Kdyby se přidal někdo, kdo byl skutecně persekuován či to měl přímo z první ruky, taky by jistě psal úplbě jiné věci.
Mýho dědečka komunisti zavřeli v padesátých letech. Poznamenalo to nejen jeho zdraví, ale taky celou rodinu.
Otec-právník, odmítl jakousi právní frašku a tak skončil jako podnikový právník. Navíc nepodepsal, nevstoupil, takže šmidra.
Máma komandíry taky poslala tam, kam patří a tím pádem taky šmidra.
A šmidraly jsme i my se sestrou - to už jen ohledně studií - novinařina u mě tím pádem nepřipadala v úvahu z kádrových důvodů, že jo. Výjezd do zahraničí nula. Ale to je proti tomu, co zažil děda nula, nula prt.
Od mala vím, co tenhle režim dělal, způsobil, jak vraždili a ničili lidské životy. Cokoliv by se mohlo brát jako “přehlídnutelné” (cestování, atd, atd, bylo toho dost) tak tohle pro mne přehlídnutelné není. Vraždy, mučení a ničení životů nikoliv.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 06.11.2024, 01:02:43
Doron, jak dobře rozumí kamarádka psům a jejich komunikaci? Bylo to skutečně ve zlém? Nemohlo to být jak u nás, když se psi dovalí radostně domů a tam se strhne “bitka” . Vyhodnotila to kamarádka opravdu dobře? A ta procházka ona měla jen Dorouše? Ostatní zůstali doma? jak a co proběhlo na procházce? Potkali někoho, něco, řešili tam něco? Už takhle někdy venčení dělené s cizím člověkem proběhlo?
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 05.11.2024, 14:37:47
Varaxi - díky moc. A hlavně asi taky za tu poznámku k tý trávě :o . By mě to vůbec, vůbec nenapadlo, posekáme trávu, narveme do vozíku a pak až někdy odvezeme . No ale jak to, že jim to nechytne v tom konťasu, kam to fšicí vozíme? :o
Mně fascinuje, jak Vy s Megi šécko víte. Stanu se asi závistivcem. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 05.11.2024, 12:53:22
neliší od chování jakéhokoliv jiného živočišného druhu
no to si myslím, že právě liší. Jen člověk a brablenec, drží jiné v zajetí. Jistě zvířata zabíjejí se,krmí se jinými, rvou se o teritorium, ale nedrží jiné v zajetí.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 05.11.2024, 12:59:08
já jen říkám, že bych neměla problém s tím, ustoupit něčemu, co by vedlo k narovnání života psů, pokud by to k tomu vedlo. Klidně se upozadím. Je to moje nastavení. Psy miluju a když by moje omezení vedlo k tomu, že nebudou množky, že psi nebudou chodit na vodítku jen kolem paneláku atd atd., tak se prostě klidně omezím, protože je to pro jejich dobro. To přece není nic špatného, si myslím. Nenutím to nikomu, jen to tak prostě mám.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 05.11.2024, 12:31:34
To si myslím, že trošku rozdíl je - jde o domestikované zvíře. Nicméně, pokud by nějaké kroky - byť i mne omezující - vedly k tomu, že by se život psů “narovnal”, nebudu s tím mít problém. To jsem psala už na fauně, když jsme probírali “řidičák” na psa .Buď by mne to donutilo myslivcovat, kdybych chtěla ohaře a nebo bych se musela poohlédnout po tom bižonovi. Však pořád je to pes.
No a stejně jako se dívám třeba na ten chov divokých zvířat v zajetí, tak se dívám na využití zvířat třeba ve válce. Nebo třeba psy slepecké, asistenční, pokud jim není dopřán v době pracovního volna normální život. Žádný tvor na planetě se k nám nechová tak, jako my opačně. To přeci nelze popřít.
Též se snažím svým chováním minimalizovat to, jak to, co dělám, dopadne na přírodu.
Určitě, ochrana přírody vypadá jinak. Rozhodně nemůže být účelová a jednostranně zaslepená. Jako váš pohled.
Já vám nevím, zda v souvislosti s chovem divokých zvířat v zajetí - tedy v zájmovém chovu - hovořit o ochraně přírody, protože zde právě nic nechráníme, jen si plníme své potřeby. Smím si svůj pohled ponechat, že?
edit- já jsem nikde nikoho neodsoudila, jen píšu, že to z mého pohledu není pro mne prostě normální.
Ale ono to máme jedno, já to stejně nezměním, to jen, že mi jdou takový myšlenky. Mám opravdu čápy moc ráda, ráda se na ně dívám když mi letí nad hlavou, když se procházejí po louce, když vidím, že se jim podařilo odchovat mláďata. A představa tohoto krásnýho tvora, ale i dalších jiných, které se rodí do zajetí jen pro naše něco…….. , je to pro mě smutný a ne normální. Mluvila jsem o tom včera s druhou polovinou, chtěla jsem vědět jeho názor, bez toho, abych mu říkala ten svůj - i proto, že není takový zvířecí cvok jako já, říkala jsem si, jak na to bude koukat - a taky to prostě nechápe. Protože proč .
Odpověď na příspěvek uživatele LK z 05.11.2024, 10:34:59
Ukážte miesto na zemi, kde je ešte príroda nedotknutá ľudskou rukou
no a právě proto, právě proto je z mého pohledu lepší, když těch zásahů ubude. Už tak jsme všechno zruinovali,proč tedy zavírat další tvory, které se narodí jen díky našemu rozhodnutí? Máme toho přeci tolik, proč další? Řekněte mi někdo důvod proč.