Tak, když už jsem se rozhodla ten příběh sem psát, tak sděluji novinky.
Fido byl dnes vyšetřen UTZ na VFU a musím říct, že tedy tak důkladné vyšetření jsem nikdy nezažila…ani náhodou ani v humánní medicíně!!! Tedy trpěla jsem s Fidem - většinu času musel ležet na zádech v tom “véčku” (kdo to znáte). A bylo naprosto fascinující, že většinu času se téměř nehnul a oči měl upřené na obrazovku UTZ a sledoval své útroby!😄
Vyšetření trvalo téměř hodinu (!!), tak byl dr. pečlivý! Měnil sondy, měřil průtoky, Fido je vyholený na mnoha místech…
Ovšem závěr, jak jinak, než podivný. Tedy asi bych měla být vděčná, a jsem!😇
Ledviny morfologicky úplně OK, nadledviny dtto, štítka dtto. Střeva SNAD také. Žaludek také, zrovna jej měl naplněný.
Nález na játrech - hyperechogenní - ale to mě nepřekvapuje. Jednak byl Fido obézní a druhak překonal ten kočičí mor, tehdy asi 11 dní nejedl a měl jaterní selhání, z něhož se úplným zázrakem vyhrabal. Pankreas - prý možná mírně bolestivý, dr. doporučuje ještě dif. dg. zvážit i pankreatitidu.
Co je nejzávažnější a zatím nikterak nevysvětleno, to je to, že jak v dutině břišní, tak v dutině hrudní má volnou tekutinu. Dle dr. naprosto diskrétní množství, absolutně neindikované k punktování. Ale nemá to tam co dělat, no. Společně jsme spekulovali nad příčinou, ale…jsou to spekulace… Samozřejmě jako první mě napadl srdeční problém, ale dr. se pak zaměřil i na srdce a i když zdůrazňoval, že kardiologií se nezabývá, nic patologického na srdci nenašel.
Pak byl v mých myšlenkách tu proces. Opět nepotvrzeno, opakovaně jsem se ptala třeba na lymfom. Sem tam prý uzlinka někde je hraniční velikosti, ale pakety uzlin ne. Navíc Fido teď je ve fázi přibírání (po tom rychlém úbytku hmotnosti).
Cushing, hypersomatotropismus, onemocnění štítky tedy prakticky vyloučeno…
Vše jsou jen kamínky do mozaiky. Je asi jasné, že ta přítomnost volné tekutiny mě nepotěšila…ale opakovaně jsem byla ujišťována, že množství je opravdu naprosto minimální (třeba v dutině hrudní dle dr. toto množství vůbec nezpůsobí dušnost, dokonce ani mírnou dyspnoi ne). V břiše na můj dotaz, kde volná tekutina je, tak prý pod jaterním lalokem.
Na závěr mi pan dr. poněkud morbidně řekl, že “má rád” těžké a jasné nálezy typu cizí těleso, jasný tu proces, ileózní stavy apod. Ale že Fidův nález je prostě minimální, byť úplně fyziologický není.
A úplně na konec: Kdyby to Fido ocenil, vyžádala bych pro něj nějaký obrázek (nebo spíš mňamku), ptž přišly pak ještě dvě laborantky a naprosto se spolu s dr. rozplývali, že kocoura, který se nechá takto snadno vyšetřit, tam ještě neměli… Prý mnohem častější pro takto důkladné sono je přispání kočky. Popravdě já byla z jeho dobroty, submisivity a ochoty nechat se tak dlouho vyšetřovat totálně naměkko. Opět byla nedobrá jen cesta tam (to v autě naříkal). Cesta zpět už věděl, že se jede domů a byl v mnohem větší pohodě…
Pokud kohokoli napadne cokoli k té volné tekutině a napíše to sem, budu samozřejmě ráda.
No a jinak jsme tedy na 6 UI Lantusu - hodnoty glykémie jsem sem psala včera. Momentálně pu/pd je úplně pryč a já naopak přemýšlím, zda by v těch vedrech Fido neměl víc pít…;-).
Dlouhé hlášení, já vím, ale ona to byla dnes (tedy včera) velká akce (také náležitě drahá, ale důležitější je Fidovo zdraví).