Aktuálně: 3 733 inzerátů210 927 diskuzních příspěvků18 260 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 02.09.2023, 10:06:35 xxx.xxx.235.200

pokud chcete, aby jezdila ráda, vozte ji na krátké “výpravy” za zábavou. Do lesa, na cvičák (pokud ji baví), za kámošem lítacím, k vodě (pokud ráda plave…) Pokud jezdí jen do města (kde se třeba necítí jistá) a na veterinu… pak se není čemu divit, že není nadšená.

Nastupování se dá učit zvlášť - na zaparkovaném otevřeném autě - jako cvik za pamlsek… Jasně že moc dobře pozná, kdy se cvičí a kdy má nastoupit. Mají nás dobře přečtené… Ale každá dovednost, která se hodí, je fajn.

a nebo jak píše výše Balu - nediskutovat a nastupovat.

Xerxova
Xerxova 01.09.2023, 19:19:07 xxx.xxx.235.200

já vím, že jsem mimo téma - neb to není česká ZOO - ale k tomu safari bez psů. A mně nevadí, že do ZOO psi nesmí, myslím, že je to na každé organizaci, ať si zváží klady i zápory…

byli jsme před nějakým časem s vnoučaty (a dogou - pochopitelně) v Dánsku. A mile nás překvapila Givskud ZOO. Část jsou safari - projíždíte svým autem (a pozor - psa můžete mít s sebou, jen se doporučuje zavřít okýnka) americkou prérií (a jak byli všichni vyděšení, když traktor navezl krmení a stádo bizonů se dalo do cvalu napříč silničkou s auty turistů…), africkou savanou, evropským paloukem… a vždy mezi jednotlivými obřími výběhy byla parkoviště a kolem standardní ZOO. Hodně výběhů bylo průchozích kontaktních (ptáci, lemuři) - ale tam pochopitelně pes nesměl. A pak taky nesměl do lvího safari (mají tam největší smečku lvů v Evropě). Pes se odloží do jednoho z řady kotců (před námi ho vystříkali hadicí, napustili misku s vodou…) a my mohli svým autem vyrazit. Lvi se přetahovali o půlku koně (mršina byla přivázaná řetězem ke stromu, aby si ji nemohla smečka uklidit mimo dosah lidí), máte zachovat klid i pokud lev jeví zvědavý zájem o vaše vozidlo… Hezký zážitek.

Navíc je část ZOO i dinoparkem - a řvoucí plastové obludy zajímaly dítka i trošku víc, než mládě gorily… holt měla dítka zrovna předškolní “dinousauří” věk. No a na závěr obří plocha plná trampolín, aby snad dítka neodcházela nevyřáděná. Skákali jsme všichni… 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 01.09.2023, 18:09:56 xxx.xxx.235.200
Varaxi:

Liberec jsou bílí tygři? Dobré. Asi jak ta Praha, taková průměrná zoo. Tam jsem byla jen jednou, protože to bylo pro mě daleko. Teď to mám za humny, tak bych se tam mohla jít podívat. Co takhle se tam potkat, hm? Plánujeme Var-Meg sraz už nějakou dobu… 
Myslím, že je to Jihlava, kde teď mají pár let postavený pavilon velkých papoušků, na ten se ještě musím jít podívat. To by mohlo přidat té zoo body, papoušky já ráda. 🙂

bílí tygři už nejsou (jen stará bílá tygřice na dožití). Jako v přírodě nepůvodní druh chovaný hlavně pro varieté nemá v moderní ZOO místo… Procházka príma - jen pro nás jedno velké omezení - pes tam nesmí. 

Ale pokud byste tam fakt chtěly vyrazit - dejte vědět, mám to kousek. Pěšky asi půlhoďku…

Xerxova
Xerxova 01.09.2023, 15:46:30 xxx.xxx.235.200

já bych to ještě tak nějak brala, kdyby se jednalo o max délku na jednu procházku - třeba 10 kilometrů už je docela vzdálenost (když se k tomu připočte, že většinou dorostenec na deseti měsících běhá a řádí a tedy energie vydá víc). A pak tedy dobře - nepřetěžovat. Ale započítat do sumy každou procházku během dne?? Každé řádění na zahradě?? Každé kolečko parkem, sídlištěm, ulicí?? 

