpomněla jsem si na tuhle debatu a protože to nepoznám, zeptala jsem se paničky. Labradorka má srst stále stejnou. Znala jsem 2 dogy, obě kastrované také v pozdějším věku a srst byla taky stejná (aspoň z mého pohledu nedogového laika). Známá má wořešici, kupovanou jako NO, která je taková “měla jsem být NO”, srst má takovou jako NO, je kastrovaná asi od 6 let, bude jí 10 a srst se nezměnila.
Takže si fakt myslím, že záleží na věku, kdy byla fenka kastrovaná. Na psy (kluky) názor nemám, asi kastráta, u kterého bych to mohla porovnat, neznám.
I když jsme pejskaři, asi by se nám taky nelíbilo, kdyby se nám po pozemku proháněli cizí psi a podupali nám zahrádky a ulovili naše zvířata. Takže rozhořčení Leithian, že jí vadí cizí kočky, naprosto chápu. Téma koček je složité, lidi nemají tendence si své kočky hlídat jako to dělají u psů. Pár lidí má kočku zavřenou doma, ale velká spousta má kočku jako spotřební zboží, nevrátí se, někdo daruje další kotě. Kočka by měla být očipovaná a vykastrovaná, aby bylo jasné, čí ta čičina je. Kdyby byly venkovní kočky kastrované, nebylo by tak jednoduché, pořídit si nové kotě. Kdyby kdyby…. je to ještě hůř řešitelné než u psů, psi mají být ze zákona čipovaní a stejně nejsou a když náhodou jsou, nejsou čipy registrované.
Sarah01:Mám dvě vnučky a miluju je. Pochopitelně vnučka od dcery je taková víc moje, než vnučka od syna, která je zase víc druhé babičky, to je asi normální. Ale úplně NEJ jsou teď pro mě moje mimina. 🥰
Juuuu, Béčka už jsou na světě? To mi nějak uniklo. Jsou to ňuňánci, už se snaží i koukat na svět. Kolik jich je? Mají už jména?
K názoru, že se to týká věku při kastraci, souhlasím. Nejnižší věk našich kastrovaných pes byl 6 let.
Máme 3 kastrované hrubosrsté pesy, ta jedna je kastrovaná cca měsíc, tam zatím nevíme. Krmené stále stejnými granulemi. Jedna hrubá je kastrovaná 4 roky a srst se nezměnila vůbec, naopak mi přijde, že zarůstá rychleji a rychleji, podsada je super. Druhá kastrovaná skoro 1,5 roku, srst se nezměnila, podsada byla jemná a řídká už před kastrací a nezměnilo se taky nic.
Lysiny a kolečka na srsti, může být alergie na cosi. Naše wořešice mívala vylysaná kolečka kolem očí a na bocích. Je to alergie na lepek, takže doporučuji prohlédnout složení granulí. Pár dní trvá než se lysiny kolem očí objeví a je vidět, že ji jako svědí oči, a pár dní trvá, než to zmizí a srst začne zase růst. Druhá se pořád odrbávala a je to alergie na kuřecí, ale i tuk. Stačí jedna porce granulí s kuřetem a 2 dny se odrbává. Takže u granulí sledujeme, jestli tam není lepek a kuře, kuřecí tuk nebo drůbeží tuk (někteří výrobci schovávají kuře pod pojem drůbeží tuk). Na testech jsme nebyli, jen jsme zkusili vyřazovat. Té alergické na lepek nevadí kuře, té alergické na kuře nevadí lepek. Ostatním nevadí nic, ale všechny pesy mají granule bez kuřete i lepku.
Anglického ani stafordšírského bulteriéra k takhle malým dětem nedoporučuji. Jsou to takové neohrabané “tanky”. SBT je takový lehčí, možná šikovnější, ale k 4 letému dítěti bych si ho nepořídila. Ale AB je opravdu tank, který když Vás přetáhne ocasem radostí, můžete mít klidně modřinu. Když Vás radostí vezme hlavou, může Vám vyrazit zub nebo přerazit nos, takže to bych se k tak malému dítěti bála. Ne, že by chtěl ublížit, ale svou neohrabaností by mohl. No a ještě je třeba počítat s tím, že jsou to teriéři, takže tvrdohlaví, což pro začátečníky může být oříšek. No a 4 a 8 leté dítě bych doma samotné s jakýmkoli psem nenechávala ani omylem. K takovým dětem bych pořídila něco mazlivého jako pudlík, havaňák, bišonek, maltézák, čivava, prostě něco malého.
