Bodlinka: tak diabetes způsobí, že buňky hladoví, protože cukr nemůže dovnitř. takže proto je tam hlad a zároveň hubnutí a nakonec i apatie, protože se prostě umírá hlady. konec je hyperglykemické koma nebo diabetická ketoacióza a oboje je v pohodě smrtelné.
u koček se většinou píchá 2x denně, protože účinek dostupných inzulinů není dostatečně dlouhý. když je známá dávka, tak stačí měřit glukózu v moči. ty diety jsou dobré, protože jsou stabilní a předvídatelné. u zvířat se neměří cukr a nepíchá inzulin na nějaký pokrm, ale máte dávku inzulinu a dávku známého krmiva a krmíte ve stejný čas, stejně jako ve stejný čas dáváte inzulin.
Děkuji Bodlinko!🌺
Já myslím, že teď na umření hlady není, má vše OK, jak jsem psala, i výživově (CB)...zatím...
Vlastně ještě jeden dotaz si dovolím: Šlo by mu píchat "lidský" inzulín?
A to měření glukózy v moči? Chodí samozřejmě poctivě do záchodku, takže to bych mu musela odchytávat moč do zkumavky nebo nějaké nádoby? Potřebuje na vykonání potřeby svůj klid, vůbec si to neumím představit...☹️
Stran té apatie: On je teda takový už dlouho, poměrně mě ale děsí ten váhový sešup. Loni přesně před rokem měl ten absces a to vážil 10kg! Každopádně nastane "jeho hodina" a začne si velmi umanutě vymňoukávat, že chce ven a venku si to užívá...tam tedy apatický není.
Modlím se, aby to byla ta štítka...ale moc tomu nevěřím...
A ještě jedna věc: Musela bych mu tedy odvažovat krmivo? Co třeba to syrové? Teď jsem se vrátila z OC, měli zrovna játra v akci a hned se k nim hnal... Nevím, zda je to podobné jako u člověka: Že v určitém bodě dojde k nějakému zlomu a to zvíře začne takto hubnout...? Vybavuji si cca únor, kdy právě na návštěvu kamarádky reagoval extrémní hravostí...až jsme z toho byly vedle, ptž to pro něj není obvyklé. Už byl zhubnutý, ale ne nějak moc.
No a ještě si teda dovolím ten dotaz na hodnotu glykémie. Jak jsem psala, měl ji 15. Vím, že to bylo změřeno jednorázově, kocour byl ve stresu a vetka mi řekla, že kočky - diabetičky mívají hodnoty kolem 25. Řekla mi, že těch 15 se jí nezdá až tak moc (mně tedy ano, ale ona říkala opak).