Arona už první zimu (zhruba 11 měsíců) nám dělala doprovod sněhem vedle běžek, Xerxes přesně na roce zvládal 20 kiláků na Plešné jezero, Betka znala Jizerky jak své boty taky od malička, Night byl vůbec pes dlouhovýletový - měl báječnou fyzičku a Yoda?? Když jen vezmu že na sedmi měsících s námi jel na 14 dní Evropou a po městech a horách toho během dne nachodil… a ještě řádil s vnoučaty…

Xerxova
Xerxova 01.09.2023, 12:56:35 xxx.xxx.235.200

zdravě utvářené klouby normální přirozený pohyb štěněte nezničí. Yoda byl mamut děsný, chodil a lítal a trýskal rozhodně víc, než je poučka o km za celý den… a všechny RTG na 13 měsících zcela čisté. Všech pět dog jsem zatěžovala hodně, klouby vydržely až do smrti… 

Xerxova
Xerxova 30.08.2023, 19:26:43 xxx.xxx.235.200
Mi:

Když vlk dokáže překonat ohradu až 170 cm,jak teď někde psali,tak vaše známá musí kozy chovat v místě bez vlků.Žádná běžná ohrada je nezastaví. 

ale žádné zvíře si nechce komplikovat život a plýtvat energií. Proč šplhat přes ne zcela schůdný plot a brát si i možnost snadného úniku, když se dá uživit na třeba přemnožených prasatech. Bude-li kořist snadno dostupná jak ve výkladní skříni… není důvod se namáhat s divokou zvěří. Bude-li špatně dostupná, je třeba vhodnější věnovat se lovu.

Pokud smečky umí lovit - umí se uživit i bez drancování ohrad. Bohužel, naučí-li se chodit “pytlačit” a vlčata vlastně nic jiného neznají… je to blbý.

Xerxova
Xerxova 26.08.2023, 18:11:28 xxx.xxx.235.200

a teď ty nepsí - občas jsme kvůli vedru venčili nejen u lesních vodních ploch, ale i po tmě za měsíčku… Růže jsou babičky - dostala jich od dětí vnoučat a pravnoučat dohromady devadesát - zdaleka v tom kyblíku nejsou všechny 

Xerxova
Xerxova 26.08.2023, 18:09:23 xxx.xxx.235.200

náročný týden - nejen pro psa. Vedro. Plný barák lidí (a jeden prťavec se moc bál našeho malého psíka - takže Yoda byl často na vodítku). Úžasný rodinný mejdan - babče bylo ve čtvrtek devadesát a podařilo se nám ji přesvědčit, že přesně na den to oslavíme jen v pěti (její dvě děti s partnery a ona)… a že mladí (vnoučata s rodinami) jsou prázdninově rozlítaní (a to byla pravda). Ale všichni dodrželi plán (padnul již o Vánocích 😉 ) a úderem třetí k babičce napochodovala plná sestava vnoučat s partnery a pravnoučata. Překvápko veliké a vše klaplo na jedničku. Prostě jsou báječní všichni.

nejdřív fotky psí - až na pátek jsme stejně byli v lese každý den - vedro nevedro. A na poslední (dnešní) má konečně zmoklý kožich

Xerxova
Xerxova 26.08.2023, 10:43:19 xxx.xxx.235.200
Anonymní:

Messi nám stále roste. Miluje ovoce, zeleninu, hrabání a zahrabávání. Kouše, skáče, ale myslím, že už kontrolovaně, max když je přetažený. Mám pocit, že mám rozbitého australaka, všude jsem četla a slyšela, jaký je to super aktivní blázen, ale mě nepřipadá. Je teda fakt,že o starší dceři mi stále lidé říkali, jak je hyperaktivní a kdesi cosi, mě přišla jako normální zdravé dítě, pro mě byla strašně hodná, zato dvojčata, to je masakr, to i moje mamka říká “to jsem ještě neviděla”. 

Bydlíme na samotě u lesa. Takže socializace na všechno je trochu horší, ale myslím, že to zvládáme dobře. Město, městské parky, dokonce byl i na nádraží a dobrý. Příští neděli začíná při školka, tak i socializace na psy bude lepší. Občas nějakého potkáme v lese, vesměs úžasní lidé se super psy, tak jsem ráda, ve městech je to horší. Psy, které zná víceméně ignoruje, kámoší se s kočkama, teď mu začnou odjíždět koťata do nových domovů. 

