A čápi už sou v Mexiku, Buenos Ajres já taky du, poslechnout si pěknou muziku…. páč zajíc , králik hlodavec…..
Jen ještě přípodotek - jistě, čáp toho hodně taky nachodí, nepotřebuje plachtit celé dny, jak tu bylo zmíněno - ale……….. co já vím, o “našich” čápech Káče a Karlovi, tak rozhodně neseděj na zadku. Lítají za potravou poměrně dál než kolem svého komína. Stejně tak jako potom jejich mládež, která trénuje. Takže si tak tipuju, že ve voliéře jim je vyloženě blaze.
Víte - viděl jste někdo ze zdejších chovatelů ptáčků od těch malých, po ty velké - jak spokojený jsou, když letí? Volně letí, ne jen omezeni v prostoru. Venku v přírodě.Jestli jo, tak víte o čem mluvím. Já u našeho anduláčka jo. A proto už bych žádného ptáčka nezavřela do klece, pokud to není v jeho prospěch. Ani toho dlouhodobě odchovávaného v zajetí, natož toho, který doteď žil ve volnosti.
Snažím se to tady vysvětlit ne kvůli “svojí svatý pravdě” pravdě, ale kvůli tomu, že je naprosto zbytečné, kvůli našim lidským manýrům, zavírat do omezeného prostoru divoká zvířata.
Orionko mám dotaz - budu se tento měsíc pohybovat v Liberci - jako doprovod, přijedeme autobusem - já tam budu asi čekat, nemáte tucha, zda je v okolí autobusu, nebo cestou k průmyslové zóně něco kde se schovám, když bude hnusně - kavárna, nebo tak nějaký příjemný prostředí? Dík předem za případný doporučení.
Nicméně, jak tak nad tím přemýšlím, já za sebe to asi uzavřu, když to tak čtu. Nehodlám nikoho o ničem přesvědčovat. Jen je to z mého pohledu smutné tohle nahlížení. Ale to téměř nikoho netankuje, takže co už. Uvidím, třeba ten pán dorazí a napíše něco, co mne přesvědčí, abych se na věc dívala jinak. Zatím to nikdo ze zdejších diskutujících nedokázal, přimět mne k tomu, abych si myslela, že toto je normální. Děkuju za názor těm, kterým to taky přijde celý špatně, aspoň si nepřipadám tak úplně divně.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 03.11.2024, 21:52:20
Já jsem ale nikde neřekla, že jejich nejdůležitější potřebou je svoboda. CO pohlavní pud? a jiné.
Podívejte - člověk zmršil úplně všechno co vzal do svých rukou - podívejte se, co způsobil psům, kočkám- kde je navíc týrání chovem , papouškům, křečkům, rybičkám a dalším tvorům, kterým jak tu bylo zmíněno neposkytuje to, co potřebují.
Proč proboha musíme vytahovat z přírody další a další tvory a dělat jim totéž. Vy to opravdu nikdo, z vás, kdo to vnímáte jinak, nevidíte? Fakt ne? Opravdu a skutečně vám přijde NORMÁLNÍ chovat zcela zbytečně divoké tvory v zajetí?
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 03.11.2024, 21:41:38
A jo tak, nu ovšem, víte - Greta nedorazila sem k nám do diskuze, takže mne to jaksi nepřišlo, že byste mohl mluvit o ní a ne o zdejších účastnicích zájezdu.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 03.11.2024, 21:14:58
Myslím, že se celkem mýlíte. Pubertální buditelka zdaleka nejsem , ba naopak - čím víc mi roky přibývají, tím víc se nad přírodou zamýšlím a víc ji vnímám . A můj oblíbený strejda Durrel má pochopitelně své místo v mojí knihovně.
Já k tomu dodám asi už jen jednu poměrně jednoduchou myšlenku.
Chováme po staletí tak obrovský počet druhý zvířat v zajetí - tak je opravdu nutný do tý přírody sahat dál a omezovat další druhy, které jsme si ještě nepodmanili?
Ještě na ifauně se vedla debata o chovu lišky doma, valná většina z nás s tím nesouhlasila, protože není možné jí mimo jiné zajistit takové podmínky, které potřebuje. A čáp je nepotřebuje?
Jo,jo, nelepší by bylo chov volně žijících druhů zakázat a veškeré poraněné, vypadlé mláďata z hnízda, neschopné se samostatně uzivit v přírodě, praštit do palice a zakopat do hnoje. Lepší než život v nesvobodě…
Chov těchto čápu, je ale zcela jiný případ, než záchranná stanice, kde takový jedinci žijí a nikdo z nás toto nemá na mysli. Pochopitelně, pokud je zvíře zraněné a neschopné se vrátit do přírody, musí holt v tom zajetí dožít. To asi víme všichni, tak odhaduju.
Pak jsou tady ale taky lidé, kteří takto nalezená mláďata - kupř. veverky -vypiplají a ………..do té přírody vrátí a činí tak už několik desítek let. Úspěšně.
neobhajovala jsem nic takového, naopak jsem psala, že tehdy se to nevědělo a že i z tohodo důvodu dál andulky nemám. A…… to jsem byla z těch, jejichž ptáček měl velkou volnost pohybu a mé pozornosti.
Nebo se nevyjadřujte
pohovořil fundovaný chovatel, který má psy z množírny, kde žila v “supr” podmínkách a ještě tuto množírnu obhajuje a zvířata chová v malých krabicích.
Odpověď na příspěvek uživatele Skeeve z 03.11.2024, 11:41:46
Nu ano, proto je už taky nechovám- či spíše přesněji řečeno nedržím, protože já jsem nechovala, jen vlastnila. Ale i když jsem je měl, měli zase maximální možnost pohybu - po bytě, pak i zahradě a moji pozornosti, učila jsem je různé dovednosti, aby jen nehnili.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 03.11.2024, 11:33:16
Tak já nemyslím, vyloženě ten přelet - však jo, už i u nás začínají zimovat, jak mi řekli v záchranný stanici, kam jsem před dvěma rokama volala, když jsme kus od nás na poli v zimě viděli pár. Dává to smysl, ušetří energii, je to sice risk, ale….
No ale já mám na mysli možnost letět v běžném “provozu” , ne ten přelet samotný. Najít si svoje území, vybojovat si ho, uhájit mláďata, partnerku, a všechny ty věci, které k tomu patří.
Srovnejme spokojenost pudlů v mém bývalém bydlišti, kdy s nima vyšli za barák 2x denně! a spokojenost mých psů, kteří žijí v maximální volnosti, jaká jde .A to jsou to domestikovaní tvorové. však i u psů řešíme to, aby jejich potřeby byly naplněné. A tady to nevadí?