Aktuálně: 3 727 inzerátů210 946 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Příspěvky uživatele

Xerxova

Xerxova
Xerxova 21.12.2023, 09:29:41 xxx:xxx.8e85:4325

to já vím, že tisinka je jedlá - jen se nesmí rozkousat… Dokonce znám lidi, co dělají marmeládu z tisinek - jen se musí poctivě “vypeckovat”… hrozná piplačka

u nás se o tisinky (a taky o kuličky cesmíny) postarají kosáci

Xerxova
Xerxova 21.12.2023, 08:51:17 xxx:xxx.8e85:4325
drvodelkafialova:

S tím tulipánem buďte v klidu, ten jedovatý není.

já jsem někde zaznamenala, že by psi a kočky neměli ani pít vodu z vázy s tulipány… a že nejen cibule je jedovatá… ale jak říkám, nehroutím se z toho a nevěřím všem varováním (neb se často přehání) - jak všichni psi, tak děti sdíleli zahradu i domácnost s řadou jedůvek… a třeba to, že tisinky se jíst nesmí jsme učili už batolata… ale na zahradě s bazénky a řadou nerovností stejně nikdy nebyli prťavci dvou i čtyřnozí bez dozoru

Xerxova
Xerxova 21.12.2023, 08:14:56 xxx:xxx.8e85:4325

může být i opačná zkušenost? Ne - nechtěla bych, aby to vyznělo, že uvedené rostliny jedovaté nejsou… ale že náhodný okus nemusí být tragédie - i když u nás se jedná vždy o mamuty… nad 60 kg (u fen) a nad 75 kg (u psů).

Máme na zahradě vzrostlý tis. A všichni naši psi pod ním rádi tráví vedro v létě - a upravují si “noru” rvaním a překusováním větví. 

Krokusy, tulipány… také jedovaté rostlinky - a v živé paměti mám štěně Yodu, jak se na nich pásl. Ožíral kalichy barevných krokusů a později tulipánů - honila jsem ho od nich (ale kvetou nám na spoustě míst).  Byl schopný (ve věku asi 5 měsíců) sežrat i odkvetlé tulipány vyhozené na kompost (stonky i s listím). Naštěstí bez jakékoli újmy na zdraví. Naštěstí z toho vyrost…

Xerxova
Xerxova 21.12.2023, 06:31:58 xxx:xxx.8e85:4325

na Gagu byl Yoda, když začal divně chodit a odlehčovat jednu zadní (evidentně nějaká potíž s vazy či šlachami - neb RTG zcela čisté) - a myslím, že to pomohlo. A tyto tablety žere rád - klidně by je bral i jako pamlsek… Protože nám loni “půl kýble” zbylo - dojídá je preventivně nyní, když tak řádil v hlubokém sněhu

Xerxova
Xerxova 18.12.2023, 17:15:07 xxx:xxx.7715:4e9f
keriton:

Tak se přiznám, že v tomto případě vic “slintám” nad fenou než nad štěnětem… Njn, zatížení na rotvíky se mi asi jen tak snadno nevymaže 😄

Fena byla krasavice už od malička. Mám pro ni slabost, co ji Plaka má… Ve všech směrech vydařená fenka. A je moc velká škoda, že se neuplatní v chovu.

Xerxova
Xerxova 18.12.2023, 15:45:15 xxx:xxx.7715:4e9f
balu:

Moc pěkné. Jela bych v létě k Baltu na dovolenou. Před covidem jsem to měla v plánu , ale v jeho důsledku z toho sešlo a tak je Polsko stále v pořadí.  Ale tolik  hodin v autě v jednom dnu  by pro mě nebyl výlet, nýbrž  mučení. A to nemluvím o chodce. Té by se to nelíbilo ještě víc. Řekla bych - jste šílenci! Myšleno v dobrém.

pes má v kufru měkký pelech - a umí v něm i spát - i když většinu času nespí… Na cestách v pohodě žere, pije, blbne… a aktivit pohybových měl docela dost - asi půlhodina u sochy, pak krátké venčení u benzínky (jedlo auto i my), dvě hodiny pro něj náročných pobřežních aktivit (hodně se bál na dlouhém mole, do kterého zespodu narážely vlny…) a cestou zpátky zase dvě delší zastávky na protažení nohou. 

