Aktuálně: 3 733 inzerátů210 932 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 14.09.2023, 11:02:26 xxx.xxx.235.200

bylo v Bavorsku krásně. Hádanka první je Walhalla u Řezna. Nechal ji postavit v první polovině devatenáctého století bavorský král Ludvík I. (dědeček toho Ludvíka, jehož jsme na dovolené “stopovali”). Walhalla je podivný památník (starořecký chrám  pojmenovaný dle síně severských bohů) plný soch velkých osobností německého jazyka (třeba Kateřina Veliká a nebo “náš” Valdštejn by se taky našli…)

Hádanka druhá je zámeček Linderhof. Jeden ze tří zámků (a jediný plně dostavěný), které si Ludvík II. nechal pod alpskými velikány ve druhé polovině 19. století vystavět. Hádanka třetí je podivná lovecká chata vysoko v horách na místě Schachen. Dole je standardní lovecká chata, nahoře komnata plná zlata a vodotrysků z pohádek Tisíce a jedné noci. Král to místo miloval - a pohádky miloval taky… Není divu, že přivedl bohaté království bavorské skoro až k bankrotu. Neb vystavěl i hádanku čtvrtou - velký zámek na ostrově uprostřed jezera Chiemsee. Tam se inspiroval Versailles… a místní zrcadlový sál je krásný. Třetí zámek, který stihl za své relativně krátké doby vlády vystavět je hádanka šestá - všem dobře známý zámek Neuschweinstein. Pátá hádanka je Starnberské jezero, kde u zámku Berg se král (už zbavený svéprávnosti) i se svým osobním lékařem utopil.

Yoda zvládal v pohodě. Všude byl atrakcí, byl vzorný. Jasně že na vodítku - ale je zajímavé, že třeba ani na lodi nechtějí košík. A psů bylo všude hodně. Jen tedy nahoře na Schachenu byl jediný - inu kamzík jizerskohorský… (ale cesta byla protivně jednotvárná - široká, upravená konstantně strmě stoupající…až vršek byl krásný). Jediné mínus měla dovolená - za ubytováním se pásly kravky. Krása typicky alpská. Měly zvonce. Krása typicky alpská. Ty mrchy se pásly celou noc a stále hrála šílená zvonkohra 😄

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 14.09.2023, 10:32:46 xxx.xxx.235.200
efe:

Silmarillion mám taky, ten teda ale v češtině. Uvidím, jak dám toho LOTRa, je to moje srdcovka, tak to snad zvládnu, tu angličtinu mám hodně naposlouchanou z filmů. 

LOTRa vytáhnu často - jsou to knížky, co známe oba zpaměti. Silmarill přečetl i štěník Xerxes… chybí knížce část desek - zbylo na nich jen RILLION. Jediná knížka, kterou si kdy půjčil a evidentně mu to přišlo těžké čtení a asi ani Beren s Lúthien a Huanem ho nezaujali…

Xerxova
Xerxova 13.09.2023, 19:54:28 xxx.xxx.235.200

hádanka pátá - v jakém jezeře stojí kříž (ta kaple je postavena naproti němu). Jen ta jachtička se do záběru zrovna nehodila… ale to je věc jiná

tady se uzavřel životní příběh onoho krále… Nešťastná náhoda, vražda, sebevražda, útěk… kdo ví…

Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 13.09.2023, 19:49:23 xxx.xxx.235.200

hádanka čtvrtá - tentokrát Yoda zvládl cestu lodí (plavba tam navíc byla v děsných davech, až zpátky měl parník skoro sám pro sebe)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 13.09.2023, 19:42:32 xxx.xxx.235.200

hádanka třetí - dobýt tuto stavbu nám dalo zabrat - celkem přes dvacet kiláčků v horách - převýšení přes devětset metrů - a navíc bylo děsné vedro. Podivná stavba ještě podivnějšího krále (který nás provázel celou dovolenou)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 13.09.2023, 19:30:41 xxx.xxx.235.200

od neděle jsme se toulali za hranicemi všedních dní. Kdo pozná zastávku číslo jedna??

Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 09.09.2023, 19:53:36 xxx.xxx.235.200
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.09.2023, 19:15:37

váží někde kolem 75 kilíček. Ale na zem padnu zcela výjimečně - a je v tom většinou nevinně (smeknu se třeba po kořenu a on se ještě opře v blbou chvíli blbým směrem…) Za ty roky jsem zvyklá - hlavně Betka nás vycvičila, že člověk musí být připraven. Vždy připraven 😄. Kosatka dravá byla lovec a děsně se u toho smála. Fakt… Night byl slabý odvar (zase byl děsně vysoký a rád chodil po zadních), Yoda se trošku Betě blíží. Že by taky ty barvy kosatky…

