Nedalo mi to a koukala jsem na ty první fotky, co jste sem dávala….a na téhle mi to ten kousanec připomíná, vidím dvě krvavé skvrny vedle sebe, ta druhá menší ranka se mohla už zatáhnout? …vidí to tak i někdo jiný??
Tak mě teda zaujala ta osina, ale pak také nápad Verun - nemohlo fakt dojít k uštknutí malou zmijí, nebo třeba i kousnutí užovkou…???
Jinak naprosto klasické TBL NOB (= tabulettae non obductae = nepotahované tablety) jsem si pro zvýšení rychlosti nástupu účinku zvykla rozkousávat, např. pro urychlení analgetického efektu. Nicméně toto rozhodně nedoporučuji všem. Já to mám vyzkoušené (u mnoha léků) a OK. Ale nezaručuji, že to někomu neudělá paseku v břiše.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 07.06.2024, 22:13:14
Raduš, s novými a moderními tabletami je "vše jinak".
Stran vstřebávání tablet už ze žaludku (nebo naopak z distálnějších partií GITu) platí Hendersson-Hasselbalchova rovnice, kterou sem nemíním tahat. 😀
Zjednodušeně - látky kyselé povahy se dobře vstřebávají v kyselém prostředí, tedy v žaludku. V tenkém střevě se pH radikálně obrátí na zásadité a ze zásaditého pH se zase dobře vstřebávají látky bazické povahy. A logicky naopak. Pak záleží na tzv. době tranzitu střevem, potažmo GITem. Budeš-li průjmovat nebo brát léky urychlující nebo naopak zpomalující střevní pasáž, bude se logicky měnit doba kontaktu se sliznicí GIT. Když budeš průjmovat, peristaltika bude výrazně zrychlená, tablety (a jiné LF) projdou rychle a nebudou mít čas (na dissoluci, desintegraci a vstřebání). Tolik farmakologické okénko…😉😄
Jo jo, já si pak tetanus u zvířat sestudovávala. Sice asi finální křečování u psů může vypadat nějak tak, jak popsal zadavatel. Ale že to postupuje plíživě jsem se taky dočetla.
No a souhlasím - před smrtí, ante finem, může subjekt křečovat třeba z hypoxie, ABR rozvratu atd. atd. Jen ta epi se mi tak jako nabízela, nicméně znovu zdůrazňuji, že po netu to je vše jen věštění.
Těžké křečování bývá (u lidí) těsně před smrtí třeba i u mnoha malignit, malnutrice, prostě z nejrůznějších příčin. Ten, kdo večer usne, a ráno jej naleznou mrtvého (jak se to stalo mé velmi dobré známé), má velké štěstí.
Ještě k mé poslední větě: Ta známá usnula vedle svého manžela a on se ráno probudil a jeho žena byla…mrtvá. Takže tam se nějaké křeče před smrtí dají téměř vyloučit. To by jej probudilo.
Co mě poměrně šokovalo, nebyla provedena pitva (???).
taky by se mi líbilo, kdybych nemusela odčervovat, ale ty tasemnice prostě v myších venku jsou a je to nechutný, když se jde kočka mazlit a vylézá z ní červ, to by se člověk poblil
dokonce si v zimě tasemnice pořídila i Nora (můj typ je T. crassiceps, ale nezkoumala jsem to, všichni dostali jako opožděný vánoční dárek odčervovací tablety. mmch by to drontal pro velké psy, dvě takové kostičky jakože pamlsek a Nora nic nepoznala. mnohem lepší než jí nutit spolkonout šest obyčejných tablet.
“taky by se mi líbilo, kdybych nemusela odčervovat, ale ty tasemnice prostě v myších venku jsou a je to nechutný, když se jde kočka mazlit a vylézá z ní červ, to by se člověk poblil”
To máme stejně!🤮
Naštěstí Fido už dááávno neloví a venku se jen vyvaluje na “svých” místech…
Já to myslela vážně. Je to takový základ. Když neohodnotíte sama sebe, jak vás mají kladně ohodnotit druzí. Třeba vám Buggyra poradí. Já jsem kdysi na podobně zaměřeném školení dospěla k výsledku, že vařím dobré polévky 😃.
Já vím, že jste to myslela vážně…já zas myslela vážně, že mi toto nejde. No, něco tam sepíšu…a uvidím.😄
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 05.06.2024, 09:09:26
Jj, já to pak v některém příspěvku psala. U lidí jsem viděla křečování z nejrůznějších příčin. U toho AIM to klidně může být z hypoxie. A u hypoxie jsou křeče typické.
Jéé, já mám zas dotaz na entomology. Zdá se mi to, že je každý rok méně a méně můr? Kočky je loví, letos mi do bytu nevlétla ještě ani jedna. Já vím, v posledních dnech je chladno, pršelo…ale v minulosti touto dobou se mi to u světla můrami jen hemžilo!