je jasné, že velké výletění u nás zatím není na pořadu dne. A tak krásné ráno si říkalo o nějaké to provětrání. A tak autovýlet Českým Rájem - zastávka u kostela na Vyskeři - pěšky vystoupat ke kapličce na vyhlídku a zase zpátky. Sluníčko stoupalo nad obzor, Trosky byly zality prvními paprsky, měsíc na druhé straně koukal na třpytící se Ještěd. Paráda. Psisko v kabátku spokojené - jen tedy celý pahorek vysekali a z obou stran cesty je pět řad elektrických ohradníků. Asi budou vypásat a pokusí se vytvořit původní “step”. Ze značené křížové cesty nahoru je tak koridor, kde by se snad ani dva psi na vodítku nevyhnuli, aby ránu nedostali… Myslím, že mohli cestu nechat prostornější… Ale protože jsme tam byli úplně sami, tak jsme si to parádně užili… Navíc kostel dole okupují kavky (v Liberci je nemáme), a úžasně doprovázely svým “štěkotem” dlouhé zvonění v osm hodin.
Příspěvky uživatele
Xerxova
Keliška:Můžete mi někdo popsat, jak by měl vypadat vzorový zástupce zlatého retrívra? V mém okolí mám tři psy. Jeden je mohutného rámce s velkou hlavou a hustou delší srstí. Je to obr a váží 43 kg. Zbarvení je zlaté. Povahu má složitější, štěká na cizí lidi a je odtažitý, k ostatním psům je ale mírný.
Druhý zlaťoch je o poznání menší a má sotva 30 kg, zbarvením je spíše smetanový, srst má o něco kratší. Hlava je také drobnější a povaha mírumilovná, mazlivá i k cizím lidem.
Třetí se podobá labradarovi, je bílý a hlavu má úzkou. Povahou je hodný a poslušný. Hlavu má úzkou.
Všichni mají PP a takové jsou v nich markantní rozdíly. Jak by měl teda vlastně vypadat typický představitel zlatého retrívra?
a to jsou všichni psi? Jako samci? Že píšete že druhý zla´toch je mazlivá… pokud je to fenka, bude výrazně drobnější, bude mít jemnější hlavu. Když kouknete na fotky Sarah, vidíte rozdíly mezi holkama a klukem. Má typické výstavní jedince, kteří splňují standard
mně stačí, že vidím, jak si sami snižují dávky v krmítku podle počasí. Jen se trochu oteplí - a už sýkorky převážně slídí v borovicích… a do krmítka doletí výjimečně. Kosáci přehrabávají kompost a na vločky kašlou. Takže i když dokrmuji (zbytky z pytle) klidně i v pozdním jaře, nemám s tím problém.
Angličani krmí celoročně - všude mají plné válce oříšků a slunečnice - všude v parcích mají ptačí pozorovatelny… a nemám pocit, že by jejich malí pěvci byli degene…
Názory se liší - a myslím, že na obou je kus pravdy. Tak ať si každý vybere tu, které “víc věří”. Zdravý rozum a bez extrémů… Mimochodem i v té ornitologické společnosti se názory liší. Nic nebývá černobílé
a teď ty nepsí - ledové buky a výhledy ze slunné neděle, už jen zbytečky ledu na potoce a dnešní bučiny u kateřinského lesního divadla
v neděli ještě pohoda - zima a sníh a zdravý pes. A pak už jen fotky z vodítkových kratičkých procházek (ale do lesa ho vozíme - jednak aby měl “výlet” - byť čtvrthodinový, jednak tam nepotkáváme psy, i když infekční už asi není)
inkubační doba je jasná - nakazil se u chovatelky. Tak jen držím palce, aby to váš štěník zvládnul bez následků. Snad varovala další majitele… i když spíš nee…
a informovali jste chovatelku? Jak se k tomu postavila?
Fikovnice:Já prozatím Freda a Čeňka…🤣
Ale kámošce, ona je hrozně hogo fogo, jsem její novou Toyotu pojmenovala Chris. A od té doby fakt nepoužije pro své auto jiné pojmenování než Chris!😄
naše toyota se jemnuje Chrudoš, tedy celým jménem Chrudoš druhý. Jak jinak pojmenovat C-HR…
efe:Bohužel nemám, tenkrát ještě nebyly mobily s foťákem a normálním foťákem mě nějak nenapadlo ho zvěčnit… Byl ftipnej, koupila jsem ho v květnu a celý léto jsem s ním jezdila do práce. Mělo to ještě takový ty dvě páčky na podlaze mezi předníma sedačkama - jedna byl sytič a druhá startér. Na podzim jsem ho musela prodat, protože jak klesla teplota ráno pod deset stupňů, tak nestartoval 😀 Zažila jsem s ním i hodně zábavný situace, třeba imrvére zamlžený přední okno a tak jsem jezdila s hlavou vystrčenou z bočního okýnka… pak mu občas vyplivnul jeden válec ze dvou a to se nedal vyjet ani pidikopeček… jednou mě předběhly zadní kola, který prostě upadly… a tak 😀
Molucha měla babča (Pepova mamina) a občas vezla mě a vzadu Aronu (první naše doga) - a ta jak funěla, bylo zamžené přední sklo. A když Aruša štěkla (neměla ráda traktory a motorky), bylo přední sklo navíc zaflusaný… To byly jízdy 😄
Ale s babčou se jezdilo skvěle, jezdila od svých osmnáctin - i na motorce, první dítko vozila v sajdkáře… řidičák odložila loni (dobrovolně) - v devadesáti letech. Do té doby jezdila - na stará kolena (tj. po pětaosmdesátce 😄 ) měla nové maličké Aigo v automatu…
efe:Včera na mě doma čekalo minipřekvápko, chlap mi vytisknul Šťopku 🥰 Má hejbací hlavu a všechny nohy, akorát jí zapomněl připravit vo pravý voko 🙂
ta je hezká. Povedla se. Hezkou hračku má tvoje polovička… a umí si hezky hrát
někde jsem četla, že zajíc se dožívá i čtyř let - takže ten Lupusův jedenapůlušák už je dědek
janaa:Jasný, psincák virový, nebo virový a přidá se pak bakteriální infekce. Žlutej sopel je špatnej,to je jasný,taky bych neváhala. Já jen,že vlastně za psincák se označuje všechno, přitom je to jak u lidí, virozy, infekce,bakterie, prochladnutí,chřipka… Každopádně bloncky posílají mamutkovi blízance,ať je zase fit
teď bych s těmi předávanými blízanci byla opatrná - nemusíte mít všechno 😉.