Xerxova
Xerxova 09.09.2023, 19:06:38 xxx.xxx.235.200

a teď trocha nepsích - houby netradiční (korálovec je poměrně vzácný) i troška toho sluníčka… Jo a taky, že Černá Nisa umí být temná. A je po dlouhé době naplněná až pookraj

Xerxova
Xerxova 09.09.2023, 19:04:06 xxx.xxx.235.200

a je tu další sobota. Nejprve fotky Yodislava… pravda, většinou má sice krásné přivolání, ale někdy se bojím, že mě smete. A někdy mě smete…

Xerxova
Xerxova 08.09.2023, 11:51:40 xxx.xxx.235.200

mně kdysi řekl zkušený chovatel - “pes, který nekryl, tuší. Pes, který kryl, ví”  a že si mám rozmyslet, jestli bezproblémového velmi klidného psa nechat krýt. Jen poznámka - jednalo se o uchovněného psa.

Xerxova
Xerxova 08.09.2023, 06:45:38 xxx.xxx.235.200

když jsem poznala první raslici (konec devadesátých let minulého století - fenka zahraničních manželů jezdících na koni), tak jsem byla v šoku. Tryskomyš, která absolvovala tryskovou dvouhodinovou vyjížďku (ne v sedle, ale po svých), pak letěla na seník lovit myši a když ji z něho vyhnali, tak kopala krátery na pískové jízdárně. A u toho vždy využila příležitost vyletět pozlobit naší Aronu. Ta naštěstí jako správná doga prťavce neřešila… jinak by tu tenkrát vzácnou fenečku musela překousnout vejpůl.

Tehdy jsem si řekla - tohle nikdy 😄  Ale byla poslušná, ovladatelná, skvělá pro aktivisty a aktivní život.

Xerxova
Xerxova 06.09.2023, 17:22:05 xxx.xxx.235.200

pokud nemá čip, nehledala bych v tom plemeno, a dokonce máločetné. Prostě je to nějaký mix dogovitého typu. Už jsme viděla i pár “zaručeně” čistokrevných dog a vypadaly podobně… Přikřížené může být kde co - tam se schová od labradora po bulla cokoli…

Xerxova
Xerxova 04.09.2023, 16:55:33 xxx.xxx.235.200
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.09.2023, 12:18:55

dělat si legraci z našeho malého chudáčka… 😉 Má tam svoje kanapátko (staré dvoukřeslo)… u stejného stolku. Tam může sedět i polehávat. Když se cpe do křesla…  Máme i širší křesílka - ale ty nejsou u stolu a mohl by o něco přijít. Ale tam je zase podstatně fotogeničtější, s pradědou mu to sluší. Leze si tam sám, nerad sedá na zemi - dle hesla sedím vysoko, vidím daleko

Obrázek
Xerxova
Xerxova 03.09.2023, 16:01:59 xxx.xxx.235.200
Vahine:

Z Yody vedle Vás a na tom křesílečku mi spadla brada 😲 je to teda obřík. 👍 To máte co krmit tedy. Není vyšší než byl Night? Co ta prostata, zlepšilo se zdraví, hormony se zklidnily?

Yoda je výrazně menší, než byl Night. Ta fotka “vedle mě” v lese je hra optiky - jsem o kus dál a tedy on vypadá větší. Líp je velikost vidět třeba na té fotce s chrty.

Křeslo je jeho oblíbené - často sedává na područce, ale umí si sednout i “správně”. Co krmit máme - ale to je doufám jasné všem, co by dogu zvažovali. I když teď, když dorostl, tak to není až tak hrozné, bylo mnohem hůř…

Na kontrolní sono prostaty jdeme na začátku ledna, zatím ani léčba plně nenaběhla - náběh trvá měsíc, a implantát s hormony má aplikovaný něco málo přes 14 dní. Známky zánětu po ATB ustaly, to je o.k. Jinak se chlapec tváří stále stejně praštěně 🙂

Xerxova
Xerxova 02.09.2023, 20:23:38 xxx.xxx.235.200
Odpověď na příspěvek uživatele Dublinbarzoj z 02.09.2023, 20:16:06

chrty nežereme… zatím… (náhodné setkání ve čtvrtek za humny)

Obrázek
Xerxova
Xerxova 02.09.2023, 20:04:12 xxx.xxx.235.200

pak trocha té přírody za humny - vody bylo dost a dost, ale i sluníčko a měsíček byly občas k vidění 

Xerxova
Xerxova 02.09.2023, 20:02:24 xxx.xxx.235.200

nejprve výlet minulou neděli - až za hranice s Polskem (nákupy se nekonaly, hledali jsme ruiny věže Wieża Wilhelma). Cestou jsme stírali rosu na kolejích (od roku 1945 uzavřená trať, kudy dnes vede značka… ), viděli zbytky románského kostela (vypálili již Husité) v Jindřichovicích a taky hladový buk u Dětřichovce či netradiční havlovskou lavičku mezi poli