Aktuálně: 3 726 inzerátů210 941 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 27.11.2023, 13:27:41 xxx:xxx.69ff:f2ed

jak se pes chová k Vám?? Věříte mu? Jste s ním uvolněná, klidná, máte ho ráda?? Patří “do smečky” (ne nemusí být domácí pes - ale musí vás znát a vy jeho a musí vám všem být spolu příjemně)… ?? Pak věřte, že pes moc dobře pozná, že je miminko je vaše a že je to nejdůležitější v celé smečce a bude se k němu tak chovat. Ne - nemusí být nadšený, může odcházet, když mimčo brečí… může ho přehlížet, … ale neohrozí ho. 

Jasně že platí hlídat a hlídat a hlídat. Tj. nenechat bez dozoru kočárek na zahradě se psem, když nevím, jak bude reagovat na brek, na pohyb kočárku, na žvatlající sousedku… 

Jedna naše fenka děti nemusela - hlavně takový ten batolící věk… přesto příchod obou vnoučat zvládla skvěle a byla vzorná “chůva” 

Xerxova
Xerxova 27.11.2023, 07:35:06 xxx:xxx.619f:3a68

volně žijící ptactvo je momentálně u nás velmi aktivní - slunečnice, lůj, ovsné vločky mizí rychlostí blesku. jasně - máme asi 10 cm sněhu a slabě mrzne…

Kosáci  navíc obrali všechny kuličky na cesmíně a minijablíčka na “skalkové” smuteční jablůňce (jablíčka mají tak 1 cm), skalník jim ještě nechutná…

Kromě kosáků máme hrdličky, straky, sojky, pěnkavy (obecné i jíkavce), oboje vrabčáky (mívali jsme domácí, nově máme i polní) strakapoud i paní strakapoudová, brhlíci, červenka (umí se pověsit i na válec s lojovkama), koňadry, modřinky, uhelníčci a chocholaté parukářky. Další druhy jistě přibudou (ještě jsem tento týden na krmítku neviděla zvonky, dlasky, stehlíky, pana střízlíčka, mlynaříky…)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 26.11.2023, 20:23:29 xxx:xxx.7c34:95a5

se zeptejte třeba dnes tak smutné Plaky, jak jsou ti kříženci zdraví… Protože jak známo z přešlechtěných čistokrevných (tedy s PP) jsou všichni ti děsně zdraví a bezproblémoví kříženci

Xerxova
Xerxova 26.11.2023, 17:29:14 xxx:xxx.7c34:95a5
Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 26.11.2023, 17:21:33

holka, drž se…

Xerxova
Xerxova 26.11.2023, 16:22:52 xxx:xxx.7c34:95a5
Thielli:

Nejlepší je ten poslední zajíc 😀

máme tento týden i zajíčka berana, i dogu kupírovanou, i oklep uchopyskatý…  On je chlapec velmi fotogenický - inu elegán každým coulem

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 26.11.2023, 16:12:08 xxx:xxx.7c34:95a5

a Yoda - nedělní v děsném větru a lijáku, proto v kabátě… 

Jinak sněhu máme podstatně víc - ale fotky jsou z týdne, včera jsme venku za světla nebyli (já měla pracovní sobotu) a dnešní fotky budou až za týden…

Xerxova
Xerxova 26.11.2023, 16:08:02 xxx:xxx.7c34:95a5

tak tedy fotky od neděle (děsně lilo do sněhové břečky), ale kvítí to ustálo, pak pondělní tání a velká voda v Černé Nise… Ta cesmína byla úžasně obalená plody - už nemá ani kuličku. Během týdne ji hejno kosáků odzdobilo…

Xerxova
Xerxova 25.11.2023, 07:20:30 xxx:xxx.7c34:95a5

nám se dnes venčí s čistými tlapátky - všude bílá peřinka, a je umrzlo… moc hezky jsme se s psiskem po ránu prošli. Za chvilku jdu do školy - sešel se mi den otevřených dveří a k tomu výuka dálkařů - takže se nudit nebudu. A kluci mě odpoledne vyzvednou a pojedeme se někam proběhnout…

Xerxova
Xerxova 24.11.2023, 16:51:40 xxx:xxx.7c34:95a5
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 24.11.2023, 16:09:15

placatici?? Puzzle?? Pěkné prostírání, prkýnko, pepřenku… 

Xerxova
Xerxova 23.11.2023, 14:01:37 xxx:xxx.afa2:a56c
Doron:

Děkuju za odpověď !

