Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 21.08.2023, 12:27:27
Přesně tak. Hierarchie a welfare je vždycky moje starost a radost. Vím, že by problém neměl. Všichni tři kocouři bez potíží přijali na týden briťáka (nouzové hlídání). To bylo ještě v době, kdy jsme řešili analergenní papání s podezřením na potravinové alergie. Teď už kočičky hlídáme jen u nich doma, pokud je třeba.
Mě právě zajímá, jestli i plně očkovaná kočka je rizikem. Domácí bacily jsou v pohodě, ale cizí kočka asi může mít něco, co jiné neublíží, ale mého to může složit. Spíš to bude asi teoretická otázka. Riziko, že bych byť neúmyslně způsobila nemoc a velké komplikace u léčeného kocoura mi budou velkou brzdou. Už tak jsem hlavně ze začátku měla velký strach, aby s sebou nepřitáhl něco pes. Toho nemůžu po každé procházce protáhnout dekontaminační sprchou. Veti uklidňovali, že ta pravděpodobnost je hodně malá. Beztak tohle zrovna neovlivním. Psa kvůli tomu nemůžu vyhodit na dvůr k boudě.
Jo a vědět dám určitě. 👍 Přijede 31.8 večer. V pátek má dovolenou muž, pak je víkend, takže tři dny na srovnání všech pod plným dohledem. A pak se uvidí, jestli se naskakovač uklidní, nebo z něho budu mít tiky 😂
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 20.08.2023, 22:52:43
Tak to jste napsala přesně …ani jeden nezná psí řeč. MMO si neumí ani hrát s jiným psem. Vždycky nadšeně vrtí ocasem, celá nadšená, že se chce přidat k honičce, ale po vypuštění z vodítka buď nervózně přešlapuje na místě nebo se rozeběhne, ale hned se přetočí a začne utíkajícího pucovat. Ty co nezná by asi i kousla.
S GR vychází MMO v pohodě. On do konfliktu nepůjde a její rozpoložení dobře pozná, takže ví, kdy ji má jít z cesty a kdy naopak se s ní dokáže proběhnout.
V ulici se zná ještě se stafbulíkem a ten už kolem ní také nedělá nečekané pohyby po té, co si ho srolovala pod sebe, když se ho lekla. Pak je tam velký kříženec - vzhledově ridgeback, ale z něj nemá v sobě nic. A tomu jde z cesty zase dáma. Ten má tu přirozenou autoritu u všech psů v okolí.
Fena mě poslouchá lépe, než svoji paničku. Vlastně všichni ti tři psi šlapou nejlépe se mnou. Strašně mě drtí nedůslednost, takže když něco řeknu kterémukoliv z nich, tak to dotáhnou do konce. A oni to vědí. Ale MMO je ve vypjaté situaci vypnutá. Což už se stává zřídka kdy. Ze začátku, když k nám přišla, měla ty nervy hodně pocuchané, takže to kousala i do lidí.
A cotona jsem tedy sama na vodítku nevedla, byli jsme vždy na společném venčení, takže tam jsem si hlídala jen to otravování mého psa. To, že si páníčci nechají skoro urvat ruce jsem neřešila. Beztak malého nejdřív vezmu ven s naším, ať se trochu uklidní a pak teprve s dámou.
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 20.08.2023, 21:32:28
Díky za reakci, vezmu tedy jen malého. Hlídání mám ráda, člověka to vytrhne ze stereotypu. Měli jsme u nás na hlídání i kocoura od manželova kolegy. Ale kombinace nevychovaného prudiče a reaktivní princezny pár metrů od nás bude poprvé. Sice jsem vždycky ve střehu, jestli návštěvy dobře jedí, dostatečně pijí, nejsou smutní, nedej bože aby u nás onemocněli 😲, ale nakonec jsem smutná, když páníčci přijedou. Snad to bude i tentokrát a nebudu odškrtávat dny 🤭 A třeba se malej něco nového i naučí (cíl je korigovat to naskakovaní a zlepšit netahání na postroji).
Teta měla 19ti letou peršanku, babi 21 let, také peršanku. Doma mám teď kocoura, co bude slavit 18 v prosinci. Bere léky na štítnou žlázu, o většinu zubů už přišel, ale jíst mu chutná a na svůj věk nevypadá.
Pokud vaše teď málo jí, vemte ji na veterinu. 18 let není věk, ve kterém musí zemřít. Možná její čas opravdu přichází, možná ji ale jen bolí zkažený zub….
