- Příspěvek #231419
- Nahlásit
Teď mě napadá, jestli jsem to nepopletla s Grankem!!!😄
Teď mě napadá, jestli jsem to nepopletla s Grankem!!!😄
Nee, to jsem s prominutím nepapala…😀
Já pak ještě zkusím zagooglit. Ono je taky možné, že to moje hlava děravá popletla. 😀 Ale prostě jsme v těch sedmdesátkách měli doma něco mléčného a na obalu bylo foto prcka.
Ty, taková zahradnice, a neznáš houby? 😉 Já si vystačím se znalostí asi 8 druhů… O víc se ani nesnažím…😄
Toto jsou “janci”. Ty se mi bohužel vyhýbají. Zato kozáků jsem našla v životě celkem dost…
Křemenáči…
Tak když jsem si zagooglila, vzpomněla jsem si i na Sunarku (viz obrázek). Ale stejně mám v paměti jiný obal Sunaru než mi teď jako retro nabídl Google. Na obalu bylo foto mimina.
To je zajímavé, že já o žádných lístcích na Sunar nevím. A to jsem na něm byla od narození, a hodně dlouho… Asi mi to naši zatajili. Feminar také pamatuju, ale v “mojí éře” (sedmdesátky) se jelo na Sunaru.
Orionka:Na první: hnědáček, nebo taky podborovák. Na druhé jasná “babka”, docela si myslím, že suchohřib babka byl jeden čas ofic.název. On si taky každý mykolog tvoří své názvosloví.
Já teď večer ještě rozposlala dotaz přátelům a ode všech se mi vrátilo, že u nás se suchohřib říká tomu hřibu hnědému. Ale to je fuk. Je to houba, která je mi sympatická a líbí se mi, asi i víc než praváci. No a těch hnědáků bylo na “mém” místě nejvíc. Teda nepočítám klouzky, ty jsem téměř ani nesbírala… Praváčci také byli (dávala jsem foto, i jedno dvojčátko jsem našla). “Babek” pomálu, a muchomůrek fakt miliardy!!!
No a “janek” se u vás říká?
Tak koukám, že ofic. je to hřib hnědý. Já je mám asi nejraději - i co do vzhledu.
Na druhém foto je “babka” - hřib žlutomasý. Když je nouze o houby a najdu hezké mladé, tak je sbírám. Ale teď jsem měla většinu těch “suchohřibů”. Stejně je zajímavé, jak se ty houby i nářečně různě jmenují… Tuším, že název “janek” tady také lidi neznali…a u nás je to velmi používané. Ale janka jsem teda nenašla už xy let.
Vidíte a já nejméně u jednoho toho suchohřibu plíseň jen odkrojila, ptž se mi jinak zdál krásný (bylo to malé místečko s plísní). No a nesuším, alébrž jsem si dělala smaženici. Byla vynikající! Nakonec jsem do ní dala právě jen ty suchohřiby a praváky. Ale je mi hůř. Na zvracení, ach jo…
Ne ne, “babka” je hřib žlutomasý, ty jsem snad ani nesbírala…ty se hned rozblemcají.
Suchohřiby se u nás říká těm s velmi tmavým kloboukem, žlutým podhoubím, tvrdou nohou…vlastně i “podborovák” se jim u nás říká.
Orionka:A nebo sekyrou, jak kde.
Myšleno na pitevně…😉
No, nám se to právě nádherně stabilizovalo…a teď průšvih!!!😟😢
To nejde rozříznout elektrickou pilkou?
Omlouvám se, že to sem píšu, ale lidská lebka se otevírá elektrickou kotoučovou pilou.
Já mám, Bambule, vždy minibublinu (to je tak max. mm v průměru!), ale je tam, i když vždy odstříknu než Fidovi aplikuji.
Jinak děkuji za reakci.
Edit: Bambule, ohřátí inzulínu (myšleno na pokoj. teplotu) je vždy doporučováno; aplikace studeného inz. bolí (jsou v něm krystalky). A mám to i vyzkoušeno - na studený inzulín Fido reagoval bolestivě; na ohřátý na pokoj. teplotu jak kdy, někdy si ani nevšimne, že jsem mu píchla injekci.
Ještě doplňuji, že vetka před pár dny říkala, že pokud zkrácení intervalu nepomůže, půjdeme nahoru s dávkou. A to velmi pozvolna - nejdříve na 7 U.I. Jenže já se dívala a to je tak nepřesné! Mám stříkačky “stovky” po dvou dílcích. Nabrat přesně 7 U.I. je téměř nemožné. A ať dělám co dělám, při aspiraci inzulínu z kontejneru ve stříkačce vždy zůstane malá vzduchová bublina.
Zdravím všechny po pauze v tomto vlákně.🌷
Možná někteří víte, že jsem teď byla celkem dost nemocná…a bohužel jsem nezvládla Fidovi pravidelně píchat injekce. Byla jsem ráda, že jsem se doslova doplazila na WC.
Fido byl dlouhodobě na Lantusu á 48 hodin a měl stabilní glykémii - kolem 7,0 (nejméně rok měl tyto hodnoty a neměl příznaky diabetu). Když jsem konečně byla schopna najet teď na náš režim, měl Fido hodnoty kolem 22,0!!! Tedy skoro tolik, co na začátku nemoci. Kontaktovala jsem ihned naši vetku a ta navrhla nejdříve zkrátit interval na á 24 hodin. Blejsklo se na lepší časy a najednou jsem naměřila 7,0. Bohužel to už je pár dní… No a před chvílí jsem mu naměřila opět přes 17,0!!! Navíc zase víc močí. Došly mi papírky do glukometru - ty dnes koupím… S vetkou jsem v kontaktu, ale teď přes víkend nee.
Tak mě napadlo se zeptat a svěřit tady. Kdyby sem nakoukla třeba Bodlinka a napsala její názor…?🙏
No a píše se mi těžce, ptž Fido jako by porozuměl, že jsem z něj špatná a řeším teď jej, tak mi právě vylezl na prsa a přede a přede a mazlí se. Tudíž celkově špatný není…ale ty hodnoty jsou zlé. Jo, ještě doplňuji: Byli jsme tedy na Lantusu 6 U.I. á 48 hodin, nyní á 24 hodin. Ještě by mě zajímalo, jak je to s trvanlivostí inzulínu. Mám pocit, že informace moje a Odberryho se rozcházely. Mám Lantus nahoře v lednici, před aplikací nechám kontejner ohřát. Je možná i varianta, že by se snížila účinnost inzulínu? Vím, měla bych to vědět především já, ale opravdu si nejsem jistá…😟
Já to stejně vždy zapomenu…😀
Jj, já vím, že nastupuje rychle. Vlastně mě zajímá: Smí jej aplikovat jen vet? Nebo lze injekce koupit a kdo to zvládne, může aplikovat i sám, nevíte?
Jo, já o tom četla…a na místní nemám slov!!!😠👎