kočka, pes a fretka mají stejná pravidla - stejné “pasy”. Musí být čipovaná dřív, než očkovaná na vzteklinu. A pozor, po očkování ještě musí uběhnout minimálně 21 dní, než smíte hranice překročit.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 13.08.2023, 07:15:20
Ypozane paní doktorka zamítla - on nemá zvětšenou prostatu, on má na ní cysty. A prý pro dvacetiměsíčního nedospělce Ypozane nedoporučí. Doporučuje ho “odstřihnout” zcela od samčích hormonů - a že se uvidí, do jakého stavu organismus naběhne, až hormonální léčba (chemická kastrace) skončí (u mamuta spíš jen půlrok).
Pochopitelně jsem to konzultovala i s Milanem Štouračem - a jednoznačně se přiklání ke stejnému řešení. Takže Suprelorin to jistí… asi už příští týden. U dvacetiměsíčního mamuta se mi to nelíbí, ale nález není normální a nerada bych, aby se to nějak blbě zvrhlo… Třeba se opravdu za ten půlrok stav vzpamatuje a bude klid… ale asi si nemám dělat velké iluze.
ještě doplním - on má určité potíže - odkapává (občas i krev), je často ztopořený, odstříkává sperma (v noci ze spaní zcela v poklidu), prostě bylo jasné, že je tam nějaký hormonální binec - i proto to sono a rozbory
a trocha toho Yody - i když mi tento týden přidělal dost starostí. Intuice nezklamala, problémy nejsou jen pubertální… cysty na prostatě nějak neladí k 20 měsícům obřího plemene. Navíc doprovázeny zánětem močových cest. Plusem je, že kompletní vyšetření krve - od krevního obrazu, přes ledviny, játra, cukr až po CRP… je zcela o.k….
Kiliánka srovnávají s německými ovčáky a belgičáky 😉 Umí porážet v poslušnosti kdekoho - neb je z něho perfektní služební plemeno. Třeba se panička pochlubí a nějaké ty fotky vytáhne…
Odpověď na příspěvek uživatele xxx z 11.08.2023, 09:52:50
také záleží na jednotlivých psech. Měla jsem fenku, za kterou šíleli všichni psi v okolí, na zahradě nocovali, drápali na dveře… Měla jsem jinou fenku, a když hárala, byl klid - i na zahradu jsem ji pouštěla a jen častěji monitorovala z okna (to by u té první nešlo ani na vteřinu - na zahradu vždy na vodítku).
Měla jsem psa, kterému byly fenky ukradené, měla jsem psa, který postával u plotu, nasával háravku kdesi v dálce a teskně kníkal… A znám šílence, který i vyskočí z okna na kmen staré třešně, aby se dostal ven za čubinou na druhé straně ulice. A překousává vodítko a utíká a nežere…
Možná, že to zvládnete (oddělování, raději zamčené a ne jen zavřené dveře, někdo na pár nejhorších dní vozí jednoho z páru sebou do práce nebo ho dává “k babičce”), možná, že po jednom šíleném hárání nakonec ke kastraci přistoupíte.
Samozřejmě, že si zodpovědný chovatel fenu ohlídá, ale má to taky své nasledky. Mému známému pes vyškrábal dveře v bytě kvůli feně. Má ho mít kastrovaného a byl by klid. Stejně tak nekastrovaná fena, která se volně na vodítku prochází ulicemi a psi se mohou zbláznit. Nedávno jsem byla svědkem nehody, kdy psa, cítícího fenu, srazila dodávka. Oklepal se a kulhající běžel dál. No není už tohle důkazem, že kastrace by měla být na místě u obou těchto zvířat?
víte, že kastrovaná fenka je poměrně často inkontinentní? Umíte si představit inkontinentní dogu? Proč kastrovat, když si své zvíře ohlídám.
Proč kastrovat zdravého psa? Seberu mu hormonální rovnováhu, když ho vykastruji brzy, změním mu osobnost, nenechám ho dospět?? Pes je zvíře, které se snadno dá vychovat, do procesu rozmnožování se nezapojí (a nevadí mu to - i u divokých psů a vlků se rozmnožuje zpravidla jen alfapár - ostatní členové smečky mají celoživotní smůlu). Psů tuláků je málo - a zase - jejich majitelé by stejně nekastrovali, neb jsou jim ukradení…
přiznám se, že téma kastrace je u mě teď hodně aktuální… Můj ne zcela dospělý pes má cysty na prostatě a řeším nejlepší variantu z těch blbých… A zdravotní důvody jsou u mě jediné, kde má kastrace u psů své místo
protože spousta lidí (včetně vás) si myslí, že kastrovat musí, když to ve smlouvě podepsali… Spousta pak splní, co slíbila - a tak jsou nakonec spokojení všichni.
ještě podotknu, že vždy jsem měla kvalitní zvíře s PP, nikdy jsem neměla potřebu uplatnit je v chovu a nikdy jsem psy neposkytla na krytí bezpapírových fen - a že by možnosti byly… O kastraci to není, je to jen o lidech
víte, že kastrace (byť ve smlouvě požadovaná) není právně vymahatelná?? Koupí se stáváte majitelem zvířete vy, a vy rozhodujete… A prodej extrémně mladičkých kastrátů není zrovna výhra, spíš je to prasá…na (i když třeba v USA je to běžné)
u nás ráno 7.1 stupně. I já vytáhla mikinu na ranní venčení. Na tričko už to nebylo. Houby začaly u nás růst - hlavně hřiby vyrazily. A je modro borůvek.
to byl blbej nápad, protáhnout dneska lesní procházku až k Trništi… Ty houby do sušičky budu krájet ještě dlouho a pak vařit houbovou polívku a něco vymyslet k obědu na zítřek, aby se tam taky nějaký hřiby daly nacpat… A navíc spousta malin a borůvek… a tak se rychlost výpravy výrazně zpomalila a nakonec jsme procházkovali skoro čtyři hodiny.