Vůbec jsem o tomhle problému nevěděla.

A tu bouřlivou pubertu způsobily ty cysty nebo nebo naopak ?

Musím si o tom něco přečíst.

to se právě neví. Ono se všude píše, že cysty jsou záležitostí starších psů, výjimečně u tříletých… a Yoda byl nedospělec dogy… která dospívá výrazně později. I proto byli všichni opravdu překvapení. I když možná, že se to stává častěji, jen to nikoho nenapadne a schová se to pod pubertu

Xerxova
Xerxova 23.11.2023, 12:12:33 xxx:xxx.afa2:a56c
Doron:

A jak se to u Yody vlastně poznalo ?

Nějaké problémy s čůráním ?

tak s tím zrovna problémy neměl…

Ono to bylo víc “drobností”, a vlastně to k diagnóze dlouho trvalo - i proto, že na jaře, když jsem se na to ptala poprvé, mi moje velmi dobrá a zkušená vetka říkala, že cysty u mamuta v růstu to nebudou - že je to běžná “hormonální bouře”. O prázdninách už jsem se prostě na to sono objednala - a ona sama pak byla opravdu překvapená, že cysty byly…  Vůbec se na ni nezlobím, neb já zdravotní komplikace vždy konzultuji i s  naším “osobním dogařským veterinářem” a ten taky kroutí hlavou (a jednoznačně cestu chemické okamžité kastrace doporučil)

Příznaky… Jednak Yoda skokem “dospěl”. Na devíti měsících nečekaně zarazil růst (u dogy opravdu brzy, navíc běžně růst pomalu ustává a on ho zapích naráz), zůstaly mu tlusté nohy, začal intenzivně značkovat, začaly ho zajímat čubiny. Pak občas - a postupně vždy, když kadil, tak mu “vypadlo” celé jeho mužství a často se díky topořivým tělískům nedalo “uklidit”. Blbě to vypadalo, ale hlavně jsem se bála úrazu.  Ale to se objevilo v době, kdy se také objevilo jeho podivné kulhání (všechny RTG byly o.k.) a já si říkala, že ho “při dřepění” něco bolí (záda?? kolena??) A když začal často odstříkávat sperma, občas se v noci pod ním vytvořila louže, aniž by tušil a stav se zhoršoval, přidala se i kvílivá nepohoda… tak jsem se na to sono objednala. Kromě cyst už měl i zánět v močových cestách.

Po aplikaci se stav rychle upravil. Praštěný a divoký je stejně, bobkuje zcela bez problémů, neodstříkává, žádné fleky na pelechu. Hůř ho berou psi - ale to může být i tím, že štěně už to není. Zvýšila se žravost. Občas zkouší i něco k jídlu ukrást - to dřív nehrozilo, i když žravý byl. Za 14 dní ho objednám na kontrolu. Uvidíme. Variant je víc - bylo to způsobeno bouřlivou pubertou a už se to nebude opakovat. A nebo cysty zase vyrostou - a pak se budeme muset rozhodnout, jak kastrovat. Zatím mě ta chemická cesta připadá pro psa šetrnější…

Nakonec jsem ráda, že se na ty cysty nepřišlo dřív. Protože u ročního dogáka bych byla z kastrace ještě rozhozenější, než když mu bylo 18 měsíců. I to je brzy a snad to jeho osobnost moc nenabouralo.

Xerxova
Xerxova 22.11.2023, 20:02:06 xxx:xxx.7c34:95a5

máme aktuální zkušenost (Yodovi už jako puberťákovi se udělaly cysty na prostatě…)

Do podkoží se vpíchne depotní lék s postupným uvolňováním. Je to jako čip, aplikace bez problémů. Mimochodem - když je potřeba čip vyndat předčasně, tak se prý dá sonem lokalizovat a snadno vyříznout.

Deslorelin blokuje produkci testosteronu, snižuje tudíž pohlavní aktivitu a plodnost (a také zabraňuje tvorbě cyst). Účinnost nabíhá postupně a pomalu - 6-8 týdnů (u mamuta nad 70 kilo spíš 9 týdnů). Navenek se projeví výrazným zmenšením varlat. Účinnost je různá - většinou prý kolem 6  měsíců (my jsme to aplikovali v půlce srpna, tak uvidíme). Pak se vše vrátí do normálu. Růst varlat je viditelný znak toho, že už blokátor hormonů je vyčerpaný a stav se vrací.

