já se dneska taky lekla - jdeme po zasněžené silničce lesem, Yoda navolno (podle sněhu jsme byli jasní prvochodci, takže já zcela v klídku)… a najednou se z prudké zatáčky v protisměru ze solidního klesání vyřítí lyžař (sněhu minimum - pět cm toho nebylo a žádný podklad, ale holt někteří běžkaři už to nevydrželi a vyrazili) doprovázený bílým ovčákem navolno. Já houkla na Yodu “STŮJ” (funguje líp než "ke mně") a ten stál na fleku a nechal se chytit za obojek, lyžař plužil a lovil za jízdy za obojek ovčáka (ten byl taky vzorný)… a míjeli jsme se pak jen za temného vrčení obou psích účastníků. Takže nakonec pohodička pohoda…
Příspěvky uživatele
Xerxova
biaca:Tak včera jsem se dozvěděla, že můj zubař jde do důchodu. A nyní jsem v Jbc obvolala téměř všechny zubaře a ani jeden nepříjímá. A VZP, která je ze zákona povinna mi zubaře zajistit do 35 min. dojezdové vzdálenosti - mi poslala seznam zubařů v Novém Městě pod Smrkem(asi vtip)
nikde v okolí volní nejsou… my nakonec chodíme k zubaři, co nemá smlouvu s žádnou pojišťovnou a platíme si všechno… Ale holt když chci mít zuby…
myslím, že se to měří i s ledovcem - jinak by tam skoro žádné kopečky neměli… Co jsem vyčetla, tak grónský ledový štít má průměrnou tloušťku ledu 1790 metrů a jihovýchodně od středu ostrova dosahuje 3290 metrů nadmořské výšky. Ale nejvyšší hora ostrova z něj vykukuje - skála je vyšší a proráží ledovec (3700mnm)
Coudas:Jo, máte pravdu. Teď to tu s manželem studujeme. My jsme severozápad, blíže Frýdlantu. Tak Hemrich bude sever, jasný. Já zas už brala Liberec do Lužických hor, a ne jih Jizerek, to bude tedy asi Bedřichov a spol.
Chicht - Liberec nejsou Lužické ani náhodou - Ještěd nejsou Lužky - to je příbuzný Kozákova (Ještědsko-kozákovský hřbet)… dneska by vás v zeměpisu hnali, kdybyste říkala, že je Ještěd nejvyšší horou hor Lužických. To je Luž…
Coudas:Asi bychom si měli tedy určit, co je severni strana Jizerek 😁 my sídlíme asi na té jižní, proto jsem brala to Polsko. Ale máte pravdu. Je naprosto peckovní na jaře, když bučiny začnou pouštět ty čistý zelený nový listy a do toho zasvítí sluníčko.
Pokud bereme severní část hor jako tu na sever od hlavního hřebene (Bukovec - Černá hora - Jizera - Holubník - Kančí vrch) … tak severní strana je ta k Hejnicím a Frýdlantu. Pokud správně určuju vaše koníky ( i toho lišáka jsme minule z auta pozorovali, jak silnici od pastvin k lesu přechází)… pak jste spíš na západní straně hor - ale k té severní máte blíž…
Bobca:tam bych chtěla žít😇..jak v pohádce😊
já myslím, že by tahle pohádka lákala kdekoho, ale skoro každého by brzy přestala bavit. On ten hluboký sníh skoro půlroku na život snadný není… k tomu většinou rozumná cesta nezačíná u vchodu, obchod a doktor jsou z ruky… mnohokrát sníme o něčem takovém… a pak se jen usmějeme a jdeme dál… (takový bývalý Hojerův dům nad Velkou jizerskou loukou se nám jako místo moc líbí 😏)
včera odpoledne jsme venčili za prvního sněhového poprašku - psisko si to užívalo, žral sníh (to si vzpomněl hned, že je to zmrzlinka), řádil. Dneska ráno (učím až odpoledne) jsme vyrazili opět - a pohodička to byla taky. Nikde ani noha, ani kopýtko… neb počasí nebylo zrovna procházkám přívětivé. V lese hluk, jako by jezdily kolem kamiony - to se větříček (síly značné) proháněl v korunách stromů. Sněžilo, pršosněžilo i občas ostré krupky padaly - a vše se větrem hnalo na nás i na nebohého psíčka. Ani se netvářil uraženě, že jsme to poměrně brzy otočili zpátky k autu - raději si prý sedne do křesla a dá si s námi kávičku…
Otepluje se, zahrada už je zase zelená… a voda padá a padá a ptáci na krmítku se cou a cpou… oni ví, že oteplení dlouho trvat nebude
orionka-2:Zkuste severní svahy Jizerských hor. Ano, lidi lezou všude, musíte jít za hnusného počasí 🙂)
tak zrovna Coudas posílat na severní stranu Jizerek… 😉 Ale má Orionka pravdu, že u nás je řada lesů v pořádku. I v Lužkách se něco najde - ale ty kůrovec vzal na řadě míst taky dost…
jen upřesním - jezevčíci od Alušky mají opravdu velkou nálož pohybu v terénu - lítání po lese, lovecká praxe… jsou výborně nasvalení - a pak jim ty schody nevadí. Jezevčík chodící na vodítku po rovných cestách byť na delší procházky…nebude tak nasvalený a bude na potíže s páteří náchylnější.