Pepa řídí rád a dobře. A jsme zvyklí si v autě povídat a plánovat třeba dovolenou a koukat po krajině…  Takže je to pro nás společně strávený čas

Xerxova
Xerxova 18.12.2023, 14:51:41 xxx:xxx.7715:4e9f

takže pár fotek ze včerejšího adventního výletu (vyjeli jsme v šest ráno, v devět protáhli nohy u sochy, v poledne byli u moře, ve dvě vyrazili zpátky, v půl sedmé si užili pohádkovou zahradu kolem zámku a v devět večer byli doma…) Ne - nejsme normální 

nejprve nejvyšší socha Krista (kam se hrabe Rio 😉 - mimochodem v roce 2011 získala anticenu za nejšílenější stavbu) na půlce cesty od nás k moři. Pak troška vlnobití (foukalo hodně, ale bylo 11 stupňů nad nulou). Racků byla spousta - úžasný byl i ten kovový. No a poslední protažení nohou u námi oblíbeného vodního zámku v Bad Muskau

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Xerxova
Xerxova 18.12.2023, 06:40:32 xxx:xxx.7c34:95a5

my se včera zbláznili… padl nápad na adventní výlet - a my nemusíme davy trhů… my vyrazili tam, kde teď nikdo není - projít se po pláži, písek hnal silný vichr, vlny byly veliké, rackové řvali, kormoráni přelétali nízko nad vodou… Prostě jsme si zajeli na otočku na Balt 😲

A cestou došlo i na polské i německé adventní procházení - třeba nasvětlený a vánočně vyzdobený zámek v Mužakově stál za vidění. Ale do parku se nedalo ani nakouknout. Ten srpeček měsíce na osvětlení nestačil

Xerxova
Xerxova 16.12.2023, 20:18:46 xxx:xxx.ebb0:ed55

a teď ty nepsí - první není rybník - to je hradčanské letiště s ralskem v pozadí, pak jsou dva hradčanské rybníky (bezejmenný za letištěm a Držník), pak obleva za humny a dnešní zimní

Xerxova
Xerxova 16.12.2023, 20:16:35 xxx:xxx.ebb0:ed55

tak tedy nejprve Yoda - po vzoru pudlích dam jsme vytáhli reflexní nákrčník… schválně volný, kdyby se někde chytil, aby se snadno svlékl… První dvě jsou úterní z Hradčan, dvě z týdne za humny a ta poslední je z dnešní cesty “o patro výš”

Xerxova
Xerxova 16.12.2023, 16:54:05 xxx:xxx.ebb0:ed55

my dneska venčili v lese za humny - šli jsme velký okruh přes vrcholek Pilzberku… a podcenili jsme množství sněhu. Takže moc hezký zimní výlet  hlubokým mokrým sněhem - ono těch 250 výškových metrů udělalo své… Psík si to užil, ale po návratu padnul a prý nebudit…

Jen nás překvapilo, že se letos nepodařilo zavřít jeleny do zimovací obory. V posledních zimách bylo opravdu u nás minimum zvěře (vysoké i srnčí) - zavírají je po té, co slezou dolů z hor, aby nesežraly výsadbu a neběhali po městě… a letos je mraky zvěře na našich trasách. A podle stop to malé kousky nejsou… 

Xerxova
Xerxova 16.12.2023, 16:48:08 xxx:xxx.ebb0:ed55
lupus4:

nechtěl jsem do toho rejpat , jestli hledal něco podobnýho, tak věřím , že si to mudla je schopen splést i třeba s brkoslavem (velikostní nepoměr ho nezarazí) a naše včelařka je v tom nevinně

Obrázek

taky mě to napadlo. Ale velikostně je to jinde… jestli to byla velikostí sýkorka…

Xerxova
Xerxova 14.12.2023, 19:42:43 xxx:xxx.33b2:c5d0
Ronja s motejlem:

No ale moc se netváří…to asi proto, že ti ohaři…

taky jsem si říkala, že si říká “hlavně opatrně”… není to tak dlouho, co se ostrost ohařů testovala na kočkách…

Xerxova
Xerxova 14.12.2023, 17:01:14 xxx:xxx.33b2:c5d0

my dneska měli z pohledu psa blbou procházku - neboť vodítkovou. Kluci mě vyzvedli u školy, že se vydáme na lítací krátkou lesní… a v "našem” lese se pohybovalo spousta maličkých ječících dítek (v jednu chvíli jsme měla pocit, že si hrají na hejkaly) a uštěkaná fenka borderky je “pásla” s paní učitelkou… A přiznám se, že jsem se bála, aby se Yoda nešel připojit k všeobecnému veselí…  Takže sice na dlouhém, ale na vodítku

Xerxova
Xerxova 12.12.2023, 20:24:35 xxx:xxx.7c34:95a5

uhelníčků máme hodně. Skoro jako modřinek (koňadry s přehledem vedou). A máme i párek parukářek. Jen babka se zatím letos neukázala…

Xerxova
Xerxova 12.12.2023, 19:31:22 xxx:xxx.7c34:95a5

ještě doplním - je to řazené mezi "robinsonády" - takže kobylky a cikády a zajíci s předlouhýma ušima a divoké želvy a spousta hmyzáků a ještěrek. A ovečky v sousedství… Zmrzlina daleko 

Xerxova
Xerxova 12.12.2023, 19:27:56 xxx:xxx.7c34:95a5

nevím, jestli projde odkaz - byli jsme dvakrát 4 dospělí a 4 děti a jedna doga na ostrově Pag (holiday house Borna) 

úžasná klidná samota - veliká zahrada starých dubů, takže stín. Vstup do moře jen kousek zpevněný, pak už plný ježků - ale dalo se to v pohodě přeplout - pak už hloubka a spousta živé podmořské nádhery. Kousek dál dvě hezké plážičky - ale chodili tam místní a ti psy nemusí - ale brzy ráno jsme tam mohli být a byli úplně sami.

Náš pes chodil po kolena po zpevněném betonovém vstupu a nelezl mezi kameny (tudíž srážka s ježkem nehrozila). Na pláži brzy ráno s námi plaval. Jinak během dne byl poléván a to mu stačilo. 

Xerxova
Xerxova 12.12.2023, 11:38:24 xxx:xxx.7c34:95a5

velké ZOO mají většinou velké kočky na antikoncepci. Pokud je nechtějí cíleně množit a koordinuje to poradce chovu. Průšvih jsou malé ZOO - soukromé - které si odkojením koťátek (přijďte se vyfotit s lvíčátkem, tygřátkem…) a následným prodejem soukromníkům vydělávají peníze…  A velké kočky se množí a odchovávají snadno. Je víc velkých šelem u soukromníků, než v ZOO, které jsou v mezinárodní unii zoologických zahrad… A to o něčem svědčí.

V Liberci se chov bílých tygrů utlumuje. Zbývá poslední jeden na dožití. Mají spoustu zdravotních potíží (inu příbuzenecká plemenitba) a navíc už dnes ani nejsou čistokrevná linie tygra indického… Prostě se množí přednostně pro varieté a cirkusy a soukromé chovy…

Xerxova
Xerxova 12.12.2023, 11:17:22 xxx:xxx.7c34:95a5

šli jsme z Hradčan kus po letišti, pak (u mršiny laně včetně lebky - tam Yoda váhal, jestli jít s námi a nebo hlídat “kořist”) odbočka k lesním rybníkům (jsou úplně plné a ještě zamrzlé) a pak jsme neznačenou cestou vylezli na cestě mezi Strážovským rybníkem a Držníkem. Od Držníku chvíli cestou, chvíli necestou zpátky do Hradčan.

Sněhu minimum, bahna tak nějak očekávaně. Krásná procházka - potkali jsme jen jedny dřevaře, jinak ani nohu…