Prý u psů bývá bezproblémový návrat k normálu - dá se používat i dlouhodobě (opakovaná aplikace), pokud majitel psa nechce z různých důvodů přistoupit na chirurgické řešení. Není to na kila - takže u mamutů prý mám očekávat kratší účinnost, než u psů “normální” velikosti.

Já jen doufám, že kontrolní sono zhruba za měsíc bude bezcystové a už se to nevrátí…

Xerxova
Xerxova 20.11.2023, 17:41:42 xxx:xxx.e7b1:e682

zahrabala jsem v psích deníčcích…a našla fotky přes okno v různé roky stříbrňáka i loňský předvánoční pokus o focení péefka… to byl pichlák úplně nový. Fotku ozdobeného nemůžu najít…

Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 20.11.2023, 17:21:47 xxx:xxx.e7b1:e682
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 20.11.2023, 16:45:12

Uvažuju, jak to letos udělám s vánočním stromečkem. Loni jsme kupovali v květiáči před nákupním centrem, který samozřejmě nepřežil, teď hledám nějaký zapěstovaný… Asi mrknu do zahradnictví, jestli mají nějaké jehličnany v kontejneru, které nejsou primárně určené jako vánoční stromeček, aby nám vydržel.

Kupuju v zahradních centrech “skalkové zakrslíky” - měla jsem stříbrný smrček (už mu byl květináč velký a tak byl přesazen na kraj zahrady)… a od loňska máme pichlavý smrček. Celý rok je venku - a vypadá moc pěkně. Dřív chodil dovnitř jen na dva dny - v posledních letech (i vnoučata už jsou velká) na nás kouká oknem do obýváku z terasy.  Ony totiž ty vánoční stromečky v květináčích mají většinou useknuté kořeny… a nepřežijí. Tak holt kupuji dražší pro výsadbu a vydrží minimálně tři čtyři roky, než přerostou a chtějí na svobodu…

Xerxova
Xerxova 20.11.2023, 17:16:50 xxx:xxx.e7b1:e682
Buggyra:

sz ;-)

No a zrovna jsem koukala, že na horách už zase asi nic, včera bylo dost teplo, tak to asi rozpršelo…

my byli teď odpoledne v lese v údolí Černé Nisy - a ta teče jak divá. Na horách bylo poctivě 10 cm a jak se oteplilo a navíc nonstop lilo… tak je vody opravdu hodně.

Xerxova
Xerxova 19.11.2023, 20:45:02 xxx:xxx.39fc:d0c0
Odpověď na příspěvek uživatele orionka z 19.11.2023, 20:37:16

sýkorka musí semínko vyzobávat - a k tomu chce klid… Zvonek (a jiní zrnožravci) jen melou pantem a slupky lítají na všechny strany… 

Jinak lojové koule kupuji bezsíťkové - a něco dávám do držáků a něco vmačkávám mezi silné větve. A taky nějaké nadrobím na zem - to je velmi oblíbené. Jen Yoda by si pak taky hrál na sýkorku - tudíž na zem servíruji, když odcházíme do práce…

Xerxova
Xerxova 19.11.2023, 09:00:42 xxx:xxx.7c34:95a5
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 19.11.2023, 08:52:02

Kdybyste někdo chtěl tip na pěkný výlet, tak Rakoveckému údolí dáváme deset bodů z deseti. 🥰

to máme trošku z ruky. My dnes vzdali procházku do lesa za humny po půl hodině - liják, vítr, lezavá zima, ze sněhové vrstvičky se stává bažina… Voda všude - v botách i za krkem… Pes se tvářil, že se z kabátu nenechá svíknout ani před nastoupením do auta - byl rád za záda v suchu

Xerxova
Xerxova 18.11.2023, 16:35:16 xxx:xxx.7c34:95a5

a teď Yoda - na té třetí pravil, že přes most nepůjde, neb pod ním teče hlasitě voda a ta prkna pod sněhem se mu nezdají bezpečná… No dal to… ale překvapil nás, chlapec 😄

Xerxova
Xerxova 18.11.2023, 16:33:26 xxx:xxx.7c34:95a5

nejprve ty nepsí - včerejší cesta na Rozsochu a dnešní Smědava. Ty dnešní nejsou černobílý 😉