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 20.08.2023, 19:11:18
Tchán (ten pracuje z domu, takže v době, kdy bude venčení probíhat) o hlídání ví. Sám říkal, že se bude maximálně snažit, aby se ani neviděli.
Zde přichází velké ALE… jedno z dětí má poruchu autistického spektra. GR je jeho asistenčními psem. GR bude jezdit s manželem do práce, aby ho prcek v době nepřítomnosti neprudil (takový režim má GR pokaždé, když mají děti tábory). Syn občas udělá něco naprosto nečekaného. Pro příklad…psa má 4 roky a v sobotu ho zavřel z venku na ulici, kde jezdí auta. Udělal to poprvé a vůbec neví proč. Jinak je spolehlivý a doteď v péči o psa (krmení a venčení) nebyl žádný problém.
On zodpovědný za venčení cotona nebude. Jenže může přijít nutkavá potřeba vyvenčit psa, který se na něho bude dívat.
U nás i u tchánů bude na dveřích cedule upozorňující na možnou přítomnost druhého psa. Přesto cítím potřebu je seznámit, aby kdyby se zjevil na zahradě ho dáma nešla zabít. Na zahradě už ji překvapili dva psi a nebyl z toho konflikt právě proto, že už je potkala i venku.
Majitelé cotona vědí a souhlasí. V podstatě jsou rádi, že pohlídám, protože miláček má ještě pár libůstek, kvůli kterým je obtížnější najít hlídače. S těmi ale problém nemám.
Ahoj, od včerejška mě vrtá v hlavě, jestli vůbec můžu domů přivést další kočku.
Mám tři kocoury, přičemž nejmladší už doživotně bude užívat cyklosporiny…konkrétně Sporimun. Vím, že je to dotaz na veterináře, ale sem také chodí a není to akutní dotaz, abych na veterinu volala 😀
Myšlenka přišla včera, když nám na veřejné opékací místo donesla omladina kotě, které se k nim den předtím připojilo a oni nenašli, komu chybí. Doma je s ním rodiče vyhodili a ač prošli okolí místa nálezu, nikdo se nehlásil. Viděla jsem, že výzvu dali i na stránky města. Kotěte se ujala nakonec sousedka. Věděla jsem, že bych ho bez karantény domů stejně nevzala. Dcera ví, že když venku hladí kočky, musí se doma pořádně umýt.
Ale nějak jsem nikdy nepřemýšlela, jestli vůbec mohu ke kocourovi, který bere léky ovlivňující imunitu, přinést další zvíře. Z očkování je vyloučen, protilátky by si prý stejně nevytvořil. Prodělal bezpříznakově toxoplazmózu (patrně reaktivace…. zbylí dva kocouři neměli ani pozitivní protilátky v době, kdy on byl v aktivní fázi a ani poté při kontrolním náběru). Než jsme snížili dávku na nejnižší možnou, při které ještě Sporimun funguje, vybujel mu na špičce ucha mastocytom. Takže je o půl ucha kratší, ale snad již na nízkých dávkách žádné překvapení nepřijde.
Jeho zdraví je pro nás prioritou. Nevím, nakolik mu tyto léky ovlivní délku dožití. Je o dva roky mladší, než prostřední. Neumím si představit mít doma jen jednoho kocoura, když celou dobu žijí pospolu. Asi ani on by jako jedináček nebyl spokojený. Ale nebyl by další člen potenciální hřebíček do rakve? 🤔
Za dva týdny jdu na očkování se psem, tak se určitě zeptám. Ale v hlavě mi to tedy teď vrtá hodně 🐱
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 20.08.2023, 16:40:14
Coton a MM se nikdy neviděli. Náš GR zná oba. Majitelé cotona nepůjdou, protože pes funguje lépe bez nich než s nimi. Pokud by šel GR s námi, vedl by ho můj muž a já bych vzala malého.
Ahoj všem, jdu si k vám pro radu a pokusím se být stručná 😀
Na konci srpna budeme hlídat na dva týdny sestřence psa. Je to Coton, pes, nekastrovaný - 3,5 roku. My máme GR, taky pes, kastrovaný- s tím jsou v pohodě. Sdílíme zahradu a dvůr s tchýni a tchánem a ti mají MMO. Fenu, kastrovanou ještě u původního majitele (myslel, že tím vyřeší strachovou agresi po napadení haskynou) - 8 let.
