Tenurri:Mainskou mývalí jedině s papíry a z prověřené CHS. Bez průkazu původu nemáte vůbec jistotu, že to bude povahově mainská mývalí. Vzhledově už vůbec ne. A tato velká plemena jsou většinou zatížena nemocemi, na které se v dobré CHS testuje.
Kdo mainu neměl, tak si asi nedokáže tu povahu úplně představit, ale je to fakt obrovský rozdíl oproti “vesnické micce”. Je to takový kočkopes, jsou hodně navázaní na své lidi. My tedy máme povahově nestandardního kocoura, je to plašánek na cizí lidi a prostředí, ale nás miluje a jiné plemeno bych už nechtěla.Měla jsem i “obyčejné” kočky, mám ještě ragdoll kočku. Ta maina mi sedí asi nejvíce.
Náš kocour váží skoro 11 kilo. Je fakt obrovskej a těžkej. Kupodivu není tlustej, prostě je jen mohutnej, jeho otec měl taky kolem 11kg. Asi bych si možná příště vybrala kotě po menších - lehčích rodičích. Minule blbě doskočil ze škrabadla a kulhat, tak se jelo na rentgen. On je pohybově spíš jako lev, než jako ladná kočička 😀.
Dále bych se zaměřila krom té povahy (ta je fakt důležitá!) také na kvalitu a typ srsti dané linie. Moc se na to nehledí. A ušetří vám to potom spoustu problémů. Willy má na bocích a břiše srst, co se musí denně česat a i přes to se mu tam občas udělá dred. Kombinace tohoto s kočkou (co má skoro 11 kg 😀) co se fakt česat nechce může být dost peklo. Stálo nás to hodně času ho navyknout na česání “po dobrém”.
A pořádně si chovky lustrujte. Na sociálníh sítích se dá najít hodně referencí, oslovte skupiny zaměřené na plemeno, oslovte více chovatelů a ptejte se.
Tady to máte i s fotkou našeho Willyho. Příště (za spoustu let, protože doufám, že tu spoustu let bude) bych chtěla zrzečka 😀.
Ahoj, zdravím srdečně!🌷
Jak asi víš, mám jiné a mnohem závažnější starosti…
…ale Tobě se tedy podařilo Willyho přemluvit k česání?👍 Mně Elsu ne, ničím, co jsem zkoušela a dredy má strašné… Chtěla jsem, aby ji vetka, když byla u mě, vyholila. Pak jsem na to úplně v tom stresu zapomněla a poté, co Hmn psala, že jejímu psovi asi rok nedorostla srst na ocasu, tak se tedy této procedury poněkud bojím. Ona tedy opravdu není na pořadu dne, ale přesto - pokud jste někdo nechal své kočky (ideálně dlouhosrsté) oholit/vyholit (třeba jen částečně), za jak dlouho dorostla srst? A dorostla stejné, lepší nebo horší kvality?
Edit: Jestli se nepletu - Elsa a Willy mají stejného otce…?