Takže pokud bude ochotna čerstvá důchodkyně lítat se psem po lesích a hájích - pak je to paráda a jezevčík bude nadšen a řádně nasvalen. Pokud ne - pak je lépe používat výtah…
Anonymní:Poslední náprstník nemá chybu. A ta kamenná miska je prosím kde?
na pasece nad lesní silničkou (se zákazem vjezdu) mezi elektrárnou a rozcestníkem “pod Javorovým vrchem” a dál směr Fojtka. Prostě u nás v lese za humny - v mapách cz má označení skalní věž Hnát.
na té první fotce ze silnice je maličko vidět vedle kmene levého modřínu. Na druhé je Yoda u jeho spodního bloku
a teď Yodislav - řádí, lítá a kupodivu i krásně poslouchá. Že by rozum trošku dostával??
tak nejprve ty nepsí - počasí bylo od sluníčka, přes mlhu, námrazu, první sněžení, déšť… prostě podzim… Stále se dají nalézt krásné houby (jen na focení), až mě to překvapuje
taky krmím - a mizí jak lojové koule, tak slunečnice rychlostí blesku. Druhů ptáků létá hodně - i ten dlask u nás byl dnes také.
strojila jsem jen staré už ne tak pohyblivé dogy a nebo starší psy za opravdu extrémního počasí. Ale postupně vyměkávám (taky tu garderobu máme doma) a když je ošklivo (tedy vichr v zimě a nebo velký mráz), tak dogušu strojím. Zatím jsem oblečky nevytáhla - Yodislav je hodně v pohybu a rozhodně se neklepe.
Betka měla dvě doma ušité (jedna byla původně moje) flísové dečky. Tu větší podědil Night a na jeho poslední zimu jsem mu koupila na míru ušitou zimní bundu. Neb na psa jeho velikosti nekoupíte nic. Bunda byla hodně zateplená a tak jsem byla ráda, když kamarádka (která si na svého dogáka nechala ušít stejnou ale nezateplenou) s chovem dog skončila a nezateplený kabát jsme “zdědili”. Takže má Yodislav oblečků dost - ale zatím je jako mladík skoro nenosí. Nejvíc oblečený chodil jako mimino - přeci jen k nám přijel v lednu… a i když to bylo statné a otužilé (i doma u maminky si chodili hrát na chvilku do sněhu) štěně, tak nosil oblečky popůjčované na katedře (velikost střední pudlík)
fotky: stará Betuška v mé bundě, Night v modrém pyžamku po Betce (všité černé klíny, neb se nevešel), Night v tlusté bundě, mimino Yoda a Yoda loni
u nás včera šedo, ale jen o kousínek výš - v lese za humny byla zimní předsněhová pohádka - namrzlé podzimní trávy, stříbrné buky, jinovatka na každé větvičce a modré nebe a sluníčko.
Dneska bylo na nebi šedo, ale snáší se dolů první vločky. Ležet nezůstávají - ale chytají se do pavučin, leží na suchých listech… paní Zima se hlásí. A něž jsem to dopsala, roztrhla se peřina a sype se. Tohle pokud bude chvíli trvat, tak ležet zůstane…
u nás se také do svíčkové dává nové koření
Yoda je děsný hladovec - a tak, aby měl něco i v poledne do pupku… tak dostává trošku masa a zelí. Raději bílé než červené, ale schroupe kus každý den. Jinak taky může skoro všechno - květák, brokolici, papriku, rajče… a ovoce taky miluje. Jo a ještě miluje ředkvičky (a ředkve) a klidně je sežere i s těmi chlupatými listy… Ale on by sežral i sedláka se senem, děvečku s jetelem… nebo jak to v tom Otesánkovi bylo. Nevím - u té chemické kastrace se píše, že může způsobovat žravost… ale taky se tam píše účinnost 6 až 12 měsíců - u velkých plemen méně a u Yody drží už 15 měsíců… Holt nebyl dospělý a sešlo se to všechno blbě
večer jsme vezli vnoučata do Prahy - od Turnova dál mlha jak mlíko. Jen u nás na Severu jasno a krásně. I teď jsme venčili Yodu pod jasným nebem se spoustou hvězdiček
pro Lupuse:
nějaký pevník (plstnatý ??) Ehmmm - zrovna dělám s vnukem “miniatlas podzimních hub” - jasně že to má zítra odevzdat a ví to 14 dní… Ještě že stihnul za ty dva dny u nás nafotit hub dost a něco přihodil děda… a úkol bude splněn.
včera se Yoda šel napít k leknínům a najednou odskočil a opatrně očichával prostor pod skalníkem. Něčeho se bál (je velmi statečný) a říkala jsem si, že na ropuchu už je opravdu zima. A dneska je mi to jasné - teď jsem z okna pozorovala myšici temnopásou, jak si tam hospodaří. Mám radost - už asi dva roky jsem ji na zahradě neviděla…