Prášky evidentně zabraly - psisko je výrazně lepší než v poledne. Večeře zmizela rychlostí blesku, venku byl taky na venčící miniprocházce vesel… tak snad bude mít i lepší noc než na dnešek
janaa:Takže je to nějaká viroza, ne psincák?
tak psincák je taky z části virový… nebo se pletu?? Nevím - unavený, usmrkaný, občas zakašlající - myslela jsem, že začínající psincák. Navíc vakcína má krátkou účinnost a my byli zcela na konci - jak jsem psala, už objednáni na čtvrtek. Nákupem v lékárně - céčko a jitrocelák jsem doufala, že to skončí. Ale ty žlutý hleny a rostoucí teplota mě donutily zvednout telefon - a paní doktorce se Yoda moc nelíbil - a jak jindy s ATB váhá, teď neváhala… Jestli je to psincák či není - netuším.
momentálně tady řádí jak černá ruka - právě stáhl vodítko z věšáku a chce se o něj prát. Evidentně po injekci na sražení teploty ožil - žebrá jídlo… a vypadá zcela zdravě (až na ty nudle)
očkování pochopitelně odsunuto. Na veterině už měl skoro 40… hustý výtok z nosu, poslechově zatím o.k. Udělány stěry z nudle (a zatím odloženy do ledničky - kultivace až pokud se nezlepší do čtvrtka). Zatím léky do pátečního rána a pak kontrola a pak se uvidí. Ten ucpaný nos se paní doktorce vůbec nelíbil…
tak asi někde Yoda ulovil psincák. Večer mi připadal “divný” - pomalu večeřel a to je věc u něj nevídaná (jasně, asi už ho bolelo v krku). V noci párkrát zachrchlal… ale to jsem si říkala, že možná má někde v krku nalepený chlup (lízal si večer tlapy po poslední procházce), ale tak nějak se divně chrul a brumlal - a ráno bylo jasno. Upatlaný nos od rýmy, občas zakašle, žere pomalu, ale misku vyčistí…
Koupila jsem jitrocelák a vitamín C… a že nastolíme klidový režim na pár dní…
Ale před chvilkou mi připadal nějaký teplý… a 39.5 mě překvapilo. A tak se raději otočíme na veterině, protože NIght si jednou pořídil docela neznatelný psincák, který se ale rychle zvrhnul do zápalu plic…
Na očkování mám už týden domluvený termín na příští týden, že není spěch… tak se holt bude muset posunout.
stav nohou není moc dobrý - správná strava a doplňky na klouby lecos ještě v tomto věku opraví - ale jestli nemáte zkušenosti a chcete štěně pro radost… tak bych si to rozmyslela.
Pes je “prstochodec” takže ten kloub “nad zemí” je zápěstí. Loket má skoro u trupu a rameno má vlastně až skoro u hřbetu…
Irma19:Tak tohle je naprosto dokonalé!!
Vidíte, jak už mám mozek zatížený těmi rovnicemi, tak zbytečně hledám složitosti. Genialita je v jednoduchosti 👍
jojo - Františka mě loni vyškolila. A to si myslím, že matiku umím - jen holt to člověk chce “řešit” - a ta malá cácora mě porážela rychlostí a jednoduchostí. A měla děsnou radost, když mě pobila… a já měla taky radost. Taky mě naučila řadu příkladů řešit podle předložených výsledků - odhadnout co je blbost a ty reálné dosadit… je to často rychlejší. Dětský pohled je báječný
a ještě k těm vagónům - často to děti řeší opravdu jen “čárkováním” a je to správný postup.
prostě /// je lokomotiva a /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// /// jsou vagónky. Načárkované je to hned a pak se to poškrtá po čtveřicích… a je počet vagónů taky hned.
Já totiž loni občas počítala s vnučkou (dělala přijímačky na osmileté gymnázium) a ta často byla mnohem rychlejší, než já se svými soustavami rovnic… a ani soustavy v pětce neumí. Prostě zapojení logiky
možná takto?
lokomotivu tvoří tři dílky - a to je jedna sedmnáctina
vagóny tvoří celkem neznámo kolik dílků - a to je šestnáct sedmnáctin.
to je normální trojčlenka
1/17…. 3
16/17…x
x vyjde 48 dílků - a tedy když víme, že vagón se vždy skládá ze čtyř dílků… pak 48 vydělíme 4 a vyjde počet vagónků - 12