Hmmm, 5/10.
Ale ta chálka, chálovat…to je snad brněnskej hantec, ne? Viděla jsem to sem tam v jídelních lístcích v knajpách.😀
Hmmm, 5/10.
Ale ta chálka, chálovat…to je snad brněnskej hantec, ne? Viděla jsem to sem tam v jídelních lístcích v knajpách.😀
Daja:No Balu🙄to snad ne? Než jsem to dočetla tak se mi převrátily panenky. Chápu Vás, ale až tak negativně?
Dája
Dajo, já si ten příspěvek Balu znovu přečetla. A většina z toho, co psala, jsou historická (tu vzdálenější, tu nedávná) fakta.
Já třeba s Balu nesouhlasím v tom, jak jí zní slovenština. Já ten jazyk mám hodně ráda…ale to už je holt o preferencích každého soudruha.😀
Leithian:Ale má. Aby konečně kočkaři dělali to co ostatní majitelé všech jinejch zvířat. Jde to u všeho ostatního i divočejšiho než kočka tak to jde i u nich. Promin.
Já se na Tebe nezlobím, nemusíš se omlouvat. Jen konkrétně já to řešení prostě neznám. Je mi jasné, že kdyby mi cizí kočka zardousila ptáčata, tak bych byla také naštvaná a nešťastná.
Tak jasně, je to o preferencích jednotlivce. 😉
Jinak Česko mám samozřejmě moc ráda a naši přírodu jakbysmet.
Orionka:Jak je libo, mám k mastem silnou nedůvěru. Vykoupat, zasypat lze opakovaně, lepší než smývat mast - podle mě.
Souhlasím! Mast není vhodná na AKUTNÍ rány. Lepší je rozhodně zásyp. Mast výrazně omezuje perspiraci kůže, zásyp je prodyšný, kůže může lépe dýchat.
Jinak to Irma: Zranění se mi nezdá velké. Jen na tom nehtu je to na blbém místě. Trošku se bojím, jestli Ti ten nehet nesleze posléze sám.😕
Doron:Mám zkušenost s kousnými zraněními, že opravdu hnisají ;(. Oni mají opravdu v hubě strašnej bordel..;(.
Asi by bylo dobré ránu udržovat ránu otevřenou a proplachovat? Ať se anaerobní bakterie nepomnoží, potvory.
A co celková Atb? Co myslíš Fíkovnice?
Já jsem kdysi měla prokouslou dlaň psounem. Jela jsem s tím na chirdu a dokonce jsem tam měla dva stehy… A ATB (celkově) mi tehdy nedali. Zahojilo se to v pohodě, teda mám minijizvičku na dlani. Myslím, že dnes jsou větší obavy a že by Irmě ATB dali. Ale Irma je zodpovědná…a jak jsem psala, zvládne to sama. Při jakémkoli zhoršení samozřejmě to bude chtít zajet někam - pohotovost, chirda…
No je pravda, že Slováky ekonomicky vytáhli nahoru Češi.
Mně se občas zasteskne po tom, že Tatry třeba nejsou už “naše” nebo Slovenský ráj apod. Přírodu mají prostě hezčí. Ale i teď je jejich politické směřování diametrálně jiné než naše. Nedělalo by to dobrotu zůstat spolu.
“V majtkách by to bylo zajímavé.” 🤣👍
Fikovnice:Kámoška mi řekla, ať se podívám na seriál Zrada (slovenský). No, vůbec mě to nebavilo 🙂, takže jsem viděla jen nějaké kousky. Ale pak jsem se dočetla, že ji nikdo do slovenštiny nedaboval, kdesi jsem viděla scénář - jak tam měla podtrhané věty, výpisky jak se co slovensky vyslovuje…a teda klobouček. Dokonce se scházela s kámoškou Slovenkou a diskutovala s ní vše - výslovnost apod. Slováci ji také extrémně chválili.👍
Šmarjá! Vypadlo mi, že tam hrála Klára Issová, která vše namluvila sama - perfektní slovenštinou.👍
No a co si o něm tedy myslíte Vy?
Můj názor je, že měli jednoho kandidáta za 18, a druhého bez dvou za 20.
Trump (netřeba více specifikovat) vs. woke levičácká aktivistka!👎
Leithian:Já je nechci likvidovat. Dokonce ani zavírat. Ale naštve mě když jdu za majitelem kočky co mi zabila pár kuřat co my s tim a on mě pošle do háje že jeho neni že tam k nim jen chodí. Proto když kočka navolno ať je nějak označená ať se z toho nemůže vykroutit. Když už lidi nejsou schopný si je zajistit na pozemku (kurňa když si zmáknu zajistit psy, papouchy, koně, krokodýly, tygry apod tak ano jde to i s kočkou)
V tomto Tě plně chápu. Jenže to prostě asi nemá žádné dobré řešení…
kometa:Tam nemají být ty čárky ve větě.
Viz Megi. Můžou a nemusí. Záleží na kontextu - jestli ta akce byla jediná nebo se jich pořádalo víc. Konzultovala jsem s kolegyní češtinářkou.
Taky jsem nevěděla.
Ono, pokud by to byl takový příklad uvedený pak mnou, tak by tam ty čárky nebyly.
Psala jsem cca toto:
Obecním úřadem pořádané setkání bylo fajn.
A:
Setkání pořádané obecním úřadem bylo fajn.
Tuším přívlastek…?
Kámoška mi řekla, ať se podívám na seriál Zrada (slovenský). No, vůbec mě to nebavilo 🙂, takže jsem viděla jen nějaké kousky. Ale pak jsem se dočetla, že ji nikdo do slovenštiny nedaboval, kdesi jsem viděla scénář - jak tam měla podtrhané věty, výpisky jak se co slovensky vyslovuje…a teda klobouček. Dokonce se scházela s kámoškou Slovenkou a diskutovala s ní vše - výslovnost apod. Slováci ji také extrémně chválili.👍
Můj osobní názor je, že to zvládneš vyléčit sama…
Ale jednak jsem ránu neviděla, a druhak jak jsem psala, náhoda je blbec. No, držím Ti moc pěsti!🍀
Neverende, co říkáte zvolení Trumpa tam “u vás”??
Ale vidíš, že to asi bylo zbytečný - ty 3 dávky. To je teď ale jedno.
Hele, mojí mamce kdysi prokousl prst náš křeček. Taky nejdříve nešla k dr., pak jí to hnisalo a měla dlouhodobější polízanici. Nechci Tě strašit, ale přece jen…zajeď si na pohotovost.
Irma19:Jak dlouho je možné vyčkávat?
Pes proočkovaný, já taky (tetanovka), rána zatím klidná…
Jinak zajímavost: Tetanovka (pll.) drží extrémně dlouho. Mojí kolegyni chtěli dát TAT, poslední měla nějak před 23 lety. Odmítla a sama si stanovila protilátky. Má jich habakuk.
On je i Framykoin v zásypu. Na některá místa a akutnější věci je i vhodnější. Bohužel je preskripčně vázaný, no…
Fucidin by taky nebyl špatná volba. Ale jestli to fakt krvácelo jak popisuješ, zajela bych k dr.
Taky myslím… Pak to vede k tomu, co píšu já a co psala i Sardullah. Ale je teda pravda, že já slovensky lokomotivu neznala!🤭
Ano, jsou obě možnosti. Ale takto jednoduchá věta ty čárky nevyžaduje. Podle mě.
Obecním úřadem pořádané setkání bylo hezké. vs. Setkání pořádané obecním úřadem bylo hezké.
Na ÚJČ jsem se nedívala. Ale takto (výše) bych to napsala já.