Cotona a MMO potřebuji seznámit na neutrálním území. Coton je takový malý spratek, co neustále psy obtěžuje a snaží se všechny nakrývat. Toto chování nebylo nijak korigováno. Není ale agresivní. Pouze neodbytný. MMO fena je dáma, ke které se nečuchá a okamžitě startuje. Bude mít košík, ale i tak čekám, že si ho bude chtít srovnat pod sebe.
Dotaz zní …mám s sebou vzít na seznamovačku i GR? Nedokážu odhadnout, bude-li přínosem, že nic neřeší, s oběma vychází. Nebo bude spíš rušivý element v situaci, kdy by se měli ti dva více soustředit na sebe?
Bude maximální snaha, aby se Coton a MMO na dvoře pro jistotu nepotkali. Ale po škole budou venčit děti, mimo dvůr a zahradu Cotona vzít nemůžou, protože Coton táhne jako kráva a z vodítka se pustit nesmí, neb zdrhá. Takže pro případ, že by opatření na některé straně selhalo, raději bych, aby se v tu chvíli neviděli poprvé. Pod dozorem je z procházky vezmu i na zahradu. Ale pořád se nemohu rozhodnout, jestli i se zlaťákem, nebo ho do toho netahat. 🤔
Díky každému, kdo přečtení věnoval čas a případně mi napíše svůj názor. Budu vážně vděčná, pokud mi pomůžete se rozhodnout.
Pokud chcete začít a nemít velké náklady, kupte si akvárium z druhé ruky. Šla bych minimálně do 50 litrů. Filtr jsem pořídila za pár kaček (čerpací hlava + filtrační houby) a jede skvěle jak v 120l, tak i v 54l. To menší chci časem úplně bez techniky…tedy kromě světla. Ale na to je pořád ještě málo zarostlé…mám jej chvíli, teprve od května.
Podívejte se nejdřív, co za rybičky byste chtěla a mrkněte, jakou minimální velikost nádrže potřebují a v jak velkém hejnu jsou spokojené.
Podle toho pak zvolit správné dno a vybavení. Vyhněte se umělým kytkám i dekoracím. Rostliny volte spíše rychlerostoucí a nenáročné. Když se přidáte do nějaké skupiny na Facebooku (máte -li), často se dají sehnat rostliny z prostřihů zadarmo nebo za pár drobných. A stejně tak i nadbytečné odchovy rybek.
Zkuste o tom popřemýšlet a opravdu nedoporučuji takto malou nádrž. Z toho budete akorát rozčilená, buď to budete mít plné řas nebo šneků, rybky v tom žít nemůžou. Časem se na to buď vykašlete (vyhozené investice finanční i časové) nebo půjdete zkusit větší (a opět do toho budete cpát čas a peníze). Fakt se vyplatí udělat to co nejlépe už napoprvé.
Jsou náklady dobrovolné a nutné. Cenu krmiva člověk může ovlivnit jen do té míry, do jaké to dovolí kočičí zdraví.
Náš půlrok s hypoalergenní a později i analergenní stravou, kdy polovinu z nakoupeného ani nejedli, byl celkem vyčerpávající. Teď už neřeším …pachatel skončil na cyklosporinech a než se povedlo snížit na minimální dávku, pro které ještě zabírají, stihl mu z malého znaménka na špičce ucha začít růst mastocytom. Takže je o fous ucha kratší. Cyklosporiny stojí přes dva tisíce, teď už ale po snížení dávky vydrží dlouho (za začátku léčby sotva šest týdnů). Nejstarší má léky na štítnou žlázu…tuším že 800,-, ale už nevím, jak často kupuju.
Záchod má spousta lidí z celého boxu z IKEA. A chválí si ho. Kdybych neměla už dávno super velký, tak bych do něj šla také.
Prolézačky nejsou nezbytně nutné, pokud člověk může upravit byt. V 1+1 nebylo místo nazbyt. Kocouři měli obíhačku přes obě místnosti….z gauče na skříň, z ní na PC stůl, z něho na další skříň, jinde zase vyklizené police. A nejraději spali buď na stole s výhledem z 6.patra, nebo na vyvýšené posteli. Škrabadla ….dvě prkna potažená starými riflemi v několika vrstvách. Ničeho jiného si nevšímali.
A hračky? Kapitola sama pro sebe. Máme toho doma mraky. A co je baví? Jeden si nejraději hraje s náhradním smetáčkem z robotického vysavače, druhý preferuje živé mouchy a třetí honí ty dva. Občas se nechají zlákat udičkou, ale všechny ostatní super hyper moderní a interaktivní hračky si můžu …víte co 🤭🐱
Za stelivo pro tři dám cca 800 měsíčně. Šlo by to i levněji, ale všichni jsme si zvykli na toto.
