Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.09.2024, 10:38:59
Jo a s tou děsivou dobou mě ještě napadl příměr polykání jódu (ve velkém) např. když se stala katastrofa ve Fukušimě. Ale myslím, že debatu o vykrývání neradioaktivním jódem v případě jaderné katastrofy jsme tu už někde měli.😉
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.09.2024, 10:38:59
Jo jo, myslíte tu achlorhydrii…znamená to, že u starých lidí (uvádí se, že hlavně ve vysokém stáří) se snižuje kyselost žaludečního prostředí, tj. stoupá pH v žaludku. Jinak vliv pH na přestup přes biologické membrány prostou difúzí = základní zákonitosti vycházející z Henderson - Hasselbalchovy rovnice. Při kyselém pH dobře prostupují látky, které jsou svojí povahou slabé kyseliny, a naopak. Využívá se to opět např. při léčbě intoxikací. Téměř, dalo by se říct jednoduše, se dá “pohrát si” s pH moči a usnadnit tak vyloučení toxinu.
Jo a u starých lidí je vyšší riziko osteoporózy, což je mj. dáno horší biologickou dostupností vápníku při achlorhydrii (ve stáří stoupá pH žaludku), a to je ještě násobeno, když jsou overused inhibitory protonové pumpy (pantoprazol atp.). A opět bohužel lidi ve stáří tyto “patáky” polykají až přespříliš.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.09.2024, 01:27:00
Megi, EDTA je především antidotum, při otravách kovu.
A jinak co se týká vstřebání vápníku a kyselosti: Záleží jaká sůl vápníku se užije. Calcium carbonicum se lépe vstřebává v kyselém prostředí, kdežto např. Calcium citrát kyselost nevyžaduje. Nověji přišel na trh Calcium orotát a ten má biologickou dostupnost někde úplně jinde než předchozí dvě soli (myšleno výrazně vyšší).
Je šílené, že v Německu se už jaksi stalo normou, že téměř každý den je tam někdo ubodaný!!! A oni zakážou nože… Kdyby to nebyla tragédie, tak je to k smíchu.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 31.08.2024, 13:38:33
To je tzv. mléčný krok. Dělá to ale většina koček při pocitech štěstí. Moje kočky to dělají všechny, snad nejmíň Elsa. Ale třeba Kuky to dělává a brala jsem si jej snad až jako čtyřměsíčního.
Radka to ví, ale napíšu to veřejně: Její zmínku o kozlíku jsem aspoň lajknula. Tak ještě pro jistotu posílám slovní poděkování s tím, že za zaslání pro kočeny budu samozřejmě vděčná!🌷
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 21.08.2024, 14:38:34
Jen takový “technický” dotaz: Jani, nemůžeš “její pastevkyňu” (úžasný výraz 🙂) pustit ani tam, kde se to může a široko daleko nikdo není? Nechceš něco riskovat? Nebo jaký je vlastně důvod?
Já ten článek o trapičce také číst nebudu… Podmínka by byla úspěch, možná dostane jen trest párkrát zamést silnici.😠
Ad vniknutí do bytu: Přijela jsem a před domem auto koronera (prý už tam stojí dobré 3 hodiny). Říkala mi to sousedka. Jsme jeden z prvních paneláků, co se v ČR postavily. A původní nájemníci povymírali, ještě se drží malý zbytek. Tak jsme si se sousedkou říkaly, kolik těch starých žije samo. A já teď přemýšlím, jestli Policie vylomí dveře, když třeba dlouho nikdo nevychází a nereaguje na zvonek…? Asi ano…
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 20.08.2024, 23:01:07
Jj, shodly jsme se s kámoškou na chatu, že si tu značku někdo vyrobil. Pak prý kousek od ní viděli barák, kde byla kočka s plno koťaty… Myslím, že policajti mají právo takovou značku odstranit, ale je dobře, že to neudělali.👍
Odpověď na příspěvek uživatele biaca z 20.08.2024, 20:53:27
No a proč má teda být červené? Kočky vidí barevně?
Edit: Dřív jsem měla strach, že mám poloslepé kočky. Třeba jim spadla granule mimo misku, říkala jsem:"Tady, tady…", ukazovala a ony ji našly třeba až na 3. pokus. Ale známá dřív mívala kočky (průběžně v čase) a říkala mi tu stejnou zkušenost. Spíš si tu granuli vyčichají, než že ji hned uvidí.