znala jsem osobně jen jednoho psa - a ten byl i přes kvalitní socializaci v dospělosti agresivní na psy.
Kanárská doga je původním posláním hlídač, je to pes poměrně ostrý (však psí zápasy u tohoto plemene nebyly v historii ničím neznámým) a je dost sebevědomý.
Určitě je to pes do zkušených rukou. Ideální by bylo mít nemovitost s rozlehlým pozemkem a vysokou kamennou zdí, kde by mohl žít dle své historické role… Pohyb potřebuje každý pes, nutná socializace a výchova už od malička je samozřejmostí.
a když už jít do relativně málopočetného plemene, tak do jedince s kvalitním PP. Protože jeden čas na psech málopočetných dogoušů nezařazených do chovu (povaha, nemoci) se vesele množili bezpapíráci… a často i mix různých druhů
Tak octomilky se používají ve výzkumech ohledně závislosti na alkoholu…
trošku přerostlá octomilka 😉 Ale byl kouzelný, jak si tu kapku “na kohoutku” vychutnával. Jinak když to přistávalo vedle mě, tak pocit nic moc. Je to velký
před pár lety jsme byli s vnoučaty na dovolené - samota na ostrově Pag. Stará dubina (duby cesmínové) oddělovala domek od moře - a krásně stínila. Nikde nikdo - úžasný týden. Každý večer nám po stole chodil tento krasavec - tesařík (asi obrovský). Jen nikde nepíšou, že nejraději se tento druh živí bílým vínem z vinařství Barborka 😄 . Opravdu chodil večer nasávat… Přitom hned vedle stolu byla i miska s vodou a kolem bylo nacákáno - takže to nebyla cesta za tekutinou, šel najisto...
tak neštěstí se stát může i u opravdu dobrých kámošů - už jsem tu psala příběh berňáka a jorkšírky… jedno blbé uklouznutí, došlap na psí minikámošku… a jorková měla rozdrcený hrudník a nepřežila. Ale to je nešťastná náhoda.
Obdivuji majitele maličkých sebevrahů útočících na dogy (většinou jim s řevem okusují achilovky). Já pak držím svého psa, aby to nechtěl řešit a řvu jak protržené Slapy… Nejlepší byl pán v pantoflích venčící jorka, který skákal a dorážel tenkrát na Nighta (ten byl nad věcí u psů minikategorie). A páníček toho trpajzlíka na mě volal "to koukáte, jak je statečný" … a já jen podotkla, jak si myslí, že dopadne až na něj ta doga šlápne… Vytřeštil oči a začal ječet “kemněknozepocemnechtohonechpejskakdemášbejt ” a prej “chyťte mi ho a podejte, já se k vám bojím jít… ” A to Night ani neštěknul, a vůbec se netvářil naštvaně. Tak jsem pravila, že mu psa nepodám a že holt musí být stejně statečný, jako jeho zvíře… Nakonec ho ulovil.
pokud je dost potravy, problémy nebudou… Luňák je pokud vím skoro výhradní mršinožravec, živí se na zbytcích úlovků jiných dravců, na sražených zvířatech v příkopech a na úhynech mláďat na pastvinách, káně je skoro výhradně myšilovka (a když nejsou myši, tak je to taky mršinolovka).
německého ovčáka s PP koupíte kolem 15 tisíc po rodičích se zdravotními testy… to vám úspora na těch pět let krmení asi nevyjde.
problém je v tom, že ti lidi chtějí většinou “plemeno” - ne vořecha… a pokud chtějí plemeno, pak ano - já osobně zavrhuji chov bezpapíráků. Koneckonců i štěňat skoroovčáků jsou plné útulky i dočasky…
já vím, že hodně majitelů fenky - takové té jedinečné kámošky, si chce pořídit kopii. Pokračovatelku rodu. Náhradu…
Má to svá ale… Příroda je mrcha, genetika je složitá a u bezpapíráků a kříženců ještě složitější. Jasně že v desetiletí utvrzovaných třeba pracovních vlohách u čistokrevných linií se těch “kopií” podaří hodně, ale u kříženců kříženců??