Gingivitidou trpí můj prostřední kocour. Už má na stoličkách zase zubní kámen. Když mi v roce věku (červené okraje dásní) řekli, že mu mám nechat zuby vytrhat (dvě veteriny nezávisle na sobě), utekla jsem tam, kde na něčem takovém netrvali. Zpětně hodnotím, že jsem to měla nechat udělat.
Už 2x v narkóze na čištění a o pár zoubků už přišel. Čištění ani po letech nedáváme. To už se nechá spíš vyčesat, než řešit stoličky (přední zuby - včetně špičáků nikdy neřešil, ale stoličky vzadu ano a ty by to potřebovaly nejvíc. Takže uvažuju, že ho letos vezmu znova na veterinu a vše krom špičáků, které vypadají slušně, nechám vyndat. Nejstarší má naopak stoličky slušné, ale o všechny ostatní zuby loni přišel …i o špičáky. A když vidím,jak se mu ulevilo, tak si říkám, že prostředního zbytečně trápím snahou o zachování co největšího počtu zubů.
Jinak manipulaci všeho druhu dává na pána. Cestuje v přepravce i na postroji (jen mi kecá do řízení), všude je hned doma, veterinu miluje, koupání, fénování, aplikace léků všeho druhu (sirupy, tablety i injekce). I do té pusy si nechá v klidu kouknout, ale sahat ne…ty dásně ho prostě pořád bolí…
Jo a ještě praktická poznámka….i přepravka musí být velikostně úplně jinde, než pro běžné kočky. Když jsem jednou musela vézt na veterinu všechny tři kocoury, musel přijet manžel a pomohl nosit. Jednoho v neskladné přepravce unesu, dva už ne 🐱
Mám třetí MCO v pořadí, všechno kocoury. Váhy 8,5 kg, 7,5 kg a jeden bude teď taky asi i těm osmi. Dlouho jsem nevážila a určitě přibral. Ten je tedy vzrůstem menší a tím pádem už je při této váze už tlustý…budu muset řešit dietu (váha vážně není vše).
Je to velké plemeno…takže to chce bytelná škrabadla, velký záchod. Jinak ale zase tolik prostoru nezabere. K dětem bývají úžasní, ale chce to dobře socializované kotě. Určitě s PP, ale bacha na papírové množky. Klidně se ptejte na reference.
Obvykle milují vodu…opravdu hodně. Tím nemyslím koupání nebo sprchování, ale rády si v misce s vodou cákají packou nebo do ní nosí hračky…. takže s plovoucí podlahou to nejde moc dobře dohromady.
Já už bych jinou kočku než mainku nechtěla….ta povaha je pro mě top. Ale vážně dejte bacha na výběr. Jsou zatížené spoustou možných neduhů.
Jak jinak, než otrávením, by se měly redukovat počty hlodavců?
Někde zbytí nebude, ale přijde mi, že teď po jedu sáhne většina lidí, kterým na podzim vnikne myš do domu. Do pastí každoročně chytnu cca 30-40 hlodavců. Bydlíme kousíček od polí a těch hryzců, myší a podobné havěti tu máme přiměřeně k lokalitě. Psa bez dozoru nenechám na zahradě samotného ...jak to chytne, tak to sežere. Kočky jen domácí, takže s redukcí nepomůžou. Kdybych měla jistotu, že to není otrávené, chytám to do klecí a krmím tím hada.
Tak vy je vozíte 11 km, to jste předtím nepsala... ať se projedou, že... nechápu, fakt nechápu zachraňování myší, potkanů, slimáků, atd. Přemnožení nepřináší nic dobrého...
Těch pár jednotlivců, co zachraňuje myšky, má na přemnožení rozhodně menší vliv než ti, co je tráví. Ti totiž zařídí, že uhynou dravci, kteří je pak pozřou. A dravci se nemnoží stejnou geometrickou řadou jako ty myši.
I prvorozené může mít nějakou vadu. Vzala bych kotě na veterinu, zda je ok a pokud veterinář neshledá problém, vracela bych kotě do pelechu, přikládala je kočce. V krajním případě, kdyby kotě odmítala i nakojit, bych sáhla po láhvi a krmila umělým mlékem. Hlidejte, jestli kočka kotě olizuje....pomáhá jim se vyprázdnit. Pokud by to nedělala, vlhkým froté ručníkem budete muset zastoupit.