To je ta, co měla ty merle jezevčíky? Jezevčíky nesleduji, ale na inzeráty s merle psi občas ano a merle jezevčíků, někdy i s modrýma očima je na inzertních serverech stále dost. Jen nepoznám, jestli je to ona.
Fikovnice:https://www.youtube.com/watch?v=mWx8UY1i8QU
Andrea a její partner jsou prý zkušení pejskaři…😛
Pustila jsem si začátek a to se nedá poslouchat.☹️
Tak já jsem si čas udělala, jsem zvyklá poslouchat různé kydy.
Štěně si pořídili někdy začátkem roku, o množírnách netušili. Prý měli psa, který zemřel v lednu 2024 ve věku 14,5 let. Štěně koupili na jiné adrese než byla v inzerátu, dovnitř je nepustili, protože rekonstruovali, údajnou matku SBT viděli (protože ji chtěli vidět). Štěně si koupili, zvracelo už ten den (nesnáší cestování), druhý den pořád zvracelo a už i krev, tak ho odvezli na veterinu. Tam jim řekli, že parva, kterou nakonec přežil. Veterináři bylo jasné, když viděl očkovák, že je to množírna. Podívali se do očkováku i oni a zjistili, že štěně bylo očkované na Slovensku. Údajně mu na Slovensko zavolala, údajně si pamatoval vrh a údajně to není SBT, ale americký staf.terier. Podala TO, spojila se s dr. Plickou (to bylo někdy v dubnu 2024) a od té doby se nic neděje. Prostě klasika, jen jediné mne zaujalo, oni nemají psa z množírny, mají ho do překupníka, který ho koupil i s jeho sestrou do chovatelky na Slovensku. Překupník je dal mezi nemocná štěňata a pak se ta štěňata (ten jejich a ta fenka, o které věděli, že ji taky inzerovali) sešla na jedné veterině. Že by to mohla být slovenská množírna je asi nenapadlo.
Je, množírny a překupníci. Ale když to štěňátko bylo tak roztomilé a ještě modré s bull hlavičkou, to by k se k ní na těch ig táááááák moc hodilo….a tak ho koupili. Další úkaz toho, že lidi před koupí negůglí a někteří ani nepřemýšlí.
Aha díky, já tam na první pohled zahlédla čivavy a pak mi to překryla tabulka s přihlášením. Nemám ig a ani ho nechci.
Kdo? Co? Proč?
Takhle už přece asi před 10 lety fňukal nějaký moderátor z ČT1 (Smetana se myslím jmenoval), že si pořídili štěně myslím čivavy a ono po 3 dnech umřelo. Taky Krainová si pořídila modrou čivavu bez PP (ta myslím žije), ale od lidí na FB a instagramu dostala dost do těla, že podpořila množírnu. Pak si pořídila druhé štěně, ale to už jsem nečetla, jestli je s PP nebo bez PP. Jiné kelebrikety s psem bez PP jsem nezaznamenala.
Věřím tomu, že ona o nějakých množírnách opravdu netušila, nezajímá ji to, tak to jde úplně mimo ni. Pak někde zahlédla modrého bulla a rozhodla se, že to se jí k image hodí. A na těch fotkách, jak to bude hezké … Tak si sedli s manželem k nějakým inzertním serverům a protože SBT je super pes, krásně sám se vychová a ještě vychová děti, padla volba na něj. PP nepotřebují (možná ani netuší, co to přesně je), stojí moc peněz a ještě se na štěně čeká a oni ho chtějí hned, tak si našli krásné modré štěně za pár tisícovek. Hrdinsky, protože na to mají, utratili na veterině další tisíce, aby mu zachránili život a pak ho poslali světem. Možná jim vet řekl, že má štěně další zdravotní problémy. A protože holčička bude plakat, zatočí matka s celým tím množitelským světem. Nevím, jestli pisatel článku nebo ona se tak vyzná, ale v článku není tam správně napsané ani plemeno.
impact:Jinak mě u Pomeje pobavilo tady toto. 😂 Jakože ona bude teď velká bojovníčka proti překupníkům z olomoucka a konečně se to definitivně vyřeší a všechny tydlety zla skončí. 😂
Taky mne to pobavilo, ONA prozřela a teď do toho šlápne a zastaví to. Evidentně potřebuje sbírat lajky nebo co se sbírá na instagramu. Nemám instagram a nesleduji žádnou pseudohvězdičku, abych viděla, jak to dokáže v reálném světě.