Vím o pokusu “naklonovat” úžasnou osudovou fenečku… nedopadlo to nejlépe, vybraná fenečka (dcerka té dokonalé) byla nakonec úplně něco jiného. Dračice, ďáblice - majitelka si složitě zvykala a navíc trpěla i ta původní fenka… Navíc byl problém udat i některá další štěňata - vrh byl dost velký a hodně různorodý…
A když se tatík hledá přes inzerát - vlastně jsem pochopila, že může být skoro libovolný… tak to už vůbec nechápu. Finančně se to vyplatit nemůže a vyrůst z toho může i docela slušný průšvih… Víte, co budete dělat se třeba osmi hodně divokými štěňaty?? Když jim budou třeba dva měsíce… a zájemci se zrovna nepohrnou??
a nebo možná jsou tak rozumní, že když vidí, co je štěňat, kteří končí v útulcích nebo u lidí, kteří mít nemají psa ani plyšového… tak se do žádného krytí nehrnou.
Jasně že PP není papír, který zajistí dokonalého psa a dokonalé majitele… ale poměr v útulcích bezpapíráků a papíráků je statisticky významně jiný.
A poslední poznámka. Pes, který nekryl - TUŠÍ. Pes, který kryl - VÍ . A tak hodně z těch, kteří mají třeba i uchovněného psa, ale kryl by jen jednou… do toho vůbec nejdou.
moc vám držím palce. A přiznám se, že mě maličko děsíte 😉… Už dlouho si říkáme, že až nebude fyzický fond na další dogu, bude pudl. A aby to nebyl takový šok - bude to královák…. Veliký, krásný, veselý POHODÁŘ 🐩 . Je to takový návrat ke kořenům - můj manžel s pudly (středními) vyrůstal, poslední Koletku (Colette) pamatuji i já. Samovycvičitelný zcela bezproblémový pes poslouchající na myšlenku… Já vím, klika na kus… Ale třeba i další velcí pudlajzové (bílý královák Toníček, dva černí králováci z okolí, dvoubarevná královačka, kterou potkáváme…) jsou či byli zcela bezproblémoví raraši.
Ale co - doufám, že tohle nás ještě dlouho nečeká, Yodislav je ještě mladík… a pak se uvidí. Doga? Pudl? Něco jiného? nic?
nejlepší je, hnízdo neničit - pokud to jen trochu jde - označit ho, ohradit ho… a nechat vosy bydlet (mimochodem v Německu od letoška nesmíte vosu ani zabít… neb je to užitečný tvor).
Ale chápu, že někdy to nejde. Taky jsem jednou hnízdo ničila (těsně u vchodových dveří dědy a babičky - děda byl alergik a trpěl stařeckou demencí, tam s nějakým preventivním opatřením to nešlo).
Díra v zemi lze zalít horkou vodou (pozdě večer, když jsou vosy doma), případně vystříkat speciálním sprejem…
také s díky odmítnu - ale myslím, že právě na burzách, výstavách, soutěžích, závodech… se budou reklamní předměty hodit. Spíš pokud někdo z aktivních čtenářů ví, že se akcí pro chovatele a majitele všech možných opeřenců, chlupatců i nahatců bude účastnit a nevadilo by mu rozhodit pár samolepek… tak by se s vámi mohl dohodnout a přebrat si ty předměty, které řada z nás odmítá a tak je využít…
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 17.07.2023, 11:15:47
ano - štěňatům se dělají genetické testy a určí se otec, kterého mají uvedeného v PP. Stejně se dnes řada zdravotních vad testuje “geneticky” - a tak to mají najednou hned zamlada. Zvyšuje se tak genetická základna plemene, když se použije více otců na vrh
když ho máte na vodítku, tak mu přeci nemůžete nechat prostor šťouchat do cizích lidí. Cest je více - třeba si posaďte psa dřív, než někoho míjíte, odměňte ho za klid… nebo přejděte na druhý chodník - a až když jde v klidu mimo dosah a lidi ho nezajímají, zkoušejte míjení s možností kontaktu…
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 16.07.2023, 10:47:52
my dnes byli v lese o chvilku později, než včera - až kolem půl sedmé. A krásně jsme cestou zpátky zmokli. Bouřilo ale v dálce a tak nám voda nevadila. Borůvek modro, pár hub, setkání s krásným srncem, dneska zcela vzorný pes… prostě krása. A hlavně déšť zahnal dusno a ochladilo se na báječných 19 stupňů.