U prvního psa se povídalo, že co se nenaučí do 1 roka, to už se nenaučí nikdy, tak jsem na něj celkem spěchala, ještě za jeho života jsem poznala, jaká je to blbost a když se narodila dcera, naučil se spousty nových věcí a byl nadšený. 

Teď na stěně nespěchám, pomalu učím, pomalu učím výdrž, nic světoborného, ale snažím se, aby nás to bavilo. Trénujeme, hrajeme hry a prostě si užíváme. Manžel už je po infarktu dobrý, tak už můžu zase se psem trávit pár chvil o samotě. Když jsem měla stále za zadkem mé milované děti, bylo to o dost složitější, nedalo se krom procházek skoro nic, děti jsou strašně velká rušivka.

Obrázek

klobouk dolů, jak vše zvládáte i při tom zdravotním průšvihu manžela. Přeji báječné pohodové pubertální časy Messiho - a hlavně zdravou rodinu člověčí i zvířecí.

Xerxova
Xerxova 26.08.2023, 09:18:00 xxx.xxx.235.200

my teď báječně zmokli - ale nevadilo nám to nikomu. Hodinu a půl jsme se honili po lese, schovávali se za stromy a skalky - a psisko si to užívalo a blblo a lítalo a střídavě hledalo mě a Pepu.  A protože pršelo dost a houby skoro nerostou, měli jsme les sami pro sebe.

Potřebovali jsme lesní blbnutí už jako sůl - neb ve čtvrtek jsme měli doma velkou slávu - babičce bylo devadesát a  dorazila jí popřát kompletní sestava vnoučat a pravnoučat… bylo to moc fajn a někteří zůstali do pátku. V ten čtvrtek o půlnoci už Yoda spal ve stoje, měl to náročné… a včera, když odjela jako poslední švagrová se švárou, tak upadnul na pelech a na večeři jsem ho budila. 

Xerxova
Xerxova 21.08.2023, 17:12:36 xxx.xxx.233.45

možná blbý nápad - ale nemůže manžel jezdit do práce s cotonem? Doma by bylo vše při starém a všichni psi by byli doma až s dospěláky.

Xerxova
Xerxova 20.08.2023, 11:11:04 xxx.xxx.235.72

igeliťáky máme vlastně jen na bobky (taky máme spalovnu, bobky v pytlíku se smí vhazovat do libovolné popelnice či odpadkového koše). Ovoce a zeleninu si dávám do látkového sáčku a pečivo do papírového…

Xerxova
Xerxova 20.08.2023, 08:58:50 xxx.xxx.235.72

kravské mléko nedávejte - není vhodné. Pokud je štěněti opravdu pět týdnů, už si poradí s namletým masem, prodávají se i “startovací” granule pro nejmladší štěňata. Vezměte ho zkontrolovat na veterinu (asi i odčervit, domluvit termíny na očkování - asi nemělo zrovna příkladnou péči)

Mělo by být čipované před první změnou majitele - to asi taky není. Pozor, ze zákona je to povinné

Xerxova
Xerxova 20.08.2023, 07:32:23 xxx.xxx.235.72

kdysi si sousední domek pronajala na pár let skupinka mládežníků. A měli dohromady čtyři velké psy. Výjimečně nárazově sbírali do kolečka neskutečné množství různě plesnivých hromad… dost děs běs. Nechápala jsem, jak tu zahradu mohli využívat i pro sport a posezení

Xerxova
Xerxova 20.08.2023, 06:51:10 xxx.xxx.235.72

jen výjimečně se venčí na zahradě - seberu do sáčku a hodím do popelnice. Snažím se udržovat zahradu zcela hovnoprostou a docela se daří

Xerxova
Xerxova 19.08.2023, 20:08:06 xxx.xxx.235.72

no a Yoda měl náročný týden - na veterině byl opět (díky potížím a nálezu na prostatě dostal Suprelorin) a navíc si ulomil dráp na zadní - takže po lese lítal v botičce, aby se to zatáhlo (naštěstí botu vůbec neřeší)

Xerxova
Xerxova 19.08.2023, 20:04:38 xxx.xxx.235.72

venčení ve vedru tohoto týdne - dobyli jsme hrad na polské straně JIzerek a pak jsme se už toulali jen v lesích za humny.

Xerxova
Xerxova 19.08.2023, 18:49:49 xxx.xxx.235.72

ještě jsou skvělé staré kravaty - pevné, dlouhé - krásně se z nich uzluje… a hodně vydrží